• No results found

2. Alleenstaande ouders

2.1 Dordrecht

2.1.4 Sociale kaart van Dordrecht

Uitgebreide informatie is te vinden op de website van de gemeente:

www.dordrecht.nl. Klik op Scholing, werk en welzijn. Klik vervolgens op Voorzieningen voor Dordtenaren, Voorzieningen voor kinderen, opvoeden.

Er is een site voor medewerkers in de kinderopvang in Dordrecht, met advies, tips, adressen en literatuur over (probleem)gedrag in de kinderopvang: www.dokio.nl.

Gegevens over instellingen zijn daar te vinden. Klik boven in de balk op ‘Instellingen’.

Onderstaande gegevens komen van deze site.

Allochtonen Telefoon

De Allochtonen Telefoon, het telefoonnummer waar men elke werkdag terecht kan voor een gesprek in het Nederlands, Arabisch of Turks. Op bepaalde plekken zijn ook andere talen beschikbaar, zoals Kurdisch, Berbers en Faris. Ook is hier veel informatie beschikbaar die interessant is voor de allochtone doelgroep.

De AllochtonenTelefoon heeft met Provinciale steun haar werkgebied uitgebreid tot Zuid-Hollandse eilanden, Drechtsteden en Gorichem, Midden-Holland, Waterweg-Noord.

T 010 - 4367171; www.telemaat.org AMK

Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) is onderdeel van Bureau Jeugdzorg, T 0900 - 1231230. Je wordt automatisch doorgeschakeld naar het AMK in de eigen regio. Werkdagen van 8.30 -17.00 uur.

Zie ook: http://www.bjzzuid-holland.nl; http://www.amk-nederland.nl.

Bureau Jeugdzorg (BJz)

BJz is er voor alle vragen of problemen rond opvoeden en opgroeien. Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen bij BJz terecht evenals hun ouders en anderen die (beroepsmatig) met jongeren en hun problemen omgaan. Het aanbod ziet er als volgt uit:

• een eenmalig adviesgesprek met een maatschappelijk werkster

• kortdurende Ambulante hulp (maximaal 5 gesprekken) gericht op opvoed-ondersteuning

• verwijzing (indicatiestelling naar andere vormen van zorg)

• extra aanbod: sociale vaardigheidstrainingen voor kinderen van 7-18 jaar

• diverse opvoedcursussen en zorgprogramma’s voor ouders en/of kinderen

• Schoolmaatschappelijk Werk binnen basis- en voortgezet onderwijs. (zie ook Stichting Opmaat).

Kromhout 120, 3311 RH Dordrecht, T 078 - 6334700, http://www.bjzzuid-holland.nl De Grote Rivieren ZHZ

Kinderen (en ouders) met psychiatrische problemen hebben professionele hulp nodig. Het circuit Kinderen en Jeugdigen richt zich op kinderen en jongeren tot 21 jaar met een psychiatrisch of psychosociaal probleem. Door middel van individuele gesprekken, groepstrainingen, gezinstherapie, medicatie en zorgcoördinatie wordt hulp geboden. Soms wordt een kind of jongere opgenomen in het jeugdpsychiatrisch centrum De Kreek. Daar volgt de jeugdige dan ook onderwijs.

Kinderen die een ouder hebben met een psychiatrisch probleem kunnen er ook terecht. Er is een lotgenotengroep waarbij kinderen met leeftijdsgenoten, die in een vergelijkbare situatie zitten, ervaringen kunnen uitwisselen en adviezen aan elkaar

Secretariaat circuit Kinderen en Jeugdigen: Wijnkoperstraat 2, 4204 HK Gorinchem, T 0183 - 651240; e-mail: i.westerbeke@degroterivieren.nl

Locatie Hellingen: Hellingen 21, 3311 GZ Dordrecht, T 078 - 6338700 Locatie De Kreek: Overkampweg 135, 3318 AR Dordrecht, T 078 - 6545600 Zie ook: www.degroterivieren.nl

Opvoedtelefoon

Per 1 januari 2006 is de opvoedtelefoon opgeheven. Ouders kunnen op www.opvoedtelefoon.nl adressen vinden waar zij met hun vragen naar toe kunnen.

