• No results found

Tot slot werd er ook advies voor Magenta gevraagd. De respondenten formuleerden advies over hoe Magenta gezinnen in kansarmoede kan bereiken en ondersteunen.

11.6.1 Bereiken van gezinnen in kansarmoede

Een advies dat vaak terugkwam, ging over contacten leggen met andere organisaties die werken met de doelgroep. Zo adviseerde Hanne Gijbels (Domo) dat het belangrijk is om contact te leggen aan andere partners die hulp bieden aan gezinnen in armoede of ermee in contact komt. Op die manier blijven er ook minder gezinnen onder de radar. Ook Veva Kennes (Resonans vzw) sprak over het aanspreken en informeren van hulporganisaties.

Ze sprak ze over daklozenorganisaties, mutualiteiten en OCMW’s maar ook met tolken.

Indien nodig werkt ze met tolken van Foyer, dit zijn interculturele werkers waar Magenta zeker ook informatie aan kan geven. “Want als een professioneel magenta kent, gaan die ook gemakkelijk de ouders daarvoor informeren,” (A. Goethals, persoonlijke communicatie, 12 mei 2020) advies mee om Magenta ook bekend te maken bij scholen. Ook Johan Fobelets (Riso) gaf aan dat er gewerkt kan worden met scholen en CLB’s. Op die manier worden sleutelfiguren gebruikt. Ook de alertheid moet bevorderd worden bij scholen zodat er aanklampend gewerkt kan worden.

Ook bij Kind en Gezin kwam het advies terug om persoonlijk contact te maken met de gezinnen. Verder kan het volgens Anne Goethals (Kind en Gezin) helpen als er een vertrouwenspersoon mee mag naar de workshops om drempelverlagend te werken.

Hanne Gijbels (Domo) gaf mee dat het belangrijk is om laagdrempelig te zijn. Zo zorgt Domo ervoor dat er niet veel verwacht wordt van de gezinnen op vlak van administratie.

Dit wordt bewust zo laag mogelijk gehouden.

Ruimtevaart heeft op donderdagochtend een flexibel programma voor activiteiten te organiseren die mensen nog niet kennen. Mensen komen samen en praten over zaken die ze graag willen doen of dingen die hun bezighouden en nodigen anderen uit om mogelijks mee te doen. Dat kan een moment zijn voor Magenta om uit te leggen wat ze doen. Zo kan er in samenwerking met de mensen iets georganiseerd worden. Verder stelde Saskia De Bruyn voor om ook naar organisaties te stappen. Dit kan mogelijks een organisatie zijn waar er al een contactpersoon is. Magenta kan verkennen wat ze samen kunnen realiseren. Verder gaf ze als tip mee om dit niet met te veel organisaties te doen.

Laura Roman gaf ook het outreachende aspect aan. Letterlijk eens aanbellen bij de mensen of flyers rondbrengen in de buurt maar ook langsgaan in voorzieningen waar kinderen en jongeren verblijven. Via sociale media bereik je kansarmen niet makkelijk.

Daarnaast gaf Liesbeth Vanderwaeren (CM) als advies mee om straatwerkers te contacteren. Verder gaf ze als advies mee om minder op afspraak te werken omdat plannen en structuur vaak moeilijk zijn.

11.6.2 Ondersteunen van gezinnen in kansarmoede

Naast het advies omtrent bereik, werd er advies gevraagd ter ondersteuning van deze gezinnen.

Als zoals bij het advies omtrent ondersteuning werd aangehaald door Kind en Gezin om rekening te houden met de taal en cultuur. Handelingen die bij ons normaal zijn, zijn dat niet altijd voor mensen met een andere culturele achtergrond. Anne Goethals (Kind en Gezin) gaf als advies mee om geen aparte ‘kansarme’ groep te organiseren, net zoals de ervaringsdeskundige die Magenta al bevraagd heeft. Anne Goethals (Kind en Gezin) ziet een mix met modale gezinnen net als een sterkte.

