• No results found

7.2 Internationale best practices

7.2.2 Popsugar Moms

Popsugar Moms is een website die onderdeel is van het wereldwijd bekende en overkoepelende POPSUGAR, een groot mediabedrijf met verschillende websites voor vrouwen. Popsugar heeft naast Popsugar Moms ook Fabsugar (fashion), Bellasugar (beauty), Fitsugar (Fitness) en Buzzsugar (entertainment). Dit zijn verschillende websites allen met een specifieke niche en doelgroep. Op Popsugar Moms vind men artikelen en nieuws over onder andere celebrities, voeding, fashion, beauty en lifestyle, altijd gericht op de doelgroep: moeders. Hierbij kan gedacht worden aan artikelen over celebrities die zwanger zijn tot de 10 leukste familiefilms en de leukste jongensschoenen voor het nieuwe schooljaar. Er is gekozen voor de website Popsugar Moms als best practices omdat zij net als Le Petit Chique moeders als doelgroep hebben, erg actief en succesvol zijn op sociale media, maar vooral ook omdat er veel interactie plaatsvindt op de sociale media van deze website. De resultaten uit het onderzoek, betreffende Popsugar Moms, die hieronder worden toegelicht zijn gebaseerd op vijf bronnen: Facebook (2014i), Twitter (2014k), Instagram (2014i), Pinterest (2014g) en Google Plus (2014b).

Kerngetallen

Popsugar Moms is actief op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Google Plus. Op Facebook heeft de website 728.114 volgers. Op Twitter heeft de Popsugar Moms 171.000 volgers, zelf volgen zij 1.385 twitteraars en hebben zij meer dan 21.700 tweets de wereld in gestuurd. Op Instagram hebben ze iets minder volgers, 8.752 volgens hen. Pinterest en Google Plus zijn populairder dan Instagram. Op Pinterest heeft Popsugar Moms namelijk 224.032 volgers en op Google Plus zijn dat er 162.652 (gemeten in september 2014).

Content

Op de Facebook-pagina van Popsugar Moms worden de hele dag door berichten geplaatst. Er is geen specifiek aantal berichten per dag, dit verschilt van 8 berichten tot soms wel 20. De berichten die op Facebook geplaatst worden zijn naar aanleiding van de artikelen en nieuwtjes die op de website verschijnen. Deze berichten worden voornamelijk als link geplaatst, net als bij Pret à Pregnant op Facebook. Naast deze berichten plaatst Popsugar Moms ook dagelijks een quote, grappige afbeelding of inspiratie op Facebook. Op Twitter en Pinterest doet Popsugar Moms vrijwel hetzelfde. Op deze sociale media delen zij ook voornamelijk de artikelen van de website. Opvallend is dat op Twitter altijd een beeld wordt geplaatst bij een tweet. Op Pinterest word er altijd een afbeelding van een artikel gedeeld, hierbij linken de afbeeldingen naar het betreffende artikel. Voorbeelden van borden waar deze afbeeldingen in gepind zijn: ‘Celebs kids and moms’, ‘Kids shopping’, ‘Mom shopping’, ‘Baby showers’, ‘Fun dinner ideas’, ‘School days’, ‘Back to school ideas’ en ‘Kids room ideas’.

50 Naast Facebook, Twitter en Pinterest zit Popsugar Moms zoals eerder benoemd ook op Instagram en Google Plus. Op Instagram plaatst de website voornamelijk foto’s van ‘achter de schermen’. Hierbij moet gedacht worden aan persoonlijke foto’s van de redacteuren van Popsugar Moms, foto’s en video’s van evenementen die zij bezoeken en spullen, denk aan nieuwe collectie kleding en speelgoed, die de redactie binnen krijgt of test. Op Google Plus daarentegen worden geen foto’s en video’s geplaatst. Hier worden net als op Facebook en Twitter de artikelen die op de website verschijnen gedeeld. Meestal zijn dit maar één of twee artikelen per dag.

Vormgeving

Op de website van Popsugar Moms en in een aantal borden op Pinterest is te zien dat er bij bepaalde artikelen een speciale vormgeving wordt gemaakt. Dit gebeurt voornamelijk bij zogenoemde ‘lijstjes artikelen’, zoals: ’25 adorable outfits for baby’s homecoming’ en ‘The 120 best kids’ birthday party themes’. Zie figuur 5. Deze afbeeldingen zijn echter niet op de andere sociale media terug te zien. Daar worden foto’s en afbeeldingen geplaatst zonder enige herkenning of vormgeving van Popsugar Moms. Ook niet bij de quotes en inspiraties.

