• No results found

Resultaten interview Ester Scholten

7.2 Internationale best practices

8.2.2 Resultaten interview Ester Scholten

Het eerste interview vond plaats op dinsdag 23 september in een café/restaurant in Veenendaal. Dit was een interview met marketing & sociale media specialist Ester Scholten betreffende sociale media en de trends. Ester is gekozen als een van de geïnterviewden omdat zij veel ervaring heeft op het gebied van sociale media en gewerkt heeft voor grote namen als Fruittella, Weightcare en restaurant Humprey’s. Ook met de webwinkel Stiekem wonen & gifts heeft zij door middel van content op Facebook meer dan 50.000 ‘vind-ik-leuks’ weten te behalen.

Sociale media

Uit het interview met Ester blijkt dat zij altijd een content plan of –kalender maakt voor klanten. Dit is een plan of kalender waarbij van te voren al wordt nagedacht over wat er geplaatst wordt. Ester werkt voor klanten vaak op projectbasis en werkt dan vaak twee à drie maanden vooruit. “Bij het maken van zo’n kalender en het bedenken van content houd ik altijd rekening met feestdagen en speciale dagen zoals broer- en zussendag, maar denk ik ook aan nieuwe producten of diensten die worden aangeboden. Diversiteit van de content is belangrijk.” Er wordt dus niet op de dag zelf bepaald wat geplaatst wordt op sociale media, dit staat al ver van te voren vast.

Wat trends betreft is er op het moment één trend die volgens Ester door elke bedrijf toegepast zou moeten worden. “Een trend die naar mijn mening erg belangrijk is voor bedrijven en vooral voor webshops op sociale media is het inspelen op emotie. Veel mensen zijn de verkooppraatjes en marketing via sociale media zat. Ze worden overspoeld met berichten. Ga terug naar de basis en speel in op emotie.” Daarnaast is de nieuwe app van Instagram, Hyperlapse, volgens Ester ook een trend. “Hyperlapse is een sociale medium waarmee van foto’s korte video’s gemaakt kunnen worden, een soort Vine. Deze trend speelt eigenlijk in op een andere trend, namelijk video’s.” Een video zegt meer dan duizend woorden en via dit soort korte video’s kan een bedrijf meer laten zien van wat zij precies doen. Het uitstralen van autoriteit is dan ook het woord dat Ester vaak laat vallen

57 het gebied van baby’s, kinderen, kraamcadeaus etc. Het is heel belangrijk dat mensen bij het zien van één bericht al weten wat het bedrijf precies doet.”

Hiervoor is al een tip die Ester gaf genoemd, maar er zijn nog een aantal tips die Ester benoemde:

- Herhaal de bedrijfsnaam in de berichten. Dit ligt in het verlengde met de trend ‘positie in zoekmachines met sociale media’ die in § 4.5.1 op p. 27 is besproken. - Kies bepaalde woorden die passen bij jouw bedrijf en laat deze terug komen in

berichten. “Le Petit Chique is een ontzettend leuke en vooral herkenbare naam waarmee veel gedaan kan worden. Verwerk en herhaal woorden zoals petit en chique tot vervelends aan toe in berichten. Dit is een vorm van herkenning.” - Overdrijven mag altijd, op deze manier kunnen mensen enthousiast worden

gemaakt. Een voorbeeld van zo’n bericht: “Vandaag weer heel veel leuke nieuwe producten ingekocht.”

Communicatie en interactie

Ook is aan Ester gevraagd hoe de communicatie en interactie bevorderd kan worden. Het eerste wat zij zei: “Like en reageer altijd op reacties die je ontvangt op Facebook. Mensen hebben zo het gevoel dat ze gewaardeerd worden.” Het geneert volgens Ester niet alleen interactie bij dat ene bericht, maar zo lok je als bedrijf ook interactie uit bij de

daaropvolgende berichten. Een tip die Ester meegaf was dat mensen in de omgeving best ingezet mogen worden en hen kan vragen om hulp. Vraag eens of ze een keer willen reageren op een bericht. “Zodra andere mensen zien dat het gewaardeerd wordt en zij niet de enigen zijn die reageren, zal het ook vaker gedaan worden.” De interactie op Instagram kan vergroot worden door zelf ook veel te reageren op foto’s en video’s en deze een ‘vind- ik-leuk’ te geven. “Zoek eens op hashtags die passen bij Le Petit Chique, zoals

#kraamcadeau, en geef ‘vind-ik-leuks’ en reageer op beelden met deze hashtag.” Op deze manier wordt niet alleen de interactie vergroot, maar bestaat ook de kans dat personen het Instagram account van het betreffende bedrijf sneller vinden.

Tips en ideeën

- Creëer ambassadeurs, stuur vooral in het begin veel producten op naar bekende personen die een grote volgersgroep hebben en vraag hen een foto hiervan te delen. Deze beelden kunnen ook op de bedrijfspagina’s gedeeld worden. 8.2.3 Resultaten interview Kelly Ariesen

Het tweede interview vond plaats op donderdag 25 september thuis bij de geïnterviewde. Dit was een interview met Kelly Ariesen. Zij is net als de vorige geïnterviewde marketing & sociale media specialist. Kelly is voornamelijk geïnterviewd over teksten op sociale media. Zij maakt en schrijft namelijk de content van onder andere Kirsten Body-Fashion en Edith L’arte Delle Mani. Daarnaast heeft Kelly ook gewerkt voor de sociale media van Prénatal.

