• No results found

104 Samenhang met Werkfittraject:

Professionals

Ervaring vitaliteitscoaching: x

Samenhang met Werkfittraject: een professional ziet het effect van het onderdeel voeding terug bij de cliënten. Volgens de professional bestaat voeding uit twee dingen, namelijk de fysieke gezondheid en het bewust voor zichzelf zorgen.

Samenvatting dimensie 6: beweging Cliënten

Ervaring vitaliteitscoaching: een cliënt heeft met de vitaliteitscoaching gewandeld. De cliënt merkte dat er tijdens het wandelen veel gepraat werd. De cliënt past het wandelen nog steeds toe in het dagelijks leven. Twee andere cliënten hebben niet bewogen tijdens de vitaliteitscoaching. Bij één cliënt is er nog gekeken naar eventuele fysiotherapie, maar de vitaliteitscoach dacht dat bewegen vanwege het ziektebeeld teveel zou zijn.

Samenhang met Werkfittraject: door de gesprekken tijdens het wandelen, kwam een cliënt tot de conclusie dat ze meer aan haarzelf mag denken. Ze kreeg meer zelfvertrouwen en ze zat steeds beter in haar vel.

Professionals

Ervaring vitaliteitscoaching:

Samenhang met Werkfittraject: een professional heeft bij een cliënt gezien dat door de

vitaliteitscoaching de belastbaarheid beter in beeld is gebracht. Een andere professional ziet dat wanneer beweging wordt ingezet in de vitaliteitscoaching, de cliënt stappen kan zetten en letterlijk en figuurlijk in beweging komt. Doordat cliënten in beweging komen, kunnen zij makkelijker in de actie komen en positieve ervaringen opdoen wanneer zij zich anders voelen in hun lichaam.

Samenvatting dimensie 7: ontspanning Cliënten

Ervaring vitaliteitscoaching: een cliënt heeft met vitaliteitscoaching gewerkt aan de ontspanning. De cliënt was gewend om altijd maar door te gaan en met de vitaliteitscoach is er gekeken naar stressfactoren. Ze past dit toe in haar dagelijks leven door sommige dingen niet te doen. Samenhang met Werkfittraject:

Professional

Ervaring vitaliteitscoaching: x Samenhang met Werkfittraject: x

Samenvatting dimensie 8: mentale en emotionele belasting Cliënten

Ervaring vitaliteitscoaching: een cliënt heeft geleerd om meer te delen met anderen en dat zij niet alles alleen hoeft te doen. Dit past ze toe in haar dagelijks leven. Een andere cliënt was na sessies van vitaliteitscoaching erg moe en moest daarna rusten. De cliënt heeft geleerd om beter met haar energie

105

om te gaan zodat ze niet overprikkeld raakt. Een andere cliënt heeft met vitaliteitscoaching gewerkt aan de balans.

Samenhang met Werkfittraject: een cliënt heeft geleerd om meer aan haarzelf te denken, daardoor heeft ze meer zelfvertrouwen. Volgens de cliënt heeft dit bijgedragen aan haar Werkfittraject. Professionals

Ervaring vitaliteitscoaching: de professional merkt dat wanneer cliënten beginnen met vitaliteitscoaching, zij slecht belastbaar zijn.

Samenhang met Werkfittraject: volgens een professionals krijgen cliënten stress wanneer zij in een situatie zitten waarin mensen het gevoel hebben geen invloed te hebben op hun leven. De

machteloosheid neemt volgens de professional dan toe. Wanneer cliënten het gevoel hebben grip op hun leven te hebben, neemt de motivatie toe. Dit is volgens de professional een meerwaarde van vitaliteitscoaching. Volgens een andere professional werken cliënten bij vitaliteitscoaching aan weerbaar worden voor veranderingen in hun leven. Zij leren om te gaan met dingen die op hun pad komen.

Samenvatting dimensie 9: bevlogenheid Cliënten

Ervaring vitaliteitscoaching: x

Samenhang met Werkfittraject: een cliënt heeft met vitaliteitscoaching achterhaalt waar zij energie van krijgt en wat haar energie kost. Ze heeft afstand genomen van bepaalde dingen en mensen. De cliënt past dit toe in haar dagelijks leven door zelfreflectie, ze staalt soms stil bij wat haar eigen inbreng is en wat ze kan doen als ze lager in haar energie zit.

Professionals

Ervaring vitaliteitscoaching: de cliënten krijgen volgens een professional de ruimte om tijdens de vitaliteitscoaching na te gaan waar hun bevlogenheid zit.

