• No results found

Communicatie en interactie

Le Petit Chique wil graag de communicatie en interactie bevorderen met de doelgroep via sociale media. Dit is het belangrijkste doel van de strategie. Het is dus van belang om hier altijd over na te denken bij het maken van de content. Berichten met afbeeldingen en video’s zullen volgens de doelgroep de interactie bevorderen. Daarnaast moeten zij ook uitgedaagd worden op te reageren. Belangrijk is dus dat berichten vragen bevatten, zoals: “wat vind jij hiervan?” Daarnaast kan ook gebruik gemaakt worden van: “like als je het hiermee eens bent” of “laat in een reactie weten welke jouw favoriet is”. Daarnaast wordt de interactie ook bevorderd wanneer er wordt ingespeeld op de actualiteit. De winter is in aantocht en feestdagen als Sinterklaas en Kerst staan voor de deur. Hier kan Le Petit Chique goed op inspelen met de producten uit de webshop.

Om de conversatie gaande te houden is het ook belangrijk om altijd te reageren op vragen die via sociale media gesteld worden, zowel privé berichten als berichten die openbaar worden geplaatst. De doelgroep ziet graag hun vraag beantwoord. Als een persoon reageert op een bericht dat is geplaatst door Le Petit Chique geef deze reactie dan altijd een ‘vind-ik- leuk’, in het geval van Facebook. Op deze manier geef je als bedrijf aan dat de reactie gelezen is en deze waardeert. Probeer daarnaast ook zoveel mogelijk te reageren op reacties die geplaatst worden, ook al is het alleen: “bedankt voor je reactie! Wij zijn het helemaal met je eens.” Vergeet hierbij niet degene te benoemen voor wie het bericht bedoeld is. Zo maak je het niet alleen persoonlijker, maar krijgt die persoon ook een melding. Op deze manier wordt de conversatie aan de gang gehouden en gaan mensen vaker reageren. Zoals in het voorbeeld van de reactie te lezen is, wordt er in de wij-vorm gesproken. Uit de interne analyse bleek dat hier eerder onduidelijk over gecommuniceerd werd op de sociale media van Le Petit Chique. De ene keer was het in de ik-vorm en de andere keer in de wij-vorm. Er is dus gekozen voor de wij-vorm omdat op sociale media gesproken wordt voor het gehele bedrijf. Op de persoonlijke accounts van oprichtster Giljone Rijkaard kan wel gesproken worden in de ik-vorm.

72

10.6 Uitwerkingen

Waar? Wat? Beeld Tekst

Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest

Inspiratie "Like" deze foto als

dit gevoel jou ook zo bekend voorkomt! #happyweekend #quote www.lepetitchique.nl Facebook, Twitter en Instagram

Product Onze bestellingen

worden altijd verstuurd in mooie geschenkdozen. Kleur naar keuze: wit, roze of blauw. Wie verdient er volgens jou wel zo’n chique (kraam) cadeau? + link naar de giftboxen Facebook, Twitter en Instagram Behind-the- scenes

Een gedetailleerd beeld van een nieuw product

Sneak peek van één van onze nieuwe producten die snel online komen. Kan jij raden wat het is? www.lepetitchique.nl Facebook,

Twitter, Instagram en Pinterest

Inspiratie Hoe origineel is dit

wiegje voor een petit? #inspiratie #babykamer www.lepetitchique.nl

73 Twitter,

Instagram

een leuke, mooie en/of schattige tekst is geschreven.

#kraamcadeau hoort natuurlijk een kaartje. Ook daar hebben wij aan gedacht! In het bestelproces kun je kosteloos een kaartje met persoonlijk tekst bestellen + link naar pagina met de kaartjes.

75

Evaluatie

Nu het onderzoek is afgerond is het tijd om de balans op te maken. In dit hoofdstuk zal het onderzoeksproces geëvalueerd worden. Er wordt besproken wat er wel en wat niet goed ging tijdens het onderzoek en wat ik een volgende keer anders zou aanpakken. Tevens komt ook de validiteit en generaliseerbaarheid van het onderzoek aan bod en worden mogelijkheden tot vervolgonderzoek besproken.

10.7 Onderzoeksproces

Het onderzoeksproces is uiteindelijk goed verlopen. Alle onderwerpen die onderzocht moesten worden zijn onderzocht en er is veel interessante informatie uit zowel desk- als fieldresearch gekomen. Hoezo uiteindelijk? Het onderzoek kwam namelijk moeilijk op gang. Er is niet aan de tijdsplanning gehouden vermeld in het plan van aanpak, waardoor de inleverdatum twee keer verschoof. De oorzaak hiervan is gelegen in het feit dat het plan van aanpak eerst moest worden bijgesteld en ik vervolgens in de zomervakantie fulltime heb gewerkt bij een PR-bureau. Tijdens deze zomermaanden is er wel een begin gemaakt aan de deskresearch. Door voorgaande schoolprojecten was er kennis over het proces van deskresearch, hoe het beste kon worden gestart en welke bronnen het beste gebruikt konden worden. Door deze ervaring weet ik ook hoe een rapport in elkaar zit en wat hier allemaal bij komt kijken. Toen ik na twee maanden fulltime werken weer helemaal voor het onderzoek kon gaan, ging de deskresearch snel. De ‘problemen’ kwamen echter bij de fieldresearch. Het vinden van experts voor de interviews ging sneller dan verwacht, alleen het maken van afspraken ging moeizaam door de vakantieperiode. Daarom is besloten om eerst te beginnen met het kwantitatief onderzoek. Ook verliep het kwantitatief onderzoek niet zoals gehoopt. Het benaderen van respondenten was niet het probleem, de doelgroep is echter erg actief online, maar het vinden van moeders die de enquête ook daadwerkelijk willen invullen was lastiger. Waarschijnlijk vanwege te weinig tijd of geen interesse. Toen eenmaal duidelijk werd dat de doelgroep het beste persoonlijk benaderd kon worden ging het de goede kant op.

Toch zijn er een aantal punten die ik bij een volgend onderzoek anders zou aanpakken. Een uitgebreide tijdsplanning zou al een groot deel van de ‘problemen’ waar ik tegenaan liep oplossen. Door een tijdsplanning is er houvast en had de inleverdatum van mijn onderzoeksrapport niet twee keer verschoven hoeven worden. Daarnaast zou ik in het vervolg eerder voor panelgesprekken kiezen dan voor een enquête. Met deze gesprekken kom je naar mijn idee niet alleen meer te weten over het gebruik van sociale media onder de doelgroep, maar voorkom je ook problemen zoals het vinden van genoeg respondenten. Ik heb uiteindelijk ontzettend veel geleerd van het onderzoeksproces en ook over het onderwerp sociale media.

76