• No results found

In dit onderdeel worden de resultaten besproken van de respondenten omtrent strategieën die binnen hun organisatie gebruikt worden om cliënten te bereiken, informeren en te ondersteunen.

11.5.1 Bereiken

Bij de meeste respondenten komen cliënten er terecht via doorverwijzing. Zowel het Raster, Resonans vzw en Domo vermelden dat er meestal een externe dienst betrokken is in de aanmelding. Kind en Gezin bereikt veel gezinnen door huisbezoeken die al kunnen plaatsvinden tijdens de zwangerschap. Zij bereiken bijna alle gezinnen door hun laagdrempelige manier van werken.

11.5.2 Informatieverlening over rechten

Bij Resonans vzw is het een vast mechanisme dat al de rechten mee opgezocht worden en de mensen daarover geïnformeerd worden. Er wordt daarnaast voorgesteld om mee naar diensten te gaan voor een contactmoment. Verder wordt opgevolgd of dit al dan niet gebeurd is. Resonans vzw gaat in de gezinnen op zoek naar krachten en maakt daar gebruik van, net zoals bij Magenta wordt er dus krachtgericht gewerkt. Daarnaast wordt er samengewerkt met andere organisaties. Als Veva Kennes (Resonans vzw) in een gezin aankomt, is het haast een automatisme om na te gaan kijken waar mensen recht op hebben. Ook Kim Van Leemput (Het Raster) informeert de gezinnen via huisbezoeken.

Verder worden gezinnen en kinderen ook op de hoogte gebracht over hun rechten tijdens de thuisbegeleiding.

Bij Riso Vlaams-Brabant zijn ze op de hoogte naar waar ze mensen kunnen doorverwijzen en wie contactpersonen zijn. Dat ziet Johan Fobelets (Riso) ook als één van zijn taken als opbouwwerker.

Domo noemt de mensen eerst en vooral al geen cliënten omdat ze niet aan hulpverlening doen. De basis van de werking ligt op een vertrouwensband of vriendschapsrelatie aangaan met het gezin. Zij informeren gezinnen over hun rechten. Domo zet ook in op vrijetijdsparticipatie door hun sociale voordelen hieromtrent mee te delen. Zo delen zij mee dat er goedkopere tarieven mogelijk zijn. Bij Domo worden de vrijwilligers, die de gezinnen informeren, op de hoogte gehouden door maandelijkse bijeenkomsten waar informatie wordt gegeven over al hetgeen de doelgroep aanbelangt zoals vrije tijd, de sociale kaart leren kennen, welke organisaties er bestaan in hun netwerk, ect. Verder vinden er ook intervisiemomenten plaats waar dat mogelijke problemen die ondervonden besproken worden. Tot slot is er ook een maandelijkse nieuwsbrief omtrent vrije tijd voor de gezinnen.

11.5.3 Ondersteuning bij cliënten

In dit onderdeel wordt meer informatie gegeven over hoe organisaties ondersteuning bieden. Zoals eerder vermeld, heb ik drie soorten organisaties bevraagd. Generieke organisaties, namelijk Kind en Gezin, de Christelijke Mutualiteit en Huis van het Kind, handicap specifieke organisaties, Het Raster en Resonans vzw en tot slot organisaties die werken met mensen in kansarmoede, Domo, Ruimtevaart vzw en Riso Vlaams-Brabant.

Huis van het Kind Bree werkt met verschillende partners samen en gaat samen met deze partners op zoek naar gepaste hulpverlening. Zo is er in Bree een praatgroep voor ouders van kinderen en jongeren met een beperking. Ook het armoede forum dat zich richt tot kansarmen maakt hier deel van uit.

Bij Kind en Gezin ondersteunt Rachida Zarioh gezinnen door huisbezoeken maar ook telefonisch. Er wordt gekeken naar de noden en de vragen van de ouders, een geïntegreerd gezinstraject. Ze werken ook vraaggericht. Rachida Zarioh werkt zelf veel met kwetsbare gezinnen en neemt ook een vertrouwensrol op.

Bij CM wordt er een hulpaanbod gedaan naar gezinnen, zij werken zelfs proactief. CM kan uit de gegevens van hun bestand selecteren of er nog op te nemen rechten of sociale voordelen zijn voor hun cliënt. Zij zullen mensen per briefwisseling vragen om een afspraak te maken met hun diensten om dit verder te bespreken. Er wordt dus outreachend gewerkt. Er wordt ook gewerkt met SPAAK. Dat is een vrijwilligerswerking die mensen ondersteunen met administratieve zaken.

Bij Resonans vzw worden de gezinnen ondersteund door het werken met hun krachten en talenten. Verder wordt er gewerkt door de gezinnen te informeren en indien nodig door te verwijzen en ervoor te zorgen dat mensen terug een evenwicht vinden door hulp waar dat zij bepalen wat ze willen. De hoofdzaak ligt ook vaak in het verwerken van de beperking: naar de oorzaak van de achterstand, naar de toekomst, ect.

