• No results found

MVO trends en ontwikkelingen

In document Onderzoek Duurzame Kleding (pagina 32-35)

3 MVO Nederland en de kledingsector In dit hoofdstuk wordt de interne analyse van MVO Nederland beschreven De

3.5 MVO trends en ontwikkelingen

In deze paragraaf wordt er ingegaan op de MVO trends en ontwikkelingen. Allereerst worden de trends en ontwikkelingen op algemeen niveau beschreven om vervolgens te specificeren naar de kledingsector.

3.5.1 Algemeen

In 2015 zijn er een aantal opvallende trends en ontwikkelingen te zien op het gebied van MVO. Deze trends en ontwikkelingen zijn geconstateerd door MVO Nederland die onlangs een trendrapport hierover heeft uitgebracht. Deze trends zijn bepaald op basis van interviews met experts binnen en buiten MVO Nederland. In het trendrapport staan zeven trends geformuleerd die sterk van invloed zijn op de economie in 2015:

- Van winst naar waarde

Deze trend betekent een verschuiving van het verminderen van de negatieve impact naar het vergroten van de positieve impact. Er wordt minder gekeken naar financiële winst maar juist naar de waarde die zij voor de maatschappij toevoegt en de oplossing voor

maatschappelijke vraagstukken. - Exit fossiel

Fossiele brandstoffen zorgen voor ongeremde klimaatverandering met al de bijbehorende gevolgen voor zowel natuur en milieu als voor de economie. Dit is voor een groot deel te danken aan de hoeveelheid C02 uitstoot. Daarnaast wordt zonne-energie goedkoper en er zijn allerlei nieuwe manieren ontwikkeld om duurzaam energie te winnen en op te slaan.

- Smart Sustainability

Slimme technologie wordt steeds vaker gebruikt om duurzaamheid te vergroten. Het biedt tal van mogelijkheden en nieuwe oplossingen voor verschillende maatschappelijke vraagstukken.

- Het potentieel van het teveel

De overschotten en overcapaciteit van goederen, tijd, grondstoffen en sociaal kapitaal zorgen voor nieuwe mogelijkheden. Alles wat over is of wordt weggegooid vormen de basis voor nieuwe verdienmodellen.

- Duurzaamheid verkoopt niet

Duurzaamheid is voor vele consumenten geen verkoopargument. Consumenten kiezen eerder voor prijs, kwaliteit waarbij het eigenbelang overheerst in plaats van het

gemeenschappelijke belang. Duurzame koplopers gebruiken de term duurzaamheid niet meer bij het vermarkten van hun product en. Deze vinden zo wel hun weg naar de

consument. Dit is mede de aanleiding geweest waarom dit onderzoek zich richt op de vraag hoe de consument geïnformeerd wil worden over duurzame kleding.

- Revolutie in de handelsketen

Onveilige arbeidsomstandigheden, armoede, rampen en schandalen zorgen ervoor dat handelsketens fundamenteel beginnen te veranderen. Transparantie begint steeds belangrijker te worden voor de consument. Traditionele ketens zitten vol

duurzaamheidsrisico’s terwijl innovatieve bedrijven werken aan ketens met kansen. - Duurzaam = dat je lang meegaat

Het creëren van goede arbeidsomstandigheden, het verhogen van de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking en het optimaal benutten van talent en betrokkenheid van medewerkers. Ieder talent een kans geven en werken aan een inclusieve samenwerking. Dit draagt bij aan goede, gezonde en gemotiveerde medewerkers en klanten, besparing op de zorgkosten voor de maatschappij en een fijne samenwerking.