De volgende mogelijkheden worden er nu aan ouders geboden:

• opvoedsteunpunten in eigen regio zie: www.opvoedingsondersteuning.info.

• consultatiebureau (vragen over kinderen 0-4 jaar)

• jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) www.ggd.nl

• stichting correlatie: 0900 - 1450.

Dordtse Welzijnsorganisatie (DWO)

DWO biedt welzijnswerk in tien Dordtse wijken zoals sociaal cultureel werk (o.a.

kinderactiviteiten, vrouwenwerk) jongerenwerk, peuterwerk en opbouwwerk. Ook het vrouwencentrum Menzil in de wijk.

Singel 28, 3311 SJ Dordrecht, T 078 - 633444 of E DWO@sdwo.nl Jongerenwerk: T 078-614 33 66 of e-mail: info@jongerenwerk.nl Vrouwencentrum Menzil, T 078 - 6313606 of

E info@menzil@oudkrispijn.dwo.nl Zie ook: www.dwo.nl

ELEOS

Eleos is een landelijke instelling. Het biedt ambulante en klinische behandeling en begeleiding aan kinderen en volwassenen met een psychiatrische aandoening of beperking of een ernstig psychosociaal probleem die willen dat de geboden zorg aansluit bij hun christelijke geloofsovertuiging. Ook biedt het hulp aan de omgeving van cliënten (kinderen, broers en zussen en ouders). Het is de reformatorische variant van het RIAGG.

Spuiboulevard 366-368, 3311 GR Dordrecht, T jeugdzorg: 078 - 6111057. Zie ook:

www.eleos.nl

GGD Zuid-Holland Zuid, Jeugdgezondheidszorg (JGZ)

De JGZ helpt kinderen gezond te zijn en gezond te blijven. Hiervoor is een landelijk basispakket ontwikkeld met verschillende contactmomenten voor kinderen van 4 tot 19 jaar. Een contactmoment betekent dat een arts, verpleegkundige, logopediste of assistente bij kinderen in een bepaalde klasse/groep of op een bepaalde leeftijd een onderzoek doet. Als ouders vragen of advies willen over de ontwikkeling, opvoeding of het gedrag van hun kind kunnen ze contact opnemen met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de school voor een afspraak, huisbezoek etc. Ook zijn sommige jeugdverpleegkundigen werkzaam als pedagogisch werker bij opvoed-bureaus in Dordrecht.

Verder ondersteunt de afdeling Jeugdgezondheidszorg ook scholen bij het behouden van een gezond schoolklimaat. Zij helpt bij het opzetten en uitvoeren van projecten en lessen over gezonde leefstijl en gedrag. Daarnaast adviseert de GGD bij besmettelijke ziekten en onveilige situaties in en om de school. De JGZ kan voorlichtingsbijeenkomsten of ouderavonden organiseren over uiteenlopende onder-werpen zoals opvoeden, pesten en bedplassen. Daarnaast beschikt de GGD over

Bezoekadres: Korte Parallelweg 51, Dordrecht, Postbus 166 3300 AD Dordrecht, T 078 - 6321832 (maandag - vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).

Gezondheidswijzer: T 078 - 6321808 (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 13.00-17.00 uur), zie ook: www.ggdzhz.nl

Team

0- tot 4-jarigen

Aan het consultatiebureau is een MDT (multi-diciplinair team) verbonden. Leidsters van peuterspeelzalen of van het kinderdagverblijf kunnen kinderen (na toestemming van de ouders) aanmelden bij het MDT 0- tot 4-jarigen. Het MDT biedt consultatie aan werkers en geeft advies aan ouders bij vragen over een problematische opvoedingssituatie of vragen over de ontwikkeling van hun kind in de leeftijd van 0-4 jaar. Ook kan het MDT een pedagogisch adviseur inzetten in de thuissituatie en een peuterbegeleider die een kind individueel begeleidt op een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf.

4- tot 12-jarigen

Alle basisscholen in Dordrecht, met uitzondering van de twee basisscholen op reformatorische grondslag en de Vrije School, hebben een eigen MD-Team. Dit team bestaat uit de intern begeleider van de school, de jeugdarts (GGD ZHZ), de schoolmaatschappelijk werker (Bureau Jeugdzorg) en de orthopedagoog (CED-groep Dordrecht). In het MD-Team worden kinderen besproken die te maken hebben met complexe problemen. Het MD-Team analyseert de problemen, zoekt naar een oplossing en adviseert de school, de ouders of de leerling over een plan van aanpak.

