• No results found

Hoofdstuk 6 Conclusie en discussie

6.1 Representaties in Westerse media en framing

Uit de framinganalyse en de tussenconclusies van de populaire kranten bleek dat de Telegraaf overwegend complexe representaties van minderjarige vrouwelijke slachtoffers toepaste. Daders werden even vaak op complexe manieren als simplistisch gerepresenteerd, waarbij zowel volwassen mannen als vrouwen voorkwamen. Door middel van de toegepaste framing in enkele artikelen van de

Telegraaf ontstond een representatie waarin daders werden gedemoniseerd. Door de uitwerking van

het racismeframe was er sprake van sensatie en werden Nigerianen als vreemdsoortige en gevaarlijke mensen voorgesteld. Het effect van het mensenhandelframe zorgde ervoor dat het probleem van Nigeriaanse mensenhandel het meeste als criminalisatie, gevolgd door victimisatie, regularisatie, en het minste als nationalisatie werd gerepresenteerd. victimisatie en regularisatie, werd gerepresenteerd. Uit de framinganalyse resultaten van Daily Mail ontstond een representatie van vrouwelijke slachtoffers. Het ging hierbij vaker om minderjarige dan volwassen slachtoffers. Deze werden vaker op complexe dan simplistische manieren gerepresenteerd. In Daily Mail kwam één keer een simplistische representatie van daders voor en daders werden meestal gedemoniseerd. Door het effect van het racismeframe was er sprake van sensatie en werden Nigerianen als extreem, minderwaardig en gevaarlijk gerepresenteerd. En bij het voorkomen van dit frame ontstond het idee dat het Westen als superieur werd gesuggereerd ten opzichte van Afrika. Dit kwam doordat het gebruik van voodoo op negatieve en stereotype manieren werd gerepresenteerd. Hierbij ontstond er een “ons” tegenover “hun” houding in de berichtgeving tussen achtergestelde Nigeriaanse mensen tegenover de meer ontwikkelde westerse mens. De uitwerking van het mensenhandelframe zorgde ervoor dat het probleem van Nigeriaanse mensenhandel het meest werd gerepresenteerd als criminalisatie en victimisatie, gevolgd door regularisatie.

Uit de resultaten van de gratis kranten bleek dat er in twee artikellen van Spits ook mannelijke slachtoffers werden gerepresenteerd. In de overige geanalyseerde artikelen kwamen alleen vrouwelijke slachtoffers voor. Het betrof vaker complexe representaties en kwamen minder volwassen als minderjarige slachtoffers naar voren. Verder werden alleen mannelijke daders gerepresenteerd, waarbij de leeftijd niet expliciet duidelijk werd. Daders werden één keer op complexe manier gerepresenteerd en één keer was er sprake van demonisatie. In de toepassing van het racismeframe werden er vanuit de framinganalyse geen opmerkelijke effecten in kaart gebracht. Het mensenhandelframe zorgde ervoor dat het probleem van Nigeriaanse mensenhandel overwegend als victimisatie en criminalisatie werd gerepresenteerd. Een opmerkelijk resultaat uit de framinganalys laat zien dat één artikel van de Spits als enige het probleem van Nigeriaanse mensenhandel op intersectionele wijze representeerde.

Uit de resultaten van Metro in Nederland blijkt dat de focus op minderjarige en volwassen vrouwelijke slachtoffers lag. Deze werden enkel op reducerende manieren gerepresenteerd. In het effect van het daderframe ging het alleen om mannelijke volwassen daders. Die werden net zo vaak op

simplistische manieren als complexe gerepresenteerd en één keer op complexe wijze. Uit de toepassing van het racismeframe kwam geen sensationele berichtgeving naar voren. Uit het voorkomen van het mensenhandelframe bleek dat Nigeriaanse mensenhandel veelal werd gerepresenteerd als victimisatie, regularisatie en daarna als criminalisatie.

Het resultaat van de framinganalyse van de Engelse Metro laat zien dat er alleen vrouwelijke slachtoffers werden gerepresenteerd. Het ging hierbij vaker om vaker om minderjarige slachtoffers. Uit twee frametoepassingen werden de slachtoffers op complexe manieren gerepresenteerd. Vanuit de toepassing van het daderframe werden mannelijke en vrouwelijke volwassen daders gerepresenteerd. Hierbij was twee keer sprake van een complexe representatie. Bij het voorkomen van het racismeframe onstond het idee dat het Westen als superieur werd gesuggereerd ten opzichte van Afrika. Dit kwam doordat het gebruik van voodoo op negatieve en stereotype manieren werd gerepresenteerd. Ook was er sprake van een “ons” tegenover “hun” houding in relatie tot Nigeriaanse mensen tegenover de westerse mens.Vanuit het mensenhandelframe werd Nigeriaanse mensenhandel meestal als victimisatie, criminalisatie en in mindere mate als regularisatie gerepresenteerd. Daarnaast kwamen door middel van dit frame de representaties van regularisatie en nationalisatie in mindere mate voor.

