• No results found

Masterplan Bergwijkpark, aanpassing en verdere uitwerking (augustus 2013)

In document Ruimtelijke Onderbouwing (pagina 46-50)

4. Beleidskader

4.3 Gemeentelijk beleid

4.3.4 Masterplan Bergwijkpark, aanpassing en verdere uitwerking (augustus 2013)

Het “Strategisch Masterplan Bergwijkpark” is uitgewerkt in het “Masterplan Bergwijkpark, aanpassing en verdere uitwerking” van augustus 2013. Het “Masterplan Bergwijkpark, aanpassing en verdere

uitwerking” is op 26 september 2013 vastgesteld door de gemeenteraad van Diemen.

In het uitgewerkte Masterplan wordt een robuust aantal randvoorwaarden per locatie meegegeven. Deze zorgen er voor dat ontwikkelingen elkaar niet zullen frustreren en dat er op een hoger schaalniveau samenhang ontstaat in het gebied. Ten aanzien van de in het Masterplan genoemde regels, ambitie en richting is “de geest” van het Masterplan en niet “de letter” leidend. In het Masterplan wordt ingegaan op de uiteindelijk te bereiken omgevingskwaliteiten, voortbouwend op de huidige kwaliteiten van het gebied.

Het in het Masterplan omschreven raamwerk met een groene hoofdstructuur is het ruimtelijke kader. De verschillende deelgebieden in het bezit van ontwikkelaars worden middels stedebouwkundige

deelplannen verder uitgewerkt.

De (ruimtelijke) doelstelling van het Masterplan is ten eerste het terugbrengen van de ruimtelijke dynamiek in het gebied. Dit kan worden gerealiseerd door het mixen van programma’s, functies en activiteiten, waardoor er niet alleen tussen negen en vijf leven is. Dit betekent onder andere het toestaan van woningbouw met ondersteunende kleinschalige detailhandelsfuncties en leisure-voorzieningen, zodat het gebied tot leven komt. Hierbij faciliteert woningbouw bij voorkeur een breed palet aan

woningbouwplattegronden, waardoor verschillende leefstijlen, doelgroepen en activiteiten naast elkaar kunnen bestaan.

Een tweede doelstelling is het verbeteren van de veiligheid en de leefbaarheid. Dit wordt onder andere bereikt door het bundelen van verkeersbewegingen en een actievere programmering van belangrijke verkeersroutes.

De voorgenomen uitbreiding van de Campus Diemen Zuid kent een diversiteit aan woningen/appartementen en functies, zodat voor een groot deel aan de eerste bovenomschreven doelstelling wordt voldaan. Aan de tweede doelstelling wordt ook voldaan omdat met het onderhavige project de veiligheid en leefbaarheid wordt bevorderd.

De ambitie van het Masterplan is verder om tot een gebied te komen met een sterke landschappelijke component. De kwaliteit van het groen en van het water wordt grotendeels op het grondgebied van de gemeente in de hoofdgroenstructuur verankerd, en belemmert daarmee niet de bewegingsvrijheid van ontwikkelaars. Door de ruimtes langs het groen steviger te programmeren en het groen meer structuur te geven, zal de belevingswaarde en gebruikswaarde van het landschap sterk verbeteren, bestaande

kwalitatieve bomen zullen daarbij zoveel mogelijk behouden blijven.

Bergwijkpark (Noord) moet in de toekomst een duidelijke signatuur krijgen, een gebied waar mensen graag komen. Dit wordt onder andere bereikt door het gebied sterker te positioneren en te verknopen met het lokale stadsweefsel – het gebied is al goed verknoopt met het regionale weefsel. Het gebied krijgt duidelijke entrees en krijgt een eigen programmatische dynamiek met een variatie in woningbouw, kantoren en andere functies, waardoor het zich positief onderscheidt van aangrenzende gebieden in Amsterdam Zuidoost en Diemen Zuid.

