• No results found

45 O: Heeft dit bijgedragen aan het Werkfittraject?

C: Het heeft niet bijgedragen, omdat ik het al allemaal deed. Ik hoef niks meer te veranderen in mijn gezondheid en balans en ik had al wel een goede regelmaat. Alleen als ik naar Gregie in het gehele loopbaantraject kijk, vind ik het wel een echte meerwaarde. Ook voor de arts, die kan zich direct inlezen. Ik had Gregie niet willen missen. Gregie heeft mijn leven echt inzichtelijk gemaakt, ook voor het UWV.

O: Hoe zag uw zelfbeeld eruit voordat u aan de vitaliteitscoaching begon? (hoe keek je naar jezelf, hoe was uw zelfvertrouwen…?)

C: Eigenlijk keek ik daarvoor niet anders naar mijzelf dan daarna, omdat we niks hebben gedaan. Je beseft ineens meer wat er met je aan de hand is. Je beseft je ineens dat het allemaal wel wat is. Ze heeft me wakker geschud (T1).

Professional 1

O: Hallo, fijn dat wij u mogen interviewen. P: Hoi! Graag gedaan.

O: Mogen wij het gesprek opnemen? Het gesprek zal uitgetypt worden en de audio zullen wij verwijderen. Uw gegevens worden anoniem verwerkt.

P: Ja, hoor.

O: We hadden een mailtje gestuurd over wat ons onderzoek en netwerkanalyse inhouden, had u nog vragen daarover?

P:…

O: Zal ik het nog een beetje verduidelijken? P: Ja, als je wil, mag wel ja.

O: Oké, nou wij zijn dan aan het afstuderen bij Gregie en bij Loopbaanlink en wij moeten voor onze afstudeerstage een onderzoek doen en een netwerkanalyse en dat onderzoek doen wij samen en die netwerkanalyse doen wij eigenlijk apart. En het onderzoek doen wij over cliënten die vitaliteitscoaching hebben gevolgd, wat daar dan het effect van is en of dat misschien in meerdere Werkfittrajecten kan worden toegepast en de netwerkanalyse gaat over een netwerk binnen Loopbaanlink en dan

onderzoekt Hilde hoe jullie samenwerking is en dan onderzoek ik hoe jullie samenwerken rondom één cliënt.

P: Oké.

O: En daar hebben we eigenlijk een aantal algemene vragen over, dit gaat voornamelijk over de ervaringen en daaruit proberen wij dan een soort advies te geven aan Loopbaanlink en aan Gregie. P: Ja, ja leuk. En welke opleiding is dat?

O: Sport- en Bewegingseducatie.

P: Oh, ja, oké. Ik ben benieuwd of ik jullie kan helpen. Kan ik het onderzoek ook nog een keer inzien? O: Vast wel en anders dan slaan we gewoon wat vragen over. Het is al harstikke fijn dat wij u mogen benaderen. Het onderzoek leggen wij als die af is bij Loopbaanlink. Daar kunt u het inzien.

P: Oh, zeg maar gewoon ‘je’, hoor! Jeetje, voel ik me heel oud.

O: Haha, automatisme. Ik begin met het onderzoek, die neem ik alleen af vanwege de

betrouwbaarheid. Hilde luistert wel mee, maar je zult alleen maar mij horen en daarna gaan we de netwerkanalyse doen en dan zullen Hilde en ik samen aan het woord zijn.

46

P: Ja. Oké.

O: Ik zit in een rustige ruimte. P: Ja, ik ook.

O: Even kijken, zou je misschien eerst wat willen vertellen over je functie bij Loopbaanlink? P: Ja, ik ben vorig jaar, ik ben gestart met een proefplaatsing en ik ben gestart als loopbaancoach, weet niet of je dat had gehoord van Inge?

O: Nee.

P: Ik ben gestart als loopbaancoach en administratieve werkzaamheden. En op gegeven moment, even kijken, om een lang verhaal kort te maken, ik ben opgeleid als loopbaanbegeleiding, als

loopbaancoach, dat was een post-HBO opleiding voor loopbaanprofessional gedaan bij BGL en waar ik tegenaan gelopen ben dat ik bij een relatief klein re-integratiebureau ben terecht gekomen met een vrij zware doelgroep en daar ben ik niet voor opgeleid. Ik ben niet opgeleid voor de re-integratie. Dus daar ben ik tegenaan gelopen als loopbaancoach.

