• No results found

Een greep uit dit zeer gevarieerde aanbod:

 Grote activiteiten met een bovenlokale uitstraling:

o 12 opvoeringen van de opera “Orfeo” door Muziektheater De zwarte Sneeuw ter gelegenheid van de inhuldiging van de overspanning van het reduit in 2002, met meer dan 5000 toeschouwers

o Grote tentoonstelling ‘Verkeersacademie’ in samenwerking met Technopolis in de zomer van 2003

o Optreden van de Ketnetband in juni 2002 o Persmeeting van Luc Wyns in oktober 2002

o Congres Vlaamse Vereniging voor Familiekunde 2006

 TV-uitzendingen vanop het domein Fort 4 met landelijke uitstraling

o Go IV – avontuurlijk spel met verschillende ploegen kinderen in 2006 o Fata Morgana met Helmut Lotti in 2005

o De vrienden van de poëzie met Wim Helsen – Man bijt hond 2006-2007

 Samenwerkingsverbanden met verschillende scholen

o Tentoonstellingsproject studenten juweelontwerp 2007

o Modeshow van het Provinciaal instituut Sint Godelieve 2006-2007 o Tentoonstellingsproject Sint Lucas 2008

3.7.3.7 Sport en spel

Binnen Fort 4 zijn verschillende sportmogelijkheden. Er bevindt zich een tennisclub met 5 tennis-velden. Naast tennis er is ook de mogelijkheid voor het spelen van petanque. De terreinen van de tennisclub zijn enkel toegankelijk voor leden.

Ter hoogte van de Drabstraat bevindt zich een sporthal (turnhal). Langs de Liersesteenweg is het zwembad aanwezig. Aan de voorzijde van het zwembad is een voetbal- en basketbalveld aange-legd en kan er pingpong gespeeld worden. Aan de achterzijde van het zwembad bevindt zich een

speeltuin met klimtoestellen, glijbanen, schommelstoeltjes, … Deze speeltuin is goed onderhou-den. Een andere speeltuin met meer dan 10 toestellen en een basket- en voedbalveld is te vinden aan de noordoostelijke uithoek van het Fort op de Neerhoevenlaan. Deze speeltuin is toegankelijk voor kinderen en jongeren met een leeftijd van 3 tot 16 jaar.

3.7.4 Vandalisme

Fort 4 heeft te kampen met vandalisme. De banken achter het gemeentehuis werden beschadigd en beklad met graffiti. De glazen dakkoepel aan de ingang van het reduit werd stuk gegooid. Het bosbestand op het hoofdfrontgebouw is in principe niet toegankelijk voor de bezoeker van Fort 4.

Toch worden er regelmatig overtredingen vastgesteld en worden er beschadigingen aangebracht aan de opgehangen nestkasten, de omheiningen e.a..

Schade aan dakkoepel van het reduit

Bekladde bank achter het gemeentehuis

Foto 3-32: Vandalisme

3.8 Recente ontwikkelingen in het parkgebied

Sinds de verwerving van het gebied door de stad werden er zeer veel beslissingen en initiatieven genomen. Deze paragraaf wenst een bondig overzicht te geven van de gebeurtenissen de afgelo-pen jaren.

Gemeenteraadsbeslissingen

Hieronder volgt een korte oplijsting van de bekende gemeenteraadsbeslissingen die te maken hebben met het Fort 4. Deze lijst is niet exhaustief maar heeft tot doel mee de evolutie te schetsen van het reilen en zeilen in het Fort 4.

 28 januari 2003: Occasioneel gebruik lokalen en terreinen

Goedkeuring wordt gehecht aan de voorwaarden voor de occasionele verhuring aan de verenigingen, scholen en privé-personen van lokalen en terreinen van Fort 4, voor com-merciële en niet-comcom-merciële doeleinden. Aan de hand hiervan werd het huishoudelijk

re-en er wordt akkoord verlere-end om deel te nemre-en aan het Interreg IIIa project ‘Strategisch Historische Verdedigingswerken’ en aan het Interreg IIIb project ‘Holding the fort’4.