De intern begeleider van de basisschool coördineert het eigen MD-Team en meldt een leerling aan voor bespreking. Dit is ook de contactpersoon voor vragen over de zorgstructuur binnen de school.

12- tot 18-jarigen

Alle scholen voor VMBO, met uitzondering van de school op reformatorische grondslag, hebben een eigen MD-Team. Op de scholen voor Havo en VWO is de vorming van MD-Teams in voorbereiding. Het team bestaat meestal uit de Interne Coördinator Leerlingzorg van de school, de jeugdarts (GGD ZHZ), de school-maatschappelijk werker (Bureau Jeugdzorg) en aan de school verbonden deskundigen (psycholoog, orthopedagoog). Het MD-Team heeft dezelfde taak als in het basisonderwijs (zie boven). De interne coördinator Leerlingzorg coördineert het eigen MD-Team en meldt een leerling aan voor bespreking. Dit is ook de contactpersoon voor vragen over de zorgstructuur binnen de school.

Signaleringsnetwerken

Vanaf oktober 2005 wordt er in elke wijk in Dordrecht een signaleringsnetwerk opgezet waar kinderen en jongeren (van 0 tot 18 jaar) met complexe problemen vroegtijdig in beeld gebracht worden en van hulp worden voorzien. Deze signaleringsnetwerken zijn vanaf 1 februari 2006 operationeel en worden gecoördineerd door Bureau Jeugdzorg. De netwerken zijn aanvullend op de multi-disciplinaire zorgstructuur op de scholen en vormen samen met deze zorgstructuur de sluitende aanpak hulpverlening. Het doel is dat geen kind meer tussen wal en schip valt en dat hulp dichtbij het kind wordt georganiseerd.

Zorgstructuur Gemeente Dordrecht

De gemeente Dordrecht heeft Bureau Jeugdzorg gevraagd de coördinatie van de

van Driel is bij Bureau Jeugdzorg gedetacheerd als coördinator multidisciplinaire samenwerking om het bovenstaande vorm te geven. T 078 - 6334970,

E F.vanDriel@bjzhlzh.nl.

Voor meer informatie over het MDT 0- tot 4-jarigen: Cora van Chastelet (coördinator vanuit Stichting Opmaat), T 0900 - 8664. Zie ook http://www.opmaat.org. Voor informatie over het MDT 4- tot 12-jarigen: intern begeleider van de basisschool, de coordinator van het MD-team. Lukt dit niet, neem dan contact op met Floor van Driel.

MEE Zuid-Holland Zuid

Biedt ondersteuning aan ouders en/of verzorgers met een kind met een beperking of aan ouders c.q. verzorgers met een beperking. Dit kan zowel door individueel contact met een pedagogisch medewerker (advies en kortdurende hulpverlening), maar ook door het deelnemen aan een cursus of het bezoeken van een oudergroep.

Ook biedt MEE schoolmaatschappelijk werk op scholen voor speciaal onderwijs in Dordrecht.

Amstelwijckweg 21 of Kuijpershaven 12 Dordrecht, Postbus 780, 3300 AT Dordrecht, T 0900 - 2020672 (€ 0,10 p/m). U kunt uw vraag ook mailen naar het servicepunt@meezhz.nl. Zie ook: www.meezhz.nl

Opvoedadviseur

In Dordrecht heeft iedere wijk een opvoedadviseur. De opvoedadviseur bezoekt regelmatig de peuterspeelzalen en de kinderdagverblijven. Je kunt bij de Opmaat Zorglijn zeggen dat je een gesprek wilt. De opvoedadviseur neemt dan contact met je op. Telefoon: 0900-8664. Verdere informatie: bij stichting opmaat. Zie ook:

www.opmaat.org

Stichting Gereformeerd Jeugdwelzijn (SGJ)

SGJ is een landelijke instelling voor christelijke jeugdzorg en biedt professionele hulp aan kinderen, jongeren en gezinnen. Het betreft zowel vrijwillige, ambulante hulp als jeugdbescherming (voogdij) en residentiële plaatsing (jeugdhuis). Ook biedt SGJ pleegzorg.

