• No results found

Resultaten diepte-interviews doelgroep

In document Superguide (pagina 53-58)

•Door een freemium verdienmodel blijven veel functies voor gebruikers onzichtbaar, waardoor de applicatie

6 Best practices analyse: Voorbeelden uit de praktijk

7.2 Resultaten panelgesprekken

7.4.2 Resultaten diepte-interviews doelgroep

Usability

De doelgroep is tevreden over de eenvoudige navigatie van de applicatie. De doelgroep pleit net als de experts voor een korte handleiding bij het eerste bezoek.

Daarnaast mist de doelgroep een home-button en een rechtstreekse link naar de instellingen.

Content

De doelgroep vindt dat de applicatie teveel televisiecontent bevat. Naast het personaliseren van de content, zou de doelgroep ook de verhouding tussen tv, online video’s en Netflix willen personaliseren.

54

Personaliseren

De doelgroep geeft aan een overzicht te missen waarin de gebruiker kan zien wat hij heeft gekeken en wat hij leuk vindt.

De doelgroep vertelt liever geen apart profiel aan te maken, maar geeft de voorkeur aan inloggen met het Facebook-account. Daarnaast wil de gebruiker de mogelijkheid om zijn profiel af te kunnen schermen. Deze verschillende social media accounts en accounts van online aanbieders zoals Netflix, moeten makkelijk terug te vinden zijn bij de instellingen. Naast het personaliseren van de categorieën, wil de gebruiker ook de tv-gids personaliseren op genre. Ondanks dat gepersonaliseerde content erg hoog staat bij de doelgroep, is een categorie als ‘trending’ ook welkom binnen de applicatie.

De mogelijkheid tot personaliseren moet duidelijker aangegeven worden. Momenteel wordt die mogelijkheid alleen in het instellingenmenu gegeven. Een directe link op de pagina naar de instellingen kan dit verduidelijken.

Interactie

De doelgroep pleit net als de experts voor een favorietenlijstje. Daarnaast is het gewenst binnen de applicatie gebruikers de mogelijkheid te geven content te delen via Facebook, Twitter, Google+ of per mail.

Algemene indruk

De doelgroep vind de applicatie prettig in gebruik. De drempel tot interactie is laag en de applicatie is persoonlijk. De respondenten vinden de applicatie overzichtelijker dan de huidige versie van Superguide.

55

8 Conclusie

In december 2014 werd Superguide gelanceerd als vervanger van de Veronica TV Gids applicatie. Gaf de Veronica TV Gids applicatie nog antwoord op de vraag: Wat kan ik kijken op televisie?, geeft Superguide antwoord op de algemenere vraag: Wat kan ik kijken? Superguide wil een gids zijn voor ‘het nieuwe kijken’ en de gebruiker helpen in zijn zoektocht door het keuzeaanbod. Uit statistieken bleek echter dat Superguide moeite had de oude gebruikers van de Veronica TV Gids applicatie vast te houden en tegelijkertijd de nieuwe kijker aan te trekken. Wegens tijdnood was er daarnaast nog weinig onderzoek gedaan naar deze nieuwe kijker. Ook is Veronica Magazine van mening dat het nieuwe kijken in de toekomst dominant zal zijn ten opzichte van het ‘oude’ kijken. Om bovenstaande redenen besloot Veronica Magazine dat binnen Superguide 2.0 het zwaartepunt bij deze nieuwe kijker zal liggen.

Hieruit vloeit de volgende doelstelling voort:

Veronica Magazine heeft een adviesrapport met klikbare wireframes over ‘de nieuwe kijker’ en heeft daarmee kijk op de informatiebehoefte van deze doelgroep, zodat de volgende versie van de applicatie volledig aansluit op de informatiebehoefte van ‘de nieuwe kijker’.

Om een advies te geven over Superguide 2.0 is in dit rapport onderzoek gedaan naar de volgende probleemstelling:

Wie is de nieuwe kijker en wat moet Superguide veranderen zodat Superguide 2.0 naadloos aansluit op de informatiebehoefte van de nieuwe kijker?

De nieuwe kijker heeft behoefte aan een gepersonaliseerd informatieaanbod en is niet geïnteresseerd in wishdom of the crowds. Het nieuwe kijken is namelijk persoonlijk en niet langer tijd- en plaatsgebonden: de kijker kijkt waar, wanneer, hoe en hoe lang het hem uitkomt. Daarnaast is de nieuwe kijker interactief nu het ‘met z’n allen voor de buis zitten’ tot het verleden behoort. De nieuwe kijker gebruikt social media en messenger-applicaties als second screen partner tijdens het kijken én voor het uitwisselen van kijktips. Om aan te sluiten op de informatiebehoefte van de nieuwe kijker, moet Superguide persoonlijker en interactiever worden. Dit betekent dat Superguide een gids op maat moet zijn en dat de content deelbaar moet zijn.

