• No results found

87 Dimensie 8: mentale en emotionele belasting

Cliënt 1 - Ja en dat ik, ja, iets meer deel, hè? Dat ik niet alles hoef te doen (T1). Cliënt 2 - Ja en de eerste keer was ik helemaal kapot op. Dan moest ik echt slapen

en dat zei ze ook ‘je gaat nu rusten’ zo (T2).

- En ook een heel stuk zelfreflectie, van hoe sta je er zelf in en wat is mijn eigen inbreng en wat zou ik zelf kunnen doen als ik merk dat ik weer lager in mijn energie zit of dat dingen teveel bij mij binnen komen en dat ik totaal overprikkeld raak (T2).

Cliënt 3 - Ik heb samen met Gregie gekeken naar de balans (T2). Professional 1 - X

Professional 2 - X

Professional 3 - Ja, want ik kom regelmatig tegen dat mensen zo slecht belastbaar zijn dat ze eigenlijk als ze hier komen ’s ochtends een uurtje kunnen werken en ’s middags een uurtje kunnen werken en dan is de pijp al leeg en dan kan het zijn dat ze fysiek en mentaal al teveel vinden (T2).

Professional 4 - Dat is iets waar ze steeds weer aan werken, dus dat is weerbaar worden voor veranderingen van hun leven, dus het omgaan met dingen die op hun pad komen (T1). Professional 5 - X Professional 6 - X Professional 7 - X Dimensie 9: bevlogenheid Cliënt 1 X

Cliënt 2 - Dus dingen waar ik energie van krijg en dingen die mij energie kost. En ook bepaalde dingen heb ik afstand van genomen en ook bepaalde mensen en dat, dus dat heel erg in kaart brengen van wat geeft mij energie, wat kost mij energie en rust (2).

- En ook een heel stuk zelfreflectie, van hoe sta je er zelf in en wat is mijn eigen inbreng en wat zou ik zelf kunnen doen als ik merk dat ik weer lager in mijn energie zit of dat dingen teveel bij mij binnen komen en dat ik totaal overprikkeld raak (1).

Cliënt 3 X Professional 1 X Professional 2 X Professional 3 X Professional 4 X Professional 5 X

Professional 6 - Waar hun bevlogenheid zit (1). (Mensen krijgen de ruimte om na te denken wie ze zijn).

Professional 7

Dimensie 10: balans en structuur

Cliënt 1 - X

Cliënt 2 - Bijvoorbeeld een dagritme, zijn we mee bezig geweest (T2). - Dus heel erg proberen rust te nemen in afwisseling in spanning en

ontspanning, dat levert het op (T1). Cliënt 3 - Dag structuur (T2).

- Alles is in kaart gebracht voor inzicht aan het UWV. Ik heb verder geen nieuwe tips of mogelijkheden gekregen, maar het is inzichtelijk gemaakt hoe mijn leven eruit ziet. Dit zorgde ook voor bewustwording. (Hoe de vitaliteitscoaching heeft bijgedragen aan het Werkfittraject).

Professional

88

Professional

2 - Nou het is zo, er is veel meer in kaart gebracht, de belastbaarheid. De belastbaarheid en wat ook meer is van goh ik wil wel heel veel, maar wat ik kan is niet in overeenstemming daarmee en hoe ga ik daarmee om (T1)? Professional

3 - X

Professional

4 - Ja, structuur is altijd een van de eerste dingen die belangrijk is en die ook effecten opleveren, dus dat kan met, ja, naar bed gaan op opstaan te maken hebben en nachtrust en ook structuur daarin (T2).

Professional

5 - Ja, wat mij opvalt is dat de meeste cliënten vooral het stukje planning, het maken van een planning voor je dag, of voor het sporten of voor het eten, beetje afhankelijk van wat nodig is, gewoon het planmatige werken wat Gregie ze aanleert, dat ze dat heel prettig vinden (T2).