De instelling wil jongeren een leefklimaat bieden waarin naast geborgenheid, veiligheid en structuur, ook christelijke normen en waarden tot uitdrukking komen.

Het christelijke geloof is dan ook een belangrijk uitgangspunt bij de hulp die geboden wordt.

• Aanmelden door als ouder of jongere te bellen met de Toegang Gereformeerde Jeugdzorg.

• Binnen twee werkdagen belt een hulpverlener terug voor een eerste gesprek. Die denkt mee over welke hulp er nodig is (screening). De hulpverlener verzorgt ook de verwijzing voor het vervolg van de hulpverlening.

• Het kan zijn dat iemand na verwijzing nog een tijdje moet wachten voor de hulp daadwerkelijk kan starten.

Postbus 1564, 3800 BN Amersfoort, T 033 - 4226900, E info@sgj.nl.

Stichting Opmaat Ouder- en Kindzorg

Opmaat ondersteunt en begeleidt ouders van kinderen van 0-4 jaar bij groei, ontwikkeling, verzorging en opvoeding. Dit gebeurt op het consultatiebureau d.m.v.

(inloop)spreekuren, maar ook via cursussen en themabijeenkomsten. Ook zijn een aantal wijkverpleegkundigen werkzaam als pedagogisch medewerker (opvoed-adviseur) van een opvoedbureau in Dordrecht.

Algemeen Maatschappelijk werk (AMW)

Bij het AMW kan iemand terecht voor hulp en advies bij diverse problemen.

Bijvoorbeeld op het gebied van echtscheiding, relaties, financiën, arbeids-ongeschiktheid en werkloosheid.

Schoolmaatschappelijk werk (SMW)

SMW biedt hulp aan ouders (en kinderen) bij problemen thuis of op school. Het gaat om kortdurende hulpverlening. De gesprekken vinden meestal plaats op school of thuis. Indien nodig wordt verwezen naar een andere hulpverlenende instantie. De SMW-ers nemen deel aan de multidisciplinaire teams (MDT) in het onderwijs (zie ook zorgstructuur Dordrecht).

Op dit moment zijn de schoolmaatschappelijk werksters nog in dienst bij St. Opmaat en gedetacheerd bij Bureau Jeugdzorg (BJz). Vanaf 2006 zullen definitief worden ondergebracht bij BJz en zal het SMW voor Dordrecht geen deel meer uitmaken van St. Opmaat.

Opmaat Zorglijn: T 0900 - 8664, kost € 0,10 per minuut. Zie ook: www.opmaat.org.

Stichting Stimulans

Het Centrum Integratiebevordering dat deel uitmaakt van Stichting Stimulans richt zich op het bevorderen van de integratie van migranten in de Nederlandse samenleving en is werkzaam in de regio Zuid-Holland Zuid.

De instelling wil de integratie bereiken door het ondersteunen van de (zelf)organisaties van migranten alsmede door het ontwikkelen van projecten gericht op een grotere participatie van migranten in de samenleving. Deze projecten richten zich niet alleen op migranten maar juist ook op aanpassing van de Nederlandse instellingen, waar het personeelsbeleid, gehanteerde methoden en aan migranten aangeboden diensten betreft.

Wijnstraat 160, 3311 BZ Dordrecht, T 078 - 6138722, E info@cib-zh.nl. Zie ook:

http://www.cib-zh.nl.

Tolk- en vertaalcentrum Nederland (Tvcn)

Dit centrum heeft professionele tolken in dienst die je tegen betaling kunnen helpen bij contacten met anderstaligen. Je kunt een telefonische tolkdienst van tevoren reserveren, maar dat hoeft niet. Heb je een ad hoc tolkopdracht voor een gangbare taal, dan verbindt Tvcn je binnen gemiddeld twee minuten door met een telefonische tolk. Je kunt het Tvcn vragen om een gespecialiseerde tolk voor een therapeutisch gesprek.

Telefonische tolkdienst (T 074 - 2555222). Directe tolkhulp (T 074 - 2555233).

Het centrale kantoor is gehuisvest in Utrecht. Zie ook: www.tvcn.nl