De framinganalyse en tussenconclusies van de kwaliteitskranten laten zien dat in de NRC Next vrouwelijke slachtoffers werden gerepresenteerd. Het betrof hier overwegend minderjarige slachtoffers. Er was vier keer sprake van een complexe representatie en één keer kregen de slachtoffers door de uitwerking van dit frame zelf de schuld van hun kwetsbare situatie. Het effect van het daderframe is dat daders werden gerepresenteerd als volwassen mannen. Hierbij was er vaker sprake van simplistische dan complexe representaties. Uit de toepassing van dit frame bleek één keer dat daders werden gedemoniseerd. De toepassing van het racismeframe had in dit sample het gevolg dat er voor de helft van de geanalyseerde artikelen sensationele berichtgeving naar voren kwam. Hierbij werd het idee van het Westen als superieur ten opzichte van het primitieve Afrika gesuggereerd. Daarbij werd voodoo op negatieve stereotype manieren gerepresenteerd. Door de toepassingen van het mensenhandelframe ontstond meestal een representatie van Nigeriaanse mensenhandel waarbij de nadruk op criminalisatie en victimisatie lag en in mindere mate op regularisatie en nationalisatie.

Uit de framinganalyse resultaten van The Times ontstond een representatie van vrouwelijke volwassen slachtoffers. Deze werden vaker op simplistische dan complexe manieren manieren gerepresenteerd. Vanuit deze framing ontstond één keer een representatie waarin slachtoffers zelf de schuld kregen van hun situatie. Het daderframe creëerde evenvaak representaties van volwassen mannelijke en vrouwelijke daders. Deze werden vaker op complexe dan simplistische manieren gerepresenteerd. Hierbij was eenmaal sprake van demonisatie. Het effect van het racismeframe leverde zeven keer sensationele berichtgeving op waarbij Nigeriaanse mensen als totaal anders en extreem gevaarlijk werden gerepresenteerd. Ook werd hierdoor de veronderstelling meegegeven dat het Westen superieur is aan Afrika. Twee keer werd het aspect van voodoo op negatieve en primitieve manieren voorgesteld. Door het gebruik van het mensenhandelframe ontstond een representatie van Nigeriaanse mensenhandel waarbij de nadruk meestal lag op criminalisatie en victimisatie, en in mindere mate onder de thema’s van regularisatie en nationalisatie.

De resultaten van de televisie-uitzendingen laten zien dat in de commerciële uitzending van

Lauren Verslaat volwassen en minderjarig vrouwelijke slachtoffers op complexe manier worden

gerepresenteerd. Het daderframe zorgt voor complexe representaties waarin de focus op volwassen mannelijke daders ligt waarbij vrouwelijke daders in mindere mate voorkomen. Een ander effect van deze frametoepassing is de demonisatie van daders. Het racismeframe creëert een primitieve stereotype representatie van voodoo. En een “ons” tegenover “hun” houding wordt gecreëerd, en het idee dat Nigerianen extreem gevaarlijk en anders zijn ten opzichte van Europeanen. Vanuit het

voorkomende mensenhandelframe ontstaat een representatie van Nigeriaanse mensenhandel waarin de nadruk enkel ligt op victimisatie en criminalisatie. Vanuit de framingresultaten van Unreported World blijkt dat volwassen en minderjarig vrouwelijke slachtoffers op complexe manieren worden gerepresenteerd. Het daderframe resulteert in complexe representaties van volwassen mannelijke daders. Hierbij komen vrouwelijke daders in mindere mate naar voren. Verder is door dit frame sprake van representaties waarin daders worden gedmoniseerd. Het racismeframe zorgt voor een creatie van een primitieve stereotype representatie van voodoo, een “ons” tegenover “hun” houding, en het idee dat Nigerianen extreem gevaarlijk en anders zijn ten opzichte van Europeanen. Het mensenhandelframe construeert een representatie van Nigeriaanse mensenhandel waaruit enkel victimisatie en criminalisatie naar voren komen.

In de volgende paragraven wordt inzicht gegeven in de informatie die door de toegepaste framinganalyse achterwege bleek te blijven in gecreëerde representaties. De voorwaarden om Nigeriaanse mensen als ideale slachtoffers of daders te representeren waren niet aanwezig in de onderzochte frameconstructies voor deze scriptie. Daarnaast kwam het sporadisch voor dat slachtoffermadam, als zowel dader en slachtoffer tegelijkertijd werden gerepresenteerd. 229 Ik veronderstel dat een meer accurate representatie van de slachtoffermadam voor veel journalisten complex bleek om door middel van framing te construeren, omdat de vrouwelijke daders in de onderzochte mediaverhalen het meeste gedemoniseerd werden.