O: Dus op dit moment heb je geen eigen coachtraject?

P: Nee, nee, dus op gegeven moment heb ik het nog wel een aantal maanden geprobeerd met wat supervisie van Maria erbij en toen heb ik toch in goed overleg besloten om met die loopbaan coaching, om daarmee te stoppen. Maar ik heb het zo enorm naar mij zin in dit team en bij

Loopbaanlink, dat ik de administratie mocht blijven doen en daar ben ik heel erg blij mee en ik zit dus gedeeltelijk in de WW voor die uren, maar daarnaast ben ik aan het kijken waar ik als loopbaancoach dus beter op mijn plek ben. En dan in de loopbaanbegeleiding ergens en dat valt enorm tegen omdat er heel veel vacatures zijn in de re-integratie. En de administratie dat is één dag in de week.

O: Oké.

P: Is dat een beetje duidelijk zo?

O: Ja, ja, zeker. Heb je dan ook te maken met cliënten, of dat helemaal niet?

P: Even denken, eigenlijk helemaal niet. Ja, ik neem de telefoon aan en even denken, stuur ik nog mailtjes naar cliënten? Nee, ook amper. Nee, ik heb verder eigenlijk helemaal niet, ja ik zie mensen op het kantoor, maar nee verder heb ik helemaal geen contact met die mensen. Nee.

O: Oké. Ken je cliënten die vitaliteitscoaching hebben gevolgd? P: Ja.

O: Oké en hoeveel ken je er, ongeveer?

P: Even kijken, want ik krijg natuurlijk ook een heleboel verhalen te horen van mijn collega’s, maar dan gaat het echt om wie ik persoonlijk gekend heb en dat zijn er twee.

O: Twee, oké. Kun je iets zeggen over het gevoel dat je had bij cliënten die vitaliteitscoaching ondergingen?

P: Oh, nee sorry, eentje. Ja die ene mevrouw die heb ik dus zelf in het traject gehad en dat heeft haar echt enorm goed gedaan. Die was daar heel blij mee (T3).

O: Ja, kunt u iets zeggen over het gevoel daarbij? P: Mijn gevoel?

O: Ja.

P: Nou, ja, ik vond het heel prettig om die extra dienst van ons, om dat aan te kunnen bieden. Ik weet nog dat ik, ja ik praat nu uit mijn ervaring als loopbaancoach terwijl ik nu alleen nog administratief medewerker werk, maar ik had die mevrouw dus in het traject. Doormiddel van een opdracht die ik

47

haar gegeven had, kwam naar boven dat er eigenlijk wel wat meer met bewegen wilde doen en door in gesprek, tijdens het coachtraject, kwam ik op het idee om Gregie in te schakelen en het voelde gewoon heel fijn om dat extra stuk in te kunnen zetten (T2).

O: Oké, dus je hebt in ieder geval een fijn gevoel bij vitaliteitscoaching? P: Ja, helemaal.

O: En had je dan ook een goed gevoel bij de cliënt?

P: Ja en ik heb toevallig vorige week hebben wij een reflectie van haar gekregen van hoe ze het hele traject ervaren had en het was echt geweldig, ze heeft echt, ja, echt geweldig traject ervaren (T3).

O: Oké en verschilde dat gevoel dat je had bij de cliënt die vitaliteitscoaching heeft gevolgd met andere cliënten die geen vitaliteitscoaching hebben gevolgd?

P: Ja, dat kan ik dus niet beoordelen, nee dat kan ik niet beoordelen.

O: Oké, even kijken. Wat vind je van de fysieke omgeving van vitaliteitscoaching? P: Wat bedoel je daarmee?

O: Gregie gaat meestal thuis afspreken of ze gaat een stukje wandelen met die cliënten en wat vind je daarvan?

P: Wat ik daarvan vind. Ja, ik denk dat het, ik vind dat heel goed, want dat geeft juist voor die

vitaliteitscoaching, omdat dat met die basisdingen te maken heeft, is het heel goed om dan in de thuissituatie te kunnen zien hoe mensen daarmee omgaan. Dat geeft dan een heel goed beeld, ja, ik vind het een hele goede manier (T2).

