• No results found

Le Petit Chique is al dagelijks actief op Facebook en Twitter. De webshop heeft al wel een account op Instagram en Pinterest, maar doet hier tot nu toe nauwelijks iets mee. Het is aan te raden om op deze sociale media net als Facebook en Twitter ook dagelijks actief te gaan worden. Dit zijn namelijk sociale media kanalen waar de doelgroep zich bevindt. Vooral op Instagram, dit is namelijk het sociale media kanaal waarop moeders na Facebook het meest actief zijn.

68 Maar wat moet Le Petit Chique op deze sociale media precies doen? Het belangrijkste is dat Le Petit Chique content plaatst die bij de interesses van de doelgroep passen. Overspoel hen niet alleen met artikelen van de website en met producten uit de webshop, maar probeer de eerder genoemde berichten te combineren met inspiraties, quotes en ‘behind- the-scenes’. Dit ziet de doelgroep graag wekelijks terug. Hoe deze berichten het beste kunnen worden vormgegeven, wordt toegelicht in §10.4 op p. 70. Het is ook aan te raden om frequent te posten. Houd een bepaald aantal berichten per dag aan met terugkerende elementen zodat de volgers herkenning zien en weten wanneer zij wat op sociale media terug kunnen vinden. Denk hierbij niet alleen aan producten en artikelen, maar varieer de content door middel van inspiraties, quotes, acties en/of behind-the-scenes. Op deze manier hebben de volgers niet het idee dat er alleen maar artikelen en producten worden gepost, maar dat er ook wordt ingegaan op de emotie van de volgers en kan er een band

opgebouwd worden. Het is aan te raden om op Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest niet hetzelfde te doen. Zorg dat elk sociale medium zo zijn eigen functie heeft. Hieronder, in een tabel, is te zien welke content en informatie het beste op welke sociale media geplaatst kunnen worden. Dit is met roze en blauw aangegeven. Toelichting over de keuze van content en sociale media is onder de tabel te lezen.

Artikelen en nieuwtjes Producten Le Petit Chique (Win) acties Behind- the- scenes Inspiraties en quotes Privé foto’s Facebook Twitter Le Petit Chique Twitter persoonlijk Instagram Le Petit Chique Instagram persoonlijk Pinterest

Tabel 1 Content op sociale media van Le Petit Chique

Facebook

Zoals hierboven in tabel 1 is aangegeven is het aan te raden om gevarieerde content op Facebook te plaatsen. Hierbij kan gedacht worden aan één artikel van de website, één product en één inspiratie, quote of ‘behind-the-scene’ per dag. Het is daarnaast ook aan te

69 middags (13:00 – 15:00 uur) en ’s avonds (20:00 uur). Daarnaast zouden ingezonden foto’s van tevreden klanten één keer per maand in een speciaal album ‘Chique klanten’ geplaats kunnen worden. Hoe deze berichten eruit zouden kunnen zien staat omschreven in §10.4 op p. 70.

Twitter

Alle artikelen die verschijnen op de website moeten direct op Twitter gedeeld worden. Omdat de doelgroep ’s avonds het meest actief is, is het aan te raden om de artikelen die overdag zijn verschenen ’s avonds nogmaals te herhalen. Naast de artikelen is het ook aan te raden om (bijna) dagelijks te tweeten over producten van Le Petit Chique en wanneer er eventuele (win) acties zijn, zoals hierboven te zien is in het tabel. Wissel hierbij af door middel van tweets met en zonder foto’s en afbeeldingen van producten. Hierbij kunnen zo nu en dan ook beelden gebruikt worden die op Facebook verschijnen.

Twitter persoonlijk

Omdat mensen altijd erg nieuwsgierig zijn naar het gezicht achter een website of webshop is het aan te raden om naast een zakelijk Twitter account ook een persoonlijk Twitter account aan te maken die openbaar is. Op dit account kan de oprichtster van Le Petit Chique, Giljone Rijkaard, berichten en foto’s plaatsen die ze niet op het Twitter account van Le Petit Chique kan plaatsen. Denk hierbij aan tweets met betrekking tot haar privéleven, vakanties, weekenden, uitjes, haar dochtertje enzovoort. Het is natuurlijk niet verboden om hier ook ‘reclame’ te maken voor Le Petit Chique. Dit kan bijvoorbeeld door zo nu en dan te (re)tweeten over een product of artikel. Waarom het aan te raden is om twee accounts te hebben? Op deze manier worden werk en privé gescheiden gehouden, maar krijgen de volgers toch een kijkje in het leven van een ondernemer en tevens moeder. Mensen die dan alleen geïnteresseerd zijn in het bedrijf zien dan niet de privé tweets.

