• No results found

Interviews experts

In document Sociale media strategie Le Petit Chique (pagina 117-123)

Bijlage VII – Plan van Aanpak

E- mailadres: laura.boogers@hva.nl Telefoonnummer: 06 5125

2.2 Interviews experts

De tweede onderzoeksmethode die gebruikt wordt bij dit onderzoek zijn de diepte-interviews met experts op het gebied van sociale media. Een interview is een vraaggesprek waarin de beleving van de geïnterviewde vooropstaat. Het doel van interviews is vaak om informatie te verzamelen over bepaalde en/of specifieke onderwerpen. Deze vraaggesprekken vinden vaak plaatst in de vorm van een tweegesprek (Verhoeven, 2010). Ook tijdens dit onderzoek

116 is dat het geval, alleen zal hier het vraaggesprek plaatsvinden tussen de interviewer en een expert op het gebied van sociale media. Het zal een half-gestructureerd interview worden wat betekent dat er gewerkt wordt met een lijst van onderwerpen (Verhoeven, 2010). Het deskresearch en de interviews met experts zullen eerst plaatsvinden voordat er begonnen wordt met de enquête. Er is voor deze volgorde gekozen omdat er zo meer kennis en informatie over sociale media beschikbaar is, wat ervoor zorgt dat de vragenlijst voor de enquête beter opgesteld kan worden.

Onderwerpen die aan bod komen tijdens de diepte-interviews zijn: gebruik van sociale media voor bedrijven, functies van sociale media, sociale media kanalen (zowel belangrijke platformen als platformen die goed in de gaten gehouden moeten worden), trends op het gebied van sociale media, content op sociale media en trends op het gebied van content dat geplaatst wordt op sociale media. Aan de hand van deze informatie kan er gekeken worden naar de trends die wellicht interessant zouden kunnen zijn voor Le Petit Chique.

Er is voor diepte-interviews gekozen omdat op deze manier meer informatie/kennis en diepgang verkregen kan worden. De diepte-interviews worden gehouden onder experts die verstand hebben van en/of werkzaam zijn in het vakgebied sociale media. Het woord experts zegt het eigenlijk al, de personen die geïnterviewd worden weten veel van het onderwerp af. De informatie die zij geven is dus belangrijk en noodzakelijk voor het onderzoek. Het is van belang dat de interviews goed verlopen. Een voordeel (zie 2.3.2) van diepte-interviews is dan ook dat je een interview kan sturen, niet beïnvloeden, en dat er doorgevraagd kan worden.

2.2.1. Experts

Gemiddeld worden er volgens Alles over Marktonderzoek (2014) per onderzoek tien tot twintig diepte-interviews afgenomen. Dit is beduidend minder dan bijvoorbeeld het aantal respondenten bij de enquête. Dit komt omdat diepte-interviews veel meer waarde hebben. Toch zijn tien tot twintig interviews met experts erg veel en het zal dan ook lastig worden om zoveel experts te vinden en te interviewen. Daarom zullen er tijdens dit onderzoek in totaal vier interviews met experts afgelegd worden die allemaal een andere achtergrond en/of vakgebied hebben. Er zijn op het moment veel personen die zich expert noemen op het gebied van sociale media. Een belangrijk kenmerk die meespeelt bij het kiezen van de experts is dat de persoon ook daadwerkelijk (veel) ervaring heeft op het gebied van sociale media en succes(en) heeft geboekt. De experts die geïnterviewd zullen worden zijn expert op de volgende vakgebieden:

 Sociale media specialist: deze persoon kan veel vertellen over de verschillende soorten sociale media en de trends op het gebied van deze media in het algemeen.  Content specialist op het gebied van webshops: hiervoor is gekozen omdat deze

persoon meer kan vertellen over hoe je als webshop je producten via sociale media kan promoten en wat de trends op dit gebied zijn.

117 segment waarin Le Petit Chique zich bevindt is het verstandig om ook een content specialist te interviewen die in dit segment actief is. Denk aan bijvoorbeeld degene die verantwoordelijk is voor de sociale media van Prénatal. Zij doen het namelijk heel goed op sociale media.

 Tekstschrijver (voor sociale media): op sociale media kan je zowel beeld als tekst verspreiden. Om erachter te komen hoe belangrijk tekst is, aan welke

‘voorwaarden’ teksten op sociale media moet voldoen en wat de trends op dit gebied zijn wordt er dus ook een tekstschrijver die ervaring heeft met het schrijven van teksten op sociale media geïnterviewd.