Samenhang met Werkfittraject: x

Samenvatting dimensie 10: balans en structuur Cliënten

Ervaring vitaliteitscoaching: een cliënt heeft met vitaliteitscoaching gewerkt aan het dag ritme en een andere cliënt heeft gewerkt aan de dag structuur.

Samenhang met Werkfittrajecten: een cliënt heeft met vitaliteitscoaching geleerd om rust te nemen in de afwisseling van spanning en ontspanning. Bij een andere cliënt heeft het inzicht van de dag structuur bijgedragen aan het Werkfittrajecten, omdat haar dagelijks leven aan het UWV duidelijk is gemaakt. Daarnaast zorgde het inzicht voor bewustwording bij de cliënt.

Professionals

Ervaring vitaliteitscoaching: met vitaliteitscoaching is bij een cliënt inzichtelijk gemaakt wat de belastbaarheid is en hoe diegene daarmee om kan gaan. Een professional ziet dat cliënten met vitaliteitscoaching hebben geleerd om planmatig te werken en dit prettig vinden.

Samenhang met Werkfittrajecten: een professional ziet bij veel cliënten effect van het onderdeel balans en structuur. Volgens de professional kan dat te maken hebben met de nachtrust en het op tijd naar bed gaan. Een professional ziet bij de cliënten dat planning veel effect heeft en dat de cliënten dit onderdeel toepassen in het verdere traject.

106

Stap 5

In de vijfde stap zijn er samenvattingen gemaakt per kernbegrip. De kernbegrippen zijn de afhankelijke en onafhankelijke variabele uit de onderzoeksvraag. In stap vijf is er wederom onderscheidt gemaakt tussen de cliënten en professionals.

Samenvatting kernbegrip 1: ervaringen met de vitaliteitscoaching van cliënten en professionals. Cliënten

De ervaring van de cliënten voordat zij aan vitaliteitscoaching begonnen was verschillend. Eén cliënt had geen zin om te starten aan vitaliteitscoaching, omdat het weer een nieuw traject zou betekenen. Eén cliënt heeft bewust gekozen voor vitaliteitscoaching, omdat de cliënt vastliep in het Werkfittraject en met vitaliteitscoaching is er inzichtelijk gemaakt waar de energie bij haar zit en waar deze weglekt. Een cliënt startte met vitaliteitscoaching zonder dat de cliënt wist wat ze ervan kon verwachten. Aan het begin van het traject had één cliënt minder zelfvertrouwen en was minder tevreden met zichzelf. De cliënt vond het lage zelfvertrouwen vervelend en ze voelde zich moedeloos en depressief. Twee andere cliënten hadden voorafgaand aan de vitaliteitscoaching geen negatief zelfbeeld.

De ervaring van de cliënten tijdens het traject over vitaliteitscoaching is bij één cliënt beter geworden en bij twee cliënten hetzelfde gebleven (dat was positief). Eén cliënt vond het praktisch werken bij vitaliteitscoaching fijn, een cliënt vond het wandelen tijdens de vitaliteitscoaching leuk, maar de extra oefeningen niet en een cliënt vond het bijhouden van de structuur confronterend. Alle cliënten hebben de afspraken van vitaliteitscoaching bij hen thuis gehad en bij twee cliënten werd er in de buurt gewandeld. Alle cliënten vonden het fijn om thuis af te spreken, dit gaf een persoonlijk en vertrouwd gevoel en een cliënt vond het fijn om niet te hoeven reizen vanwege haar energie. Vanwege het Corona-virus heeft één cliënt sessies van vitaliteitscoaching via Skype gehad. De cliënt vond de sessies via Skype minder fijn, maar naar omstandigheden goed. Twee cliënten hadden geen voorkeur voor het tijdstip waarop werd afgesproken voor de sessies en die vonden in de middag plaats. Eén cliënt had de voorkeur voor de ochtend, omdat zij dan nog de meeste energie had. De activiteit die heeft plaatsgevonden bij één cliënt was wandelen en ondertussen praten. De cliënt merkte dat ze tijdens het wandelen veel met de vitaliteitscoach praatte. De activiteit bij een andere cliënt was het werken aan de structuur en rust in haar dagelijks leven. De activiteit bij een andere cliënt was het bijhouden van een schema van drie weken om de belastbaarheid in kaart te brengen. De cliënt vond het bijhouden van het schema confronterend. De cliënten hebben allemaal samen met de

