• No results found

Openstelling: huidige situatie

In document BEHEERPLAN VOOR 7 ANB-GEBIEDEN (pagina 41-47)

4. Visie van de beheerder(s): wat wil de beheerder realiseren en dit binnen de wet- wet-telijke randvoorwaarden

2.3 Sociale functie

2.3.1 Openstelling: huidige situatie

4 Genetische hulpbronnen /

5 Medicinale hulpbronnen /

6 Ornamenten en versieringen Ornamenten en versieringen Regulerend

7 Luchtzuivering 7 Captatie polluenten door groenstructuren

8 Klimaatregulering 8 Koolstofsequestratie

9 Vermijden of reguleren van verstoring 9.1 Controle van overstromingen 9.2 Controle van piekdebieten 10 Reguleren van waterstroming 10.1 Infiltratie van water

10.2 Kwelwater

11 Afvalverwerking 11.1 Stikstofretentie

11.2 Fosforretentie

12 Erosiepreventie 12 Erosiepreventie

13 Handhaven van bodemvruchtbaarheid 13 Handhaven van bodemvruchtbaarheid

14 Pollinatie 14 Pollinatie

15 Biologische controle 15 pestcontrole Habitat & ondersteunend

16 Handhaven van levenscycli 16 Handhaven van levenscycli

17 Beschermen van de genetische pool 17 Beschermen van de genetische pool Cultureel en beleving

18 Esthetische informatie 18 Esthetische informatie 19 Recreatie & toerisme 19 Recreatie & toerisme

20 Inspiratie voor cultuur, kunst en ontwerp 20 Inspiratie voor cultuur, kunst en ontwerp 21 Spirituele ervaring 21 Spirituele ervaring

22 Informatie voor cognitieve ontwikkeling 22 Ervaring voor cognitieve ontwikkeling

2.3 Sociale functie

2.3.1 Openstelling: huidige situatie

De belangrijkste weg in het studiegebied is de E40, die goed hoor- en zichtbaar is vanaf de paaiplaatsen Waesbrug en Kalkoenhof en die er net ten NW van gesitueerd. In de buurt van dezelfde twee paaiplaatsen loopt ook de hoofdweg 2de rang Brugse steenweg.

Net ten noorden Cardinaelshoeve loopt de Veurnestraat. Ten NO van de Komgronden van Lampernisse loopt de Pervijzestraat. De overige gebieden liggen niet in de nabijheid van hoofdwegen, maar zijn uitsluitend bereikbaar via secundaire en lokale wegen. De toe-gangswegen tot de gebieden zijn als volgt:

J Komgronden van Lampernisse

De Komgronden Lampernisse kunnen met de auto bereikt worden via de secundaire weg Zannekinstraat of de lokale weg Zadelstraat die allebei tot in de dorpskern lopen. Van-daaruit kan het gebied te voet verkend worden via het Zannekin-wandelpad (6,5 km). De lokale weg Vissersstraat doorkruist het gebied en maakt deel uit van datzelfde

Zannekin-wandelpad. Het Zannekin-wandelpad, een gemeentelijk wandelpad dat in Lampernisse vertrekt ligt voor een deel op de openbare weg (Vissersstraat, Eendekotstraat, …). Langs de Kleine IJzerbeek en de Grote IJzerbeek is als vervolg van het Zannekin-wandelpad een onverhard wandelpad aangelegd. Het is hiermee van tracé veranderd en het kreeg de status van provinciaal bewegwijzerd wandelpad.

Figuur 2. Het Zannekinpad in Lampernisse. Bron: VLM 2002. De ruilverkaveling Fortem.

Figuur 3. De Zannekin-wandelroute van 6,5 km, zoals weergegeven in de wandelbrochure (West-toer 2009).

Binnen de komgronden van Lampernisse loopt nog een tweede bewegwijzerde wandel-route, het Palinghoekwandelpad (Dienst voor Toerisme Veurne). Dat loopt echter niet over of langs ANB-gronden.

De landelijke wegen in of nabij de kom van Lampernisse zijn uitstekend geschikt voor fietsrecreanten. De Oude Zeedijk vormt de belangrijkste verbindingsas in het gebied en geeft aansluiting met Diksmuide via Oudekapelle en met Veurne via Eggewaartskapelle en Steenkerke. In het kader van de ruilverkaveling ’s Heerwillemskapelle werd een nieuwe fietsverbinding gecreëerd tussen de Oude Zeedijk ten noorden van Lampernisse en Per-vijze (via het gehucht Rousdamme). Twee bewegwijzerde fietsroutes doorkruisen de kom-gronden van Lampernisse: de Veurne-Ambachtroute en de Boterlandroute.

Figuur 4. Inrichtingsmaatregelen recreatie Landinrichting De Westhoek, Deelproject Kom van Lampernisse, VLM 2001.

De langsheen de openbare wegen gelegen grote polder-waterlopen zijn belangrijke hengelwateren (Zaadgracht, Leerzevaart en grote Beverdijkvaart). De Provinciale Vis-serijcommissie huurt het visrecht af in het volledige polder-gebied van de Noordwatering Veurne.

De Grote Beverdijkvaart heeft potenties inzake kanovaart.