De experts kunnen op verschillende manieren gezocht worden. Zo kunnen de eigen connecties en connecties uit het vak gebruikt, maar ook internet, sociale media en boeken. Op internet zijn er ontzettend veel websites/blogs die over het betreffende onderwerp schrijven. Een voorbeeld hiervan is de website Frankwatching. Voor deze websites schrijven experts over hun vakgebied. Via deze website kunnen ook sociale media experts gevonden worden voor de diepte-interviews. Daarnaast zijn er ook veel experts die boeken hebben geschreven over sociale media, zoals Jeroen Bartmans. Hij schreef het boek ‘Social media expert in een week’. Naast deze experts en schrijvers zijn er ook bureaus die

gespecialiseerd zijn in sociale media. Een voorbeeld van zo’n bureau is Scooperz. Zij zijn gespecialiseerd in het online activeren van merken en mensen en creëren content waarmee die merken en bedrijven de conversatie met de klanten kunnen aangaan. Deze bureaus kunnen ook benaderd worden voor een interview met een van de medewerkers/specialisten (Scooperz, 2013).

Op dit moment is er één expert geselecteerd waar een diepte-interview meer gehouden kan worden, namelijk Ester Scholten. Ester werkt als zzp’er met een eigen bedrijf, Impulzes, als Social Media & Content Marketing Specialist. Ester Scholten helpt met haar bedrijf andere bedrijven en merken bij het bedenken van een sociale media strategie en het onderhouden van de sociale media.

2.2.2. Voor- en nadelen

Natuurlijk heeft deze onderzoeksmethode ook voor- en nadelen. Een groot voordeel van diepte-interviews ten opzichten van enquête is dat je door kan vragen. Wanneer iemand antwoord geeft op een vraag kan jij als interviewer doorvragen naar de motivatie, de gedachten en/of ideeën achter het antwoord (Alles over Marktonderzoek, 2014). Daarnaast kan je tijdens een diepte-interview ook antwoorden aflezen aan iemands lichaamstaal. Dit kan van belang zijn bij het onderzoek. Zo zou er afgelezen kunnen worden dat iemand zich bij een bepaalde vraag ongemakkelijk voelt, kan je aan de lichaamstaal van een persoon zien dat degene over een bepaald onderwerp meer af weet of enthousiaster is dan bij andere onderwerpen. Een ander voordeel is dat je een interview kan sturen. Wanneer je merkt dat het interview de verkeerde kant op gaat, kan jij als interviewer de geïnterviewde

118 weer de goede kant op sturen (Verhoeven, 2010).

Natuurlijk hebben diepte-interviews ook nadelen. Zo kan de interviewer onbewust de geïnterviewde beïnvloeden en/of uitdagen (Alles over Marktonderzoek, 2014). Het is dus belangrijk om ook bij een diepte-interview van te voren goed de vragen/topics voor te bereiden. De manier waarop iets gevraagd wordt is ook belangrijk. Dit hangt samen met sturing en/of beïnvloeding van het interview.

2.3 Enquête

Nadat het deskresearch en de interviews met experts zijn afgerond wordt er ook onderzoek gedaan via een enquête, ook wel surveyonderzoek genoemd (een gestructureerde

dataverzamelingsmethode). Bij deze onderzoeksmethode staat de vraagstelling van te voren vast en zijn er maar een beperkt aantal antwoordmogelijkheden die de basis vormen van het kwantitatieve onderzoek. Er is gekozen voor een surveyonderzoek omdat er door middel van deze onderzoeksmethode een deel van de doelgroep onderzocht kan worden in een korter tijdsbestek. Het is namelijk onmogelijk om de gehele populatie te ondervragen (Verhoeven, 2010).

De enquête voor dit onderzoek zal onder de (kern)doelgroep van Le Petit Chique, vrouwen tussen de 25 – 39 jaar met één à twee kinderen tussen de nul en twaalf jaar, afgenomen worden.

Met behulp van de enquête kunnen er aanvullende en specifieke gegevens naar voren komen over de interesses, verwachtingen en behoeften van de doelgroep op sociale media en wat betreft de communicatie en interactie. Deze informatie is interessant voor de opdrachtgever. Zo weet Le Petit Chique de redenen en behoeftes van de doelgroep op het gebied van sociale media en kunnen zij hier op inspelen. In de tabel hieronder zal dieper op de onderwerpen in worden gegaan.

