• No results found

Toekomstige verkeerssituatie

In document Ruimtelijke Onderbouwing (pagina 22-25)

3. Project en toekomstige situatie

3.4 Voorzieningen

3.5.1 Toekomstige verkeerssituatie

De verkeersfunctie- en situatie van en bij het projectgebied van de uitbreiding van de Campus Diemen Zuid, gelegen in het noorden van het plangebied van het Masterplan Bergwijkpark, verandert. Het hoofdprincipe in het Masterplan is dat verkeerssoorten in mindere mate worden gescheiden. In het stedebouwkundig plan “Holland Park, Urban Picturesque” is dit principe tevens gehanteerd. Direct naast de woongebouwen in Holland Park, maar veelal ook op het perceel van de CDZ-uitbreiding, worden de verkeerssoorten nauwelijks gescheiden. Bovendien is op het perceel van de CDZ-uitbreiding op maaiveldniveau nauwelijks sprake van autoverkeer. Langs de nieuwe Bergwijkdreef en de nieuwe Eekholt, de hoofdverkeersroutes bij Holland Park, komen een fietspad en voetpaden te liggen. Op de drukkere wegen worden in Holland Park, en ook naast/bij de CDZ-uitbreiding, de verkeerssoorten dus wel gescheiden. Bij de CDZ-uitbreiding, in het oostelijke deel van het projectgebied, gaat het autoverkeer vanaf de Dalsteindreef na een korte dalende inrit de parkeergarage onder Blok A en Blok B de parkeergarage in.

De toegangsweg is enkel bedoeld voor auto’s.

De aanpassing van het verkeersnetwerk in Bergwijkpark Noord in het kader van de herontwikkeling van Bergwijkpark en het project Holland Park zijn van belang voor de uitbreiding van de Campus Diemen Zuid. In de plannen is de nieuwe verkeersstructuur in de omgeving van de CDZ-uitbreiding weergegeven.

Het grotere stedebouwkundig plan “Holland Park, Urban Picturesque” en bijbehorende uitwerkingen zijn gemaakt door het bureau Soeters Van Eldonk architecten. Zie afbeelding 3.5A voor de globale uitwerking van de toekomstige verkeerssituatie, en de aansluiting van het onderhavige projectgebied van de uitbreiding van de Campus Diemen Zuid op het grotere stedebouwkundig plan. Op de afbeeldingen 3.2C en 3.2D is een gedetailleerde uitwerking van de toekomstige verkeerssituatie in Bergwijkpark en Holland Park weergegeven, zoals die in het inrichtingsplan Holland Park opgenomen.

Het kruispunt Bergwijkdreef-Eekholt wordt aangepast en verlegd. Het kruispunt wordt verlaagd

waardoor het viaduct voor het fiets- en voetpad (het Waterhoenpad) en de watergang verdwijnt. Tevens wordt de doorgaande weg Bergwijkdreef omgelegd. Het nieuwe kruispunt Bergwijkdreef-Eekholt zal worden voorzien een verkeersregelinstallatie (VRI). Ook het kruispunt Bergwijkdreef-Dalsteindreef zal in de toekomst worden van verkeerslichten ofwel een VRI.

Afbeelding 3.5A Verkeerssituatie/Verkeersstructuur omgeving Holland Park en in de omgeving van de uitbreiding van de Campus Diemen Zuid, in de verdere toekomst bij realisatie van het grotere stedebouwkundig plan. (Tekening uit het stedebouwkundig plan “Holland Park, Urban Picturesque”, december 2015)

De wegen in Bergwijkpark Noord naast de uitbreiding van de Campus Diemen Zuid zijn wegen met een 50 km/u snelheidsregime. De CDZ-uitbreiding kent één aansluiting op het wegennet, namelijk de

toegangsweg voor de nieuwe parkeergarage. Deze aansluiting bevindt zich ter plaatse van de bestaande aansluiting voor het huidige parkeerterrein. Dit parkeerterrein gaat in het geheel verdwijnen.