 27 mei 2003: Referendum - Besluitvorming

De raad onderkent eensgezind de behoefte aan lokalen voor sommige Mortselse vereni-gingen en zal daartoe de lijst van de bestaande reële behoeften op korte termijn actualise-ren. Over de bestemming van Fort 4 zal geen bijkomende bevraging onder vorm van een referendum of enquête gehouden worden.

 27 mei 2003: Geactualiseerd structuurplan Fort 4 (Masterplan)

De raad neemt kennis van het ‘Masterplan Fort 4’ op 30 september 2002: een geactuali-seerde versie van het structuurplan Fort 4 als totaalconcept voor de site met een voorstel voor herbestemming, een fasegewijze planning en een raming.

De raad neemt eveneens kennis van het ‘Adviesrapport Fort 4’ op 30 september 2002:

voorstel voor de cultuurhistorische invulling, een planning en mogelijke beheersvormen en een personeelsstructuur voor de werking van Fort 4. De raad hecht goedkeuring aan de hoofdprincipes vervat in deze studies:

 27 mei 2003: Politiereglement voor het stedelijk domein Fort 4

De raad hecht goedkeuring aan het algemeen reglement voor het stedelijk domein Fort 4 (het parkreglement).

 27 mei 2003: Landschappelijk herstel: Restauratie gevel hoofdfrontgebouw en halve ca-ponnières

De raad hecht goedkeuring aan het ontwerp voor de restauratie van de voorgevels van het hoofdfrontgebouw en de halve caponnières.

 27 mei 2003: Landschappelijk herstel: afbraak loodsen en herstel glacis

De raad hecht goedkeuring aan het ontwerp, opgemaakt door de stedelijke technische dienst, voor de afbraak van loodsen en het herstel van het glacis van Fort 4.

 27 mei 2003: Vernieuwing verwarmingsinstallatie

Goedkeuring tot vernieuwing van de verwarmingsinstallatie in gebouw MG77: atelier en andere facilitaire ruimten van de werklieden van Fort 4.

 27 februari 2007: aanleg verbindend wandel- en fietspad met Neerhoevelaan

De raad hecht goedkeuring aan het ontwerp voor de aanleg van een verbindend wandel- en fietspad tussen de Neerhoevelaan en Fort 4.

 19 juni 2007 en 27 november 2007: vervanging dak van de technische dienst

De raad hecht goedkeuring aan de lastvoorwaarden voor de vervanging van het dak van gebouw MG74 op Fort 4, met ondermeer plaatsing van fotovoltaïsche cellen.

 19 juni 2007 en 23 oktober 2007: herstelling noordelijke oever buitengracht

De raad hecht goedkeuring aan de lastvoorwaarden voor de herstelling van de noordelijke oever van de buitengracht van Fort 4.

 19 juni 2007: plaatsen opvangnet onder dak gebouw MG75

De raad hecht goedkeuring aan de lastvoorwaarden voor het leveren en plaatsen van een opvangnet onder het dak van hangar 75 van Fort 4.

4 Door deelname aan deze Projecten kunnen er subsidies bekomen worden op Europees niveau voor welomlijnde

Pro-jecten in Fort 4.

 18 september 2007: ruimen binnengracht Fort 4

De raad hecht goedkeuring aan de lastvoorwaarden voor het ruimen van de binnengracht van Fort 4.

 18 september 2007: inrichting onthaal- en bezoekerscentrum inkomgebouw

De raad hecht goedkeuring aan de lastvoorwaarden van het bestek, opgemaakt door Bail-leul Ontwerpbureau bvba voor het inrichten van een onthaal- en bezoekerscentrum in het inkomgebouw van Fort 4.

 23 oktober 2007: deelname aan Interreg IV A

De raad hecht goedkeuring aan het concept voor een Interreg IV-A project voor de grens-regio Vlaanderen-Nederland over de sociaal economische ontwikkeling van Strategisch Historische Verdedigingswerken genaamd: Manoeuvres: van historisch slagveld naar eco-nomische slagkracht.

 19 februari 2008: wijziging personeelsformatie

De raad besluit met ingang van 1 april 2008 de contractuele formatie van Fort 4 die eindigt op 31 maart 2008 te verlengen tot 31 maart 2010.