Bij Het Raster worden gezinnen met kinderen en jongeren met een beperking ondersteund. Voor kansarme mensen is het mogelijk om een goedkoper tarief aan te vragen. Het Raster biedt vrijwillige thuisbegeleiding aan, ze vallen namelijk voor de toegangspoort van het VAPH. Er wordt aan de slag gaan met hulpvragen die erg breed kunnen gaan. Er wordt geholpen met administratieve zaken, bijkomende zorgverlening en er kunnen gesprekken gevoerd worden met de brussen (broers en zussen) alsook met het kind met autisme. Er wordt ook outreachend gewerkt met andere diensten.

Daarnaast is er GIO-begeleiding, dit staat voor Globale individuele ondersteuning voor minderjarige. Door aanwezig te zijn in scholen, komen ze ook in contact met kansarme gezinnen.

Zoals eerder vermeld werkt Domo met vrijwilligers die langdurige ondersteuning bieden in kwetsbare gezinnen zodat er een vertrouwensrelatie opgebouwd kan worden. Dat gebeurt door elkaar te leren kennen, verwachtingen te bespreken en grenzen af te tasten. Er wordt informatie gegeven afhankelijk van de nood van de gezinnen. Er wordt gewerkt op maat van de gezinnen. Kansarmen hebben vaak al vele vormen van hulpverlening gekend dus vindt Domo het belangrijk om zich neutraal op te stellen en de vertrouwensband niet te schenden. Bij gezinnen waar een kind of jongere met een beperking is, gebeurt de ondersteuning op dezelfde manier. De vrijwilligers zijn twee tot vier uur per week aanwezig in het gezin. Domo focust zich op kinderen tot twaalf jaar

omdat hun netwerk vaak beperkt is tot hun gezin. Er wordt vaak ondersteuning geboden op vlak van vrijetijdsparticipatie, helpen met onderwijs, taalstimulatie, ect.

Ruimtevaart werkt rond verschillende thema’s zoals rechten opnemen, een aanbod uitzoeken voor vrije tijd, ect. Verder is er een sociaal restaurant waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en iedereen ook kan meedraaien. Er is ook een gezinswerking aanwezig. Zij hebben ook een oudergroep waar het over bepaalde thema’s kan gaan. Er is een stuk individuele hulp en ondersteuning. Ook gezinnen met een kind met een beperking maken deel uit van de doelgroep van Ruimtevaart. Er wordt gekeken of iedereen ook mee is. Zo was er bijvoorbeeld het thema schoolkeuze. Er werden scholen uit het gemeenschapsonderwijs, katholieke school en een school buitengewoon onderwijs bezocht. Iedereen gaat dan ook mee naar de school van het buitengewoon onderwijs. Er wordt inclusief gewerkt en niet expliciet gezegd: “we gaan naar een school in het buitengewoon onderwijs omdat gezin X een kind met een beperking heeft.” Iedereen gaat mee zodat ze ook kunnen zien hoe deze scholen werken omdat er vaak nog een stigma opgeplakt zit.

Zoals hierboven beschreven staat ondersteunt Riso Vlaams-Brabant door een methodiek zoals De Stek. Johan Fobelets gaf het belang van integraal werken aan en het op zoek gaan naar een ondersteunend netwerk voor kansarmen, er dus voor zorgen dat ze niet alleen afhankelijk zijn van hulpverlening. Verder zet de organisatie zich actief in voor armoedebestrijding. Dit doen ze door mensen te versterken, mensen samen te brengen, informatie te geven, ondersteuning te bieden en door op beleidsniveau in interactie te treden met bijvoorbeeld het OCMW. Het CAW en OCMW zijn ook in het buurtcentrum aanwezig door een partnerschap dat gevormd is. Zoals hierboven vermeld is er een samenwerker van CM aanwezig in het buurthuis Casablanca om mensen te helpen met administratie in orde te maken. Mensen met een beperking komen ook naar de activiteiten zoals een buurt- of wijkfeest. Zelf krijgt hij niet zo veel moeilijke situaties binnen van gezinnen met een kind met een beperking.

Bij vele gesprekken kwam ook de strategie omtrent doorverwijzing naar boven.

Respondenten gaven verschillende redenen aan waarom ze doorverwijzen naar een bepaalde organisatie. In de eerste plaats gebeurt dit op basis van de vraag. Daarnaast spelen ook eerdere ervaringen met de organisatie in kwestie mee. Een respondent gaf ook aan dat ze echt gaat kijken of de organisatie bij het gezin past. Ook Johan Fobelets (Riso) sprak over ervaring in het werkveld en de sociale kaart die je zelf uitbreidt door de jaren heen en deze ook te kennen. Hij spreekt er ook over dat doorverwijzen in zijn takenpakket zit. Er wordt gezorgd dat de mensen er ook echt geraken, niet door gewoon een folder mee te geven. Hij mist bij andere organisatie vaak die aanklampende manier van werken.