Onderwerpen enquête Waarom?

Sociale media gebruik doelgroep:  Welke sociale media gebruikt de

doelgroep?

 Wanneer maken ze gebruik van sociale media?

 Hoe vaak per dag zitten ze op sociale media?

 Waarvoor gebruiken ze sociale media?

Door erachter te komen wat het sociale media gebruik is van de doelgroep kan Le Petit Chique hierop inspelen. Zo kan er rekening gehouden worden, bij het maken van de strategie, met het feit dat de doelgroep bijvoorbeeld alleen ’s ochtends actief is op sociale media of dat de doelgroep bijvoorbeeld alleen actief is op Facebook en Instagram.

Communicatie en interactie sociale media:

 Volgt de doelgroep

Als je weet wat er op het gebied van communicatie en interactie van je verwacht wordt als bedrijf, dan kan daar

119 media? Waarom?

 Wat verwachten ze van bedrijven/merken op sociale media?

 Wat vind de doelgroep belangrijk als het gaat om communicatie en interactie met webshops via sociale media?

belangrijk onderdeel is van de

probleemstelling worden hier ook vragen aan gewijd in de enquête.

Le Petit Chique op sociale media:  Volg je Le Petit Chique op sociale

media?

 Waarom volg je wel/niet Le Petit Chique?

 Wat zou je graag terug willen zien op de sociale media kanalen van Le Petit Chique als je hen volgt?  Volg je andere webshops en

winkels op het gebied van baby- en kraamcadeaus? En waarom?

In de enquête komt ook een klein gedeelte met vragen over de sociale media kanalen waarop Le Petit Chique nu actief is voor. Zo kan er onder andere inzicht verkregen worden over waarom de doelgroep wel of niet Le Petit Chique volgt en wat ze graag terug willen zien. Deze informatie is nuttig omdat Le Petit Chique hier op in kan spelen.

De enquête zal via Thesistools op internet geplaatst worden. Dit vanwege de

bereikbaarheid. Niet alle moeders bevinden zich namelijk op één plek. Daarnaast is het voor hen ook gemakkelijker en sneller in te vullen. Voor het afnemen van de enquêtes zijn respondenten nodig. Er zijn verschillende manieren om aan deze respondenten te komen. Ten eerste gaan we gebruik maken van het netwerk van Le Petit Chique. Er zal via Facebook en Twitter (de sociale media waarop Le Petit Chique op het moment actief is) meerdere keren een oproep geplaatst worden. Echter vallen niet alle volgers binnen de doelgroep. Er wordt dan ook nadrukkelijk in de oproep aangegeven dat de enquête bedoeld is voor moeders tussen de 29 en 39 jaar. Ook zijn er veel fora waar moeders actief op zijn, zoals www.mama-life.nl en www.zwangerschapspagina.nl. Hier kunnen helaas niet zomaar enquêtes op geplaatst worden. Hiervoor moet de redactie of de beheerder van de website toestemming voor geven. Daarnaast is het eigen netwerk inzetbaar, denk aan Facebook en Twitter, maar ook via een familielid die voor groep 1 en 2 op een basisschool werkt. Als laatst zouden ook andere scholen en/of kinderdagverblijven benaderd kunnen worden. Er zou in overleg afgesproken kunnen worden dat de resultaten van de enquête die voor hun relevant zijn met hen gedeeld worden. Scholen en kinderdagverblijven zijn tegenwoordig ook actief op sociale media en kunnen hier baat bij hebben. Het invullen van de enquête kan voor de doelgroep aantrekkelijker gemaakt worden door een cadeaubon van Le Petit Chique weg te geven onder de respondenten.

120 2.3.1 Populatie

Een populatie wordt in wetenschappelijk onderzoek gebruikt om het totaal aantal eenheden waarop een onderzoek betrekking heeft aan te geven. Zoals net aangegeven is de

doelgroep van Le Petit Chique vrouwen tussen de 25 – 39 jaar met één à twee kinderen tussen de nul en twaalf jaar.

