• No results found

Reden gebruik online platforms

6 Concurrentie voor het platform

6.1 Location-based platforms

Bij location-based platforms kan informatie worden opgezocht via een kaart, plattegrond of locatie (bijvoorbeeld invullen van postcode of plaats).

6.1.1 Google (internationaal)

In de zoekresultaten van Google worden beoordelingen in de vorm van recensies en cijfers vertoond. De zogenaamde Google Rating Stars zijn beoordelingen door bezoekers gedaan van de producten/diensten van het bedrijf (Friks, 2013). Ook is de optie voor recensies volop in gebruik. Het is voor lezers en bedrijven altijd mogelijk om een recensie aan te merken als ongepast. Google heeft voor eigenaren van bedrijven ook een optie gemaakt waarmee gereageerd kan worden op de recensies. Google wil dat mensen beoordelingen, recensies en

aanbevelingen kunnen vinden die relevant, nuttig en betrouwbaar zijn. Om zowel bedrijfseigenaren als klanten te beschermen, hebben ze systemen ontwikkeld die afzonderlijke recensies kunnen verwijderen wanneer deze bepaalde criteria bevatten zoals; ongepaste inhoud, niet ter zake doende recensies, etc. (Pretwerk, 2012).

Mogelijkheden binnen Google voor recensies

Over het schrijven van recensies met Google+ is vanuit Google niet specifiek te vinden hoe en wat er verwacht wordt van de consument. Wel kan er op de supportpagina van Google informatie gevonden worden over:

 Tips voor het schrijven van goede recensies  Je recensies bewerken of verwijderen

 Ongepaste recensies markeren

 Richtlijnen voor foto's en video's voor Google+ Lokaal  Foto's van plaatsen toevoegen of verwijderen

De recensies kunnen theoretisch gezien door iedereen geschreven worden. Om een recensie te kunnen schrijven dient de consument wel in het bezit te zijn van een Google+ account. De recensies zijn openbaar en worden op twee manieren getoond: enerzijds als een gemiddelde van alle recensies (in cijfers) in het „Recensieoverzicht‟, anderzijds worden alle recensies zelf getoond, inclusief de namen en eventueel foto‟s van degenen die een recensie hebben achtergelaten. Bij het schrijven van een recensie kan de consument een waardering van op een 4-punts

schaalwaardering geven over Kwaliteit, Uitstaling en Service. Tevens worden de recensies die een consument heeft geschreven getoond op de persoonlijke Google+ pagina van de consument.

Binnen Google+ kunnen er via de knop „lokaal‟ bedrijven en instellingen gevonden worden in de omgeving.

Bijvoorbeeld restaurants, cafés, bars, hotels en activiteiten/vermaak. Google+ stemt de lijst zo mogelijk af op de plek waar de consument zich op dat moment bevindt. De lijst met locaties kan doorzocht worden op trefwoorden als „film‟ en filteren op plekken waar vrienden een recensie over hebben gegeven (Mackaaij, 2013 i.c.m. Lehr, 2014).

Marketingcommunicatiestrategie

Google (maps) heeft voor zover gevonden geen marketingcommunicatie uitingen. Dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat Google al sinds 2001 het grootste marktaandeel heeft in Nederlands onder de zoekmachines. 93% marktaandeel wat desktop gebruik betreft, en 98% voor smartphone en tablet (Borgers, 2014).

Wel heeft Google een directe link naar het recensie of Google Maps-gedeelte wanneer er bijvoorbeeld via Google naar „Stedelijk Museum‟ wordt gezocht. Ook is de Google rating direct te zien door middel van sterren en een gemiddeld cijfer en is er in de eerste oogopslag een link te vinden naar „Google recensies‟ en „Een recensie schrijven‟.

De link naar Google Maps is echter niet bij elke culturele activiteitenlocatie te zien. Wanneer er bijvoorbeeld gezocht wordt op „De La Mar‟, komt alleen de website van het theater naar boven. Tevens gaan de Google recensies en ratings niet over specifieke voor-/tentoonstellingen en dergelijke, maar alleen over de locatie waar de culturele activiteit op het programma staat.

Positioneringgrondslag

Het uitgangspunt van Google Maps is om het voor de consument zo gemakkelijk mogelijk te maken om locaties te vinden en om eventueel een route te plannen van A naar B. Google Maps is dus niet enkel gericht op het genereren van recensies over bepaalde locaties. Daarnaast is het voor iedere gebruiker mogelijk om een recensie achter te laten, het is dus niet van belang of iemand een gewaardeerde beoordelaar of kenner is.

6.1.2 TripAdvisor (internationaal)

TripAdvisor is internationaal een populair reis-recensieplatform waarop consumenten beoordelingen en foto‟s kunnen toevoegen over een bestemming, accommodatie, restaurant of bezienswaardigheid. De site biedt tevens gebruikers de mogelijkheid om deel te namen aan polls en enquêtes. De ware kracht van TripAdvisor zit hem niet in de eigen inhoud, maar in de recensies die gebruikers op de website plaatsen. Het overgrote deel „traffic‟ naar de website is

afkomstig van mensen die willen lezen wat anderen denken. Daarom is het succes van TripAdvisor sterk afhankelijk van user-generated content.

