• No results found

Nationale best practices

Zoals besproken in § 2.1.1 (op p. 13) van het hoofdstuk ‘Methoden en technieken’ zullen er vier best practices besproken worden. Hiervan zijn twee best practices gevestigd in Nederland (nationaal). Hieronder worden deze best practices nader toegelicht en geanalyseerd.

7.1.1 Modemusthaves

Modemusthaves is een van Nederlands grootste webshops op het gebied van mode. De webshop is opgericht in 2011 door Elise van Wonderen. Bij Modemusthaves zijn de laatste musthaves geïnspireerd op de trends, celebs, it-girls en fashionbloggers te vinden

(Modemusthaves, z.j.). Er is gekozen om Modemusthaves in dit hoofdstuk te analyseren omdat zij ten eerste erg actief, succesvol en vooroplopend zijn op sociale media. Daarnaast is Modemusthaves mede dankzij de inzet van sociale media een van de grootste en bekendste Nederlandse webshops op het gebied van mode geworden. Een paar weken voor de lancering van de webshop hadden ze al duizend volgers op Facebook (7 Ditches TV, 2014). Interessant bedrijf om te analyseren op het gebied van sociale media, maar vooral ook om in de gaten te houden. De resultaten, betreffende Modemusthaves, die hieronder worden toegelicht zijn gebaseerd op acht bronnen: Facebook (2014f), Twitter (2014b en 2014h), Instagram (2014b en 2014g), Pinterest (2014d), YouTube (2014) en Vine (2014).

Kerngetallen

Zoals eerder al is benoemd is Modemusthaves erg actief op sociale media. De webshop is te vinden op Facebook (143.000 volgers), Twitter (16.000 volgers), Instagram (114.000),

44 Pinterest (1.877 volgers), YouTube (59 abonnees) en Vine (775 volgers). Daarnaast is ook de oprichter en ‘het gezicht’ achter Modemusthaves erg populair op Twitter (6.000 volgers) en Instagram (13.600 volgers) (gemeten in september 2014).

Content

Facebook wordt door Modemusthaves gebruikt om de volgers te inspireren en een

(emotionele) band op te bouwen, maar het gaat voornamelijk om het verkopen en promoten van de producten en de webshop. Dit doen zij voornamelijk door dagelijks drie of meer foto’s en collages te plaatsen waarin producten uit de webshop centraal in staan. Denk aan foto’s van nieuwe producten, collages met producten van Modemusthaves die samen een outfit vormen, publicaties, inspiraties, leuke en grappige afbeeldingen, quotes en af en toe foto’s van ‘achter de schermen’. Dit doen zijn vaak op vaste tijden, namelijk in de ochtend, rond lunchtijd, einde van de middag en na etenstijd of begin van de avond. De foto’s die op Facebook verschijnen worden ook allemaal op het Instagram- en Twitter account van Modemusthaves geplaatst. Dit gebeurt rond dezelfde tijd als op Facebook. Naast deze content wordt er op Twitter ook meer behind-the-scenes geplaatst dan op Facebook. Zo worden tweets van de oprichtster van Modemusthaves en de Modemusthavesmeisjes (werknemers van Modemusthaves) geretweet. Ook tweets van klanten worden hier dagelijks gedeeld.

Naast Facebook, Twitter en Instagram is Modemusthaves, zoals eerder aangegeven, ook actief op Pinterest. Op dit sociale medium delen zij dezelfde afbeeldingen als op Facebook. Deze afbeeldingen staan in onder andere de volgende borden: ‘How to wear’, ‘Outfit inspirations’ (collages met outfits van Modemusthaves), ‘Quotes’, ‘Sneak preview’, ‘Backstage’, ‘Gespot’ en actuele borden zoals ‘Festival’, ‘Sunglasses’ en ‘Beach please’. Naast Pinterest is de webshop ook actief op Vine en YouTube. Op Vine worden vooral korte video’s geplaatst van ‘achter de schermen’ en video’s over (nieuwe) producten. Op

YouTube zijn het voornamelijk video’s van verschillende productfoto’s. Op beide media is Modemusthaves niet dagelijks actief. Op Vine is de laatst geplaatste video van 19 juni 2014 en op Youtube plaatst de webshop om de één à twee weken een nieuwe video.

