• No results found

Reden gebruik online platforms

7 Het BBK/DVS platform

In dit hoofdstuk wordt beschreven aan welke randvoorwaarden minimaal moet worden voldaan om het platform succes vol te laten worden. Deze voorwaarden en factoren zijn in de voorgaande hoofdstukken onderzocht en daarom kan gesteld worden dat deze zullen bijdragen aan de invulling en gebruiksvriendelijkheid van het platform. Na de randvoorwaarden wordt het concept beschreven hoe het platform er uit moet kunnen komen te zien. Dit is van belang om in kaart te brengen om uiteindelijk in de eindconclusies (hoofdstuk 8) antwoord te kunnen geven op het „wat‟-gedeelte van de probleemstelling en ter onderbouwing van het marketingcommunicatieplan /-advies (hoofdstuk 9). Het hoofdstuk zal zich afsluiten met een conclusie van de bevindingen.

7.1 Randvoorwaarden

In voorgaande hoofdstukken zijn randvoorwaarden beschreven waar een succesvol platform aan zou moeten voldoen. Dit is gebeurd met betrekking tot de opdrachtgever, user-generated content, de doelgroep, de

marktontwikkelingen en de concurrentie. Enkele randvoorwaarden kwamen in meerdere hoofdstukken aan de orde. Onderstaande tabel geeft een overzicht van alle genoemde randvoorwaarden, met weglating van de hiervoor genoemde „dubbeling‟. De indeling naar hoofdstuk onderwerp is hier bewust losgelaten; de randvoorwaarden zijn gecategoriseerd naar “algemeen voor het platform geldende randvoorwaarden” en “specifiek voor de content geldende randvoorwaarden”. Uit de tabel is tevens op te maken aan welke randvoorwaarden een minimale versie van het platform moet voldoen om te kunnen slagen (X), de overige randvoorwaarden kunnen eventueel later toegevoegd worden. Dit onderscheid is gemaakt op basis van de uitkomsten van het verrichte onderzoek.

Algemeen Content

 beschikbaar via de computer, smartphone en tablet X  mogelijkheid tot lezen en schrijven van recensies X  overzichtelijk en simpel

X

 beoordelingen in de vorm van recensies door het

publiek X

 compleet aanbod van culturele activiteiten

X

 beoordelingen in de vorm van recensies door

professionele recensenten X

 location-based content X  beoordelingen in de vorm van steekwoorden

 agenda-based content X  beoordelingen in de vorm van cijfers (score) X  user-generated content X  beoordelen van de geplaatste recensies (like) X

 visuele content X  bekijken en uploaden visuele content X

 de mogelijkheid om tickets te bestellen  monitoren, managen en cureren van content X  de mogelijkheid moet hebben om tickets te kopen  stimuleren en bijsturen van conversaties X  link met Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter  labels kunnen toekennen aan beoordelaars

 integratie met Facebook;  inzicht in achtergrond van beoordelaar X

 recensies van vrienden op homepage bij inloggen via social media account;

 optie voor contact met websitebeheerder

X  mogelijkheid voor culturele instellingen om zich

online te profileren door content aan te leveren

 registratie gebruikers

 gebruiker kan laten zien waar hij/zij geweest is  toevoegen gebruiksvoorwaarden X  weerbericht weergeven

 link naar webpagina‟s van externe partijen X

Naast bovenstaande randvoorwaarden moet het platform aansluiten en passen bij de identiteit, missie, visie en merkwaarden van BBK/DVS (zie hoofdstuk 2). Het kan de vaandeldrager worden van hun uitgangspunten: het definiëren, zichtbaar maken en verzilveren van maatschappelijke meerwaarde en het vooruit helpen van de samenleving. Aansluitend aan de identiteit, missie, visie, merkwaarden en uitgangspunten van BBK/DVS, zal het platform naar aanleiding van de randvoorwaarden betrekking hebben op de volgende eigenschappen (Floor & van Raaij, 2010):

 de samenstelling: onafhankelijk, cultureel  de werking: tijdbesparend, informatief  het uiterlijk: eenvoudig, overzichtelijk  de kosten: gratis

 het gebruik: betrouwbaar, effectief.

7.2 Het concept

In deze paragraaf staat het concept beschreven. Dit is samengesteld op basis van de aangegeven wensen en behoeften van de doelgroep en de analyse van de concurrenten.

7.2.1 Verschijningsvorm

Het platform zal idealiter op twee manieren te benaderen en te gebruiken zijn:  via een website op een PC/tablet (bijvoorbeeld www.„merknaam‟.nl)  via een applicatie (app) voor de smartphone.

Het grootste verschil hiertussen is het gebruik van het platform via agenda-based content (PC/tablet) of location- based content (smartphone).