J Viconia-kleiputten

De Viconia-kleiputten kunnen met de auto bereikt worden via de secundaire wegen IJzer-dijk en/of Kasteelhoevestraat. Er grenst een kijkhut aan de IJzerIJzer-dijk. De Kasteelhoevestraat biedt toegang tot de wandelwegen in het gebied. Bovendien loopt het Stuivekenskerke-wandelpad door het reservaat. Het pad is 3,5 km lang. Er is mogelijkheid om het lusvor-mige wandelpad in een achtvorm te wijzigen, waarbij de reservaat doorkruist wordt.

Het reservaat kent drie officiële ingangen, waarvan er twee gelegen zijn naast de Viconia-hoeve langs de Kasteelstraat. Daarnaast is er een zuidelijke ingang langs het Reigersvliet.

De twee ingangswegen langs de Kasteelstraat werden geëffend en met steenpuin verhard.

Er is een geringe parkeermogelijkheid voor enkele auto’s.

Het reservaat is vrij toegankelijk voor het publiek, maar honden, zelfs aangelijnd, zijn er verboden. De niet-toegankelijke wegen en zones werden ofwel afgebakend met een afslui-ting ofwel met een bordje met de tekst ‘Natuurreservaat. Geen doorgang’.

In 1993 is aan de westelijke zijde, aan de noordwestelijke hoek van vijver C een voge-lobservatiehut opgetrokken. Binnenin de hut werden posters van vogels en vissen aan-gebracht. Daarnaast is er een bus aangebracht, waarin de vogelwaarnemingen kunnen gedeponeerd worden. Periodisch worden de waarnemingen gecentraliseerd en in de hut uitgehangen.

Een tweede observatiehut werd in 2000 gebouwd nabij de IJzerdijk in het kader van de ruilverkaveling Stuivekenskerke.

Naast één officiële ingang, dichtst bij de Viconia-hoeve, staat een informatiebord, met een kaart waarop het wandelpad, de kleiputten, graasweide en observatiehutten binnen het reservaat en het adres van de beheerder staan aangeduid.

Over de Viconia-kleiputten bestaat ook een informatiefolder, die al meerdere malen aange-past werd. De laatste versie is deze van Vanallemeersch (2013).

Figuur 5. Stuivekenskerke wandelpad: 3,5 km. Bron: ruilverkaveling Stuivekenskerke.

J Cardinaalshoeve

De Cardinaelshoeve kan met de auto bereikt worden vanuit Pervijzedorp via de Veur-nestraat. Net over de Oude A-vaart loopt een onverharde weg op de linkerkant naar het gebied. Het gebied zelf is niet toegankelijk voor het publiek.

Figuur 6. Een kaartje van de werken in de ruilverkaveling ’s Heerwillemskapelle toont onder meer een fietspad vertrekkende vanuit Pervijze en nabij Rousdamme en aan te leggen verbindingsstuk-ken. Langs de Oude A-vaart ligt een hengelpad. Bron: VLM.

J Rode Poort

De Rode Poort kan bereikt worden via de lokale weg Knollestraat. De toegang bevindt zich op de kruising van de Knollestraat met de Krommegracht, die op enkele honderden meter van het centrum van Eggewaartskapelle ligt. Het gebied zelf is niet toegankelijk voor het publiek.

J Palinghoek

De Palinghoek kan bereikt worden vanuit het centrum van Eggewaartskapelle, via de Knol-lestraat richting Lampernisse en vervolgens de Palinghoekstraat op de linkerkant. Er is ook een bushalte. Deze lokale weg loopt dood op een grasweg die toegang verleent tot het perceel met de oude bewoningssite. Deze is toegankelijk voor het publiek. Aan het begin van de grasstrook staat een infobord.

J Paaiplaats Waesbrug

De Paaiplaats Waesbrug kan bereikt worden via de Knollestraat, waar die aftakt van de Brugse steenweg, richting Eggewaartskapelle. Na enkele honderden meter neemt men de lokale weg Steengracht Oost op de rechterzijde. Het onverhard pad ten zuiden van het gebied was bedoeld als wandelpad maar sluit niet aan op een wandelnetwerk. Aangezien het zeer weinig tot niet werd gebruikt, wordt het de laatste jaren niet meer onderhouden.

J Paaiplaats Kalkoenhof

De Paaiplaats Kalkoenhof kan bereikt worden door de dezelfde Steengracht Oost iets verder naar het ZW te volgen, parallel aan de Steengracht. De toegang tot het gebied bevindt zich langs dezelfde straat ter hoogte van het Kalkoenhof. Het gebiedje zelf is niet toegankelijk voor het publiek.

Kaart 19 toont de wegen op de Atlas der Buurtwegen (1841). Het is opvallend dat er in de ANB-gebieden nauwelijks buurtwegen aanwezig waren. Alleen in het gebied van de Viconia-kleiputten liep een buurtweg die actueel niet meer bestaat. In de komgronden van Lampernisse zijn precies dezelfde lokale wegen aangeduid die vandaag nog bestaan (Vis-sersstraat, Eendekotstraat, onverharde weg in het verlengde van de Eendekotstraat).

In document BEHEERPLAN VOOR 7 ANB-GEBIEDEN (pagina 41-47)