Professional

6 - X

Professional

7 - X

Stap 3

In de derde stap zijn er samenvattingen gemaakt per dimensie per interview. Dimensie 1: ervaring

Cliënt 1

Ervaring vitaliteitscoaching: de cliënt had voor de vitaliteitscoaching geen zin om weer een nieuw traject te beginnen om werk fit te worden. Tijdens het traject werd het gevoel van de cliënt tegenover de vitaliteitscoaching beter. De cliënt vond het wandelen met de vitaliteitscoach leuk, maar de extra oefeningen, zoals de trap op en af rennen niet. De cliënt kijkt positief terug op de vitaliteitscoaching. Ze heeft door de vitaliteitscoaching meer zelfvertrouwen gekregen en ze zit beter in haar vel. De cliënt is dankbaar dat ze de vitaliteitscoaching heeft mogen doorlopen en de cliënt is van mening dat het heeft geholpen.

Samenhang Werkfittraject: de cliënt gaat er vanuit dat zonder de vitaliteitscoaching, het werk vinden niet was gelukt.

Cliënt 2

Ervaring met vitaliteitscoaching: de cliënt is de vitaliteitscoaching begonnen omdat het Werkfittraject vastliep en de cliënt was nog niet toe aan het nemen van bepaalde stappen die in een Werkfittraject vereist zijn. De cliënt wilde met de vitaliteitscoaching beter in de energie zitten en in kaart hebben waarop zij op dat moment vastliep. Het algehele gevoel over de vitaliteitscoaching is positief, de cliënt vindt het praktisch werken heel fijn en ze kan makkelijk aan de slag met de dingen waarmee ze geconfronteerd wordt of waar ze mee vast loopt. De cliënt vond het tijdens het traject lastig om haar dagelijkse activiteiten bij te houden, omdat ze constant aan het opschrijven was wat ze aan het doen was. Het gevoel van de cliënt wat betreft vitaliteitscoaching is niet veranderd en positief gebleven. Ze is blij met het eindresultaat dat ze met de vitaliteitscoach heeft neergezet, namelijk een overzicht van waar zij energie uit haalt en waar energie weglekt. De cliënt kijkt terug op een traject waarbij er veel verschillende onderdelen door elkaar liepen, als ze bezig was met een sessie met de vitaliteitscoach, leek het allemaal heel erg veel.

Samenhang met Werkfittraject: x Cliënt 3

Ervaring met vitaliteitscoaching: de cliënt wist van te voren niet wat ze van de vitaliteitscoaching kon verwachten en ze ging er open in. Ze had verwacht dat het voornamelijk over voeding en beweging zou gaan. De cliënt is uiteindelijk met de vitaliteitscoach gaan werken aan de structuur. Het gevoel wat betreft vitaliteitscoaching is niet veranderd tijdens het traject. De cliënt heeft met vitaliteitscoaching

89

drie weken inzichtelijk gemaakt hoe haar leven eruit ziet. Dit heeft bewustwording teweeg gebracht en het was confronterend voor de cliënt. De cliënt is blij dat ze de vitaliteitscoaching heeft gevolgd. Samenhang met Werkfittraject: x

Professional 1

Ervaring vitaliteitscoaching: x

Samenhang met Werkfittraject: de professional heeft bij een van haar cliënten gezien dat de vitaliteitscoaching haar goed had gedaan. De algehele ervaring van het Werkfittraject was door de vitaliteitscoaching positief.

Professional 2

Ervaring vitaliteitscoaching: de professional heeft een cliënt naar vitaliteitscoaching verwezen toen bleek dat de cliënt last had van lichamelijke klachten. De vitaliteitscoach kon volgens de professional beter omgaan met de lichamelijke klachten. Tijdens het traject merkte de professional dat de cliënt motivatie kreeg om wat te doen met de fysieke beperking. Door de vitaliteitscoaching kreeg de cliënt volgens de professional meer het gevoel de macht te hebben over de situatie waar hij in zat. Hierdoor nam de invloed die de cliënt had op zijn eigen leven toe. De professional denkt dat de

vitaliteitscoaching een meerwaarde heeft en dat de vitaliteitscoaching zorgt voor inzicht in belastbaarheid en energiebronnen.