Naast de sociale media van de webshop zelf is ook de oprichtster van Modemusthaves, Elise van Wonderen, erg populair op Twitter en Instagram. Op het Twitter- en Instagram account van Elise is een mix van werk (Modemusthaves) en privé foto’s te zien. Zo plaatst ze behind-the-scenes van Modemusthaves, haar eigen outfits, foto’s van afspraken, feestjes en etentjes met vrienden en/of familie en inspiraties en quotes op het gebied van mode en interieur.

Vormgeving

Alle afbeeldingen die op de sociale media van Modemusthaves geplaatst worden zijn in de Modemusthaves huisstijl. Zie figuur 4. De huisstijl is erg herkenbaar door het gebruik van lettertype en onderaan de afbeelding staat altijd de URL van de webshop. De vormgeving is altijd erg speels en bevat ook wel eens humor.

45 Modemusthaves laat duidelijk blijken dat de content die op sociale media geplaatst wordt bedoeld is voor jonge meiden en vrouwen. Het woord ‘girls’ komt vaak voorbij in de berichten. De webshop

communiceert dus met een

informele tone of voice. De berichten die worden geplaatst zijn zo

geschreven dat het net lijkt alsof Modemusthaves met een vriendin aan het communiceren is,

enthousiast en vlot. Op deze manier probeert Modemusthaves een (emotionele) band te creëren met haar volgers. Door de tone of voice nodigt het ook uit om te reageren op de berichten die Modemusthaves plaatst. Ook proberen ze reacties uit te lokken door in de tekst van de post vragen te stellen, zoals: “De nieuwe Mochila's staan online en ze zijn weer geweldig! Welke kleur kies jij?” Op Facebook krijgen ze vooral bij foto’s van nieuwe producten veel reacties. Dit geldt ook voor Instagram, waar ze bij elke foto meerdere reacties en likes ontvangen. Op Twitter is de interactie minder.

7.1.2 I Love Fashion News

I Love Fashion News is Nederlands grootste nieuwssites waar dagelijks het laatste fashion nieuws en andere leuke musthaves, styling- en shop tips, events en trends worden gedeeld. De website heeft zo’n 1.100.000 bezoekers per maand en 400.000 unieke bezoekers (I Love Fashion News, 2014). Er is gekozen voor I Love Fashion News als best practices omdat er veel van deze nieuwssite geleerd kan worden op het gebied van sociale media en hoe zij hier gebruik van maken. Hoe gebruikt een echte nieuwssite sociale media en welke kanalen kunnen voor deze websites het best ingezet worden? Dit is interessant voor Le Petit Chique vanwege de artikelen op de blog. De resultaten, betreffende I Love Fashion News, die hieronder aan bod komen zijn gebaseerd op zes bronnen: Facebook (2014c), Twitter (2014a en 2014e), Instagram (2014a en 2014d) en Pinterest (2014a).

Kerngetallen

I Love Fashion News is erg actief op sociale media. De nieuwswebsite is namelijk te vinden op Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest. Op Facebook heeft I Love Fashion News meer dan 82.000 ‘vind-ik-leuks’, op Twitter hebben zij meer dan 15.100 volgers, op

Instagram 29.600 volgers en op Pinterest 1.195 volgers (gemeten in september 2014). Ook de oprichtster van I Love Fashion News, Annic van Wonderen, is erg populair op sociale media. Net als de oprichtster van Modemusthaves is zij echt het gezicht van de website. Zo had Annic in september 2014 op Twitter 9.780 volgers en 36.900 volgers op Instagram. Figuur 4 Huisstijl Modemusthaves sociale media (Facebook,

