• No results found

Hoofdstuk 1: Situatieschets

1.3. Aanleiding

1.3.1. Interne aanleiding

De interne aanleiding voor de onderzoeksopdracht is de groeimogelijkheden van het unieke door Bloakes ontwikkelde platform. Om ervoor te zorgen dat de omzet verder groeit is het concept: impliciet feedback verzamelen, een unieke kans om het

dienstenpakket van Bloakes uit te breiden. Er is geen product of propositie aanwezig. Uit de eerste fase, waarin onderzoek gedaan is, kwam in de Confrontatiematrix het

volgende naar voren. Een kans: Groei impliciet onderzoek en een sterkte: Unieke

impliciete platform. Het team heeft in overleg besloten om de volgende deliverables op te leveren aan het eind van het project. Een MMP is ontwikkeld en er is daarbij een pricing model gefocust op herhaalaankoop ontwikkeld. Ook is er een verhaal/pitch die aan prospects en klanten kan worden aangeboden en er wordt tijdens het gehele traject bijgehouden welke user requirements er meegenomen moeten worden voor het

standaardiseren en automatiseren van het concept.

De beschikbare capaciteit van de software is ‘onbeperkt’, echter het maken van de test per user kost gemiddeld 1 uur. Dit maakt het maken van veel tests erg arbeidsintensief en daar moet rekening mee gehouden worden bij de verkoop en ontwikkeling van het concept.

70% van de omzet wordt gegenereerd via impliciet onderzoek. 80% van de afgenomen tests zijn binaire choice tests, 19% zijn conceptual priming tests en 1% komt voort uit de Implicit Association Tests. Het concept bestaat uit een Binaire choice test in combinatie met expliciete segmentatie vragen. Uit het onderzoek van Lemon & Verhoef (2016) blijkt dat enkel het inzetten van conventionele methoden, zoals kwalitatief onderzoek of vragenlijsten, niet altijd de beste manier is om tot het meeste complete antwoord te komen. Het combineren van methoden zorgt voor betere metingen van klantervaringen.

Dit, samen met het wel willen vastleggen van de keuze (A of B), heeft ervoor gezorgd dat een binairy choice test het beste aansluit op de behoefte van Bloakes en zijn klanten.

9 1.3.2. Externe aanleiding

Impliciet onderzoek

Extern gezien kan er gesproken worden van een toename in het gebruik van impliciet onderzoek als onderzoeksmethode. Dit kan gezegd worden op basis van het rapport

“Greenbook Industry Research Trends” (kwartaal 3 en 4 van 2018).

Zo laat figuur 1 een toename zien bij “Net Nonconsious Measures” van 53% gebruik in 2017 naar 57% in 2018. Figuur 2 laat zien dat 80% van de marktonderzoekers al geïnteresseerd was in het doen van impliciet onderzoek.

Figuur 1 Gebruik impliciet onderzoek in 2017 en 2018 (Bron: GRIT 2018, GreenBook)

10

Figuur 2 Interesse impliciet onderzoek 2017-2018 (Bron: GRIT 2018, GreenBook)

Vernieuwde data-verzameling

Een probleem dat zich al langer voordoet onder onderzoekers, is het fenomeen:

enquêtemoeheid. Zo stond het CBS 19 jaar geleden al voor dit probleem. Volgens De Volkskrant (2000) liep het CBS in die tijd aan tegen het probleem. Ruim 40 procent van de respondenten gooide de enquête ongelezen weg. 36 procent van de respondenten gaf aan geen zin te hebben om mee te doen met een enquête. De meest genoemde argumenten om niet aan enquêtes deel te nemen, luidden 'geen interesse' (41 procent) en 'geen tijd' (26 procent).

“Onze markt wordt verpest door puur commerciële marketeers. Mensen krijgen daardoor een afkeer van enquêtes.” – J. Winkels, woordvoerder CBS.

Figuur 3 Artikel "Enquêtemoeheid bedreigt CBS-onderzoek" (Bron: De Volkskrant)

Bijna 20 jaar later, in 2019 is het probleem nog steeds aanwezig. De

marktonderzoeksindustrie verplaatst zich daarom steeds meer weg van het gebruik van enquêtes naar andere methoden van data-verzameling. Dit wordt tevens bevestigd in het GRIT Report, Q3-4 (Greenbook, 2019).