Deze twee vormen sluiten aan bij de wensen en behoeften van de doelgroep, gaan mee met de ontwikkelingen binnen de markt van online platforms en zorgen ervoor dat het platform via meerdere wegen benaderbaar is, net als de websites van een aantal concurrenten.

Het platform via de PC/tablet

Het moment dat een gebruiker het platform bezoekt via een PC zal hij/zij de volgende mogelijkheden aangeboden krijgen op de homepage:

 Primair: zoeken naar activiteiten, agenda-based: overzicht van alle evenementen op huidige datum of ingegeven datum waarbij mogelijkheid is tot filteren op onder andere genre (bijvoorbeeld muziekuitvoering, theater, film, dierentuin, musea, etc.) en op gezelschap,

 Secundair: zoeken naar activiteiten, location-based: in de buurt, op straal (op basis van “huidige locatie”) of op ingeven locatie waarbij tevens mogelijkheid is tot filteren,

 direct zoeken naar activiteiten op naam theater, dierentuin, concertgebouw, etc. of op naam evenement, en  registreren of aanmelden met een social media account of „merknaam‟ account.

Ter opvulling van de homepage zal deze een overzicht bieden van:  populaire activiteiten,

 uitgelichte activiteiten,

 activiteiten in de nabije toekomst,  het weer (weerbericht),

 verschillende rubrieken, en  relevante advertenties.

Hierbij zal bij elke geselecteerde activiteit een foto en korte inhoudelijke beschrijving staan. Wanneer er wordt doorgeklikt op een bepaalde activiteit verschijnt er een nieuwe pagina. Deze pagina bezit:

 een beschrijving van de activiteit (incl. prijs, plaats, tijd, etc.),

 de mogelijkheid tot tickets bestellen en/of kopen (koppeling met iDeal),  foto‟s/video‟s bekijken,

 een overzicht van beoordelingen,

 een link naar de website van de organisator van het evenement,

 een optie om contact op te nemen met de organisatie van het evenement, en  een link naar google maps voor een routebeschrijving naar het evenement.

Tevens zal er voor aangemelde gebruikers de mogelijkheid zijn om:  foto‟s, video‟s, beoordelingen toe te voegen aan het evenement,  de achtergrond van andere gebruikers in te zien, en

 de beheerder te wijzen op (ongepaste) content die geplaatst is door andere beoordelaars.

Het platform via de applicatie voor de smartphone

Het moment dat een gebruiker het platform bezoekt via de applicatie zal hij/zij de volgende mogelijkheden aangeboden krijgen op het beginscherm:

 Primair: zoeken naar activiteiten, location-based: een kaart waarin de huidige locatie van de gebruiker te zien is en evenementen in de buurt, of op ingeven locatie waarbij tevens mogelijkheid is tot filteren op onder andere genre (bijvoorbeeld muziekuitvoering, theater, film, dierentuin, musea, etc.) en op gezelschap.

 Secundair: zoeken naar activiteiten, agenda-based: overzicht van alle evenementen op huidige datum of ingegeven datum waarbij mogelijkheid is tot filteren, en daarnaast

 direct zoeken naar activiteiten op naam theater, dierentuin, concertgebouw, etc. of op naam evenement, en  registreren of aanmelden met een social media account of „merknaam‟ account.

Nadat een activiteit geselecteerd is zal deze verschijnen met foto en korte inhoudelijke beschrijving (incl. prijs, plaats, tijd, etc.). Deze pagina bezit verder:

 de mogelijkheid tot tickets reserveren,  een overzicht van beoordelingen,

 een link naar de website van de organisator van het evenement,

 een optie om contact op te nemen met de organisatie van het evenement, en  een link naar google maps voor een routebeschrijving naar het evenement.

Tevens zal er voor aangemelde gebruikers de mogelijkheid zijn om:  foto‟s, video‟s en/of beoordelingen toe te voegen aan het evenement, en

 bepaalde voorkeuren/favorieten op te slaan in een persoonlijke agenda die gekoppeld is aan het profiel en alleen te openen is via het platform.

7.3 Conclusie

In de randvoorwaarden die behandeld zijn in de voorgaande hoofdstukken zitten veel overeenkomsten. Aan een groot aantal van deze randvoorwaarden zal moeten worden voldaan om het concept te laten slagen.

Het platform zal zowel via een website als een applicatie op de smartphone beschikbaar moeten zijn. De applicatie zal primair vanuit een location-based menu worden opgebouwd, de website primair vanuit een agenda-based menu. Beide verschijningsvormen zullen nagenoeg dezelfde functies en content hebben, maar zullen op een andere manier werken.

Het geheel zal moeten resulteren in een landelijk cultureel, effectief, overzichtelijk, informatie- en recensieplatform voor de consument waarop hij/zij tevens de mogelijkheid krijgt tot het bestellen van tickets.