O: Ja. Oké. Wat heb je gemerkt van de verschillende onderdelen van vitaliteitscoaching bij de cliënten? En dat zijn dan bijvoorbeeld voeding, beweging, balans, structuur.. die onderdelen.

P: Ja, dat kan ik ook niet zo goed beoordelen. Ik heb maar een heel klein beetje ervan meegekregen. O: Heb je toevallig het zelfbeeld zien veranderen bij de cliënt?

P: Echt lastig, want het is al echt lang geleden. Ik moet even heel hard denken, want dat is echt op het moment dat Gregie daarmee bezig is gegaan, kort daarna ben ik ook gestopt met dat traject toen. Dat is vrij lastig om dat voor mij te beantwoorden.

O: Ja, dat begrijp ik. Ja, dan laat ik even de andere vragen zitten en dan even over het algemeen, wil je nog wat vertellen over de vitaliteitscoaching in het algemeen? Wil je daar nog iets over kwijt?

P: Nee, nee ik heb daar verder, nee. Ja, in ieder geval dat die samenwerking met Gregie gewoon

enorm goed was en op het moment dat je ergens tegenaan liep, dat je dan gewoon contact op kon nemen met elkaar en met je collega.

O: Ja, oké. Dan wil ik je in ieder geval bedanken voor de tijd voor het beantwoorden van onze onderzoeksvragen. En dan wens ik u nog een hele fijne dag.

P: Ja, hetzelfde. Doei. Professional 2

O: We hebben een mailtje gestuurd met wat wij ongeveer gaan doen en dat is eigenlijk aan de hand van de ervaringen van de cliënten die vitaliteitscoaching hebben gehad en de coaches die te maken hebben gehad met cliënten die vitaliteitscoaching hebben gevolgd, om dan eigenlijk te bepalen wat de effecten zijn van vitaliteitscoaching en of dat misschien vaker in Werkfittrajecten ingezet kan worden. Heeft u daar toevallig nog vragen over?

48

O: Oké, mogen wij het gesprek opnemen? Het bestand zullen we verwijderen en uw gegevens anoniem verwerken.

P: Waarvoor is dat dan?

O: Zodat wij een goed inzicht hebben in uw ervaring en zo betrouwbaar mogelijk de resultaten kunnen opstellen. Wij typen dit gesprek uit en dan verwijderen we de audio.

P: Nou, oké dan.

O: Ik zit in een rustige ruimte en ik zal alleen aan het woord zijn, u ook? P: Ja, hoor.

O: Oké. Dan heb ik even de eerste vraag, zou u iets kunnen vertellen over uw functie binnen Loopbaanlink?

P: Ik ben coach, dus ik ben loopbaancoach en ik begeleid alleen mensen met een Werkfittraject dus niet met een Naarwerktraject. Dat is een duidelijke keuze van mij, daar zit ook mijn affiniteit en zit ook mijn competenties. Dus dat doe ik bij Loopbaanlink en dat doe ik nu denk ik misschien, het is nu april, het zal komende augustus twee jaar zijn.

O: Oké. En kunt u dan iets vertellen over uw coachtraject? P: Ik weet niet wat je met die vraag bedoelt.

O: Wat u precies doet met cliënten.

P: Ik heb veel verschillende trajecten, dus wat wil je daarin weten of wil je een voorbeeld van een traject? Ik weet niet precies wat jij wil weten en of je dat uitgebreid wil of beknopt?

O: Het zal verschillend zijn per cliënt, maar misschien een beetje inzicht? Want wij hebben eigenlijk niet een heel goed idee van hoe uw coachtraject eruit ziet.

P: Ben ik de eerste van Loopbaanlink die jij spreekt dan? O: Nee dat niet.

P: Wie heb jij dan nog gesproken? Of wie hebben jullie al gesproken? O: We hebben Inge, Astrid, Daniëlle, Jaimy, Kitty en Gregie gesproken. P: Oké, maar dan hebben jullie ook al zicht op trajecten?

