• No results found

Indirecte concurrenten

In deze paragraaf zal één indirecte concurrent geanalyseerd worden. Een indirecte concurrent is een bedrijf dat niet hetzelfde soort product of dienst aanbiedt maar een alternatief voor de productcategorie. Voor dit onderzoek is gekozen voor een magazine voor moeders, namelijk Fabulous mama. Wat Fabulous mama precies is en op sociale media doet en waarom voor hen gekozen is wordt hieronder verder toegelicht.

6.2.1 Fabulous mama

Fabulous mama is een maandblad waarin herkenbare verhalen van (bekende en onbekende) mama’s en inspirerende lifestyle-reportages te lezen zijn. Onderwerpen die voorbij komen in het maandblad voor moeders zijn onder andere: mode, reizen, persoonlijke verhalen, gossip, beauty, interieur, werk en koken. Naast de maandelijkse papieren uitgave heeft Fabulous mama ook een website. Op de website van Fabulous mama verschijnen artikelen met onderwerpen die overeen komen met het magazine. De volgende rubrieken zijn aanwezig op de website: nieuws, mode, beauty, lifestyle, hotspots, carrière, baby & kids en acties (Fabulous mama, 2014). Er is voor dit magazine als indirecte concurrent gekozen omdat Fabulous mama een van de grootste magazines voor moeders in Nederland is. Daarnaast schrijft dit magazine voor dezelfde doelgroep en over dezelfde onderwerpen als Le Petit Chique.

De resultaten, betreffende Fabulous mama, die hieronder worden toegelicht zijn gebaseerd op drie bronnen: Facebook (2014a), Twitter (2014c) en Instagram (2014c).

Kerngetallen

Fabulous mama is actief op drie sociale media kanalen, namelijk: Facebook, Twitter en Instagram. Op Facebook heeft het magazine meer dan 6.000 ‘vind-ik-leuks’. Op Twitter is Fabulous mama sinds 2010 actief. Op dit sociale media kanaal heeft het magazine meer dan 12.600 volgers. Daarnaast volgen zij zelf meer dan 11.600 twitteraars en hebben ze 2.812 tweets geplaatst, waaronder 111 foto’s en video’s. Op Instagram hebben zij minder volgers, namelijk 700. Daarnaast volgen zij zelf 34 personen en hebben ze in totaal 61 foto’s geplaatst (gemeten in september 2014).

Content

Fabulous mama hanteert geen vast ritme of een bepaald aantal artikelen per week die zij plaatsen op de website. Dit geldt ook voor Facebook. Er wordt alleen een bericht geplaatst wanneer er iets nieuws te melden is. Zo worden onder andere de artikelen die op de website verschijnen op Facebook geplaatst. Daarnaast zijn het vooral oproepen voor rubrieken en reportages, (win)acties en berichten over het nieuwe nummer van het magazine die op de pagina voorbij komen. Een voorbeeld hiervan is een bericht over een welkomstcadeau die een nieuwe abonnee bij een abonnement van Fabulous mama krijgt. Opvallend is dat het magazine in april 2014 één keer een persoonlijke foto van de hoofdredacteur heeft geplaatst die uiteindelijk veel meer ‘vind-ik-leuks’ heeft gekregen dan andere foto’s. Dit geldt ook voor

41 echter eenmalig.

Ook op Twitter is Fabulous mama niet dagelijks actief. De tweets die Fabulous mama op Twitter plaatst komen overeen met de posts op Facebook, alleen wordt er op Twitter niet altijd een foto bij geplaatst. Niet alle artikelen die op de website van het magazine verschijnen worden gedeeld op Twitter. Ook op Instagram is geen ritme te zien in het plaatsen van de foto’s. De foto’s die het magazine tot nu toe geplaatst heeft zijn voornamelijk behind-the-scenes foto’s. Denk aan (persoonlijke) foto’s van redacteuren, foto’s van ‘achter de schermen’ op de redactie en foto’s van fotoshoots en evenementen. Daarnaast plaatst Fabulous mama ook leuke en/of grappige foto’s van bekende ouders. Vormgeving

De berichten die Fabulous mama op Facebook en Twitter plaatst worden afgewisseld met tekst en foto of link. De foto’s bevatten geen speciale vormgeving of huisstijl.

