• No results found

Directe concurrenten

In deze paragraaf worden drie directe concurrenten toegelicht. Deze concurrenten bevinden zich in dezelfde branche of hebben dezelfde doelgroep. Omdat Le Petit Chique zowel een webshop als een blog is, is er gekozen om twee concurrerende webshops te analyseren en één website/blog die zich op dezelfde doelgroep richt als Le Petit Chique.

6.1.1 Prénatal

De eerste concurrent is Prénatal, een specialist in babyartikelen en positiekleding. Naast de 70 winkels van Prénatal die in Nederland gevestigd zijn, heeft de winkelketen ook een webshop. In de webshop verkopen zij veel verschillen babyartikelen en kraamcadeaus. Van babyzitjes en kinderwagens tot babyschoenen, babyaccessoires, verzorgingsproducten en kraamcadeaus voor zowel de baby als de moeder(Prénatal, 2014b). Prénatal heeft ook een eigen blog. De artikelen die zij op het blog plaatsen komen overeen met de content van Facebook (Prénatal, 2014a). Er is gekozen om Prénatal te analyseren omdat zij een enorm aantal volgers hebben, erg actief zijn op sociale media en er ook opvallend veel interactie plaatsvindt via sociale media (voornamelijk op Facebook). De resultaten, betreffende Prénatal, die hieronder worden toegelicht zijn gebaseerd op drie bronnen: Facebook (2014g), Twitter (2014j) en Pinterest (2014e).

Kerngetallen

Prénatal is zeer actief op sociale media. Zij maken gebruiken van Facebook, Twitter en Pinterest. Op Facebook heeft Prénatal de meeste volgers, met meer dan 151.000 volgers. Twitter is het tweede sociale medium waarop Prénatal actief is. Op dit kanaal hebben zij 2.584 tweets geplaatst, waaronder 395 foto’s en video’s, volgen zij zelf 1.586 Twitter accounts en 4.293 Twitteraars volgen Prénatal. Als laatst is Prénatal ook actief op Pinterest met 1.214 volgers. De specialist in babyartikelen en positiekleding heeft zo’n 1.890 pins (afbeeldingen en/of video’s) geplaatst in 27 borden (gemeten in september 2014).

36 Content

Wanneer er gekeken wordt naar de content op de Facebook-pagina van Prénatal valt op dat er meestal één bericht per dag, ook in de weekenden, geplaatst wordt. Berichten die Prénatal plaatst zijn meestal een combinatie van tekst met afbeeldingen en foto’s. Zo plaatst de specialist in babyartikelen en positiekleding foto’s van hun eigen (nieuwe) producten, grappige en/of mooie foto’s en/of video’s met baby’s, (win) acties, quotes en foto’s die zijn ingezonden door volgers en klanten van de winkel. De quotes en foto’s met baby’s komen vaak van Pinterest en Prénatal refereren ook met een link naar deze foto op hun Pinterest account. Daarnaast heeft Prénatal ook een rubriek die elke maandag terugkeert op de Facebook-pagina ‘Welkom in de wereld’. Via een speciaal opgezette website van Prénatal kunnen volgers van Prénatal een foto met informatie van hun pasgeboren kindje toesturen. Elke maandag plaatst de winkelketen de ingezonden foto’s in een speciaal fotoalbum op Facebook met informatie over de pasgeboren baby. Elke maand verloot Prénatal onder alle inzendingen een gratis fotoshoot. Ook speelt Prénatal in op de actualiteit. Volgers konden tijdens het WK voetbal van 2014 foto’s van hun jongste Oranjefan insturen waarna deze foto’s op Facebook in een album ‘Jong Oranje is er ook klaar voor!’ geplaatst werden. Dit is massaal gedaan, er zijn meer dan 1.300 foto’s ingestuurd. De berichten die worden geplaatst op het Twitter account van Prénatal komen overeen met de berichten op Facebook. Ook op dit sociale medium worden dagelijks berichten (tweets) gedeeld. Zo worden er producten van Prénatal geplaatst op Twitter, maar ook quotes, (win) acties, grappige, mooie en schattige foto’s van baby’s en ingezonden foto’s. Naast deze content worden er ook (verkoop) tweets geplaatst, zoals: ‘Ben je op zoek naar een #kado voor zwangere of kleintje? Laat je inspireren door onze tips’ en ‘Schattig: de kleinste pyjamaatjes al vanaf 5.-‘. Ook wanneer Prénatal genoemd wordt op een website of in een artikel wordt die geplaatst of geretweet.

