• No results found

Eigenschappen van een goede curator

In document Superguide (pagina 77-81)

Een goede contentcurator moet aan de volgende voorwaarden voldoen:  Meerwaarde bieden

Bij contentcuratie draait het voornamelijk om de balans tussen datgene dat van jezelf is en datgene dat van een ander is. De beste verhouding is 70 procent cureren en 30 procent eigen content volgens contentmarketingbureau Beklijf (2014). Dougherty (2015) sluit zich hierbij aan. Volgens hem is het van belang de content eigen te maken. Dit gebeurt onder andere door titels en afbeeldingen te veranderen en linkjes achterwege te laten. Door meerwaarde te bieden wordt de originele content overtroffen, aldus Boots (2015).

 Autoritair zijn

Door contentcuratie kun je voor jouw doelgroep een geloofwaardig filter en een

betrouwbare gids zijn. Om een geloofwaardige en betrouwbare gidsfunctie te kunnen zijn, is autoriteit nodig. Volgens Albers (2011) wordt autoriteit bereikt door dicht bij jezelf te blijven. Een contentcurator is alleen geloofwaardig wanneer hij cureert over een onderwerp binnen zijn vakgebied.

 Één specifiek thema

Deze voorwaarde hangt samen met autoriteit. Een curator komt volgens Boots (2015) het beste tot zijn recht wanneer hij zich beperkt tot één specifiek thema of

onderwerpsdomein. Hierdoor positioneert de curator zich namelijk als specialist over een bepaald onderwerp. Dit versterkt de geloofwaardigheid en daarmee de autoriteit. Dougherty (2015) voegt daaraan toe dat een curator moet weten wat de precieze informatiebehoefte van zijn doelgroep is.

 Juiste bronnen en selectiecriteria

Een contentcurator moet de juiste bronnen kennen en over de juiste selectiecriteria beschikken om te beoordelen hoe waardevol informatie is voor de doelgroep. Om dit te kunnen doen moet volgens Dougherty (2015) eerst achterhaald worden wat de precieze informatiebehoefte van de doelgroep is. Wanneer dit duidelijk is, kan de curator nog beter aansluiten op de wensen van de doelgroep.

 Samenvatten

Daarnaast moet een curator goed kunnen samenvatten. In andere gevallen moet hij content van het juiste commentaar moeten kunnen voorzien. Door content te cureren, kun je influencers of autoriteiten aan het woord laten en zo het onderwerp vanaf verschillende kanten belichten. Hierdoor wordt volgens Boots (2015) een totaalplaatje aan de doelgroep verschaft. Het gevolg hiervan is dat de curator laat zien dat hij een brede blik heeft en open staat voor andere opvattingen.

78

Bijlage V IJkpersonen Superguide en Superguide 2.0

Op basis van het Bindinc (2014) onderzoek heeft Veronica Magazine de volgende

ijkpersonen gemaakt. Persona Marjolein staat voor de doelgroep interactieven en vormt de onderzijde van de doelgroep van Superguide. Persona Brian is de ijkpersoon voor de innovatieven en vormt de bovenzijde van de doelgroep. Volgens Marloen Hilckmann (2015) ligt het zwaartepunt van de applicatie reeds bij ‘Marjolein’ en moet het zwaartepunt van de volgende versie bij ‘Brian’ gaan liggen.

Onderkant: persona Marjolein.

 Leeftijd: 35 jaar uit Dordrecht

 Ze woont samen met Mark en heeft twee zonen van 10 en 8 jaar. Marjolein werkt 2,5 dag en haar man full time. Zo kan ze kinderen met werk combineren.

 Marjolein heeft het VMBO en de kappersvakschool gedaan. Ze werkt al 14 jaar als kapster bij een drukke kapperszaak en klust soms ’s avonds in haar eigen tijd wat bij. Ze lacht graag en hard en vindt het heerlijk om met klanten te kletsen.

 Marjolein probeert één keer per week naar de sportschool te gaan met een vriendin. Al is de gezelligheid ook belangrijk. Als het echt nodig is, vaak voor de vakantie, doet ze een dieet. Met Mark gaat ze soms naar de film, als de kinderen bij haar ouders kunnen logeren. En als er echt iets te vieren is, eten ze wat bij het wokrestaurant. Een van de hoogtepunten van het jaar is met een grote groep van familie en vrienden in vol ornaat een avondje naar de Toppers.

 Boodschappen doet ze bij de Nettorama. Ze verkopen daar A-merken tegen goede prijzen. Verse groenten en wijn worden bij de Lidl gekocht. Samen met haar moeder gaat ze graag in de stad winkelen. De H&M en Hema zijn favoriet.

 Marjolein heeft een Huawei smartphone en thuis is er een Nexus tablet, waar iedereen in huis gebruik van maakt en waar dus regelmatig om wordt gevochten.