Samenhang met Werkfittraject: tijdens de vitaliteitscoaching is de fysieke belastbaarheid in kaart gebracht. Hierdoor was er inzicht in de energiebronnen en was de coaching beter uit te voeren. Door vitaliteitscoaching kan de professional zich meer richten op haar eigen coaching en de lichamelijke klachten overlaten aan de vitaliteitscoach.

Professional 3

Ervaringen Werkfittraject: de professional denkt dat de cliënten die vitaliteitscoaching volgen

langzamerhand meer leren van het traject. De professional gaf aan dat hij soms verbaasd is over de snelheid waarmee iemand nieuwe vaardigheden oppakt.

Professional 4

Samenhang met Werkfittraject: de professional merkt dat de cliënten tijdens de vitaliteitscoaching meer duidelijkheid over henzelf krijgen, inzicht krijgen in de mogelijkheden, vertrouwen krijgen in de toekomst en handvaten krijgen waardoor zij in actie komen met bijvoorbeeld nieuwe positieve ervaringen.

Ervaring vitaliteitscoaching: de professional denkt vitaliteitscoaching in te kunnen zetten voor cliënten waarbij belastbaarheid en weerbaarheid verhoogd moeten worden. De professional ziet dat de

cliënten stapjes vooruit zetten tijdens vitaliteitscoaching. De professional heeft vroeger Werkfittrajecten begeleidt waarbij zij vitaliteitscoaching niet kon inzetten, als de professional het vergelijkt met de huidige werkwijze van Werkfittrajecten, dan ziet zij meerwaarde van de vitaliteitscoaching. Professional 5

Ervaring vitaliteitscoaching: de professional zet vitaliteitscoaching in wanneer zij merkt dat een cliënt moeilijk structuur in de dag kan vinden of wanneer iemand moeilijk met voeding om kan gaan. Samenhang met Werkfittraject: de professional merkt dat de cliënten voornamelijk werken aan hun structuur met vitaliteitscoaching en dat de cliënten dit ook vaak toepassen in het verdere

Werkfittraject. De professional ziet bij cliënten die vitaliteitscoaching hebben gevolgd dat er een verbinding en vertrouwensband met Loopbaanlink is gemaakt.

Professional 6 X

90

Professional 7

Ervaring vitaliteitscoaching: de professional merkt aan sommige cliënten die vitaliteitscoaching volgen dat zij nog niet honderd procent gefocust zijn om vooruit te komen wat betreft vitaliteit. Volgens de professional spelen er nog andere dingen in het leven van de cliënten waardoor vitaliteit dan geen voorrang heeft.

Samenhang met Werkfittraject: de professional denkt dat vitaliteitscoaching momenteel niet op het juiste moment wordt ingezet. Cliënten hebben aan het begin van een Werkfittraject volgens de professional geen ruimte om aan vitaliteit te werken.

Dimensie 2: fysiek Cliënt 1:

Ervaring vitaliteitscoaching: de cliënt heeft zeven sessies vitaliteitscoaching gevolgd waarbij er

voornamelijk in parken werd afgesproken. De eerste sessie vond bij de cliënt thuis plaats en de laatste sessie vitaliteitscoaching was op Papendal om de laatste testen uit te voeren. De vitaliteitscoaching werd al wandelend uitgevoerd. De sessies vonden meestal ’s middags plaats, de cliënt had hier geen specifieke voorkeur voor. De activiteit die heeft plaatsgevonden tijdens de vitaliteitscoaching was wandelen met ondertussen praten. De cliënt vond dit prima. Ze heeft het wandelen niet zelf voorgesteld, maar ze vond het een goed idee. De cliënt denkt veel inspraak te hebben gehad in de vitaliteitscoaching, maar ze heeft niet zelf bedacht om vitaliteitscoaching te volgen. De cliënt vond de vitaliteitscoach enthousiast en zij heeft haar kunnen motiveren, ze hield rekening met de cliënt en liet haar niet te ver gaan. De cliënt gaf aan dat ze goed kan praten met de vitaliteitscoach en dat ze haar echt heeft laten bewegen.

Samenhang met Werkfittraject: de cliënt gaf aan dat de vitaliteitscoach heeft bijgedragen aan haar ontwikkeling in het Werkfittraject.