vitaliteitscoach het plan opgesteld, dus zij hebben het gevoel inspraak te hebben gehad. De cliënten zijn allemaal positief over de vitaliteitscoach. Eén cliënt vindt de vitaliteitscoach enthousiast en gaf aan dat zij haar goed kon motiveren. De vitaliteitscoach kon goed rekening houden met de cliënt en een goed gesprek voeren. Een andere cliënt vindt de vitaliteitscoach erg betrokken bij haar traject,

doortastend en vasthoudend. De vitaliteitscoach kan haar goed een spiegel voorhouden en daar heeft zij ook behoefte aan. De cliënt vindt de vitaliteitscoach erg flexibel en sociaalvaardig, de

vitaliteitscoach geeft haar veel handvaten waardoor zij verder kan komen in haar traject. Een andere cliënt vindt de vitaliteitscoach erg geïnteresseerd en goed in het luisteren naar anderen.

De ervaring van de cliënten aan het eind van het traject was positief. Eén van de cliënten kijkt dankbaar terug op vitaliteitscoaching en zij heeft door de vitaliteitscoaching meer zelfvertrouwen gekregen en ze zit beter in haar vel. Een van de cliënten is tot nu toe blij met het eindresultaat van vitaliteitscoaching en ze kijkt terug op een traject waarbij veel dingen door elkaar liepen. Een van de cliënten is blij dat ze vitaliteitscoaching heeft gevolgd, want de vitaliteitscoaching heeft bewustwording opgebracht en was confronterend. een cliënt heeft met de vitaliteitscoaching geleerd om meer aan zichzelf te denken, dit past zij toe in haar dagelijks leven. Een andere cliënt heet met

vitaliteitscoaching geleerd om een pas op de plaats te maken en om soms ‘nee’ te zeggen. De cliënt heeft geleerd om soms om verheldering te vragen en om minder te piekeren wanneer zij niet meteen antwoord krijgt. Een andere cliënt heeft door de vitaliteitscoaching een beter beeld van vitaliteit gekregen. Bij een cliënt is het zelfbeeld verbetert en deze cliënt kijkt positiever naar zichzelf. Een andere cliënt heeft door vitaliteitscoaching meer vertrouwen gekregen en aan het eind van het traject was haar zelfbeeld positiever.

107

Eén van de cliënten gaat er vanuit dat zonder de vitaliteitscoaching, het werk vinden niet was gelukt. Een andere cliënt gaf aan dat de vitaliteitscoach heeft bijgedragen aan haar ontwikkeling in het Werkfittraject. Een cliënt denkt dat de onderdelen van vitaliteitscoaching bij hebben gedragen aan het algehele Werkfittraject. Een andere cliënt heeft met vitaliteitscoaching een schema gemaakt van haar dagelijkse activiteiten, dit heeft bijgedragen aan het Werkfittraject en is doorgestuurd naar het UWV. een cliënt denkt dat de verandering in haar zelfbeeld heeft bijgedragen aan haar Werkfittraject. Professionals

De professionals zetten de vitaliteitscoaching in wanneer dit niet bij hun eigen expertise hoort, cliënten lichamelijke klachten hebben, cliënten moeten werken aan de belastbaarheid en weerbaarheid en cliënten moeten werken aan voeding en structuur. Eén professional zet vitaliteitscoaching niet snel in, omdat zij denkt dat de cliënten er niet altijd klaar voor zijn. Volgens deze professional moet een cliënt honderd procent gefocust zijn op vitaliteitscoaching anders heeft het geen meerwaarde.

De professionals merken dat tijdens de vitaliteitscoaching cliënten motivatie krijgen om wat te doen met de fysieke beperking, het gevoel van macht over de eigen situatie toeneemt en de invloed die de cliënt heeft over zijn eigen leven toeneemt, cliënten nieuwe vaardigheden leren, cliënten stapjes vooruit zetten en cliënten meer duidelijkheid over henzelf krijgen, inzicht krijgen in de mogelijkheden en vertrouwen en handvaten krijgen voor de toekomst. Alle professionals vinden het goed dat de sessies van vitaliteitscoaching bij de cliënten thuis plaatsvinden. Volgens de professionals kan de vitaliteitscoach bij iemand thuis beter beoordelen hoe iemand thuis is, hoe de thuissituatie van iemand is en hoe iemand voor zichzelf zorgt. Volgens een professional kan iemand vertellen over zichzelf en de thuissituatie, maar door dit daadwerkelijk te zien, heeft de vitaliteitscoach een beter beeld van de persoon en de echte thuissituatie. Volgens een andere professional is het meer confronterend wanneer een vitaliteitscoach bij een cliënt thuis afspreekt, de vitaliteitscoach zit daardoor veel dichterbij. De vitaliteitscoach merkt dat WIA-cliënten thuis afspreken fijn vinden, omdat zij zich vaak prettiger voelen in hun eigen omgeving dan op een kantoor. De Wajong-cliënten vonden het thuis afspreken volgens de vitaliteitscoach praktischer, zij waren geen tijd kwijt aan reizen. Een professional gaf aan dat de vitaliteitscoaching te theoretisch is en dat een praktischere aanpak meer gesprekken zou opleveren. De professionals zien het zelfbeeld van de cliënten verbeteren gedurende de vitaliteitscoaching. Volgens een professional verbetert het zelfbeeld, doordat de cliënten met hun gezondheid bezig zijn en zo anders naar het mens zijn kijken. Cliënten doen volgens de professional positieve ervaringen op en daardoor verbetert het zelfbeeld. Een andere professional ziet het