Direct ten zuiden van de (gebouwen van de) CDZ-uitbreiding ligt een fietspad, het Waterhoenpad, in de huidige en toekomstige situatie. Het Waterhoenpad betreft een hoofdfietsroute in Bergwijkpark. Ten oosten van, en langs, de Bergwijkdreef liggen twee fietspaden. Bij aanpassing van de Bergwijkdreef komt er één nieuw fietspad langs de oostkant van de weg te liggen. Aan de zuidoostzijde van de CDZ-uitbreiding komt een nieuwe fietsoversteek bij het nieuwe kruispunt Bergwijkdreef-Eekholt, een kruispunt met verkeerslichten. Aan de oostzijde komt, ter hoogte van de ruimte tussen Blok A en Blok B, een oversteekmogelijkheid voor voetgangers (en fietsers) voor het pad van en naar de noordzijde van Bergwijkpark (Holland Park). Tevens komt aan de noordoostzijde van de CDZ-uitbreiding een

fietsoversteek bij het kruispunt Bergwijkdreef-Dalsteindreef, wanneer het kruispunt van verkeerslichten is voorzien.

De fietsenstalling in de kelder komt aan de noordkant van de CDZ-uitbreiding te liggen. Via de (fiets)trappen en de bestrating direct naast de bebouwing van de CDZ-uitbreiding kunnen fietsers de fietsenstalling en de fietspaden bereiken. Met de nieuwe fietsoversteek aan de noordoostzijde van de CDZ-uitbreiding is er fietsers vanaf het nieuwe fietspad langs de Bergwijkdreef een rechtstreekse verbinding naar de fietsenstalling. De fietsenstalling in de kelder is op deze wijze op meerdere manieren te bereiken.

Westelijk deel van het projectgebied, de aanvullende parkeerlocatie

Bij het westelijke deel van het projectgebied, met de aanvullende parkeerlocatie, in Bergwijkpark Zuid vindt er vooralsnog geen wijziging van de verkeersstructuur plaats. De verkeerssituatie op en bij het perceel van de aanvullende parkeerlocatie verandert uiteraard wel. Zodra er, indien nodig, een nieuwe parkeervoorziening wordt gerealiseerd op het perceel in Bergwijkpark Zuid worden de toegangswegen op het perceel gewijzigd. Op afbeelding 3.5B is de verkeerssituatie bij het perceel van de aanvullende

parkeerlocatie weergegeven. De weergegeven ontsluiting aan de zuidzijde van het perceel is in de huidige situatie ook reeds aan de orde. De ontsluiting van het perceel (van het autoverkeer) blijft vooralsnog (enkel) gaan via de weg Wisselwerking, ten zuidwesten van het perceel. Er wordt bij de

parkeervoorziening mogelijk een ontsluiting gemaakt via de Dalsteindreef ten noorden van het perceel.

Op het perceel weergegeven op afbeelding 3.5B bevindt zich momenteel een tijdelijk parkeerterrein met 305 parkeerplaatsen. Voor het gebruik van het betreffende perceel Wisselwerking 2-6 als parkeerterrein is door de gemeente Diemen een omgevingsvergunning voor de duur van tien jaar verleend.

Afbeelding 3.5B Verkeerssituatie en (mogelijke) ontsluiting perceel aanvullende parkeerlocatie (Wisselwerking 2-6) westelijk deel projectgebied, Bergwijkpark Zuid

De weg Wisselwerking ten zuidwesten van het perceel Wisselwerking 2-6, ofwel ten zuidwesten van het westelijke deel van het projectgebied, wordt niet aangepast. Uit verkeersonderzoek is gebleken dat aanpassing van de naastgelegen verkeersstructuur niet nodig is. Tevens hoeven in de omgeving geen kruispunten te worden aangepast. Het verkeersonderzoek in het kader van een parkeervoorziening op de aanvullende parkeerlocatie is beschreven in paragraaf 6.1 van deze ruimtelijke onderbouwing.

In document Ruimtelijke Onderbouwing (pagina 22-25)