• No results found

4.1 Publieke discussiewandeling

4.1.2 Resultaat

Hieronder worden de stellingen met het antwoord van de participanten geformuleerd, gevolgd door een algemene interpretatie van de cijfers en meningen. De ontbrekende percentages zijn onthou-dingen. Voor de volledige antwoorden wordt verwezen naar de bijlagen

4.1.2.1 Stellingen

1. Het Binnenfort met de groenstructuren is een rustgebied voor mens en dier, waar enkel zachte recreatie (wandelen, picknicken, voordrachtjes,…) mogelijk moet zijn. Grootschalige eve-nementen zijn hier niet op hun plaats. Deze kunnen perfect op het Buitenglacis plaatsvinden.

Akkoord (%) Opmerkingen

63

Mortsel is druk, drukke evenementen op buitenglacis of elders ja maar locatie zwembad en parking herbekijken

klopt ifv bereikbaarheid en evacuatie Vandalisme vermijden

Niet Akkoord

(%) Opmerkingen

37

zie Masterplan: Evenementenweide/evenementen (fuiven) vooral in de ‘mess’

per evenement wel afweging overlast ideale akoestiek fortgebouwen,

enkele evenementen op het binnenglacis moeten kunnen Reduit is ideaal mits aanpassing infrastructuur

Bij deze stelling namen de participanten een duidelijk standpunt in. Weinig opmerkingen, van de participanten die zich akkoord verklaarden, gaven aan dat er enige grootschalige evenementen mogen plaatsvinden. Voor de overgrote meerderheid is het park een rustgebied dat zelfs voor sommige meningen in zijn volledigheid moet gevrijwaard blijven van grootschalige evenementen.

2. De oevers van de grachten (grote en kleine gracht) zijn mooier, veiliger en goedkoper te onderhouden indien ze glooiend zijn en begroeid met natuurlijke vegetatie. Om budgettaire rede-nen is het immers niet meer realistisch het beeld van de historische rechte oeverstructuur in ere te herstellen.

Akkoord (%) Opmerkingen

71

perfect samengaan van beide,

vooral rechte baksteen uilopers behouden, enkel gracht aan hoofdingang herstellen.

Sommige delen meer aantrekking geven (capponières ter compensa-tie/accentuering, historische recontrictie is wel noodzakelijk)

Niet Akkoord

(%) Opmerkingen

19

Minstens de gracht rond de hoofdingang Prioriteiten op locatie

Historisch essentieel

Subsidies nagaan voor restauratie

Hoewel de deelnemers gedwongen werden het één of het ander te kiezen gaven de opmerkingen op deze stellingname aan dat er zeer weinig deelnemers voor het één of het ander waren. Het is duidelijk dat er verbetering noodzakelijk is maar dat het brede publiek voor een behoud van de rechte structuur is op locatie en op andere locaties naar een glooiende oeverstructuur moet ge-streefd worden. Een ontwerp gefit op de toekomstige functie-invulling wordt gedragen door de meerderheid van het publiek.

3. Het huidige wildere, natuurlijke beeld van het parkgebied past bij het historische kader.

Een parkaanleg met strakke lijnelementen, bloemborders, etc. is hier minder op zijn plaats.

Akkoord (%) Opmerkingen

91

Charme/aantrekkelijk voor mens en dier, historisch relevant,

'is niet historich correct',

Meer onderhoud indien andere invuling privédoel-einden zoals clubs, feestjes e.a. Niet alles moet voor iedereen toegankelijk zijn.

Akkoord (%) Opmerkingen

41

Enkel de ‘mess’

aanleg van vaste BBQ stek genoeg ruimte na afbraak hangars

indien er voldoende ruimte overblijft voor de andere recranten (rond-gang/wandeling),

in de gebouwen moet dit kunnen, opgelet met exclusiviteit occasioneel, goed gecommuniceerd en niet systematisch niet alles kan evenwel toegankelijk zijn

beperkte ruimte afhuurbaar voor inkomsten enkel indien culturele en educatieve doeleinden vermijden van elitaire situaties

De participanten die zich niet akkoord verklaarden gaven toch vaak aan dat het in beperkte mate kon. Het is duidelijk dat deze keuzes zorgvuldig en beredeneerd gemaakt moeten worden en voor-al goed gecommuniceerd dienen te worden naar het brede publiek. Voorvoor-al het exclusieve en elitai-re karakter van een bepaalde onderneming moet ten allen tijde vermeden worden. Een belitai-rede maatschappelijke vertegenwoordiging in een beslissingscommissie kan één van de methodes zijn.

5. De graslanden die aanwezig zijn in het park moeten steeds kort gemaaid zijn. Ruimte voor ruiger, kruiden- en bloemenrijk grasland, daar heb je niets aan.

Akkoord (%) Opmerkingen

9

Wilde begroeiing hoort thuis in het bos Niet Akkoord

(%) Opmerkingen

88

Beiden zijn noodzakelijk

De tevredenheid van het huidige parkbeeld wordt ook in deze vraag weerspiegeld.

gewaaide bomen hebben hier geen plaats.

Enkelen (3%) onthielden zich van antwoord. De tevredenheid van het huidige parkbeeld wordt ook in deze vraag weerspiegeld. Wel is het noodzakelijk dat er duidelijk moet gewezen worden op de ontoegankelijkheid van bepaalde delen en duidelijke zones voor sport en spel anders beheerd moeten worden.