 18 maart 2008: aankoop bestelwagen

De raad beslist goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden voor de opdracht tot de aankoop van een bestelwagen voor de dienst Fort 4.

 18 maart 2008: aankoop camionette met enkele cabine en kipbak

De raad beslist goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden voor de opdracht tot de aankoop van een camionette met enkele cabine en kipbak voor de dienst Fort 4.

 18 maart 2008: bomvrije gang en gelijkvloers reduit - wegenis, nutsvoorzieningen en brandvoorzorgsmaatregelen

 17 juni 2008: Interreg IVA - project manoeuvres

De raad beslist goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden voor de opdracht tot het aanstellen van een procesmanager als externe begeleider gedurende één jaar, tweemaal verlengbaar met een periode van één jaar, voor de inhoudelijke opvolging van het project-management en financiële project-management van het Interreg IV-A project Manoeuvres.

 23 september 2008: aankoop multifunctionele werktuigdrager

De raad beslist goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden voor de opdracht tot de aankoop van 1 multifunctionele werktuigdrager voor de dienst Fort 4.

 22 oktober 2008: inrichting eerste verdieping gebouw MG74 aanleg riolering

De raad beslist goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden voor de opdracht de in-richting eerste verdieping gebouw MG74 aanleg riolering.

 18 november 2008: afbraak loodsen MG54 en MG71

De raad beslist goedkeuring te hechten aan de lastvoorwaarden voor de opdracht tot af-braak van loodsen MG54 en MG71 op Fort 4.

Met de beslissingen die in de gemeenteraad werden genomen werden er op het terrein be-langrijke stappen ondernomen om het fortgebied te herstellen en aantrekkelijker te maken voor de bezoeker. Hieronder een extract van de meest relevante.

Anno 2002 werden zeer veel herstellingswerken uitgevoerd en de loods MG74 werd ingericht als vestiging voor de Technische dienst.

Naast algemeen onderhoud in het domein werd er in 2003 geïnvesteerd in de ontsluiting van het gebied door het weghalen van de draadafspanningen waardoor de buitendelen permanent toegan-kelijk werden. Dit werk werd vervolledigd in 2004. Voorts werden er in 2004 belangrijke inrichtings-werkzaamheden uitgevoerd aan verschillende gebouwen (reduit, MG75) ten behoeve van verhuur en vestiging van diensten. Naast de inrichting werden verschillende loodsen en legergebouwen afgebroken aan het glacis.

In 2005 werd het landschappelijk herstel verder uitgevoerd. Dit betreft de restauratie van de histori-sche gebouwen (capponiéres en hoofdfrontgebouw). De vrijgekomen ruimte werd als groene ruim-te verder ontwikkeld. Plannen en studies werden opgemaakt voor de verdere restauratie van het parkgebied en het monument

In 2006 werden er naast de algemene onderhoudswerkzaamheden en herstellingen en verdere plannen voor uitvoering, ook de openingsuren van het binnengedeelte verruimt

De afgelopen jaren werden belangrijke inspanningen geleverd in het kader van het landschappelijk herstel (restauratie) en groenonderhoud, enkele ruimten werden ingericht in het hoofdfrontgebouw en de historische delen van het inkomgebouw werden gerestaureerd.

De volgende jaren zijn gericht op het uitbouwen van een breed gamma aan activiteiten (cultureel en educatief) en het verder gebruiksklaar maken van de gebouwen voor vestiging van onder meer horecafunctie en voor verenigingen. Enkele bijkomende loodsen worden bijkomend afgebroken (anno 2010).

4 Waardebepaling

Het harmonisch parkbeheer streeft naar een duurzame, dynamische en kwaliteitsvolle ontwikkeling van groenobjecten en speelt maximaal in op de verschillende maatschappelijke behoeften. Daarom wordt groot belang gehecht aan een maximale betrokkenheid van het publiek bij het besluitvor-mingsproces, dit om het beheer af te stemmen op meerdere met elkaar verzoenbare functies en een stevig maatschappelijk draagvlak op lange termijn te creëren.