Instagram

Het is aan te raden om Instagram te gebruiken voor het plaatsen van beelden van producten, (win)acties, ‘behind-the-scenes’, inspiraties en quotes. Beperk deze inspiraties en quotes wel tot de moeders, baby’s, zwangerschap, (kraam)cadeaus enzovoort en plaatst deze één a twee keer in de week. Voor het promoten van de producten van Le Petit Chique kunnen dezelfde beelden gebruikt worden als de beelden die ook worden geplaatst op Facebook en Twitter. Voorbeelden van ‘behind-the-scenes’ beelden zijn: een video die laat zien hoe een giftbox wordt ingepakt, een foto van het inkopen van nieuwe producten, een sneak preview van de nieuwe collectie of foto van een zakelijke afspraak. Probeer elke dag minimaal één à twee beelden te plaatsen. Belangrijk op Instagram is ook dat de foto’s allemaal dezelfde uitstraling hebben, dus wissel niet af met filters maar houdt één Instagram filter aan die altijd toegepast wordt. Wees zelf ook een actieve gebruiker van Instagram (volg leuke accounts en ‘like’ en reageer op beelden).

70 Instagram persoonlijk

De reden om ook een persoonlijk Instagram account aan te maken is dezelfde als die van een persoonlijk Twitter account. Op Instagram kan de oprichtster van Le Petit Chique foto’s plaatsen die ze niet op het Instagram account van Le Petit Chique kan plaatsen. Denk hierbij aan privé foto’s van vakanties, weekenden, uitjes, haar dochtertje en haar eigen favoriete inspiraties en quotes. Ook hier kan natuurlijk zo nu en dan Le Petit Chique gepromoot worden door middel van producten of ‘behind the scenes’.

Pinterest

Het is aan te raden om Pinterest te gebruiken voor het delen van artikelen van de website, producten uit de webshop, inspiraties en quotes. Voorbeelden van borden die gemaakt kunnen worden om foto’s op te pinnen zijn: ‘Fashion kids’ (rubriek op de website. De foto’s van deze artikelen kunnen in deze map gedeeld worden), ‘Baby boys’ (producten voor jongens), ‘Baby girls’ (producten voor meisjes), ‘Kraamcadeaus’, ‘Voor vaders’ (producten en artikelen voor vaders), ‘Voor moeders’ (producten en artikelen voor moeders),

‘Babyshower’ (inspiraties en artikelen) en ‘Babykamers’ (inspiraties).

10.4 Vormgeving

Hierboven is omschreven welke content op welke sociale media geplaatst kan worden. Maar hoe ziet deze content eruit? Maak op Facebook zoveel mogelijk gebruik van beelden. Deze afbeeldingen, foto’s en video’s zorgen er namelijk voor dat het bericht de aandacht trekt in het nieuwsoverzicht van de volgers. Wanneer een beeld de aandacht heeft, wordt het bericht pas gelezen. Het is aan te raden om gebruik te maken van de huisstijl die Le Petit Chique al heeft, maar wissel dit wel af. Laat de inspiratie afbeeldingen bijvoorbeeld zoals ze zijn en probeer vooral bij berichten over producten de huisstijl te gebruiken. Ook voor Instagram is deze mix aan te raden. Op Twitter is beeld minder belangrijk. Probeer op dit sociale medium berichten met en zonder beeld af te wisselen. Ook hier kan zo nu en dan, bij het delen van producten, een afbeelding of foto geplaatst worden met de huisstijl van Le Petit Chique. Belangrijk is ook dat de content altijd een chique en exclusieve uitstraling heeft. Dit is wat Le Petit Chique wil uitstralen.

Wat betreft de teksten. Het is aan te raden om de tekst op Facebook kort te houden. Zorg dat de kern van het bericht al in de eerste zin duidelijk is. Wanneer de tekst van een bericht op Facebook te lang is wordt deze afgebroken door de link “lees meer”. Dit zorgt ervoor dat mensen niet snel verder lezen, tenzij de kern van de boodschap helemaal in het begin staat en dit hun interesse heeft gewekt. Ook op Instagram is het aan te raden om de tekst bij een foto of video zo kort mogelijk te houden. Daarnaast kan er op Instagram gewerkt worden met hashtags, bijvoorbeeld: #kraamcadeau, #baby, #moeder, #geboorte en #inspiratie. Op deze manier zijn de foto’s beter vindbaar. Dit geldt ook voor Twitter. Op dit sociale medium is tekst het belangrijkste. Er zijn maar 150 tekens dus de tekst moet kort gehouden worden. Ook de tekst op Pinterest moet kort blijven, maar vermeld hier wel de kern van het bericht.

71 dit sociale media makkelijk te vinden is. Ten slotte is het aan te raden om op alle sociale media dezelfde tone of voice aan te houden. Spreek de doelgroep aan met ‘jij’ of ‘moeder’. Daarnaast is het ook aan te raden om woorden als petit en chique te verwerken in de teksten als een stukje herkenning voor de volgers.