• No results found

Hoofdstuk 9: Information (Promotie)

9.4. Online / Mediaplan

In dit hoofdstuk wordt het online en mediaplan voor de in de marktzetting van de tool weergegeven. Hierbij wordt gekeken naar wat het doel van het gebruik van online en media is, wie de doelgroep daarvoor is/zijn en met welke mix dit gebied kan worden benaderd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de mediamix van Floor & van Raaij (2015).

9.4.1. Doel

Marketingcommunicatiedoelstelling is het creëren van awareness voor impliciet

onderzoek als feedbacktool. Tevens is het doel om hier uiteindelijk conversie uit te halen en potentiële klanten binnen te halen via de landingspagina.

9.4.2. Mediadoelgroep

Om de prospects te vinden wordt eerst gericht op warme connecties (1e en 2de graad).

Hiervoor is gekozen omdat er nog geen budget beschikbaar is om op grote schaal media in te zetten. Door warme connecties te benaderen kan er gemakkelijk

geselecteerd worden, zodat de specifieke doelgroep benaderd kon worden. Dit zullen voornamelijk mensen zijn die al bekend zijn met Bloakes. Binnen deze doelgroep vallen presentatoren, eventorganisaties, sprekers en dergelijken. De doelgroep wordt uitgebreid omschreven in hoofdstuk 5.

De gekozen mediadoelgroep wordt tevens benaderd op evenementen en bijeenkomsten.

9.4.3. Mediamix

Om deze marketingcommunicatiedoelstellingen te bereiken zijn verschillende marketingcommunicatie-instrumenten gekozen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen paid, owned en earned media (Floor & van Raaij, 2015).

Figuur 51 Mediamix

82 Paid

Paid media is de media waarvoor betaald wordt om deze te verspreiden.

- E-mail:

Er wordt gebruik gemaakt van MailChimp om nieuwsbrieven te versturen. De nieuwsbrief gaat naar personen die al eens in aanraking zijn geweest met Bloakes of gewoonweg geïnteresseerd zijn. Dit is dus een geschikte tool om enigszins warme prospects te benaderen.

- Paid Social:

Er wordt momenteel nog geen gebruik gemaakt van paid social.

Owned

- LinkedIn netwerk van Bloakes:

Het LinkedIn netwerk van Bloakes beschikt momenteel over 79 volgers.

Gemiddeld ontvangt een bericht tussen de 5 en 10 likes.

Het netwerk van beide eigenaren kan tevens worden ingezet. Deze bevatten meer connecties en bieden dus de mogelijkheid tot een groter bereik (samen 1000+).

- Website:

De website van Bloakes biedt de mogelijkheid om een eigen landingspagina in te richten. Zodra het product de MVP-fase zal verlaten is er een optie hiervan gebruik te maken.

Earned

Earned media is de media die verdiend wordt. Denk aan reviews, likes, shares of artikels.

Momenteel is er nog geen earned media op het gebied van de impliciete feedbacktool.

Het opbouwen van bijvoorbeeld een succes casus kan voor meer engagement zorgen.

Door bijvoorbeeld een persbericht uit te sturen, wordt de kans vergroot dat er een artikel wordt geschreven over het nieuw product. Ook zou er een blog geschreven kunnen worden over impliciet onderzoek en dan specifiek over het gebruik als feedbacktool.

Voor dit laatste is gekozen. De blog is geplaatst op de website en is verspreid via

LinkedIn. Naast de blog hebben twee stakeholders tevens een LinkedIn artikel geplaatst.

83 9.4.4. Marketing funnel

Om online potentiële klanten te bereiken is er een marketing funnel (trechter) opgesteld waaruit potentiële klanten kunnen komen.

Deze ziet er als volgt uit, uitgetekend op het whiteboard:

Figuur 52 Draft Marketing funnel

De eerste aanraking met het product zal dus plaatsvinden via de nieuwsbrief, een persbericht of sociale kanalen. Vanuit hier wordt de klant doorgeleid naar de blog.

In de blog wordt uitgelegd hoe impliciet onderzoek als feedbacktool kan worden

gebruikt en wat hier de voordelen van zijn. Na het lezen van de blog is de klant mogelijk overtuigd en wordt dan doorgeleid naar de landingspagina. Op de landingspagina kan de klant een voorbeeld test inzien en een voorbeeld rapportage verkrijgen die normaal gesproken na een feedbacktest wordt verschaft. Via de mail ontvangt de klant een follow up.

Onderstaand worden screenshots gegeven van hoe de flow er op 3 juni 2019 uit ziet.