7. De grachten (grote en kleine gracht) zijn aangelegd als barrière en dat moet zo blijven. Het toegankelijk (varen, zwemmen, hengelen, …) maken van het water voor het brede publiek is niet wenselijk.

Akkoord (%) Opmerkingen

50

Intergemeentelijk oplossen met verbetering van de accommodatie voor waterge-bonden recreatie, toezicht = kostelijk,

afbreuk aan rust en voorkomende natuur,

Kleinschaligheid van activiteiten kan bv. veerpond met draad Niet Akkoord

(%) Opmerkingen

50

zachte recreatieve vormen

enkel tijdens bepaalde periodes tbv natuur Schaatsen/vlottentocht/

delen maar niet commercieel

moet kunnen mits duidelijk opdeling functie en recreatieve vorm

De meningen hier zijn zeer verdeeld. Het staat wel vast dat voor de meerderheid van de mensen die wel voor watergebonden recreatieve vormen zijn het steeds om kleinschalige invulling kan gaan.

8. Het verbinden van de grachten, zoals het vroeger was aangelegd, is een belangrijke maat-regel die moet genomen worden, ook al brengt dit grootschalige werken met zich mee en moet het bos, de graslanden en andere landgebonden functies op deze plaats verdwijnen.

Akkoord (%) Opmerkingen

59

MP=noodzakelijke ontsluiting,

Geen belangrijke vegetaties aanwezig Afhankelijk van financiën,

voordeel voor beveiliging en scheiding van functies, gemakkelijker afsluiten bin-nenfort voor gemotoriseerd verkeer

de meest essentiële in restauratie historische structuur, ja, maar minder breed en doorsteek creëren

Niet Akkoord

(%) Opmerkingen

34

Symbolisch: blauwe verharding (skaten) Blauwe bloemen en planten, rietveld voor waterzuivering,

de huidige functie is niet dezelfde als vroeger

De meerderheid van de participanten vindt dat er iets moet gedaan worden om deze historische verbinding op één of andere manier te restaureren. Voor de mensen die niet akkoord gingen is het vaak voldoende om de verbinding een symbolische invulling te geven.

9. De oude, soms vervallen staat van een aantal fortgebouwen en muren moet gevrijwaard

holtraverses bvb- andere in oorspronkelijke staat herstellen Niet Akkoord

Het is duidelijk dat de veiligheid prioriteit krijgt en dat er bepaalde culturele, recreatieve en educa-tieve functies aan de historische fortgebouwen (moeten) verbonden zijn. Er wordt echter veel waarde gehecht aan de rust en de aanwezige natuurwaarden en hier moet rekening mee gehou-den worgehou-den.

10. Exotische planten en diersoorten horen niet thuis in ons landschap, dus ook niet in dit parkgebied. Zij worden, waar ze aanwezig zijn, best op termijn bestreden of vervangen door soor-ten die hier wel thuishoren.

Het is duidelijk dat de overgrote meerderheid de voorkeur geeft aan een inheemse fauna en flora voor het parkgebied. Het definiëren van de te bestrijden soorten en de methode hiervoor is essen-tieel in dit verhaal.

4.1.2.2 Open vragen

Hieronder worden de antwoorden op de open vragen samengevat weergegeven in volgorde van hun voorkomen in de antwoordenlijsten. Aan deze antwoorden wordt geen interpretatie gegeven.

Deze informatie zal rechtstreeks in het hoofdstuk ontrent de visie op het parkbeheer opgenomen worden.

Reduit Binnenglacis Wandelpaden historische gebouwen hondenzone Imkersite

3. Wat mis je in het park? Aan welke behoeften voldoet de huidige invulling niet?

amfibieënvoorzieningen, fitometer, meer mensen, natuurleerpaden, extra hondenzone, skate voorzieningen, hoge uitkijkpunten, overdekte plaatsjes voor ontmoetingen, BBQ

4. Wordt er voldoende aandacht besteed aan de veiligheid in het park (valhoogtes, waterpar-tijen, …)? Op welke manier zou het beter kunnen?

OK kwaliteit wandelwegen (winter) natuurlijke barrières meer waarschuwingsborden

5. Voldoet de padeninfrastructuur van het park voor het bestaande gebruik? Op welke manier kan het beter?

uniformiteit en volledigheid per

gebruikerscategorie nastreven OK verlichting Uitbreiding van de paden infrastructuur, ook met brug(gen)

6. Zijn de investeringen in groen en natuur die de dienst geleverd heeft de voorbije tien jaar je goed bevallen? Welke suggesties heb je nog om dit te verbeteren.

OK autoverkeer

7. Wordt er voldoende informatie gegeven over de aanwezige elementen en de gebruiksmo-gelijkheden van het park? Welke mis je en hoe zou die informatie het beste bij jou geraken?

Bewegwijzering Infopanelen allerhande (natuur, cultuur, enz..)

8. Is er volgens jou een duidelijk onderscheid in functies die kunnen op het binnenglacis en op het buitenglacis? Op welke manier moet dit onderscheid gemaakt worden?

Binnenglacis is rust, buitenglacis is (luide) recreatieve vormen

4.1.2.3 Schets en ontwerp

Op deze vraag kwamen slechts twee reacties. De interpretatie hiervan wordt meegenomen in de visie. De antwoorden hierop zijn te vinden in bijlage.