• No results found

Hoofdstuk 7: Value (Prijs)

7.1. Prijsbepaling

Fysiek product, uitgebreid product.

Om een doeltreffend prijsbeleid te ontwikkelen moet er volgens Verhage (2013) tevens rekening worden gehouden met:

- de ondernemings- en marketingstrategie - de concurrentie

- de rest van het assortiment - de belangen van de tussenhandel

- de beperkingen die uit wetgeving en ethiek voortvloeien.

Figuur 35 Overwegingen bij prijsbepaling

De verkoopprijs wordt dus gebaseerd op de toegevoegde waarde voor het bedrijf, mits deze de dienst de kosten en minimale marge dekt.

7.1.1. Ondernemings- en marketingstrategie

Barry de Groot (COO):

“We willen naar een hoge mate van Do It Yourself, waarbij het inrichten van een onderzoek bijna geheel geautomatiseerd gaat. Het DIY-platform is wel een absoluut eindpunt, waarbij we vooral ook op corporate bedrijven willen richten. Wel denken we daarbij aan standaard templates evenals standaard features, mede ook bij de rapportage. We zullen in het model moeten nadenken over hoe we klanten kunnen verleiden voor extra opties. Dat kan door maatwerk of door meer diepgang. Dat is nog onvoldoende uitgekristalliseerd.

Ik denk dat we vooral moeten nadenken hoe we een zo hoog mogelijk volume kunnen bereiken, tegen een zo hoog mogelijk opbrengst natuurlijk.

Overigens denk ik wel dat we altijd een soort van maatwerk willen aanbieden, waar de echte magie gebeurt.”

56 7.1.2. Concurrentie (analyse)

Eén van de factoren waar rekening mee gehouden moet worden bij het opstellen van de prijs is de concurrentie.

Concurrentie kan plaatsvinden in verschillende vormen:

- Behoefteconcurrentie - Generieke concurrentie - Productconcurrentie - Merkenconcurrentie

Figuur 36 Concurrentievormen (Verhage)

Merkenconcurrentie (primaire concurrentie)

Dit is de meest directe vorm van concurrentie. Hetzelfde product, maar verschillende merken. Er is op het gebied van impliciet feedback verzamelen (nog) geen directe concurrentie aanwezig. Momenteel is er nog geen bedrijf dat de mogelijkheid biedt om impliciet onderzoek te doen in deze vorm. Er is dus (nog) geen sprake van primaire concurrentie op deze specifieke service.

Productenconcurrentie (secundaire concurrentie)

Productenconcurrentie is de concurrentie tussen verschillende producttypen of

productvarianten binnen een bepaalde productgroep. Bijvoorbeeld pils, malt, witbier en bokbier: verschillende technische verschijningsvormen van eenzelfde product (bier).

Aangezien dit specifieke product nog niet bestaat is er ook nog geen echte productenconcurrentie mogelijk.

57 Generieke concurrentie

Generieke concurrentie vindt plaats tussen alternatieve productgroepen die kunnen voorzien in dezelfde behoefte van de consument (zoals de concurrentie tussen bier, wijn, en whisky). (Verhage, 2013)

De behoefte waarin geconcurreerd wordt is in dit geval: een evaluatie doen of feedback verzamelen. Deze behoefte kan op verschillende manieren worden vervuld.

Er zijn echter wel verschillende substituten op de markt, onder andere op het gebied van online feedback verzameling. Volgens Wolters (2017) zijn er vijf verschillende vormen waarop gebruikersfeedback verzameld wordt:

- Website feedback formulieren (doorgaans een rating of korte vraag, pop-up) - Community feedback (forums)

- Visual feedback (usability en ux, om specifieke elementen te voorzien van feedback) - Webshop reviews

- Traditionele surveys (enquêtes en vragenlijsten)

Onlinewebsite formulieren: Deze worden gebruikt om bijvoorbeeld de NPS of Customer Satisfaction-score te berekenen. Deze webformulieren bestaan veelal uit lange

vragenlijsten.

Behoefteconcurrentie

Deze vorm van concurrentie speelt zich volgens Verhage (2013) af tussen verschillende soorten behoeften waaraan een bedrijf bereid is geld uit te geven. Een bedrijf kan er bijvoorbeeld voor kiezen om geld te besteden aan regelmatig teamuitjes te organiseren, trainingen te geven of op andere gebieden te optimaliseren. Omdat deze diensten en producten met elkaar concurreren voor hetzelfde budget – en dit in wezen een strijd is om het geld van de consument – wordt behoefteconcurrentie ook wel budget-

concurrentie genoemd.

58 7.1.3. Rest van het assortiment

Aangezien het gaat om een zeer verschillend product, is het lastig om te vergelijken met de rest van het assortiment. Het gaat daarbij namelijk meer om projecten dan om een software die wordt aangeboden.

Wanneer er uurloon wordt gerekend, moet dit wel overeenkomen met andere producten/projecten om verwarring te voorkomen.

7.1.4. Belang van tussenhandel

Er is momenteel nog geen sprake van tussenhandel. Dit is echter niet onwaarschijnlijk, omdat het product via tussenpersonen/-partijen aangeboden kan worden. Dit zal dan meegenomen moeten worden in de prijs, aangezien tussenpartijen er dan ook aan willen verdienen.

7.1.5. Wetgeving en ethiek

Onlangs is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in het leven geroepen door de AP (Autoriteit Persoonsgegevens).

Sinds 25 mei 2018 is deze AVG-wet van toepassing. Dat betekent dat in de hele Europese Unie (EU) dezelfde privacywetgeving geldt.

AVG is een wet die de privacy van de Nederlandse bevolking moet verbeteren.

De AVG zorgt onder meer voor:

- versterking en uitbreiding van privacy rechten - meer verantwoordelijkheid voor organisaties

- dezelfde, stevige bevoegdheden voor alle Europese privacy toezichthouders Het is dus belangrijk om in acht te nemen dat er tijd gestoken moet worden in het controleren of de dataverzameling op de juiste wijze gebeurt. Hierdoor kan de prijs hoger uitvallen.

7.1.6. Conclusie prijsbepaling

Als er wordt gekeken naar de factoren die invloed kunnen hebben op de prijsbepaling kunnen er verschillende conclusies worden getrokken.

Uit de strategie komt naar voren dat het doel is om naar zoveel mogelijk automatisering te gaan, zodat het product voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar wordt. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met de introductie en ontwikkeling van het product, waardoor niet gestart kan worden met een lage prijs.

Er is voornamelijk concurrentie aanwezig op generiek en behoefte niveau. Er zijn verschillende evaluatie en feedbacktools in de markt die grote concurrentie kunnen bieden omdat deze methoden vertrouwd zijn. Specifiek impliciet feedback geven is nog onbekend, maar heeft een duidelijk voordeel ten opzichte van traditionele methoden.

Om het product te introduceren kan er gebruik worden gemaakt van partners. Deze partners willen hieraan ook verdienen en dit moet ook meegenomen worden in de prijs.

59