• No results found

Overzicht en boomstructuur ‘persoonlijke en sociale ontwikkeling’

In document Contact gezocht (pagina 170-174)

Een theoretisch kader van waaruit de waarde en de betekenis van relationele zorg in de forensische

Fase 5. Check met origineel, kwaliteit, afstemmen en afronden

22 Schuingedrukte teksten zijn citaten uit de interviews Een citaat is een illustratie van het vet afge-

4.4.4. Persoonlijke en sociale ontwikkeling: wat brengt je verder in het leven?

4.4.4.4. Overzicht en boomstructuur ‘persoonlijke en sociale ontwikkeling’

In onderstaande tabel werk ik per zorgontvanger de thema’s van deze paragraaf uit in labels en voorbeelden (citaten).

Topic: persoonlijke en sociale ontwikkeling

Overkoepelende

thema’s Naam Labels Citaat (vetgedrukt label) Toekomst-

perspectief Chantal Tevreden zijn met wat je hebt Ik zal ook nooit meer opgenomen willen worden, nou. (…) Mijn vrijheid. Mijn dieren… Ik kan niet meer zonder mijn dieren… (2:209-217)

Familie

Een doel of reden om het voor te doen

Topic: persoonlijke en sociale ontwikkeling

Overkoepelende thema’s

Naam Labels Citaat (vetgedrukt label)

Toekomst-

perspectief Thijs Partner Ik zou wel een leuke vriendin willen, maar dat gaat moeilijk. Ik heb... Ja. Ik kom ze niet tegen. Ik kom ook nergens bijna waar meiden zijn. Ja, als je geen geld hebt, kom je niet in uitgaansgelegenheden of zo. Ik heb niet zoveel geld. (1:895-897) Gewoon leven Sociale bezigheden om niet eenzaam te zijn Michel Sociale

bezigheden P: Ehm, zijn er nog andere dingen die voor jou belangrijk zijn om het zo te houden als het

nu gaat? M: Ja, dus gewoon, eh, medicatie blijven gebruiken, enne… sociale dingen blijven doen, werken, dat soort dingen, weekenden gewoon beetje, ja genieten en zo enne… ja enne, ik kijk er naar uit dat ik volgend jaar ook (onverstaanbaar) dingen ga veranderen en wat er ook verandert, dat ik wel, dat ik naar Curaçao kan gaan, dat wel, want ik heb die psychiater gebeld. (3:686-690)

Partner Familie

Werk en inkomen

Remy Ouder en beter

worden Ik wil niet zo jong meer blijven, hoor. Ik wil oud worden en dan snel en dan weg kunnen gaan.

(4:440)

Nick Perspectief op

werk Maar de reden, ik wil graag zo snel mogelijk gewoon verder gaan met mijn leven, beschermd begeleid wonen. Dat is eigenlijk mijn doel. Ik heb twee doelen op het moment. Ik wil voor langere tijd beschermd begeleid wonen en mijn tweede doel, de belangrijkste doel, geen in aanraking met politie en justitie. Ik zit nu bijna twee jaar. Ik heb geen strafbare feiten gepleegd. Als ik nu twee jaar, drie jaar volhoud, dan kan ik weer gewoon mijn functie, beveiliging, kan ik weer proberen. (5:539-543)

Serge Iets omhanden

hebben (…) Mijn computers zijn zo oud, en dat software wat ik erop heb, dat is nog ouder, dus

dan probeer je dat op te daten, maar ja, je, je systeem van je computer ken dat niet aan, dus je heb eigenlijk helemaal niks meer aan die dingen. Dus ik heb nou drie computers staan in mijn kamer, maar ik denk van, ja, ik heb er niks aan. Dus die kennen allemaal weg. Dus ja. Dus dat is dan ook weer een hobby wat stopt. Ja dan heb ik hier een spelcomputer waar ik een beetje spelletjes mee speel, en eh, ja. Een beetje muziek luisteren. Maar ik ben ook niet zo’n persoon die houdt van lezen, dus ja. (6:945- 950)

Werk Partner

Topic: persoonlijke en sociale ontwikkeling

Overkoepelende thema’s

Naam Labels Citaat (vetgedrukt label)

Toekomst-

perspectief Joeri Partner Ik heb dat gewoon niet genoeg meegekregen. Niet genoeg geleerd. Ja, als je alles rustig doet, oké, morgen ga ik dat doen, morgen ga ik dat doen, morgen ga ik dat doen, dan kom je, dan ken je dat ook wel. Want daar juist, want daarom, ik heb mijn hoop gevestigd op vind ik een goede part, partner, of, die bij mij past, ehm, als ik daar een vraag aan stel, ehm, bijvoorbeeld heb je morgen tijd om effe met mij mee te regelen, dat we dat ook daadwerkelijk gaan doen, weet je wel. Gewoon alleen dat soort dingen. Dat we veel buitenshuis zijn, weet je wel. Dat is voor mijn belangrijk. Veel buitenshuis. Niet opsluiten want opsluiten, heb ik al tien, tien, twintig jaren lang al. (7:170-176)