Om tot dit advies te komen is middels een interne analyse dieper ingegaan op de vraag wie Superguide is en wat zij doet. Daarnaast is theoretisch onderzoek gedaan naar het nieuwe kijken en de gevolgen hiervan. Vervolgens is de doelgroep onderzocht om inzicht te krijgen in wie de nieuwe kijker is en wat zijn informatiebehoefte is. Dit doelgroeponderzoek vond plaats in de vorm van twee panelgesprekken. Aansluitend is middels deze panelgesprekken en deskresearch onderzoek gedaan naar de best practices en hun sterke en zwakke punten. De bevonden resultaten uit desk- en fieldresearch zijn verwerkt in een conceptueel prototype. Dit prototype is aan de hand van een diepte-interview voorgelegd aan de

56 doelgroep en aan media-experts. Meer informatie over de methoden en technieken is terug te lezen in hoofdstuk 2 op p.15.

Uit het onderzoek kwamen de volgende resultaten en ontwerpcriteria voort:

 De verhouding tussen lineaire content (tv-content) en non-lineaire content (Netflix, RTL XL e.d.) moet worden aangepast.

Superguide wil zijn gebruiker gidsen door het grote aanbod aan audiovisuele content en zo een curator zijn op het gebied van het nieuwe kijken. Dit nieuwe kijken onderscheidt zich van het ‘oude’ kijken doordat het tijd- en plaatsonafhankelijk is, wat betekent dat de controle bij de kijker ligt en niet langer bij de zender. Hierdoor is de tv-gids, en ook de tv-tips, niet langer leidend in het informatieaanbod, terwijl deze juist nog een prominente positie binnen Superguide innemen. Ook werd uit de panelgesprekken duidelijk dat de applicatie te veel lineaire televisiecontent aanbiedt, waardoor de verhouding tussen lineaire en non-lineaire content niet overeenkomt met de kijkverhouding van de nieuwe kijker. Daarnaast bleek uit fieldresearch dat de doelgroep veelvuldig online video’s kijkt, maakt en deelt, zowel via social media als op videoplatformen als YouTube. Dit sluit aan bij de trendanalyse waarin werd geconstateerd dat online video’s en platformen zoals YouTube niet alleen dé social media trend zijn van 2015, maar ook een wezenlijk onderdeel van het nieuwe kijken zijn. Het is daarom van essentieel belang dat deze worden opgenomen in Superguide.

 Superguide moet content op maat aanbieden door de applicatie personaliseerbaar te maken.

Ook werd de Superguide door de respondenten ‘onpersoonlijk’ genoemd. Uit deskresearch blijkt dat een curator het effectiefst is wanneer deze persoonlijk is en kwaliteit aanbiedt. Wishdom of the crowds, zoals de top-10 lijstjes die Superguide aanbiedt, hebben geen meerwaarde voor de gebruiker. De doelgroep geeft aan een curator pas geloofwaardig te vinden wanneer een profiel is aangemaakt en voorkeuren zijn aangegeven. Daarnaast vindt de doelgroep het prettig te filteren op genre, categorie of stemming, zodat zij alleen content te zien krijgt die ze daadwerkelijk interessant vindt. Uit de diepte-interviews blijkt dat de doelgroep haar favoriete content graag archiveert door middel van een favorietenlijst. Daartegenover staat dat deze ‘kijklijst’ deelbaar moet zijn met andere gebruikers.

 De applicatie moet duidelijker worden door meer uitleg te bieden over de functies en mogelijkheden binnen de applicatie.

Qua usability geeft de doelgroep aan liever te ‘swipen’ dan scrollen. Daarnaast blijkt uit de diepte-interviews met de doelgroep dat het ook belangrijk is dat de search-button en settings-button op iedere pagina aanwezig zijn. Ook gaf de doelgroep aan dat Superguide te weinig uitleg biedt over de functies en mogelijkheden van de applicatie. Uit de diepte- interviews met de media-experts blijkt dat dat het makkelijkst opgelost kan worden door middel van een help-button.

57  Superguide moet zijn gebruikers de mogelijkheid bieden tot interactie met andere

gebruikers en de content deelbaar maken.

Een trend die hand in hand gaat met het nieuwe kijken is social television. Nu we niet meer met z’n allen voor de buis zitten is de nieuwe kijker op zoek naar interactie in de vorm van een second screen partner zoals Twitter, Facebook, maar ook applicaties zoals Whatsapp. Superguide biedt echter nog geen vorm van interactie en maakt nauwelijks gebruik van social media. Terwijl blijkt dat juist de experts uit de sociale kring en experts met wie de doelgroep zich kan identificeren de meeste hulp bieden bij het maken van een keuze, meer dan curators dat doen. Daarnaast worden social media en applicaties zoals Whatsapp gebruikt voor het uitwisselen van kijktips en vindt interactie plaats tijdens of na een uitzending.

58

In document Superguide (pagina 53-58)