O: Ja, dat wel. We weten wel hoe een Werkfittraject eruit ziet, maar we zijn gewoon benieuwd naar uw coachtraject.

P: Ja, maar goed, omdat je zegt ‘ik weet het niet’, als je meerdere mensen al geïnterviewd hebt, dan weet je ook al een beetje hoe een Werkfittraject eruit ziet. En mijn nadruk ligt in mijn coachtraject in het begin voornamelijk, omdat het natuurlijk allemaal mensen zijn die in de ziektewet zitten of in de WIA of die langdurig ziek zijn, dus dat betekent eigenlijk gewoon dat je in een Werkfittraject gewoon gaat kijken van welke elementen spelen er allemaal mee en op welke gebieden gaat het goed en op welke gebieden gaat het minder goed. Dat ga ik in kaart brengen zodat we ook een duidelijk en ook op het begin van waar zou je uit willen komen met het Werkfittraject, waar zou je blij mee zijn of waar zou je tevreden mee zijn? Zodat er op het begin ook een stuk neergezet wordt van waar je samen aan gaat werken, omdat mensen die komen die komen ook wel van ‘ik wil werk fit zijn’, maar hebben nog niet zo duidelijk een beeld van goh daar wil ik naartoe of zo moet het eruit ziet en als je dat in levensgebieden, ik breng het ook in levensgebieden in kaart, dus werkrelaties, gezondheid, zodat ik ook een beeld krijg van het geheel van iemand en niet alleen dat naar werk en dat stukje naar werk toe, want het is natuurlijk ook een combinatie van een aantal factoren. In het begin, begin ik daarmee en werk ik vooral aan ‘wat heb je nodig om gezonder te worden’ en gezond betekent niet alleen, dat betekent dus fysiek en mentaal. Sommige mensen hebben meer klachten, dus meer lichamelijke klachten, dus dan speelt dat lichamelijke onderdeel meer een rol en andere cliënten hebben meer

49

mentale klachten dus psychische klachten, dus die moet je dan in kaart brengen wat de klachten zijn en kijk het mentale daar ben ik meer in thuis in de zin van dat is ook wat ik met mijn eigen coaching doe. Ik ben niet iemand die mensen op lichaamsgebied mensen begeleidt, hè. Dus ik ben geen bewegingscoach, maar ik begeleid iemand met mentale gezondheid en ik vind mentaal en fysiek hoort bij elkaar dus dat zal over en weer zal dat zich, als je betere mentale gezondheid hebt, zul je beter in je fysieke leefstijl zitten en andersom. Maar vooral als het gaat om fysieke klachten meer, dan ga ik kijken van goh wat heeft iemand daar nog meer van nodig en dan kom je kijken van dat we nu bij Loopbaanlink natuurlijk een verbinding hebben met veel meer mensen waar kun je zeggen van wiens expertise maak ik gebruik.

O: Oké.

P: En dan is het op het begin voornamelijk op de gezondheid en dan het tweede gedeelte

voornamelijk op werk en werk fit dus soms hebben mensen geen opleiding of geen enkel idee of zijn ze er een aantal jaar uit geweest. Dus soms moet je ook even kijken van wat zijn de competenties, wat kan iemand, wat wil iemand en waar zou iemand goed in zijn en wat spreekt hem ook aan? Dat is wel heel belangrijk.

O: Ja. Oké. Nou bedankt voor de uitleg. Dat is heel fijn. Hoeveel cliënten heeft u begeleidt die ook vitaliteitscoaching hebben gevolgd?

P: Volgens mij als ik goed kijk, heb ik volgens mij 1 cliënt.

O: Oké, eentje. En u heeft dan natuurlijk nog veel meer cliënten begeleidt die geen vitaliteitscoaching hebben gevolgd.

P: Kijk, ik ben bij Loopbaanlink gekomen en in eerste instantie waren er nog niet zoveel coaches en andere disciplines bij. Dus ik heb wel iemand gehad die een vitaliteitscoaching heeft gehad en zeker, en dat is ook weer een combinatie van sport en beweging en kijken wat dan nodig is, want het zijn voornamelijk mensen die te maken hebben met ongelukken en onverklaarbare klachten. Dus het is zo dat ik tot nu toe er wel mee bezig ben en we vergaderen nu ook steeds meer met elkaar dus ik stuur die door of ik heb overleg, dus ik heb nu iemand waarvan ik denk goh die wil misschien ook wel vitaliteitscoaching dus daar ben ik wel mee bezig dus het zit wel in mijn achterhoofd. Ik denk er wel aan.