Eerder werd Pinterest al genoemd. Op dit sociale medium plaatst Prénatal afbeeldingen in de volgende borden op hun account: ‘Welkom in de wereld’ (foto’s van de rubriek die ook op Facebook verschijnt), ‘Mama liefde’, ‘Papa liefde’, ‘Babyshower’, ‘Geboortekaartjes’, ‘Opa en oma’, ‘Lief en zacht’ en ‘Spelen’. In de bovengenoemde eerste zes borden gaat het

voornamelijk om inspirerende foto’s. In de borden ‘lief en zacht’ en ‘spelen’ komen vooral producten van Prénatal in voor.

Vormgeving

Op Facebook bevatten berichten eigenlijk altijd beeld. Dit is een combinatie van beeld met een Prénatal vormgeving, afbeeldingen zonder deze vormgeving (vaak afbeeldingen, quotes en inspiraties, van Pinterest) of productfoto’s. Deze productfoto’s worden door Prénatal zelf gemaakt en dat is te zien doordat de stijl van fotograferen hetzelfde is en geen andere bronnen worden vermeld. De foto’s die worden ingezonden door de volgers en klanten van Prénatal voor de speciale rubriek ‘Welkom in de wereld’ worden ook allemaal op dezelfde manier vormgegeven voordat ze op Facebook, Twitter en Pinterest worden geplaatst. De

37 roze. De kleuren van Prénatal.

Communicatie en interactie

Prénatal houdt op de sociale media kanalen een informele tone of voice aan. De volgers worden met ‘jij’ of met het woord ‘fans’ aangesproken. De interactie op de Facebook-pagina van Prénatal is enorm. Elke bericht krijgt honderden en/of duizenden ‘vind-ik-leuks’ en meer dan 200 reacties. Prénatal zoekt deze interactie ook op door vaak bij foto’s vragen te stellen of te zeggen wat ze moeten doen. Voorbeelden hiervan zijn: ‘Van welk bordje zou jouw kleintje het liefst willen smullen?’ of ‘Deel als jij ook zo gelukkig bent met je kleintje(s)’ en ‘"Like" als jij ook zo blij wordt van deze nieuwe collectie newborn, baby, peuter & natuurlijk aanstaande mama's!

’ Reageren op een reactie doet Prénatal weinig, waarschijnlijk vanwege

het aantal reacties. Wanneer er echt een specifieke vraag wordt gesteld in een reactie op Facebook dan wordt deze vaak wel beantwoord. Op Twitter en Pinterest is de interactie minder tot nihil. Wel worden sommige tweets waarin Prénatal in genoemd wordt geretweet.

6.1.2 Lovy luxe kindersieraden

De tweede concurrent is de webshop Lovy. Zij verkopen zelfgemaakte luxe kinder-, babysieraden en sieraden voor moeders. De webshop is opgericht door Laura van den Brink, moeder van twee kinderen. Door haar moederschap kwam Laura erachter dat men sommige belangrijke momenten in een kinderleven wil vastleggen en deze momenten wil koesteren. Deze herinneringen verwerkt Lovy in haar sieraden (Lovy, 2014). Lovy is een concurrent van Le Petit Chique omdat ook de opdrachtgever handgemaakte baby-, kindersieraden en sieraden voor ouders verkoopt. Daarnaast heeft Lovy ook een blog waar de oprichtster artikelen op plaatst over onder andere sieraden voor kinderen, belangrijke momenten, feesttips, kinderpartijtjes en dingen om met kinderen te doen.