zelfbeeld van cliënten met ups en downs verbeteren. De professional ziet dat het zelfbeeld aan het begin van vitaliteitscoaching een boost krijgt en daarna iets afzwakt. Een andere professional denkt dat cliënten door vitaliteitscoaching meer waarderen en dat daardoor het zelfbeeld verandert. Een van de professionals ziet naast het zelfbeeld, ook het zelfvertrouwen van de cliënten groeien tijdens de vitaliteitscoaching.

De ervaring van professionals over de vitaliteitscoaching aan het eind van de trajecten is dat vitaliteitscoaching een meerwaarde heeft. Een van de professionals heeft bij de cliënt gezien dat de vitaliteitscoaching haar goed had gedaan. Mede dankzij de vitaliteitscoaching was het algehele gevoel van de cliënt over het Werkfittraject positief. Twee professionals vinden het fijn om samen te werken met de vitaliteitscoach. Doordat de professional vitaliteitscoaching kan inzetten, wordt het gehele Werkfittraject effectiever, want de professional kan zich dan meer richten op haar eigen coaching. Cliënten komen door vitaliteitscoaching in actie met nieuwe positieve ervaringen. De vaardigheden die cliënten leren met vitaliteitscoaching wat betreft de structuur passen zij toe in het Werkfittraject. Daarnaast zorgt vitaliteitscoaching voor een vertrouwensband met Loopbaanlink en de cliënt. Een van de professionals denkt dat vitaliteitscoaching niet op het juiste moment wordt ingezet en dat cliënten niet altijd de ruimte hebben om aan de vitaliteit te werken. De professional heeft weinig gemerkt van de onderdelen waaraan is gewerkt met vitaliteitscoaching. De professional gaf aan dat zij denkt dat cliënten niet altijd toe zijn aan het werken aan hun vitaliteit. Een andere professional merkt dat cliënten die vitaliteitscoaching hebben gevolgd, hebben geleerd om in de spiegel te kijken en om eerlijk te zijn naar zichzelf. Een andere professional denkt dat de structuur die is aangeleerd met vitaliteitscoaching bijdraagt aan het Werkfittraject. De professional ziet dat de cliënten de tools die ze hebben geleerd

108

met vitaliteitscoaching toepassen in het verdere traject. Een andere professional ziet dat

vitaliteitscoaching zorgt voor zelfvertrouwen en het zelfvertrouwen biedt ruimte. Deze ruimte zorgt ervoor dat iemand kan nadenken over de toekomst. Volgens de professional is zelfvertrouwen de basis van alles. Een andere professional merkt dat cliënten die vitaliteitscoaching hebben gevolgd een duurzamere plek op de arbeidsmarkt krijgen.

Samenvatting kernbegrip 2: vitaliteitscoaching Cliënten

De cliënten passen de volgende onderdelen van vitaliteitscoaching toe in het Werkfittraject en in hun dagelijks leven: beweging, ontspanning, mentale en emotionele belasting, bevlogenheid en balans en structuur.

Beweging: een cliënt had tijdens de vitaliteitscoaching gewandeld met de vitaliteitscoach. Er werd veel gepraat tijdens het wandelen. Door de gesprekken tijdens het wandelen, kreeg de cliënt meer

zelfvertrouwen en zat zij beter in haar vel. Het wandelen past de cliënt toe in haar dagelijks leven. Ontspanning: een cliënt heeft gewerkt aan de ontspanning tijdens de vitaliteitscoaching. De cliënt heeft met de vitaliteitscoaching gekeken naar de stressfactoren. De cliënt ging voor de

vitaliteitscoaching vaak ‘maar door’ en ze past de ontspanning toe in haar dagelijks leven door sommige dingen te laten.