In Nederland waren er in 2010 2.226.000 vrouwen tussen de 25 – 44 jaar oud. Naar verwachting zal het aantal vrouwen in deze groep in 2015 gedaald zijn naar 2.140.000 (CBS, 2011). Als er gekeken wordt naar het totaal aantal moeders in Nederland dan blijkt dat volgens het CBS het aantal moeders van 4,2 miljoen in 2002 naar 4,5 miljoen moeders in 2006 is gestegen. Van de 4,2 miljoen moeders in 2002 is niet meer dan 5 procent jonger dan dertig jaar. 45 procent is tussen de dertig en de vijftig jaar (CBS, 2003). Helaas zijn er van 2006 geen specifiekere cijfers bekend. Daarnaast zijn er via Google, Google Scholar, CBS (statline) en via de bibliotheek van de Hogeschool van Amsterdam geen recentelijke cijfers met betrekking tot het aantal moeders (tussen de 25-40 jaar) te vinden. Zoekwoorden als “moeders in Nederland”, “cijfers moeders” en “aantal moeders” hebben via deze kanalen geen resultaten opgeleverd. Ook is het CBS benadert, maar zij gaven aan dat er geen recentelijke cijfers zijn over het aantal moeders in de leeftijdscategorie 25 – 39 jaar. Er zijn ook ouders in de betreffende leeftijdscategorie met kinderen die het huis uit gaan. De moeder blijft dan nog altijd moeder, maar dit wordt zo niet gezien in de

huishoudenstatistieken.

2.3.2. Steekproefgrootte

Omdat de populatie betrekkelijk groot is en het vanwege tijd en bereikbaarheid onmogelijk is om de gehele doelgroep te ondervragen wordt er maar een deel van de populatie

onderzocht. Dit wordt ook wel een steekproef genoemd. Wanneer een steekproef willekeurig getrokken is en representatief is aan de populatie, dan zijn de resultaten van het onderzoek generaliseerbaar aan de populatie (Verhoeven, 2010).

Wanneer we uitgaan van de ‘specifieke’ cijfers uit 2002, dan betekent dat de populatie bestaat uit ongeveer 1,89 miljoen moeders. 45 procent van de moeders is namelijk tussen de dertig en vijftig jaar. Dit komt redelijk overeen met de leeftijdscategorie van de

kerndoelgroep. Bij een populatie van 1,89 miljoen moeders bestaat de steekproef uit 384 personen bij een betrouwbaarheid van 95 procent (Alles over Marktonderzoek, 2014).

2.3.3 Voor- en nadelen

De verschillende onderzoeksmethoden hebben ook voor- en nadelen. Een nadeel van het online afnemen van enquêtes is dat er op deze manier niet bekend is binnen welke context de respondenten antwoord hebben gegeven op de enquêtevragen. De omgeving en huidige staat kunnen namelijk van invloed zijn bij het beantwoorden van de vragen. De

beweegredenen achter de antwoorden zijn zo dus niet bekend. Dit zal tijdens dit onderzoek ook het geval zijn. De enquêtes worden namelijk niet mondeling afgenomen, maar via

121 enquêtes worden ingevuld.

Daar tegenover staat dat door middel van surveyonderzoek een grotere groep mensen onderzocht kan worden dan bij een ander soort onderzoeksmethode. Een enquête biedt namelijk de mogelijkheid om in een korter tijdsbestek veel mensen te ondervragen over dezelfde onderwerpen zonder dat daarvoor iedereen aanwezig moet zijn (Verhoeven, 2010). In dit onderzoek is dit een groot voordeel.

De doelgroep en populatie is ontzettend groot. Dit maakt het onmogelijke om iedereen te interviewen. Dit kost ten eerste veel kostbare tijd en de doelgroep, vrouwen tussen de 25 – 39 jaar met één à twee kinderen van nul en twaalf jaar, heeft een parttimebaan en kinderen en een huishouden om voor te zorgen. Hierdoor zal er nooit het gewenste aantal personen geïnterviewd kunnen worden waardoor de betrouwbaarheid van het onderzoek minimaal is. Door enquête is het behalen van deze betrouwbaarheid wel mogelijk omdat we met deze onderzoeksmethoden meer personen sneller kunnen onderzoeken. Echter is het bij enquête niet mogelijk om dieper op vragen in te gaan zoals bij een interview. Wel kunnen er mee vragen gesteld worden dan bij een diepte-interview (Verhoeven, 2010).

Concept hoofdstukindeling

Titelblad Voorwoord

Managementsamenvatting Samenvatting in het Engels Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1 Inleiding

In dit hoofdstuk wordt uitgelegd wat de probleemsituatie, de probleemstelling en de doelstelling is. Daarnaast worden ook de hoofdstukken van het rapport kort toegelicht.

In document Sociale media strategie Le Petit Chique (pagina 117-123)