46 Content

I Love Fashion News is de hele dag door actief op sociale media. De nieuwswebsite plaatst van 07:00 uur in de ochtend tot 01:00 uur ’s nachts (bijna) om het uur een bericht op Facebook. Dit zijn voornamelijk nieuwtjes die zijn verschenen op de website. Daarnaast plaatsen ze bijna elke ochtend een quote en rond het middaguur (12:00 uur) de ‘stelling van de dag’. Opvallend is ook dat zij ’s avonds voor het slapen gaan nog eens de belangrijkste nieuwtjes en artikelen van die dag herhalen. De berichten die de nieuwssite op Facebook plaatst bevatten allemaal een foto of afbeelding die gerelateerd is aan het artikel of bericht. Er worden dus veel berichten op een dag geplaatst op de Facebook-pagina van I Love Fashion News. Hierdoor oogt het soms druk en onoverzichtelijk. Ook via Twitter deelt I Love Fashion News alle nieuwtjes die op de website verschijnen, alleen plaatsen zij hierbij geen afbeeldingen of foto’s. De enige afbeeldingen die I Love Fashion News plaatst op dit sociale medium zijn de quotes die ook op Facebook verschijnen. Op Instagram worden

daarentegen niet alle nieuwtjes via een foto gedeeld. Op een werkdag worden er op het Instagramaccount van I Love Fashion News vier foto’s geplaatst. Dit is altijd de quote, de stelling van de dag en twee foto’s van het leukste en het belangrijkste nieuwtje of artikel van die dag. In het weekend worden er meestal maar twee foto’s geplaatst. Zowel op zaterdag als op zondag is dit een quote.

Als laatste heeft I Love Fashion News ook een account op Pinterest. Hier zijn ze niet dagelijks actief, maar de nieuwswebsite heeft wel een aantal borden. Voorbeelden van borden zijn: ‘Celebs’ (outfits van bekende personen), ‘Musthaves’, ‘News’, ‘Trends’, ‘Streetstyle’ en ‘Quotes’. De afbeeldingen van het laatste bord, quotes, zijn weer dezelfde quotes als Facebook, Twitter en Instagram. Alle andere foto’s en afbeeldingen die in de borden zijn geplaatst linken naar het betreffende nieuwtje of artikel op de website.

Net als de oprichter van Modemusthaves is ook de oprichter van I Love Fashion News, Annic van Wonderen, populair op sociale media. Annic maakt gebruik van Twitter en Instagram. De berichten die Annic plaatst op deze sociale media zijn zowel werk- als privé gerelateerde berichten en foto’s. Zo plaatst ze quotes, grappige afbeeldingen, inspiraties, haar outfits, evenementen waar ze naartoe gaat, masterclasses die ze geeft en zo af en toe privé foto’s.

Vormgeving

Op Facebook plaatst I Love Fashion News de hele dag door berichten. Deze berichten bevatten allemaal een foto, deze bevatten echter geen speciale vormgeving of huisstijl. Dit is wel het geval bij de ‘stelling van de dag’ en de quote die dagelijks geplaatst wordt. Deze afbeeldingen bevatten altijd dezelfde lettertype en de URL van de website.

Communicatie en interactie

I Love Fashion News houdt op de sociale media een informele tone of voice aan. De volgers worden met ‘je’ aangesproken en de I Love Fashion News redactie noemt zich ‘wij’. Via de Facebook en Twitter wordt er kort en bondig gecommuniceerd. De teksten bevatten vaak de

47 bericht: “CELEB HOUSES! Dit is het bizar luxe en mooie stulpje van voormalig topmodel Heidi Klum!” of “WOW! Alexa Chung en Poppy Delevingne zien er stunning uit in deze shoot!” De nieuwswebsite maakt veel gebruik van pakkende worden om de nieuwsgierigheid te wekken. Denk aan woorden als: ‘wow’, ‘tip’, ‘love it’ en ‘shocking’. Een vaste rubriek (een artikel dat wekelijks of dagelijks terugkomt op de website) wordt vaak ook met grote letters aangegeven, zoals: ‘CELEBS HOUSES’ en ‘GET THE LOOK’. Opvallend is dat, ondanks het grote aantal volgers op de sociale media, er bijna geen interactie plaatsvindt. Er wordt zelden gereageerd op de berichten op Facebook. Het enige bericht waarbij interactie plaatsvindt is bij de ‘stelling van de dag’. Ook het aantal ‘vind-ik-leuks’ op berichten is in vergelijking met het aantal volgers erg weinig. Op Instagram is dit anders. Hier wordt op vrijwel alle foto’s van I Love Fashion News gereageerd.