Communicatie en interactie

Op Facebook, Twitter en Instagram houdt Fabulous mama een informele tone of voice aan. De doelgroep, moeders, wordt met ‘jij’ aangesproken. Ook het woord ‘mama’s’ komt vaak voor. Wanneer er gekeken wordt naar de interactie valt op dat een bericht op Facebook meerdere ‘vind-ik-leuks’ ontvangt, maar dit valt in vergelijking met het aantal volgers van de pagina tegen. Zo af en toe wordt er wel op een foto gereageerd, vooral de berichten waarin een oproep wordt gedaan voor een rubriek in het magazine en natuurlijk de (win) acties ontvangen veel reacties. Ook op Instagram wordt er weinig op de foto’s gereageerd, met uitzondering van de winacties. Wel worden alle foto’s ‘geliked’. Op Twitter vindt er helemaal geen interactie plaats. Zo af en toe wordt er wel een foto van volgers geretweet, maar echt interactie met de volgers is er niet.

6.3 Conclusie

Uit het onderzoek naar het gebruik van sociale media van de directe en indirecte

concurrenten blijkt dat alle concurrenten in ieder geval actief zijn op Facebook en Twitter. Daarnaast gebruiken de concurrerende webshops ook Instagram en Pinterest. Opvallend is dat er op de Facebook-pagina’s en de Twitter accounts van de webshops een mix van content te zien is (producten, inspiraties, quotes en/of behind the scenes), terwijl het online magazine Famme en het magazine Fabulous mama voornamelijk artikelen delen die door hen zelf zijn geschreven. Ook is gebleken dat bijna alle concurrenten, op Lovy na, op Twitter hetzelfde plaatsen als Facebook. Op dit vlak kan Le Petit Chique zich onderscheiden door voor elk sociale medium andere content te schrijven en/of te maken. Een ander opvallend resultaat is dat alleen de webshops aandacht besteden aan de vormgeving van de afbeeldingen die zij plaatsen. Hiervoor gebruiken zij hun eigen huisstijl.

42 Maar hoe zit het met de communicatie en interactie bij de concurrenten op sociale media? Bij het communiceren spreken alle concurrenten hun volgers aan met een informele tone of voice. De volgers worden voornamelijk met ‘jij’ aangesproken, maar ook ‘moeders’ of ‘mama’s’ komt voor. Daarnaast probeert Prénatal door middel van vragen te stellen in de berichten op Facebook de interactie te bevorderen. Hier wordt dan ook door veel volgers op gereageerd. Net als Prénatal vindt er ook op de Facebook-pagina van Famme veel

interactie plaats, echter plaatsten zij niet altijd vragen in hun berichten. Op Twitter, Instagram en Pinterest is er nauwelijks tot geen interactie.

43

7

Best practices

Zoals in de concurrentie analyse is aangegeven zijn veel bedrijven actief op sociale media. Naast de concurrenten zijn er nog talloze bedrijven waar Le Petit Chique een voorbeeld aan kan nemen. In dit hoofdstuk ‘Best practices’ wordt gekeken naar wat zij doen op sociale media en wat Le Petit Chique van hen kan leren om zo antwoord te kunnen geven op de vooraf samengestelde onderzoeksvragen. Zie bijlage I (op p. 87). De best practices zijn verdeeld in twee groepen, nationale- en internationale best practices. Er is gekozen om één webshop op het gebied van mode te onderzoeken en drie (nieuws-)websites, waarvan twee dezelfde doelgroep hebben als Le Petit Chique. Hier is voor gekozen omdat het interessante media zijn op het gebied van sociale media, maar geen prioriteit was voor het onderzoeken van de concurrentie. Dit vanwege de verdeling van webshops en websites in de

concurrentie analyse.

Net als de concurrenten worden ook de nationale- en internationale best practices

geanalyseerd op de volgende punten: kerngetallen, content, vormgeving, communicatie en interactie.