LinkedIn Post:

Figuur 53 Screenshot LinkedIn post (https://www.linkedin.com/pulse/bij-de-nationale-studenten-enqu%C3%AAte-bleef-respons-en-1-van-der-klein-1f/)

84 Persbericht:

Persbericht: Nieuwe innovatieve evaluatietool voor sprekers en presentatoren

Impliciet marktonderzoeksbureau Bloakes heeft een nieuwe evaluatie tool gelanceerd voor presentatoren en sprekers. Met de tool kan snel, duidelijk en objectief feedback worden gemeten aan de hand van een impliciete associatie test.

Hoofdpunten:

De innovatieve tool levert feedback welke wordt gemeten op het impliciete (onbewuste) niveau in het brein.

Sociaal wenselijke antwoorden worden voorkomen door op impliciet niveau te meten.

De tool is ingericht in een gamified omgeving wat zorgt voor meer betrokkenheid van de respondenten en is tevens sneller dan traditionele evaluatietool.

Een test kost slechts enkele minuten.

WAARDENBURG, juni 2019

Enquêtes als evaluatietool werken voor bedrijven steeds minder effectief. Een mogelijke oorzaak hiervan is de lengte van de enquête, 15 á 20 minuten. Daarnaast is self-report onderzoek onderhevig aan verschillende biases, namelijk: sociaal wenselijke antwoorden, zelfoverschatting door de respondenten en een gebrek aan inzicht in eigen handelen (1).

Dit was voor Coen van Dasler en Nick van der Klein een aanleiding om op zoek te gaan naar een substituut.

Tijdens 7 maanden afstuderen bij Bloakes hebben zij een nieuw product geïntroduceerd: de ASAP feedbacktool!

Add Spice, Add Performance is een objectieve feedback tool waarmee je als spreker of docent supersnel

feedback kunt verzamelen, op verschillende associaties die je publiek heeft met zowel jouw presentatie, college en jij als spreker. Deze resultaten worden vervolgens vergeleken met een specifieke benchmark, zodat je jouw score kunt vergelijken met andere presentatoren uit jouw vakgebied.

Waarom ASAP feedback verzamelen?

Onder tijdsdruk zijn mensen meer geneigd om te kiezen voor zaken die, impliciet, de voorkeur krijgen (2).

Bovendien verkort dit de duur voor het invullen van de test door de respondenten. Dit heeft vervolgens een positieve invloed op het voltooiingspercentage.

Verder zorgt de tool voor meer zuivere antwoorden doordat impliciete meetmethoden vergeleken met expliciete meetmethoden betere voorspellers zijn van (klant) gedrag (3)(4).

Het impliciete platform het geven van feedback omtovert tot een game-vorm. Gamification is een trend die goed aansluit bij de tool impliciet onderzoek. Respondenten voelen zich daardoor meer betrokken en zijn geneigd om scherper te antwoorden (5).

Referenties

1. Gregg, A .P ., Klymowsky, J ., Owens, D . & Perryman, A . (2013) Let their fingers do the talking? Using the Implicit Association Test in market research . International Journal of Market Research, 55, 4, pp, 2–

14 .

2. Friese, M., Wänke, M., & Plessner, H. (2006). Implicit consumer preferences and their influence on product choice. Psychology & Marketing, 23(9), 727-740.

3. Maison, D., Greenwald, A. G., & Bruin, R. H. (2004). Predictive validity of the Implicit Association Test in studies of brands, consumer attitudes, and behavior. Journal of consumer psychology, 14(4), 405-415.

4. Steinman, R. B., & Karpinski, A. (2008). The Single Category Implicit Association Test (SC‐IAT) as a measure of implicit consumer attitudes. European Journal of Social Sciences, 7, 32–42.

5. Zichermann, G. (2013, March 25). Gamification: The Hard Truths. Huffingtonpost. Retrieved from https://www.huffingtonpost.com/gabe-zichermann/gamification_b_2516376.html

Figuur 54 Persbericht - Impliciete Feedbacktool

85 Landingspagina (tevens in hoofdstuk 8 terug te vinden):

Figuur 55 Landingspagina (voor de vouw)

De eerste feedback op de website is niet positief (zie bijlage 16). N = weliswaar 1, maar als het niet in een oogopslag duidelijk is wat je biedt, bied dat zeker ruimte voor

verbetering. Daarom is er door het team besloten om een meeting in te schieten met de websitedesigner Donan en de front-end developer Wouter om te kijken naar de

mogelijkheden om te optimaliseren.

Figuur 56 Landingspagina (onder de vouw)

86 Follow-up mail:

Figuur 57 Follow-up Mail

87