Gewoon leven

Erwin Zinvolle

bezigheden Ik vind eerlijk gezegd, ja, wat denk je wel, dat ik altijd die kloteklusjes moet doen voor

iedereen. Daar ben ik wel klaar mee gewoon, weet je wel. Ik had vroeger de beste banen. Dus ja, het wordt moeilijk, weet je wel. (8:156-158)

Partner

Herstel Chantal Eigen kracht Want mijn delict dat ik heb gedaan, dat wil ik niet meer. En zelf wil ik ook niet meer dood. Dus eh… ja... moest er wat veranderen bij mezelf… En ik heb nu al drie jaar niet meer in de separeer gezeten. Daar ben ik blij om. Ik ben blij met mijn eigen huisje. Het is niet veel of niet supermooi wat ik heb, maar het is van mij. Ik heb er zelf voor gewerkt, ik heb er zelf voor gevochten, ik heb bereikt. (2:65-70)

Trots

Medicatie

Thijs Eigen kracht Nou, ik denk niet dat ik echt… ik denk dat ik zowel door die gevangenisstraf als doordat Inforsa als door Palier hebben allemaal wel de best gedaan, maar ik ben, ik ben er nou niet door geholpen. Ik heb dat eigenlijk meer zelf moeten doen, zelf gedaan. Ik heb het allemaal zelf moeten doen. (1:649-652)

Geloof in genezing Medicatie

Michel Peer-support Maar ik heb wel eh, een paar kennissen en zo en ik wil weten hoe het met hun gaat en ook met hun praten. (…) En een keer ik had telefoon met hem gesprek. Ik zeg, ja maar je moet je best doen, dat je, weet je, dat je vooruitgaat, want daar is een beetje relaxed en dus als je niet eh beetje inzet van jezelf, dan, weet je, vergeet je de tijd blijft gaan, je blijft daar zitten zo, weet je, tenminste, buiten is nog meer, je hebt meer vrijheid en dat soort dingen. (3:279- 286)

Topic: persoonlijke en sociale ontwikkeling

Overkoepelende thema’s

Naam Labels Citaat (vetgedrukt label)

Herstel Remy Medicatie Op de FPK hebben ze mij goed behandeld! Ja, echt waar, ja. Lara, zó (steekt duim omhoog). Echt waar. Lara, zó, perfecte vrouw! Ze ging steeds weer kijken van oké, het gaat goed, is je bloedspiegel goed, dus ik werd elke week geprikt of mijn bloedspiegel goed was en toen zeiden ze van: ‘ja, we kunnen hoger gaan’. Ze gingen steeds hoger, hoger, hoger, hoger. Tot ik op 325 milligram zat. Maar hier [waar ik nu ben] wilden ze mij in één keer 350 geven. Daar ging ik kapot, weet je. Dus ik kreeg het hier ook aangeboden, maar ik nam het niet aan, maar hier wilden ze mij dwang, wilden ze mij dwingen, op, op, op de FPK gingen ze het per week doen. Gingen ze kijken of ik bijwerkingen had. (4:487-498)

Nick Hoop Ik moet echt stoppen met drugsgebruik. Ik moet, ik moet, ik moet. En ik heb behandeling nodig. (5:547-548)

Medicatie

Zelf willen

Serge Medewerking van

instanties Ja, ik weet niet wat ze, ze me bij helpen. Kijk, financieel betalen ze niet (lacht) om het zo maar te zeggen, boodschappen doen ze ook niet voor je, eh, ja. Je hebt er niks aan. Schoonmaken ook niet. Ja. Als ze nou elke week effe langs komen en gelijk even een stofzuiger door me woning heen gooien, als ze er toch zijn, ja perfect toch? Maar ja, dat dus niet. P: Maar wat vinden zij dan dat ze komen doen? S: Nou ja, kijken of je psychisch stabiel bent genoeg en of je geen problemen veroorzaakt in de buurt en dat soort dingen. Maar ja, dat is ook helemaal niet voor mij van toepassing. Dus. Dan denk ik van ja. Hè?(6:937-942)

Rol zorgverleners

Joeri Medewerking van

instanties Vervolgens ben ik nou mijn rijbewijs verloren. Ik heb nog steeds mijn rijbewijs niet. Dus wat, wat

gaat deze gemeente doen als ik hier aankom als ik zeg van ‘luister, ik heb in 2004 mijn rijbewijs gehaald’ en, eh, snap je? Want ik ben er wel dik geld voor kwijt geweest. Snap je, ik heb er ook dik voor betaald. Ik heb er ook krom voor moeten liggen… Allemaal van die dingen. (7:147-150)

Topic: persoonlijke en sociale ontwikkeling

Overkoepelende thema’s

Naam Labels Citaat (vetgedrukt label)

Herstel Erwin Hoop Dat mis ik zelf namelijk ook enorm. Je moet iets in de horizon hebben waar je naartoe kan werken. Als je dat niet hebt, en dat heb ik nu ook, ja dan ben je, dan ben je pluisje. Je waait maar alle kanten op en je doet maar wat en, eh, elke dag is maar effe kijken hoe je erdoorheen komt. En ik denk dat dat ook heel erg bij recidive kan uitmaken (…) (8:293-296)

Perspectief

Peer-support

In document Contact gezocht (pagina 170-174)