De nieuwe bebouwing moet qua maat en schaal passen bij het bestaande, en passen in een stedelijke locatie met grootstedelijke OV infrastructuur. Tegelijkertijd moet de uitstraling passen bij Diemen als dorp in de grote stad. Bergwijkpark moet functioneren als “stedelijk dorp”. Het gebied krijgt een duidelijke landschappelijke hoofdstructuur die als de ruggengraat van het gebied de flexibiliteit en ontwikkelingen in de bouwvelden kan opvangen. Het nieuwe parkgedeelte krijgt een duidelijke begrenzing met

programma aan de randen, waardoor het als verblijfsplek vanuit de bedrijven en woningen meer allure krijgt.

Het onderhavige project past binnen de voorwaarde dat de nieuwe bebouwing past bij het bestaande, en ook dat de bebouwing past in een stedelijke locatie. Hierbij is de aanwezige grootstedelijke OV infrastructuur van groot belang. De drie gebouwen van de uitbreiding van de Campus Diemen Zuid sluiten aan op de schaal van de bestaande gebouwen van de Campus en de toekomstige gebouwen in het naastgelegen gebied Holland Park (in Bergwijkpark Noord).

Duurzame gebiedsontwikkeling

Het (aangepaste en uitgewerkte) Masterplan geeft de mogelijkheid om in de loop der tijd te reageren op wisselende omstandigheden. De nadruk ligt niet op programmatische aspecten of exact uitgewerkte stedebouwkundige en architectonische deelplannen. Duurzame gebiedsontwikkeling in het Masterplan blijkt vooral uit de manier waarop wordt omgegaan met de ontwikkeling.

 Bij programma en doelgroepen wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de goede bereikbaarheid door middel van openbaar vervoer.

 Bij de aanleg van de ruimtelijke hoofdstructuur wordt uitgegaan van het bestaande.

 Hergebruik van complexen is mogelijk bij de gebouwen die blijven staan, een voorbeeld is de transformatie van Diemervijver tot “Campus Diemen Zuid”.

 Aandacht voor een slimme afstemming van de uitvoeringsaspecten, zo wordt niet begonnen aan de openbare ruimte indien dit niet gekoppeld is aan een concrete gebouwde ontwikkeling.

 Verankering van duurzaamheid vindt plaats op alle schaalniveaus, de hoofdstructuur in het Masterplan, stedebouwkundige deelplannen, gebouwniveau, door rekening te houden met mogelijkheden voor bijsturing, aanpassing en vervanging.

 Verder wordt door gebruikswaarde te geven aan de openbare ruimten, het stimuleren van duidelijke gebiedskarakteristieken en de uitwerking van de architectuur, gestreefd naar een sterke binding van mensen aan hun (woon)omgeving.

Het nieuwe raamwerk

Het “raamwerk” van het toekomstige Bergwijkpark is dé verbindende factor in het gebied. De

Bergwijkdreef zal als fysieke belemmering worden opgeheven waardoor er één sterk en krachtig gebied zal ontstaan met een duidelijke gebiedsidentiteit. De hoofdstructuur in de vorm van dit raamwerk is goed verbonden met de omliggende buurten. Het raamwerk van de openbare ruimte vervult niet alleen een ontsluitingsfunctie maar is in meerdere opzichten verbindend. Bestaande en nieuwe bebouwing komt op een betere manier middels voorkanten aan de hoofdontsluiting van de wijk liggen. De centrale parkruimte en de waterstructuur hebben ook een duidelijke verblijfswaarde.

Het raamwerk is weergegeven op afbeelding 4.3A.

Het nieuwe raamwerk kan worden ontleed in vier structuren die de ruggengraat zullen gaan vormen van het nieuwe Bergwijkpark (Noord). Daarnaast zijn er enkele bijzondere plekken in het gebied.

 Ten eerste is er het centraal gelegen nieuwe “Central Park” in de zone waar op dit moment de verhoogde “Bergwijkparkdreef” ligt, met daarlangs een hoofdontsluiting.

 Ten tweede is er de hoofdontsluiting van het gebied die gevormd gaat worden door de nieuwe

“Bergwijkparkway” (ook genoemd “Parkway”). Deze weg sluit aan de noordzijde aan op Diemen Zuid en aan de zuidoostzijde middels een nieuwe aansluiting op de Daalwijkdreef.