Via bijeenkomsten en inspraakmomenten worden bijkomend aan het onderzoek, informatie, knel-punten en potenties afgetoetst bij het brede publiek. Hier navolgend staat een samenvattende waardebepaling geëxtraheerd uit de publieke vragenlijst. De vragenlijst gaat over knelpunten, po-tenties en aanwezige waarden. Informatie an sich vanuit alle participatiemomenten van het publiek zit volledig geïntegreerd in het inventarisrapport.

4.1 Publieke discussiewandeling

Op 14 februari 2010 werd een publieke discussie wandeling in het parkgebied georganiseerd door de Dienst Fort 4 en studiebureau Arcadis Belgium nv. Deze uitnodiging was aangekondigd in het gemeentelijk infoblad en via de communicatiekanalen van de Dienst Fort 4 verspreid. Deze discus-siewandeling had als doel de meningen aan te scherpen over de huidige invulling die het parkge-bied kent en de wensen voor de toekomst. De participanten en de geïnteresseerden die niet op de wandeling aanwezig waren kregen een vragenlijst waarin ze hun verhaal kwijt konden. De vragen-lijst werd opgebouwd uit drie luiken die tot doel hebben een input te genereren voor de visieontwik-keling i.k.v. het parkbeheer. De vragenlijst heeft niet tot doel rauwe statistieken te produceren over de vrede/onvrede ten aanzien van een bepaald onderwerp.

4.1.1 Methode

Een eerste luik, bedoeld om de mate van consensus in te schatten, bestaat uit een set van 10 stel-lingen waarmee de participanten zich ‘akkoord’ of ‘niet akkoord’ konden verklaren, en dit vervol-gens konden beargumenteren. Het resultaat hiervan geeft weer wat de mainstream visie is over de bepaalde onderwerpen en de noodzaak tot sensibilisering van het brede publiek over een bepaal-de beslissing of actie die kan genomen worbepaal-den in het kabepaal-der van dit beheerplan.

Een tweede luik bevat een gamma van 8 open vragen over diverse thema’s die de invulling van het park en het parkbeheer aangaan. Het geeft weer wat voor de participanten zelf belangrijke thema’s zijn in het parkontwerp en het beheer en geeft op een bepaalde manier de successen en tekortkomingen weer.

Het derde luik bestond uit een ‘schets & ontwerp’ oefening op plan waarbij werd gevraagd om locatiespecifiek hun wensen in vullen.

4.1.2 Resultaat

Hieronder worden de stellingen met het antwoord van de participanten geformuleerd, gevolgd door een algemene interpretatie van de cijfers en meningen. De ontbrekende percentages zijn onthou-dingen. Voor de volledige antwoorden wordt verwezen naar de bijlagen

4.1.2.1 Stellingen

1. Het Binnenfort met de groenstructuren is een rustgebied voor mens en dier, waar enkel zachte recreatie (wandelen, picknicken, voordrachtjes,…) mogelijk moet zijn. Grootschalige eve-nementen zijn hier niet op hun plaats. Deze kunnen perfect op het Buitenglacis plaatsvinden.

Akkoord (%) Opmerkingen

63

Mortsel is druk, drukke evenementen op buitenglacis of elders ja maar locatie zwembad en parking herbekijken

klopt ifv bereikbaarheid en evacuatie Vandalisme vermijden

Niet Akkoord

(%) Opmerkingen

37

zie Masterplan: Evenementenweide/evenementen (fuiven) vooral in de ‘mess’

per evenement wel afweging overlast ideale akoestiek fortgebouwen,

enkele evenementen op het binnenglacis moeten kunnen Reduit is ideaal mits aanpassing infrastructuur

Bij deze stelling namen de participanten een duidelijk standpunt in. Weinig opmerkingen, van de participanten die zich akkoord verklaarden, gaven aan dat er enige grootschalige evenementen mogen plaatsvinden. Voor de overgrote meerderheid is het park een rustgebied dat zelfs voor sommige meningen in zijn volledigheid moet gevrijwaard blijven van grootschalige evenementen.