Kim Van Leemput (Het Raster) geeft mee om het simpel te houden en je naast de mensen te zetten. Verder vindt zij het ook belangrijk dat Magenta stil staat bij haar werking en kijkt of het kan doorgaan in de huidige vorm voor kansarme gezinnen. Tot slot gaf ze als advies mee dat het belangrijk is om eerst te zorgen voor vertrouwen en nadien pas aan de slag te gaan.

Saskia De Bruyn (Ruimtevaart) gaf als advies mee om stil te staan of de onderwerpen wel aansluiten bij de noden van de mensen. Een vorming, in de klassieke zin van het woord, in vraag stellen maar ook kijken waar de workshop zal plaatsvinden. Ook haalde ze bereikbaarheid en laagdrempeligheid aan. Het persoonlijke contact met mensen is belangrijk.

Liesbeth Vanderwaeren (CM) gaf mee om aanklampend te werken en in te zetten op langdurige contacten door een vertrouwensband op te bouwen, ze gaf ook aan dat het niet evident is het vertrouwen van deze mensen te winnen.

Tot slot gaf Johan Fobelets mee als advies om inclusief te werken en samen te werken om het netwerk van de gezinnen te versterken. Verder is het ook belangrijk om verschillende stappen te ondernemen zoals het gezin te versterken, afspraken te maken met alle organisaties die betrokken zijn op het gezin alsook te buurt te versterken.

11.6.3 Aandachtspunten

Als aandachtspunten gaven de respondenten mee om te kijken, indien Magenta doorverwijst naar bijvoorbeeld een andere organisatie zoals JOMBA-vakanties, of dit ook effectief gebeurt. Verder gaf Kim Van Leemput (Het Raster) mee om nog extra te vragen of Magenta ergens bij kan helpen en zich op de achtergrond te houden om zo nog beschikbaar te zijn voor het gezin.

Veva Kennes (Het Raster) gaf nog als advies mee om samen na te denken met de gezinnen tijdens de workshops. Doordat mensen elkaars verhaal horen, kunnen ze namelijk inzien dat ze er niet alleen voor staan of niet de enige zijn met een bepaalde problematiek.

Hanne Gijbels (Domo) gaf als aandachtpunt mee om laagdrempelig te zijn want als er te veel verwacht wordt, haken ze af. Daarnaast stelde ze dat je informeel opstellen ook kan helpen. Als je je opstelt als professional, kan er wantrouwen ontstaan. Verder gaf ze ook mee op vraaggericht te werken door echt te kijken naar de noden van de gezinnen.

Saskia De Bruyn gaf als advies mee om stil te staan bij het feit dat de doelgroep van Magenta gezinnen omvat die zichzelf niet zien als de doelgroep van Magenta. Verder gaf ze nog mee om actief naar organisaties toe te stappen. “Het gaat niet over hoe we de mensen binnen halen in onze vorming maar wat het is dat deze mensen vragen van ons.” (S. De Bruyn, persoonlijke communicatie, 8 april 2020)

11.6.4 Samenwerking Magenta

Bij Huis van het Kind, Domo, CM en RISO Vlaams-Brabant staan ze ook open voor een samenwerking met Magenta. De andere respondenten heb ik hier door tijdsgebrek niet over kunnen bevragen. Yvonne Domen (Huis van het Kind) stelde voor dat Magenta mogelijks kan deelnemen aan een netwerkoverleg of om kennis te maken met het armoedeforum in Bree. Domo is aangesloten bij Burgers aan Zet net zoals Magenta.

Verder kan dit door mogelijks een vorming te geven aan de vrijwilligers. Liesbeth Vanderwaeren (CM) ziet een samenwerking doordat Magenta hen kan ondersteunen bij bepaalde casussen. Ook Johan Fobelets stond open voor een samenwerking. Magenta kan mogelijks contact zoeken met Riso en dan kan er gekeken worden wat ze te bieden hebben.

12 Conclusies en aanbevelingen

In het vorig onderdeel besprak ik de resultaten van de bevraagde respondenten. In dit onderdeel ga ik deze resultaten verwerken tot conclusies die leiden tot het antwoord op mijn onderzoeksvraag in de vorm van aanbevelingen voor Magenta. In het vorige onderdeel werden daarnaast linken gelegd aan de gevonden literatuur.