 Een derde structurerend element is de oost-west georiënteerde “Parklaan” die de ontsluiting vormt voor het binnengebied.

 De “Parklaan” is gelegen op het tracé van het huidige fietspad dat in oost-west richting het

Metrostation Verrijn Stuartweg verbindt met Bergwijkpark Zuid. Een optie is om deze op termijn door te verbinden met Bergwijkpark Zuid.

 Enigszins afwijkend is de “Singelstructuur” aan de west- en zuidzijde van het plangebied, omdat deze wel belangrijk is in de beleving van het gebied maar geen belangrijke ontsluitingsfunctie heeft.

 Op een aantal plekken worden er “Verbijzonderingen” in het raamwerk aangebracht.

Afbeelding 4.3A Het Raamwerk van het Masterplan Bergwijkpark

4.3.4.2 Cluster Campus Diemen Zuid

Het (oostelijke deel van het) projectgebied van de uitbreiding van de Campus Diemen Zuid bevindt zich in

“Cluster 1 Campus Diemen Zuid” van het “Masterplan Bergwijkpark, aanpassing en verdere uitwerking”.

Afbeelding 4.3B Cluster 1 Campus Diemen Zuid, volgens het “Masterplan Bergwijkpark, aanpassing en verdere uitwerking” (blz. 68)

Ligging

 Dichtbij station Diemen Zuid.

 Aan “Bergwijkparkway”.

 Aan “Central Park” en “Singelstructuur”.

Bestaande bebouwing

Het gebied rond Campus Diemen Zuid bij station Diemen Zuid vormt samen met de parkeerlocatie het grootste samenhangende cluster in het gebied. De gebouwen vormen samen een naar binnen gekeerde stedenbouwkundige structuur met een openbare binnenstraat.

Herontwikkeling met bestaand complex tot Campus Diemen Zuid

De eerste stap in de transformatie van Bergwijkpark is in volle gang. De transformatie van

kantorencomplex Diemervijver tot Campus Diemen zuid met 936 studentenwoningen met publieke voorzieningen gericht op de doelgroep is in uitvoering. [De Campus Diemen Zuid is sinds 2013 in gebruik].

Parkeergaragelocatie

De uitstraling van de huidige parkeergarage staat niet in relatie tot de markantheid van de plek vanwege zijn ligging aan de entree van Bergwijkpark, dicht bij station Diemen Zuid. Bovendien ligt deze aan het Central Park en aan de “Parkway”. Deze locatie vraagt om een gebouw dat recht doet aan deze bijzondere positie. De locatie leent zich door de iets verhoogde ligging van de “Bergwijkparkway” voor een gebouw waarbinnen 2 lagen parkeren zijn opgelost. Een voortzetting van de interne openbare structuur van het bestaande deel van Diemervijver is gewenst. Hierdoor wordt de relatie tussen het complex en de

“Parkway” versterkt en moet de relatie met het tegenovergelegen cluster bij het CVZ kantoor versterkt worden. Dit zal resulteren in twee bouwvolumes. Er is hier ruimte voor twee hoogteaccenten, één grote aan het park en één aan de spoorzijde bij de noordelijke entree. Het huidige parkeergebouw telt mee in de parkeerbehoefte van de campus Diemen Zuid. Bij de herontwikkeling van het parkeergebouw dient daarom naast de nieuwe parkeerbehoefte van de nieuwe ontwikkeling ook de parkeerbehoefte van de Campus te worden meegenomen.

Afbeelding 4.3C Cluster 1 Campus Diemen Zuid. Plaats van de bestaande bebouwing en de te bouwen bebouwing volgens het “Masterplan Bergwijkpark, aanpassing en verdere uitwerking”

(blz. 71). Tekening waarop de bestaande bebouwing en nieuwe bebouwingsranden zijn aangegeven

In document Ruimtelijke Onderbouwing (pagina 46-50)