De resultaten, betreffende Lovy, die hieronder worden toegelicht zijn gebaseerd op vijf bronnen: Facebook (2014e), Twitter (2014f), Instagram (2014e), Pinterest (2014b) en Google Plus (2014a).

Kerngetallen

Lovy is erg actief op sociale media. De webshop is namelijk te vinden op Facebook (1.534 vind-ik-leuks), Twitter (2.357 volgers), Instagram (362 volgers), Pinterest (4.933 volgers) en Google Plus (94 volgers). Lovy is dus populairder op Twitter en Pinterest.

Content

Op Facebook is Lovy bijna dagelijks actief. De hoeveelheid berichten die er verschijnen op Lovy verschillen per week. Voorbeelden van berichten die worden geplaatst zijn: foto’s over producten van Lovy, foto’s van klanten, berichten over de artikelen op het blog, artikelen van andere websites over Lovy of over gemeenschappelijke interesses van moeders, informatie over de webshop en (win) acties. Opvallend is dat het Twitter- en Instagram account persoonlijker zijn dan Facebook. Deze twee sociale media gaan dan ook onder de naam

38 ‘Lauralovy’. Op Twitter worden naast de tweets over de webshop, de producten en de blogartikelen van Lovy persoonlijke tweets geplaatst door oprichtster Laura. Ook tweets van andere twitteraars die interessant kunnen zijn voor de doelgroep en de volgers van Lovy worden gedeeld. Net als tweets waarin de webshop wordt genoemd. Ook op Instagram wordt werk en privé gecombineerd. Zo plaatst de eigenaresse foto’s van ‘achter de

schermen’, producten uit de webshop en persoonlijke foto’s van haar dagelijkse bezigheden en haar kinderen.

Naast Facebook, Twitter en Instagram is Lovy ook actief op Pinterest. Op het Pinterest account van Lovy zijn voornamelijk inspiraties te vinden. De producten van Lovy zijn nauwelijks terug te vinden op dit sociale medium. Alleen op het bord ‘Kids jewelry’ staan foto’s gepind die afkomstig zijn van de webshop van Lovy. Naast dit bord heeft Lovy nog 31 andere borden en meer dan 9.000 pins. Voorbeelden van deze borden zijn: ‘Lovely baby’s’, ‘Kids fashion + style’, ‘Kids party’, ‘First birthday’, ‘Lovy loves zoetigheid’, Lovy loves kinderkamers’ en ‘Mother love’. Daarnaast is Lovy ook actief op Google Plus. De content die op dit sociale medium geplaatst wordt kan worden vergeleken met de berichten op Facebook. Alleen gebeurt dit niet dagelijks, maar eerder maandelijks (één à twee keer per maand).

Vormgeving

Sinds september 2014 maakt Lovy gebruik van een huisstijl. Van acties tot ingezonden foto’s van kinderen met Lovy producten, ze zijn allemaal op een herkenbare en zelfde manier vormgegeven. Daarnaast bevatten alle foto’s in ieder geval de link van de webshop. Ook wordt er gebruik gemaakt van twee verschillende lettertype, een standaard- en een soort handgeschreven lettertype. Er worden vooral lichte en zachte kleuren gebruikt hierdoor ogen de foto’s fris en vrolijk. Sommige afbeeldingen zijn professioneel

gefotografeerd met kinderen. Doordat deze foto’s kinderen en moeders bevatten spreken de foto’s meer aan dan wanneer je alleen producten plaatst.