2. De oevers van de grachten (grote en kleine gracht) zijn mooier, veiliger en goedkoper te onderhouden indien ze glooiend zijn en begroeid met natuurlijke vegetatie. Om budgettaire rede-nen is het immers niet meer realistisch het beeld van de historische rechte oeverstructuur in ere te herstellen.

Akkoord (%) Opmerkingen

71

perfect samengaan van beide,

vooral rechte baksteen uilopers behouden, enkel gracht aan hoofdingang herstellen.

Sommige delen meer aantrekking geven (capponières ter compensa-tie/accentuering, historische recontrictie is wel noodzakelijk)

Niet Akkoord

(%) Opmerkingen

19

Minstens de gracht rond de hoofdingang Prioriteiten op locatie

Historisch essentieel

Subsidies nagaan voor restauratie

Hoewel de deelnemers gedwongen werden het één of het ander te kiezen gaven de opmerkingen op deze stellingname aan dat er zeer weinig deelnemers voor het één of het ander waren. Het is duidelijk dat er verbetering noodzakelijk is maar dat het brede publiek voor een behoud van de rechte structuur is op locatie en op andere locaties naar een glooiende oeverstructuur moet ge-streefd worden. Een ontwerp gefit op de toekomstige functie-invulling wordt gedragen door de meerderheid van het publiek.

3. Het huidige wildere, natuurlijke beeld van het parkgebied past bij het historische kader.

Een parkaanleg met strakke lijnelementen, bloemborders, etc. is hier minder op zijn plaats.

Akkoord (%) Opmerkingen

91

Charme/aantrekkelijk voor mens en dier, historisch relevant,

'is niet historich correct',

Meer onderhoud indien andere invuling privédoel-einden zoals clubs, feestjes e.a. Niet alles moet voor iedereen toegankelijk zijn.

Akkoord (%) Opmerkingen

41

Enkel de ‘mess’

aanleg van vaste BBQ stek genoeg ruimte na afbraak hangars

indien er voldoende ruimte overblijft voor de andere recranten (rond-gang/wandeling),

in de gebouwen moet dit kunnen, opgelet met exclusiviteit occasioneel, goed gecommuniceerd en niet systematisch niet alles kan evenwel toegankelijk zijn

beperkte ruimte afhuurbaar voor inkomsten enkel indien culturele en educatieve doeleinden vermijden van elitaire situaties

De participanten die zich niet akkoord verklaarden gaven toch vaak aan dat het in beperkte mate kon. Het is duidelijk dat deze keuzes zorgvuldig en beredeneerd gemaakt moeten worden en voor-al goed gecommuniceerd dienen te worden naar het brede publiek. Voorvoor-al het exclusieve en elitai-re karakter van een bepaalde onderneming moet ten allen tijde vermeden worden. Een belitai-rede maatschappelijke vertegenwoordiging in een beslissingscommissie kan één van de methodes zijn.

5. De graslanden die aanwezig zijn in het park moeten steeds kort gemaaid zijn. Ruimte voor ruiger, kruiden- en bloemenrijk grasland, daar heb je niets aan.

Akkoord (%) Opmerkingen

9

Wilde begroeiing hoort thuis in het bos Niet Akkoord

(%) Opmerkingen

88

Beiden zijn noodzakelijk

De tevredenheid van het huidige parkbeeld wordt ook in deze vraag weerspiegeld.

gewaaide bomen hebben hier geen plaats.

Enkelen (3%) onthielden zich van antwoord. De tevredenheid van het huidige parkbeeld wordt ook in deze vraag weerspiegeld. Wel is het noodzakelijk dat er duidelijk moet gewezen worden op de ontoegankelijkheid van bepaalde delen en duidelijke zones voor sport en spel anders beheerd moeten worden.

7. De grachten (grote en kleine gracht) zijn aangelegd als barrière en dat moet zo blijven. Het toegankelijk (varen, zwemmen, hengelen, …) maken van het water voor het brede publiek is niet wenselijk.