Cliënt 2

Ervaring vitaliteitscoaching: de vitaliteitscoaching heeft bij deze cliënt thuis plaatsgevonden en ze hebben ook gewandeld. Vanwege de maatregelen rondom het Corona-virus hebben twee sessies van vitaliteitscoaching via Skype plaatsgevonden. De cliënt vond het thuis afspreken fijner dan via Skype, maar naar omstandigheden gaat het goed. De cliënt heeft drie sessies van vitaliteitscoaching thuis gehad. De cliënt vond het thuis afspreken fijn, want daardoor hoefde zelf niet te reizen en was ze daar geen energie aan kwijt. De sessies van vitaliteitscoaching vonden voornamelijk in de ochtend plaats, de cliënt had op dat moment nog de meeste energie. De cliënt vindt de vitaliteitscoach erg betrokken bij haar traject, de vitaliteitscoach is volgens de cliënt erg doortastend, vasthoudend en heeft haar een spiegel voorgehouden waar zij behoefte aan had. Daarnaast is de vitaliteitscoach volgens de cliënt heel flexibel en geeft zij haar handvaten waardoor zij verder kan. De manier van coachen vindt de cliënt ook prettig, de vitaliteitscoach is volgens de cliënt erg sociaalvaardig en laat haar zelf nadenken over haar keuzes.

Samenhang met Werkfittraject: x Cliënt 3

Ervaring vitaliteitscoaching: de cliënt heeft drie sessies van vitaliteitscoaching gehad. De eerste sessie was een intake die bij de cliënt thuis plaatsvond, de tweede sessie kwam de vitaliteitscoach weer bij haar thuis om een plan op te stellen en de derde keer is de cliënt naar het kantoor van Loopbaanlink gegaan om de papieren door te lopen. De cliënt vond het prettig dat de vitaliteitscoach bij haar thuis kwam, dit gaf haar een persoonlijk gevoel omdat het in haar vertrouwde omgeving was. De sessies vonden rond de middag plaats, de cliënt had hier geen voorkeur in. De activiteit die heeft

plaatsgevonden tijdens de vitaliteitscoaching was het bijhouden van een schema van drie weken om de belastbaarheid in kaart te brengen. De cliënt heeft alle dagelijkse activiteiten opgeschreven en dit uiteindelijke rapport is naar het UWV gestuurd voor een tussenevaluatie. Het bijhouden van het

91

schema was confronterend, omdat de cliënt normaalgesproken haar dagelijkse activiteiten uitvoert zonder erover na te denken. De cliënt heeft samen met de vitaliteitscoaching het plan opgesteld en ze had het gevoel dat ze daarin inspraak had. De cliënt vond de vitaliteitscoach heel fijn, ze vond haar geïnteresseerd en bood een luisterend oor. De cliënt is blij dat ze de vitaliteitscoaching heeft gevolgd, want door de vitaliteitscoaching werd zij geconfronteerd met haar dagelijks leven en is er

bewustwording gecreëerd. Samenhang met Werkfittraject: x Professional 1

Ervaring vitaliteitscoaching: de professional vindt het prettig om met de vitaliteitscoach samen te werken, omdat dit haar eigen expertise aanvult. De professional vindt het goed dat de sessies van vitaliteitscoaching thuis plaatsvinden, want daardoor is makkelijker te beoordelen hoe mensen in hun thuissituatie zijn.

Samenhang met Werkfittraject: x Professional 2

Ervaring vitaliteitscoaching: de professional vindt de samenwerking met de vitaliteitscoach prettig, omdat dit haar eigen expertise aanvult. De professional vindt het goed dat de sessies van

vitaliteitscoaching thuis plaatsvinden, want hierdoor kan de vitaliteitscoach beter in kaart brengen hoe de thuissituatie van de cliënten is.

Samenhang met Werkfittraject: x Professional 3

Ervaring vitaliteitscoaching: de professional vindt het een goede zaak dat de sessies van

vitaliteitscoaching bij de cliënt thuis plaatsvinden, want de thuissituatie is volgens de professional een afspiegeling van hoe iemand is. Volgens de professional kan iemand veel vertellen in een gesprek, maar als begeleider moet je hier doorheen prikken, omdat sommige mensen een verhaal ophangen zonder dat dit klopt. De professional vindt de vitaliteitscoaching te theoretisch. De professional denkt dat een praktischere aanpak meer gesprekken zal opleveren.