Communicatie en interactie

Popsugar Moms communiceert met een informele tone of voice. Af en toe spreekt de website over ‘wij moeders’. Naast de communicatie vindt er ook veel interactie plaats. Voornamelijk op Facebook en Instagram. Er wordt op elk bericht dat Popsugar Moms op Facebook plaatst gereageerd. En dat is niet zomaar. Opvallend is dat Popsugar Moms op Facebook bij elke post een vraag stelt,

zoals: ‘Wat vind jij van….’, ‘Hoe doe jij dat?’ en ‘Heb jij dat ook?’. Vaak is dit ook het enige wat als tekst bij een bericht, met link naar het artikel, staat. Op de reacties van de volgers wordt echter niet gereageerd door Popsugar Moms. Ze gaan dus niet de conversatie aan. Op Instagram wordt ook op elk bericht gereageerd. Echter wordt hier niet, zoals bij Facebook, een reactie uitgelokt. Op Twitter wordt elke tweet wel één of meerdere keren geretweet, maar er vindt verder nauwelijks interactie plaats.

Figuur 5 Huisstijl Popsugar Moms website (Pinterest, 2014g)

51

7.3 Conclusie

Uit de analyse van de best practices uit zowel binnen- als het buiteland is gebleken wat hun sociale media gebruik is en hoe zij hierop communiceren. Gebleken is dat ze de (nieuws) websites allemaal hetzelfde doen. Ze zijn allemaal actief op Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest en delen dagelijks op Facebook en Twitter de artikelen van hun website. Deze berichten zijn een mengeling van tekst, foto/afbeelding en link. Een vast aantal berichten per dag is er niet. Wanneer er nieuws of een artikel op de website verschijnt, komt dit ook op Facebook en Twitter te staan. Soms zijn dit in totaal twintig berichten, waardoor de pagina’s onoverzichtelijk en chaotisch ogen. Naast deze berichten worden er zo nu en dan ook inspiraties en quotes gedeeld via sociale media om variatie aan te brengen. I Love Fashion News maakt hierbij gebruik van de huisstijl. Net als de webshop Modemusthaves die dagelijks rond de vier foto’s/afbeeldingen plaatst op sociale media, allemaal met de huisstijl. Opvallend is ook dat Pret à Pregnant en Popsugar Moms een eigen huisstijl hanteren, deze is echter alleen terug te zien op de website. Hier kan Le Petit Chique wat van leren. Zo kan de opdrachtgever variatie aanbrengen in de content op sociale media en hierbij meer gebruik maken van de huisstijl die zij al hebben. Daarnaast is het verstandig om een vast aantal berichten op sociale media per dag aan te houden.

Een opmerkelijk resultaat is dat, ondanks het enorme aantal volgers van de best practices, er weinig interactie plaatsvindt op de sociale media, met uitzondering van Instagram. Doordat zij alleen zenden wordt er weinig interactie gecreëerd. Een website die dit wel goed doet is Popsugar Moms. Zij hebben enorm veel reacties op Facebook. Dit kan liggen aan het feit dat zij de volgers uitlokken om te reageren door vragen te stellen in de tekst van een bericht. Ook de webshop Modemusthaves doet dit, maar krijgt hier minder respons op. Le Petit Chique zou dit ook kunnen toepassen, net als frequent posten op Facebook zodat de pagina overzichtelijk blijft voor de volgers. De meeste interactie vind bij de best practices plaats op Instagram. De best practices hanteren hier ook een andere strategie. Zo plaatsen Pret à Pregnant en Popsugar Moms veelal persoonlijke foto’s en foto’s van ‘achter de schermen’. Ook Modemusthaves plaatst foto’s van ‘achter de schermen’, maar doen dit in combinatie met de beelden van hun producten die ze ook op Facebook en Twitter plaatsen. I love Fashion News plaats helemaal geen persoonlijke foto’s of beelden van ‘achter de schermen’ op Instagram. De oprichter van I Love Fashion News heeft hiervoor haar persoonlijk Instagram account die veel volgers heeft. Ook de oprichtster van Modemusthaves heeft naast het Instagram account van de webshop een persoonlijk Instagram account die veel volgers heeft. Ter conclusie kan gezegd worden dat Le Petit Chique meer actief zou moeten zijn op Instagram om de interactie met de doelgroep te bevorderen. Daarnaast zou er gekeken kunnen worden naar een Le Petit Chique Instagram en een privé Instagram voor de oprichter Giljone

53

8

Uitvoering en resultaten fieldresearch

In dit hoofdstuk ‘Uitvoering en resultaten fieldresearch’ worden de resultaten die verkregen zijn door middel van de enquête en de interviews beschreven. Hierbij worden alleen de feiten uit de fieldresearch omschreven, nog geen conclusies.

8.1 Enquête