Mentale en emotionele belasting: een cliënt heeft met de vitaliteitscoaching gewerkt aan de mentale en emotionele belasting. De cliënt heeft geleerd om meer aan zichzelf te denken en meer taken te delen met anderen. De cliënt heeft hierdoor meer zelfvertrouwen en dit heeft volgens de cliënt bijgedragen aan het Werkfittraject. Een andere cliënt heeft met vitaliteitscoaching geleerd om beter met haar energie om te gaan, zodat zij niet overprikkeld raakt.

Bevlogenheid: een cliënt heeft met vitaliteitscoaching achterhaalt waar haar bevlogenheid zit en waar zij energie van krijgt en wat haar energie kost. De cliënt past dit toe in haar dagelijks leven door afstand te nemen van bepaalde dingen en mensen en door zelfreflectie toe te passen. De cliënt staat soms stil bij wat ze kan doen als ze lager in haar energie zit.

Balans en structuur: een cliënt heeft met vitaliteitscoaching geleerd om rust te nemen in de afwisseling van spanning en ontspanning. een andere cliënt heeft met vitaliteitscoaching geleerd om rust te nemen in de afwisseling van spanning en ontspanning. Bij een andere cliënt heeft het inzicht van de dag structuur bijgedragen aan het Werkfittrajecten, omdat haar dagelijks leven aan het UWV duidelijk is gemaakt. Daarnaast zorgde het inzicht voor bewustwording bij de cliënt.

Een cliënt heeft aangegeven dat zij de vitaliteitscoach nodig heeft bij het werken aan haar voeding. Twee cliënten hebben met de vitaliteitscoach niet bewogen, maar er is bij één van de twee cliënten wel gekeken naar eventuele fysiotherapie en bij de andere cliënt is er gekeken naar de fysieke

belastbaarheid. Een cliënt heeft met vitaliteitscoaching gewerkt aan het dag ritme en een andere cliënt heeft gewerkt aan de dag structuur. Een andere cliënt was na sessies van vitaliteitscoaching erg moe en moest daarna rusten.

Professionals

De professionals zien de volgende onderdelen van vitaliteitscoaching terug bij cliënten die

vitaliteitscoaching hebben gevolgd: voeding, beweging, mentale en emotionele belasting en balans en structuur.

Beweging: een professional heeft bij een cliënt gezien dat door de vitaliteitscoaching de fysieke belastbaarheid beter in beeld is gebracht. Een andere professional ziet dat wanneer beweging wordt ingezet in de vitaliteitscoaching, de cliënt stappen kan zetten en letterlijk en figuurlijk in beweging

109

komt. Doordat cliënten in beweging komen, kunnen zij makkelijker in de actie komen en positieve ervaringen opdoen wanneer zij zich anders voelen in hun lichaam.

Mentale en emotionele belasting: een professional ziet dat cliënten aan het begin van

vitaliteitscoaching slecht belastbaar zijn. volgens een professional krijgen cliënten stress wanneer zij in een situatie zitten waarin mensen het gevoel hebben geen invloed te hebben op hun leven. De

machteloosheid neemt volgens de professional dan toe. Wanneer cliënten het gevoel hebben grip op hun leven te hebben, neemt de motivatie toe. Dit is volgens de professional een meerwaarde van vitaliteitscoaching. Volgens een andere professional werken cliënten bij vitaliteitscoaching aan weerbaar worden voor veranderingen in hun leven. Zij leren om te gaan met dingen die op hun pad komen.

Balans en structuur: een professional ziet dat cliënten met vitaliteitscoaching hebben geleerd om planmatig te werken en dit prettig vinden. Een professional ziet bij veel cliënten effect van het

onderdeel balans en structuur. Volgens de professional kan dat te maken hebben met de nachtrust en het op tijd naar bed gaan. Een professional ziet bij de cliënten dat planning veel effect heeft en dat de cliënten dit onderdeel toepassen in het verdere traject. Een cliënt van een andere professional heeft met vitaliteitscoaching gewerkt aan het inzichtelijk maken van de belastbaarheid en er is nagegaan hoe de cliënt daarmee om kan gaan in het dagelijks leven.

Volgens een professional krijgen cliënten tijdens de vitaliteitscoaching de ruimte om na te gaan waar hun bevlogenheid zit.