O: Oké. Even kijken, dan gaan we beginnen met de vragenlijsten. Kunt u iets zeggen over het gevoel dat u had bij de cliënt die vitaliteitscoaching onderging aan het begin van uw coachtraject?

P: Stel nog een keer de vraag, sorry.

O: U heeft dan één cliënt begeleidt die vitaliteitscoaching heeft gehad, kunt u iets zeggen over het gevoel dat u bij de cliënt had aan het begin van uw coachtraject.

P: Ja, dus die cliënt had voornamelijk heel veel lichamelijke klachten, was dus ontzettend veel, kon eigenlijk niet vooruit, kon eigenlijk niet in een coaching hoe ik dat doe, maar moest eigenlijk, was ook lichamelijke klachten door een ongeluk.Dus die ook deels verklaarbaar waren en ook deels, ja, allemaal restverschijnselen van het ongeluk. Dat is mijn expertise niet, dus dat kan ik niet. En dan is het fijn dat je iemand hebt die dan gewoon naar die vitaliteitscoach kan (T1). En die heeft ook weer verder gekeken met Robert Lagendijk om te kijken van goh wat kunnen we nog verder met het programma. Dat is een gecombineerd programma geweest. De belastbaarheid is veel duidelijker geworden.

O: Ja, dat was eigenlijk mijn volgende vraag. Is dat gevoel veranderd tijdens uw traject, heeft u dat zien veranderen?

P: Nou het is zo, er is veel meer in kaart gebracht, de belastbaarheid. De belastbaarheid en wat ook meer is van goh ik wil wel heel veel, maar wat ik kan is niet in overeenstemming daarmee en hoe ga ik daarmee om (T1)? Ook meer een realiteitstoetsing, van wat wel kan en wat niet kan.

O: En aan het eind van het traject, heeft u toen nog iets gemerkt van de vitaliteitscoaching bij de cliënt?

50

P: Nou, dat is een gedeelte en toen is die weer teruggekomen. Toen is die weer naar iemand anders gegaan, dus het is meer in kaart. Zoals ik zei, de belastbaarheid is veel meer in kaart gekomen. Waar de energiebronnen liggen, wat nodig is, dat is veel helderder geworden en daarmee veel

hanteerbaarder om er met de coaching iets mee te kunnen doen (T3).

O: Ja. Oké. En het gevoel dat u bij de cliënt had die vitaliteitscoaching onderging, verschilt dat gevoel met de andere cliënten die u begeleidt?

P: Nou ja, goed, wat ik al zeg, het heeft heel erg te maken met, als iemand binnenkomt met veel lichamelijke klachten, we krijgen iemand binnen met chronische pijn en vermoeidheidsklachten. Als ik dat in mijn coaching krijg, ga ik kijken van goh wat kan ik daar eventueel de vitaliteitscoach voor gebruiken (T1).

O: Oké, dus voornamelijk als een cliënt…

P: Dan kan die dat stuk doen en doe ik veel meer op die mentale weerbaarheid en op het werk, want kijk als iemand lichamelijke klachten heeft, je kunt niet zeggen van dat is niet zo. Daar ben je ook niet competent in. Daar gaat de arts eigenlijk ook over. Maar de mensen die wij krijgen hebben natuurlijk ook vaak lichamelijke klachten, hebben daardoor ook een afkeuring. Maar het gaat erom wat zijn nou die klachten en is daar nog iets aan te doen? En daar kan die vitaliteitscoach een hele belangrijke rol in spelen (T1).

O: Ja, dus u stuurt vooral cliënten door naar Gregie met lichamelijke klachten.

P: ja, dat denk ik wel. En kijk, lichamelijke klachten is breed. Goh, iemand doet lichamelijk helemaal niets meer en zit helemaal alleen in de stoel. Kijk, als ik voel van ja ik krijg iemand niet in beweging,