Communicatie en interactie

De tone of voice van Lovy is informeel en heel persoonlijk. Twitter en Instagram zijn twee sociale media kanalen waar de oprichter van Lovy zelf heel erg naar voren komt. Daarom zijn de tweets en teksten bij de foto’s op Instagram ook vanuit de ik-persoon geschreven. Op Facebook is dit niet het geval, hier wordt vooral vanuit het merk gesproken. Als er gekeken wordt naar de interactie op Facebook, dan wordt geconstateerd dat er af en toe gereageerd wordt op berichten en deze een aantal ‘vind-ik-leuks’ krijgt. Dit zijn vaak vragen over de producten. De interactie tussen Lovy en haar volgers is wel toegenomen sinds de start van de huisstijl. Op Instagram blijven de reacties uit, wel worden foto’s ‘geliked’. Op Twitter wordt zo nu en dan een tweet van Lovy geretweet, maar ook hier weinig interactie.

6.1.3 Famme

Famme is een online magazine dat begin dit jaar is opgestart en onderdeel is van de online uitgever Wayne Parker Kent, die ook grote namen als Froot, Culy en NSMBL onder zijn

39 kinderen, body, mind, food, reizen, cultuur, mode en lifestyle in de vorm van artikelen. Famme omschrijft zichzelf als een website die vrouwen helpt bij de dagelijkse rollen die zij vervullen als partner, moeder, vriendin, collega, maar bovenal vrouw (Famme, 2014). Famme is een concurrent te noemen omdat het niet alleen dezelfde doelgroep heeft als het blog van Le Petit Chique, die ook hetzelfde soort artikelen publiceert. De resultaten die hieronder toegelicht worden, betreffende Famme, zijn gebaseerd op twee bronnen: Facebook (2014b) en Twitter (2014d).

Kerngetallen

Famme maakt gebruik van Facebook en Twitter. Op Facebook heeft Famme 42.500 ‘vind- ik-leuks’. Op Twitter heeft Famme 853 volgers, 1.423 tweets geplaatst en volgen zij zelf 8 Twitter accounts (gemeten in september).

Content

Famme maakt dagelijks gebruik van Facebook en Twitter om de artikelen van de website te delen. Dit is ook het enige wat zij doen op deze sociale media kanalen. Op Facebook doet Famme dit door middel van tekst met foto(‘s) of tekst met een uitvergrote link. Dit is een link met afbeelding van het betreffende artikel dat verschijnt wanneer een link op Facebook geplaatst wordt. Per dag worden er minimaal drie berichten op Facebook geplaatst. Het totaal kan nog wel eens verschillen. Dit hangt namelijk af van het aantal artikelen die op de website verschijnen. Net als op Facebook worden op Twitter ook alleen de gepubliceerde artikelen gedeeld. Een verschil met Facebook is dat Famme het artikel meteen op Twitter plaatst wanneer het gepubliceerd is. Op Facebook wordt een artikel soms pas een dag later geplaatst. Op Twitter worden de artikelen altijd gedeeld met tekst en een link naar het artikel, hierbij wordt nooit een foto geplaatst.

Vormgeving

Zoals hierboven al is genoemd, deelt Famme berichten van de website door middel van een tekst en een foto of een tekst met een uitvergrote link. Dit is altijd een foto uit het artikel. Hier komt verder geen speciale vormgeving of huisstijl aan te pas. De teksten worden altijd kort gehouden, maximaal drie zinnen, en bevatten altijd de kern van het artikel. Dit komt vaak overeen met de titel van het artikel. Heel af en toe bevat het ook een vraag, zoals: ‘wist je dit al?’ of ‘wat vind jij van deze campagne?’.

Communicatie en interactie

Famme communiceert met een informele tone of voice. Het online magazine spreekt haar volgers op sociale media kanalen aan met ‘jij’. Daarnaast wordt er gesproken in een simpele en begrijpelijke taal, maar toch volwassen. Ondanks dat de teksten bij de berichten

algemeen zijn wordt er op Facebook toch veel door de volgers gereageerd. Daarnaast gaat Famme ook de conversatie aan door weer op deze reacties te reageren. Op Twitter daarentegen is er geen interactie. Wel worden de tweets van Famme af en toe geretweet door anderen, maar zelf retweet of reageert Famme niet op andere twitteraars.

40