 Op de dagen dat Mark avonddiensten draait, kruipt Marjolein lekker op de bank om haar favoriete programma’s te kijken, zoals GTST, Hotter than my daughter en gezellige familieshows als Ik hou van Holland. Maar ze vindt het ook leuk om een film te zien, het liefst een romantische comedy. Die kijkt ze of op TV of via de VoD-dienst van UPC. Als Mark thuis is, bepaalt hij voor een groot deel wat er gekeken wordt. Ze kijken dan veel naar actiefilms, die ze soms ook huren via UPC, of crimeseries op tv, zoals CSI. En als Mark Voetbal International kijkt, checkt Marjolein op haar tablet lekker alle showbizz nieuwtjes. Of ze probeert naar level 256 van Candy Crush te komen.

 Ze zijn geabonneerd op Veronica Magazine. ,,Je hebt dan toch het gevoel dat je bijblijft.’’ ,,Gewoon een lekker blad en dan hoef je geen tien andere bladen te lezen.’’

 Ze luistert naar 3FM en Qmusic. Voor het nieuws maakt ze gebruik van NU.nl. Marjolein houdt van koopjes, dus kijkt ze regelmatig op Marktplaats en ze houdt Vakantieveiling in de gaten. Ze is erg actief op Facebook, net zoals haar vrienden en familie, en heeft een legio Whatsapp-groepen.

 Marjolein heeft een hekel aan te serieus en gezeur.

 Marjolein zou heel graag de Postcode Loterij willen winnen, zodat ze een groter huis kunnen kopen en ze haar eigen kapperszaak aan huis kan beginnen.

79

Bovenkant: persona Brian

 Brian uit Utrecht

 Brian is 27 jaar en woont samen met zijn vriendin Sigrid. Ze hebben nog geen kinderen, maar denken erover. Hij heeft een druk sociaal leven met sport, vrienden en zijn vriendin.  Brian is financieel adviseur en heeft HBO gedaan. Hij werkt in Amsterdam, dus zit elke

dag van en naar het werk in de trein.

 Brian doet aan wielrennen en tennis. Na afloop wordt er altijd even een biertje

gedronken. Op vrijdag gaat hij vaak eerst borrelen op het werk en daarna door naar zijn vaste club vrienden om met hen een biertje te drinken in de kroeg. Die zaterdag is voor zijn vriendin. Ze hebben dan of een eetafspraak met gezamenlijke vrienden of ze brengen een avondje op de bank door. Af en toe pakken ze een bioscoop en in de zomer bezoeken ze graag met hun vriendengroep een festival.

 Ze doen boodschappen bij de Albert Heijn. Ze shoppen veel online. Zalando voor schoenen en kleding en Bol voor elektronica.

 Brian heeft een iPhone en iPad. En thuis heeft hij Apple TV, digitale TV via Ziggo en een abonnement op Netflix. Op zijn telefoon heeft hij naast de reguliere applicaties (social, ING en Buienradar) applicaties van de NPO, Spotify, Shazam, de game Real Racing, Nu.nl, WTF en een TV-gids app. Voor het vullen van de verveelmomenten tijdens zijn treinreizen gebruikt hij zijn telefoon om nieuws en leuke filmpjes te bekijken.

 Brian kijkt eigenlijk alleen maar lineaire televisie voor een goede film, live voetbal en als er een live show is, waar hij samen met zijn vriendin naar wil kijken. Brian is zoals veel mannen sportliefhebber en kijkt naar Studio Sport en naar andere belangrijke

sportwedstrijden. Als hij samen met Sigrid voor de televisie zit, kijken ze graag naar een tv-serie op Netflix die ze allebei goed vinden, zoals Breaking Bad of Game of Thrones, en waarvan ze meerdere afleveringen achter elkaar kunnen zien. Ook kijken ze graag naar films, zoals The Wolf of Wallstreet, die ze huren via de VoD-dienst van Ziggo of de iTunes Store.

 Brian luistert graag naar de afspeellijsten die hij in Spotify heeft aangemaakt. Vanwege de irritante reclame overweegt hij de premiumversie, al voelt het voor hem gek daarvoor te betalen. Hij leest de Sp!ts en voor nieuws kijkt hij op Nu.nl. Brian is actief op Facebook en LinkedIn. Twitter houdt hij wel in de gaten maar hij plaatst zelf weinig tweets. En natuurlijk zit hij in verschillende Whatsapp-groepen.

 Brian en Sigrid hebben er allebei een hekel aan als ze een keer voor de televisie zitten en er na een avond achterkomen dat ze de hele avond hebben zitten zappen en hun tijd hebben zitten verdoen. Dan kiezen ze liever zelf van tevoren wat ze gaan kijken. Voordat ze een film huren checken ze even de score op IMdB.

 Brian wil graag promotie maken en daarmee meer gaan verdienen. Zijn droom is om een sabatical te kunnen nemen en een wereldreis met Sigrid te maken.

80 Moodboard persona Brian:

81

Bijlage VI Applicatie voorbeelden en best

In document Superguide (pagina 77-81)