In eerste instantie is TripAdvisor opgestart om mensen meer informatie te geven over een vakantiebestemming, inmiddels is de website beschikbaar in 30 landen en 21 talen, heeft de website 260 miljoen unieke bezoekers per maand, meer dan 150 miljoen recensies en meningen en beschikt over vertrouwelijk advies van „echte‟ reizigers.

Mogelijkheden binnen TripAdvisor voor recensies

Net als bij Google is er op de landingspagina van TripAdvisor niet direct te vinden hoe en wat er verwacht wordt van de consument. Er kan direct gezocht worden naar een stad of hotelnaam om „de perfecte reis‟ te plannen. Wanneer er verder gekeken wordt staat er rechts boven in de menubalk „schrijf een beoordeling‟. Er kan, net als bij Google, op de support pagina informatie gevonden worden over

 de richtlijnen  websitefuncties  community

 technische ondersteuning

Er kunnen op TripAdvisor beoordelingen geschreven worden over hotels, vakantiewoningen, attracties en

restaurants. Dit kan technisch gezien gedaan worden door iedereen. Om een recensie te kunnen schrijven dient de gebruiker niet noodzakelijk in bezit te zijn van een account, wel raadt TripAdvisor dat aan om een back-up te kunnen maken van de bekeken items en die te kunnen synchroniseren. Er kan bij TripAdvisor, indien gewenst, ingelogd worden met Facebook, Google, een TripAdvisor-account of een Samsung account. Na het inloggen krijgt de gebruiker een op maat gemaakte homepage te zien, waar de beoordelingen van vrienden het eerst gelezen kunnen worden. De beoordelingen zijn openbaar en worden per hotel, vakantiewoning, attractie of restaurant weergegeven door middel van cijfers of volledige recensies. Hierbij wordt de consument getoond die de beoordeling heeft gegeven en geschreven met foto, woonplaats, aantal gegeven beoordelingen in totaal en het aantal „nuttige beoordelingen‟. Bij het schrijven van een recensie kan de consument een algemene waardering via een 5-punts schaal geven. Tevens worden de recensies die een consument heeft geschreven getoond op de persoonlijke pagina van de consument.

Binnen TripAdvisor kan er op verschillende manieren gezocht worden naar attracties, al dan niet in de omgeving. Er kan op naam van de attractie gezocht worden of location-based in de buurt van waar de consument zich bevindt. De lijst met attracties kan doorzocht worden door middel van verschillende categorieën: cultureel, musea, uitvoeringen, bezienswaardigheden, amusement, sport, outdoor en dierentuinen & aquaria.

Marketingcommunicatiestrategie

TripAdvisor stuurt regelmatig per e-mail nieuwsbrieven uit naar gebruikers, zoals een Ledenupdate met nieuwe reisupdates en weekaanbiedingen als inspiratie voor volgende reizen. Tevens stuurt TripAdvisor e-mails over de reizen van „vrienden‟ van de gebruiker (TripAdvisor, 2013).

Daarnaast heeft TripAdvisor een erg succesvolle samenwerking met Facebook; zo‟n 5 miljoen mensen gebruiken actief de Facebook connectie op TripAdvisor. Een van de meest gebruikte applicaties van de connectie is pinnetjes plaatsen om te laten zien waar de consument geweest is. Dit is inmiddels al 2.3 miljard keer gedaan en elke dag komen er 5 miljoen bij (Sobering, 2011).

Bij sommige zoekopdrachten heeft Tripadvisor een directe link naar de attractie en beoordeling van consumenten wanneer er bijvoorbeeld via Google naar specifieke attracties wordt gezocht. Ook is de TripAdvisor rating direct te zien door middel van sterren en een gemiddeld cijfer. De link naar TripAdvisor is echter niet bij attractie te zien. Wanneer er gezocht wordt op „De La Mar‟, komt alleen de website van het theater naar boven (Janga (2013), Mediaan (2013)).

Positioneringsgrondslag

Het uitgangspunt van TripAdvisor is het betrouwbaar advies overbrengen van ervaren reizigers, het hebben van een groot reisaanbod en het bieden van hulpmiddelen voor het plannen van een reis met een rechtstreekse link naar boekingsfuncties (TripAdvisor, 2014). TripAdvisor is dus niet enkel gericht op het genereren van beoordelingen over bepaalde hotels, vakantiewoningen, attracties of restaurants. Daarnaast is het, net als bij Google, voor iedere gebruiker mogelijk om een recensie achter te laten, het is dus niet van belang of iemand een gewaardeerde beoordelaar of kenner is.