“Bovendien is er een probleem met de gebruikerservaring van enquêtes. Enquêtes krijgen te weinig aandacht, en zijn vaak vreselijk. Slechts 10 tot 20% van de mensen die een enquête starten, maken hem ook daadwerkelijk af.” - Michael McCrary, CEO &

Founder van PureSpectrum, over de problemen binnen de marktonderzoeksindustrie, zo vertelt hij in het GRIT Report, Q3-4 (Greenbook, 2019). Deze geluiden geven aan dat er behoefte is aan nieuwe vormen van data-verzameling.

11 Het rapport van Greenbook (2019) laat tevens zien dat op het gebied van nieuwe tools en technologieën verschillende bevindingen zijn. Zo is er een duidelijke trend naar automatisering. Daarnaast probeert de industrie steeds meer nieuwe methoden uit, waaronder impliciete onderzoeksmethoden.

12 Gamification

Een trend die door steeds meer bedrijven wordt opgepakt en hierdoor de laatste jaren steeds vaker opduikt op marketingblogs is: gamification.

De definitie die Brian Burke, analyst bij Gartner, aan de ontwikkeling geeft is ‘the application of game mechanics to non-game environments’. (Burke, 2011) Bij gamification worden motiverende spelelementen (game mechanics) vertaald naar dagelijkse bezigheden (non-game environments), zoals bijvoorbeeld werk.

Gamification is een trend die goed aansluit bij de tool impliciet onderzoek, omdat het impliciete platform het geven van feedback omtovert tot een game-vorm. Respondenten voelen zich daardoor meer betrokken en zijn geneigd om scherper te antwoorden.

Volgens Gabe Zichermann is het idee achter het principe dat mensen productiever gaan werken. Zichermann omschrijft het als volgt: “The process of game-thinking and game mechanics to engage users and solve problems.” waarbij hij dus de nadruk legt op betrokkenheid en oplossingsgericht denken. (Zichermann & Cunningham, 2011) Ook de trend gamification kan dus worden geschaard onder de aanleidingen. Het biedt namelijk kansen om respondenten meer te betrekken.

NSE

De Nationale studenten enquête kampt met het probleem dat samengevat kan worden onder de term enquêtemoeheid. In een persbericht communiceren ze het volgende bericht: “Ook bleef de respons achter en ontstonden twijfels over de betrouwbaarheid van de ingevulde resultaten” ("Kwaliteit van data staat voorop", 2019). Mogelijke oorzaken zijn de duur van de enquête, ongeveer 20 min, wat invloed kan hebben op de zuiverheid van de ingevulde gegevens. Respondenten kunnen minder juiste of

onwaarheden communiceren.

Blokevaluatie

Vanuit de HvA is er een behoefte ontstaan aan een vernieuwde vorm van

feedbackverzameling. De blokevaluatie was te weinig ingevuld en er konden geen uitspraken gedaan worden over het onderwijs (zie bovenstaande afbeelding). Ook de Teamleider Jeroen Kreft van de faculteit Economie en Management erkent het probleem en geeft aan op zoek te zijn naar alternatieve vormen.

13 1.3.3. Overwegingen

Het introduceren van een nieuw concept gaat gepaard met verschillende overwegingen.

Zonder een goede klantcase is het mogelijk lastig om voor dit onderwerp een

bestaande markt te betreden, bijvoorbeeld die van events, trainingen en cursussen. Het gaat hierbij namelijk om een nog onbekende manier van feedbackverzameling. De onbekendheid kan ervoor zorgen dat potentiële klanten afhaken.

Het is daarom belangrijk om een goede klantcase op te stellen waarin bewijs van toegevoegde waarde wordt getoond.

1.3.4. Strategische context

De toepassing van het impliciete platform is een mogelijkheid dat in verschillende markten kan worden toegepast. Het is daarom nog maar de vraag of bestaande bedrijven willen afstappen van de methoden waarmee zij momenteel hun metingen doen en of zij willen overstappen naar een nieuwe werkwijze. Het is daarom belangrijk om strategisch te kijken naar wat de daadwerkelijke toegevoegde waarde van een dergelijk onderzoek kan zijn. Verder kan er gekeken worden naar wat men bereid is hiervoor te betalen. Het daarbij komende kostenplaatje met de kosten en beoogde marge kan ook niet ontbreken.

De antwoorden op bovenstaande vragen kunnen worden meegenomen om op basis daarvan een investeringsbeslissing te kunnen laten nemen door Bloakes.