Een van de belangrijkste trends en ontwikkelingen is dat steeds meer bedrijven zich gaan richten op het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit komt doordat de wereld verstedelijkt. De grote impact die bedrijven hebben op mens, milieu en maatschappij wordt nu gereduceerd door steeds meer innovatieve bedrijven die op een slimme manier duurzame oplossingen realiseren. Deze duurzame oplossing ontstaat door middel van onbenutte reststromen, nieuwe technologieën en een grote verscheidenheid aan

arbeidskrachten. Aan de hand van de onderzoeksresultaten zal dit onderzoek laten zien op welke wijze de modeketens hun consumenten op de juiste wijze kunnen benaderen. (MVO Nederland, 2015d)

3.5.2 Kledingsector

Trends

Al deze trends en ontwikkelingen zijn ook terug te zien in de kledingsector. Er zijn

verschillende initiatieven gestart om kleding te lenen of te ruilen met mede consumenten of instellingen. Consumenten kunnen op deze manier meedoen met de steeds veranderende mode en er hoeft minder kleding geproduceerd te worden. Dit is een vorm van een nieuw verdienmodel waarin er goed wordt omgegaan met de kleding die anders weggegooid zou worden (Rtlnieuws.nl, 2014).

Daarnaast worden er ook allerlei nieuwe manieren ontdekt om op duurzame wijze kleding te produceren. De volgende ecologische stoffen worden gebruikt in kleding: biokatoen, brandnetel, bamboe en hennep. Textiel kan geproduceerd worden vanuit een laboratorium om het klimaatneutraal te laten verlopen. Ook de fair trade vanuit fabrieken in

ontwikkelingslanden, recycling van kleding en andere textielartikelen en het gebruik van stoffen die ervoor zorgen dat kleding nooit meer gewassen hoeft te worden, dragen bij aan betere omstandigheden voor milieu, mens en maatschappij. Deze duurzame processen zijn onder andere ontstaan door de verbeterde en vernieuwde “smart” technologie. (Mixedgrill.nl, 2014)

Verder voorspelt de Britse Ethical Fashion Forum (EFF), een ondernemersorganisatie die zich inzet voor een duurzame mode-industrie, dat er voor de komende jaren een stijging te zien zal zijn in fair trade logo’s. Ook zou de overheid weleens een rol kunnen gaan spelen voor bedrijven die niet duurzaam produceren. Dit kan door middel van belastingen,

regelgeving en andere commercieel onvoordelige maatregelen. De inzet van de overheid is ook belangrijk voor het bevorderen van de duurzame consumptie (Rwsleefomgeving.nl, 2014). Beroemdheden gaan ook een belangrijke rol spelen door verantwoorde kleding te dragen met de bijbehorende duurzame labels. (Ethicalfashionforum.com, 2015)

Ook is transparantie een steeds belangrijker wordende trend in 2015. De trend “revolutie in de handelsketen” is vooral van toepassing in de kledingsector. De rampen in Bangladesh hebben ervoor gezorgd dat modeketens moeten laten zien waar hun kleding vandaan komt en wie hun leveranciers zijn. Consumenten willen het bedrijf achter het merk zien en willen steeds vaker weten waar hun kleding vandaan komt. Modeketens moeten zich aanpassen aan deze omstandigheden en transparanter worden (MVO Nederland, 2014)

(Schonekleren.nl, 2013).

Ontwikkelingen

De nieuwste ontwikkeling is de snellere en duurzame productie dankzij een nieuwe textielverf. De verf vermindert het water- en energieverbruik van textielmolens met 50%. De C02-uitstoot gaat ook met de helft omlaag. Dit komt doordat deze zwarte kleurstof

onschadelijke stoffen bevat en de versnelling van het productieproces. De reactieve kleurstof hecht zich na veel minder spoelingen en bij een lage temperatuur aan het textiel.

Het snellere proces zorgt voor een productietoename van 25%. De verfstof biedt zowel ecologische als financiële voordelen voor textielmolens (Duurzaambedrijfsleven.nl, 2015b). Een reeds oudere ontwikkeling is de waterloze verftechniek bestaand uit unieke water- en chemicaliën-vrije verftechnologie van DyeCoo. Het DyOx-systeem verbruikt 60% minder energie en werkt 40% sneller dan reguliere methoden (Duurzaambedrijfsleven.nl, 2015c).

In document Onderzoek Duurzame Kleding (pagina 32-35)