• No results found

100 Ervaring vitaliteitscoaching:

Samenhang met Werkfittrajecten: x Cliënt 2

Ervaring vitaliteitscoaching: de cliënt heeft met vitaliteitscoaching gewerkt aan het dag ritme.

Samenhang met Werkfittrajecten: de cliënt past wat ze geleerd heeft in de vitaliteitscoaching toe door rust te nemen in afwisseling van spanning en ontspanning.

Cliënt 3

Ervaring vitaliteitscoaching: de cliënt heeft met de vitaliteitscoaching gewerkt aan de dag structuur. Samenhang met Werkfittrajecten: het inzicht van de dag structuur heeft bijgedragen aan het

Werkfittrajecten, omdat haar dagelijks leven aan het UWV duidelijk is gemaakt. Daarnaast zorgde het inzicht voor bewustwording bij de cliënt.

Professional 1

Ervaring vitaliteitscoaching: x Samenhang met Werkfittrajecten: x Professional 2

Ervaring vitaliteitscoaching: met vitaliteitscoaching is bij een cliënt inzichtelijk gemaakt wat de belastbaarheid is en hoe diegene daarmee om kan gaan.

Samenhang met Werkfittrajecten: x Professional 3

Ervaring vitaliteitscoaching: x Samenhang met Werkfittrajecten: x Professional 4

Ervaring vitaliteitscoaching:

Samenhang met Werkfittrajecten: de professional ziet bij veel cliënten effect van het onderdeel balans en structuur. Volgens de professional kan dat te maken hebben met de nachtrust en het op tijd naar bed gaan.

Professional 5

Ervaring vitaliteitscoaching: de professional ziet dat de cliënten het prettig vinden om planmatig te werken. Dit hebben ze geleerd met vitaliteitscoaching.

Samenhang met Werkfittrajecten: de professional ziet bij de cliënten dat planning veel effect heeft en dat de cliënten dit onderdeel toepassen in het verdere traject.

Professional 6

Ervaring vitaliteitscoaching: x Samenhang met Werkfittrajecten: x Professional 7

Ervaring vitaliteitscoaching: x Samenhang met Werkfittrajecten: x

101

Stap 4

In stap 4 zijn er samenvattingen gemaakt per dimensie. De interviews van de cliënten en professionals zijn verdeeld in aparte samenvattingen per dimensie.

Samenvatting dimensie 1: ervaring Cliënten

Ervaring vitaliteitscoaching: de cliënten zijn allemaal met een ander gevoel gestart aan de

vitaliteitscoaching. Eén cliënt had geen zin om te starten aan vitaliteitscoaching, omdat het weer een nieuw traject zou betekenen. Eén cliënt heeft bewust gekozen voor vitaliteitscoaching, omdat de cliënt vastliep in het Werkfittraject en met vitaliteitscoaching is er inzichtelijk gemaakt waar de energie bij haar zit en waar deze weglekt. Een cliënt startte met vitaliteitscoaching zonder dat de cliënt wist wat ze ervan kon verwachten. Het gevoel van één cliënt is tijdens de vitaliteitscoaching beter geworden, bij één cliënt is het gevoel hetzelfde gebleven, dus positief en bij een andere cliënt is het gevoel over vitaliteitscoaching ook niet veranderd. Eén cliënt vond het praktisch werken bij vitaliteitscoaching fijn, een cliënt vond het wandelen tijdens de vitaliteitscoaching leuk, maar de extra oefeningen niet en een cliënt vond het bijhouden van de structuur confronterend. Een van de cliënten kijkt positief en

dankbaar terug op vitaliteitscoaching en zij heeft door de vitaliteitscoaching meer zelfvertrouwen gekregen en ze zit beter in haar vel. Een van de cliënten is tot nu toe blij met het eindresultaat van vitaliteitscoaching en ze kijkt terug op een traject waarbij veel dingen door elkaar liepen. Een van de cliënten is blij dat ze vitaliteitscoaching heeft gevolgd, want de vitaliteitscoaching heeft bewustwording opgebracht en was confronterend.

Samenhang Werkfittraject: een van de cliënten gaat er vanuit dat zonder de vitaliteitscoaching, het werk vinden niet was gelukt.

Professionals

Ervaring vitaliteitscoaching: een professional heeft een cliënt vitaliteitscoaching laten volgen vanwege lichamelijke klachten. De professional merkte dat de cliënt motivatie kreeg om wat te doen met de fysieke beperking. De cliënt kreeg het gevoel van macht over de eigen situatie en de invloed die de cliënt had over zijn eigen leven nam toe. Een andere professional denkt dat cliënten door

vitaliteitscoaching nieuwe vaardigheden leren. Een van de professionals zet vitaliteitscoaching in wanneer een cliënt moet werken aan de belastbaarheid en weerbaarheid. De professional ziet dat cliënten bij vitaliteitscoaching stapjes vooruit zetten. Een andere professional zet vitaliteitscoaching in bij cliënten waar gewerkt moet worden aan structuur of voeding. Een andere professional zet

vitaliteitscoaching niet snel in, omdat zij denkt dat de cliënten er niet altijd klaar voor zijn. Volgens deze professional moet een cliënt honderd procent gefocust zijn op vitaliteitscoaching anders heeft het geen meerwaarde. Twee professionals gaven aan dat vitaliteitscoaching een meerwaarde heeft. Een van de twee professionals heeft vroeger re-integratie gedaan zonder vitaliteitscoaching en daardoor ziet ze dat vitaliteitscoaching meerwaarde heeft in re-integratie.

Samenhang met Werkfittraject: een van de professionals heeft bij de cliënt gezien dat de

vitaliteitscoaching haar goed had gedaan. Mede dankzij de vitaliteitscoaching was het algehele gevoel van de cliënt over het Werkfittraject positief. Doordat de professional vitaliteitscoaching kan inzetten, wordt het gehele Werkfittraject effectiever, want de professional kan zich dan meer richten op haar eigen coaching. Een andere professional merkt dat door de vitaliteitscoaching cliënten meer duidelijkheid over henzelf krijgen, inzicht krijgen in de mogelijkheden en vertrouwen en handvaten krijgen voor de toekomst. Hierdoor komen zij in actie met nieuwe positieve ervaringen. De

vaardigheden die cliënten leren met vitaliteitscoaching wat betreft de structuur passen zij toe in het Werkfittraject. Daarnaast zorgt vitaliteitscoaching voor een vertrouwensband met Loopbaanlink en de cliënt. Een van de professionals denkt dat vitaliteitscoaching niet op het juiste moment wordt ingezet en dat cliënten niet altijd de ruimte hebben om aan de vitaliteit te werken.

102