De toegepaste framing in de geanalyseerde artikelen uit de Telegraaf en Daily Mail en de twee televisie-uitzendingen maakten het voor het publiek het minst makkelijk om medelijden en sympathie te relateren aan de slachtoffers. Verder werden mannen sporadisch als slachtoffers genoemd.230 Ook was het moeilijk om een compleet beeld te krijgen van de totale identiteit van Nigeriaanse slachtoffers en daders die in de mediaverhalen voorkwamen. Omdat ze meestal gereduceerd werden tot hun dader-slachtofferschap was er sprake van dehumanisatie. 231 In geen enkele frameconstructie van deze dataset werd het duidelijk dat ook daders en slachtoffers van andere rassen dan het zwarte kunnen voorkomen. Voodoopriesters en westerse mannelijke klanten van (gedwongen) prostituees worden nergens in deze dataset expliciet duidelijk als daders gerepresenteerd. Hierbij ontbrak in de frames informatie over klanten van (gedwongen) prostituees. Dit komt overeen met de bevindingen uit eerder onderzoek.232

Ook worden politieke, economische, sociaal-culturele factoren en overige achtergrondinformatie meestal achter wegen gelaten. De rol van het rijke Westen en de invloed die dit heeft op het probleem van Nigeriaanse mensenhandel wordt nergens besproken.233 De focus ligt op de vrijwillige medewerking van slachtoffers. Hierdoor krijgen slachtoffers grotendeels de schuld van hun kwetsbare en gedwongen situatie. Voor het geanalsyeerde daderframe geldt dat daders meestal werden gedemoniseerd. Nergens in de uitgevoerde analyses wordt expliciet informatie gerepresenteerd over de intersectionele invloed van sekse- en rassendiscriminatie op slachtoffers en daders van Nigeriaanse mensenhandel. Ook wordt het probleem van Nigeriaanse mensenhandel voor het overgrote deel niet op een intersectionele manier geframed. Hierop vormt gratis krant Spits door het toepassen van het intersectionele frame in één van de geanlyseerde artikelen een uitzondering.

De framingresultaten voor deze scriptie tonen de verschillende rollen van de media in Nederland en Engeland aan over de berichtgeving over Nigeriaanse mensenhandel. In de geselecteerde

Nederlandse media is de berichtgeving over het algemeen in mindere mate sensationeel. Hierbij wordt minder angst voor Nigeriaanse mensen gecreëerd door framing en de daar uitvoortkomende representaties. De verschillen tussen bijvoorbeeld populaire en kwaliteitsmedia worden vanuit de literatuur verklaard als typische kenmerken van diverse mediagenres. Bovendien kunnen de verschillende resultaten tussen deze twee westerse landen ook worden verklaard door een andere mediacultuur. Het racismeframe was in alle geanalyseerde media items vooral aanwezig door de vaak sensationele manier waarop over het gebruik van voodoo bij Nigeriaanse mensenhandel werd gerapporteerd.

De toepassing van frames en de daaruit voortkomende representatie constructies van slachtoffers en daders in mediaverhalen over Nigeriaanse mensenhandel laten verschillende resultaten zien dan eerder onderzoek over mensenhandel. Ook blijkt het uit deze framinganalyse dat er verschillen bestaan tussen Nederlandse en Engelse mediaproducten. De grote afwezigheid van een intersectionele manier van framing om slachtoffers en daders en Nigeriaanse mensenhandel te representeren is hierbij een nieuw inzicht. De toegepaste frameconstructies die naar voren kwamen uit deze framinganalyse zorgen voor misrepresentaties die geen accurate weergave zijn van de realiteit. De resultaten in deze scriptie tonen aan dat de Engelse televisie-uitzending het probleem van Nigeriaanse mensenhandel in Italië en Nigeria in beeld heeft gebracht. De Nederlandse televisie-uitzending toont enkel de situatie vanuit Nigeria. Hierdoor ontbreekt het kritische perspectief op de westerse wereld, dat essentieel is bij het representeren van het probleem. De bevindingen van het geanalyseerde Engelse televisie-programma was minder sensationeel dan in het hypothese geformuleerd. Ik veronderstel dat deze resultaten te verklaren zijn, omdat het een mediaproduct van een Engelse publieke omroep betreft en daarom bij een ander mediabeleid hoort dan het commerciële Nederlandse Lauren Verslaat.

Populaire kranten en commerciële televisie-uitzendingen bevatten vooral simplistische representaties, en kwaliteitskranten vertoonden vaker een complexere representatie. Hierbij bleek uit de framinganalyse over het algemeen dat de berichtgeving van de Engelse media-items meer sensationele representaties construeerden dan de Nederlandse van de diverse media-types die geselecteerd waren voor deze dataset. Hierdoor gaven de kwaliteitskranten een meer accurate weergave van Nigeriaanse mensenhandel, slachtoffers en daders, waarbij de ervaringen van slachtoffers vaker werden weergegeven in kwaliteitskranten.