Samenhang met Werkfittraject: x Professional 4

Ervaring vitaliteitscoaching: de professional ziet het voordeel van het bij de cliënt thuis afspreken in. Door thuis af te spreken, kan de vitaliteitscoach zien hoe iemand leeft, hoe de woonomgeving is en of iemand goed voor zichzelf zorgt.

Samenhang met Werkfittraject: x Professional 5

Ervaring met vitaliteitscoaching: volgens de professional is het noodzakelijk dat de vitaliteitscoach bij de cliënten thuis afspreekt. De vitaliteitscoach zit daardoor veel dichter bij iemand en dit is meer confronterend.

Samenhang met Werkfittraject: x Professional 6

Ervaring met vitaliteitscoaching: de activiteiten die plaatsvinden bij de sessies van vitaliteitscoaching zijn bij de cliënt thuis of in de omgeving. De vitaliteitscoach gaat met de cliënten wandelen, want dit levert veel gesprekstof op en daarna gaat de vitaliteitscoach weer even met de cliënt thuis zitten. De vitaliteitscoach komt bij de cliënten thuis, omdat ze dan goed kan zien hoe de cliënt woont en voor zichzelf zorgt. De vitaliteitscoach merkt dat de WIA-cliënten thuis afspreken fijn vinden, omdat de cliënten zich vaak prettiger voelen in hun eigen omgeving dan op een kantoor. De Wajong-cliënten

92

vinden het volgens de professional in het begin ook fijn om thuis af te spreken, omdat het voor hen dan geen energie kost om te reizen. De professional merkt dat Wajong-cliënten vaak handvaten nodig hebben en onzeker zijn, WIA-cliënten hebben dit minder.

Samenhang met Werkfittraject: x Professional 7

Ervaring vitaliteitscoaching: de professional is voorstander van bij de cliënt thuis afspreken, omdat de cliënt een verhaal kan vertellen aan een vitaliteitscoach, maar wanneer een vitaliteitscoach de omgeving ziet, zij er het volledige plaatje bij heeft. Volgens de professional kan de vitaliteitscoach bij de cliënt thuis zien hoe de cliënt zich gedraagt in de eigen omgeving.

Samenhang met Werkfittraject: de professional heeft weinig gemerkt van de verschillende onderdelen van vitaliteitscoaching. De professional denkt dat sommige cliënten er niet altijd aan toe zijn om aan hun vitaliteit te werken.

Dimensie 3: intellectueel Cliënt 1

Ervaring vitaliteitscoaching: de cliënt heeft door de vitaliteitscoaching geleerd dat zij ook aan zichzelf mag denken. Ze past dit in haar dagelijks leven toe.

Samenhang met Werkfittraject: x Cliënt 2

Ervaring vitaliteitscoaching: de cliënt heeft met de vitaliteitscoaching geleerd om een pas op de plaats te maken en om soms ‘nee’ te zeggen. Daarnaast heeft de cliënt geleerd om soms om verheldering te vragen en om minder te piekeren wanneer zij niet meteen antwoord krijgt.

Samenhang met Werkfittraject: de onderdelen waaraan is gewerkt met de vitaliteitscoaching hebben bijgedragen aan het algehele Werkfittraject en aan werk vinden.

Cliënt 3

Ervaring vitaliteitscoaching: de cliënt heeft door de vitaliteitscoaching een beter beeld van vitaliteit gekregen.

Samenhang met Werkfittraject: het schema dat de cliënt met vitaliteitscoaching heeft gemaakt, heeft bijgedragen aan het Werkfittraject, omdat haar dagelijks leven inzichtelijk is gemaakt voor het UWV. Professional 1

Ervaring vitaliteitscoaching: x Samenhang met Werkfittraject: x Professional 2

Ervaring vitaliteitscoaching: x Samenhang met Werkfittraject: x Professional 3

Ervaring vitaliteitscoaching: x Samenhang met Werkfittraject: x Professional 4

93