58 Kelly kon hier niet teveel over vertellen omdat Le Petit Chique in dezelfde branche zit, maar heeft wel haar ervaring gedeeld en een aantal tips gegeven.

Sociale media

Kelly is vooral benaderd om geïnterviewd te worden over het onderwerp ‘teksten op sociale media’. Toch is haar ook gevraagd naar trends die haar opvallen op sociale media in het algemeen. Volgens Kelly is content marketing een grote ‘trend’. “Het alleen maar plaatsen van de producten die aangeboden worden werkt niet meer. Het gaat om een beleving, het aanleveren van informatie op het gebied waarin jij gespecialiseerd in bent. Het is het totaalplaatje.” Daarnaast noemt Kelly ook video’s als trend.

Tekst

Het schrijven van een tekst gebeurt niet zomaar. Een tekst voor sociale media begint eigenlijk al bij het nadenken over het doel van de tekst. “Een tekst kan verschillende doelen hebben. Zo kan men door middel van een bericht de volgers informeren, maar ook interactie creëren of een relatie opbouwen. Deze berichten vergen allemaal een ander soort tekst.” Bij een informatieve tekst is het van belang om de belangrijkste boodschap in de eerste zin al weg te geven. “Tegenwoordig ontvangen we zoveel informatie en prikkels via sociale media dat we alleen iets lezen of bekijken als het echt interessant is. Wanneer de eerste zin niet pakkend of interessant is, dan zal het bericht ook niet verder gelezen worden.” Daarnaast moet alles tegenwoordig snel, snel, snel. Hierdoor zijn mensen lui geworden en willen zij alles in een oogopslag zien en lezen. Het is dus van belang dat alle ‘belangrijke’ informatie in het bericht staat. Een ander belangrijk punt is dat, ondanks dat alle informatie erin moet staan, de tekst wel kort moet blijven. Zoals eerder in het interview al was gezegd door Kelly, mensen zijn lui. Wanneer een tekst te lang is, dan komt er bij Facebook de knop ‘lees meer’ te staan. Dit is weer een extra handeling die mensen moeten verrichten. Alleen als een bericht echt interessant is zullen zij hierop klikken om verder te lezen, maar anders is de persoon allang weer bij een ander bericht.

Maar waar moet een tekst op sociale media aan voldoen om ‘succesvol’ te zijn? Het moet dus kort zijn met wel alle belangrijke informatie, maar er zijn ook bepaalde woorden die gebruikt kunnen worden om meer mensen te bereiken. “Uit onderzoek is gebleken dat er bepaalde woorden zijn die Facebook koppelt aan belangrijkheid van een bericht. Een voorbeeld hiervan is gefeliciteerd. Wanneer zo’n woord in een tekst staat zorgt Facebook er op een of andere manier voor dat dit bericht beter weergeven wordt in de nieuwsoverzichten van de volgers.” Ook zijn er woorden die juist niet gebruikt moeten worden.

Nu kan de tekst nog zo goed zijn, wanneer een beeld bij het bericht niet aanspreekt zal de tekst volgens Kelly niet gelezen woorden. Een pakkend beeld is dus eigenlijk belangrijker. “Een vierkant beeld werkt beter op Facebook dan een horizontale foto of verticale foto. De foto’s die niet vierkant zijn worden vaak verkleind en zijn niet goed te zien. Wanneer een foto 806 x 806 pixels is, dan zien mensen de foto het grootst en dus ook het best.

59 Ook aan Kelly is gevraagd hoe het beste de communicatie en interactie bevorderd kan worden. “Vragen stellen in een tekst is een optie, maar uit ervaring weet ik dat een pagina veel volgers moet hebben wil men een antwoord krijgen. Vaak gebeurt dit omdat het voor de volgers niet duidelijk is dat zij ‘moeten’ reageren door middel van een reactie onder het bericht.” Kelly geeft zelf liever de voorkeur aan teksten als: ‘Like als je het hier mee eens bent’ of ‘Laat ons in een reactie weten of jij voor links of voor rechts kiest’. Bij deze teksten is het meteen duidelijk er van de volgers verwacht wordt. Daarnaast vertelde Kelly ook dat zij heeft gemerkt dat mensen sneller reageren op berichten die inspelen op de actualiteit.

Tips en ideeën

Als laatste heeft Kelly ook nog een aantal tips gegeven:

- Bij Facebook is er de optie om meldingen te ontvangen wanneer jouw favoriete website of webshop een bericht plaatst op Facebook. Hier zou een bericht over geplaatst kunnen worden. Bijvoorbeeld: ‘wil jij altijd op de hoogte blijven? Vink dan meldingen aan.’ Natuurlijk met foto waarop te zien is hoe dit moet.

- Weetje: één tot twee procent van de volgers van een Facebook-pagina ziet een bericht van een bedrijf in hun nieuwsoverzicht.

- Probeer een bericht te boosten. Dit is een betaalde optie van Facebook en is eigenlijk een soort advertentie.