Akkoord (%) Opmerkingen

50

Intergemeentelijk oplossen met verbetering van de accommodatie voor waterge-bonden recreatie, toezicht = kostelijk,

afbreuk aan rust en voorkomende natuur,

Kleinschaligheid van activiteiten kan bv. veerpond met draad Niet Akkoord

(%) Opmerkingen

50

zachte recreatieve vormen

enkel tijdens bepaalde periodes tbv natuur Schaatsen/vlottentocht/

delen maar niet commercieel

moet kunnen mits duidelijk opdeling functie en recreatieve vorm

De meningen hier zijn zeer verdeeld. Het staat wel vast dat voor de meerderheid van de mensen die wel voor watergebonden recreatieve vormen zijn het steeds om kleinschalige invulling kan gaan.

8. Het verbinden van de grachten, zoals het vroeger was aangelegd, is een belangrijke maat-regel die moet genomen worden, ook al brengt dit grootschalige werken met zich mee en moet het bos, de graslanden en andere landgebonden functies op deze plaats verdwijnen.

Akkoord (%) Opmerkingen

59

MP=noodzakelijke ontsluiting,

Geen belangrijke vegetaties aanwezig Afhankelijk van financiën,

voordeel voor beveiliging en scheiding van functies, gemakkelijker afsluiten bin-nenfort voor gemotoriseerd verkeer

de meest essentiële in restauratie historische structuur, ja, maar minder breed en doorsteek creëren

Niet Akkoord

(%) Opmerkingen

34

Symbolisch: blauwe verharding (skaten) Blauwe bloemen en planten, rietveld voor waterzuivering,

de huidige functie is niet dezelfde als vroeger

De meerderheid van de participanten vindt dat er iets moet gedaan worden om deze historische verbinding op één of andere manier te restaureren. Voor de mensen die niet akkoord gingen is het vaak voldoende om de verbinding een symbolische invulling te geven.

9. De oude, soms vervallen staat van een aantal fortgebouwen en muren moet gevrijwaard

holtraverses bvb- andere in oorspronkelijke staat herstellen Niet Akkoord

Het is duidelijk dat de veiligheid prioriteit krijgt en dat er bepaalde culturele, recreatieve en educa-tieve functies aan de historische fortgebouwen (moeten) verbonden zijn. Er wordt echter veel waarde gehecht aan de rust en de aanwezige natuurwaarden en hier moet rekening mee gehou-den worgehou-den.

10. Exotische planten en diersoorten horen niet thuis in ons landschap, dus ook niet in dit parkgebied. Zij worden, waar ze aanwezig zijn, best op termijn bestreden of vervangen door soor-ten die hier wel thuishoren.

Het is duidelijk dat de overgrote meerderheid de voorkeur geeft aan een inheemse fauna en flora voor het parkgebied. Het definiëren van de te bestrijden soorten en de methode hiervoor is essen-tieel in dit verhaal.

4.1.2.2 Open vragen

Hieronder worden de antwoorden op de open vragen samengevat weergegeven in volgorde van hun voorkomen in de antwoordenlijsten. Aan deze antwoorden wordt geen interpretatie gegeven.

Deze informatie zal rechtstreeks in het hoofdstuk ontrent de visie op het parkbeheer opgenomen worden.

Reduit Binnenglacis Wandelpaden historische gebouwen hondenzone Imkersite

3. Wat mis je in het park? Aan welke behoeften voldoet de huidige invulling niet?

amfibieënvoorzieningen, fitometer, meer mensen, natuurleerpaden, extra hondenzone, skate voorzieningen, hoge uitkijkpunten, overdekte plaatsjes voor ontmoetingen, BBQ

4. Wordt er voldoende aandacht besteed aan de veiligheid in het park (valhoogtes, waterpar-tijen, …)? Op welke manier zou het beter kunnen?

OK kwaliteit wandelwegen (winter) natuurlijke barrières meer waarschuwingsborden

5. Voldoet de padeninfrastructuur van het park voor het bestaande gebruik? Op welke manier kan het beter?

uniformiteit en volledigheid per

gebruikerscategorie nastreven OK verlichting Uitbreiding van de paden infrastructuur, ook met brug(gen)

6. Zijn de investeringen in groen en natuur die de dienst geleverd heeft de voorbije tien jaar je

6. Zijn de investeringen in groen en natuur die de dienst geleverd heeft de voorbije tien jaar je