• No results found

Reden gebruik online platforms

4.2.3 Experts over de doelgroep

Om meer inzicht te krijgen in de doelgroep zijn er, zoals beschreven in de inleiding (hoofdstuk 1), twee experts geïnterviewd. Hier onder zijn deze interviews per topic van het interview uitgewerkt (zie bijlage II voor de topiclijsten en zie bijlage II en IV voor de transcripties).

Digitale ontwikkelingen

Volgens expert Jeroen ‟s Gravendijk praat de doelgroep in het alledaagse leven met vrienden over onderwerpen waar ze een positieve of negatieve ervaring mee hebben. Daaropvolgend wordt er door de luisteraar online gezocht naar het betreffende onderwerp en komt op een platform terecht, waarop gezocht wordt naar wat anderen er over zeggen. Dit kan zijn wanneer er iets promoted voorbij komt op social media, er gaat dus iets „aan vooraf‟ voordat iemand beslist ergens aan deel te nemen.

Expert op het gebied van UGC en de culturele sector, Marjolein Theunissen, stelt ook dat social media een handige manier is om de doelgroep te bereiken. Voor haar bedrijf – Cultuurbewust.nl – heeft ze heel snel een Twitter- en Facebook account aangemaakt om haar merk te promoten.

Het plaatsen van content

De doelgroep moet goed weten wat ze op het platform kunnen vinden, daarom moet er duidelijk gecommuniceerd worden wat het aanbod is. Als BBK stelt dé culturele uitgaansagenda aan te bieden, dan moet dat ook

gecommuniceerd worden, anders haakt de doelgroep af omdat ze verkeerde verwachtingen blijken te hebben. Marjolein is haar platform steeds meer aan het inrichten om aan de verwachtingen van de doelgroep te kunnen voldoen. De gebruiker reageert vaak pas als ze óf heel lyrisch zijn, óf als iets heel erg slecht was. Hier speelt zij met Cultuurbewust.nl op in door meer mogelijkheid voor de gebruiker te creëren om te reageren, zoals stemmen.

Marjolein raadt BBK/DVS aan om zich goed af te vragen op wat voor niveau de reacties moeten liggen. De doelgroep en de gebruiker moet het gevoel krijgen dat het zin heeft om te reageren en dat de reactie er vervolgens ook toe doet, daar moet ook de uitstraling van het platform op afgestemd zijn. In elke sector zijn er wel mensen te vinden die willen creëren en een groot deel daarvan zit in de culturele sector, juist omdat het een creatieve sector is. Het is heel afhankelijk van de gebruiker of er content geplaatst wordt, sommigen hebben meer aan status dan aan kortingen of spaarpunten.

Vaak als er iets tegenover staat zoals een korting bon is het een goede trigger om te zorgen dat de doelgroep gaat schrijven, stelt Jeroen. De drempel voor het niet schrijven is dat de doelgroep bang is dat de geplaatste content negatief wordt opgepakt, mensen zijn bang. Het deel van de doelgroep dat wel schrijft, is niet bang. Dit deel blijft ook schrijven maar het is handig om hier een beloning tegenover te zetten.

4.3 Conclusie

De doelgroep is gesegmenteerd tot „de intrinsiek gemotiveerde cultuurliefhebber in een leeftijdscategorie van 15 tot en met 80 jaar‟. Er is een duidelijke verdeling in de doelgroep als het gaat om interesse en het bezoeken van in culturele activiteiten. Er wordt in totaal gemiddeld één keer per maand deelgenomen aan een culturele activiteit. De meeste bezoeken worden gebracht aan film, concert/muziekuitvoeringen en musea. Hier zijn de respondenten dan ook het meest in geïnteresseerd.

Het overgrote gedeelte van de doelgroep geeft aan dagelijks gebruik te maken van online platforms (72%). Ze gebruiken deze platforms in combinatie met cultuur vooral voor het bekijken, lezen van plaatsen van content over concerten/muziekuitvoeringen, films, musea en festivals. Hierbij laten de respondenten zich vaak beïnvloeden door beoordelingen van anderen in het beslissingsproces tot deelname aan een culturele activiteit. „Anderen‟ zijn in dit geval voornamelijk vrienden en/of familie en beoordelingen in de krant (on- en offline) of op het internet.

60% van de respondenten zegt beoordelingen te zullen lezen over culturele activiteiten waar hij/zij aan deel zou willen nemen. 20% zegt beoordelingen te lezen én te geven/schrijven over culturele activiteiten. Men kan

concluderen dat de doelgroep wel beoordelingen zal schrijven, maar niet vaak. Opvallend is dat het niet de jongeren zijn die voornamelijk beoordelingen lezen, maar consumenten in de leeftijdscategorie 46+.

De doelgroep hecht veel waarde aan simpelheid en overzichtelijkheid, en er werd duidelijk dat de respondenten graag inzicht hebben in de achtergrond van de beoordelaar. Daarnaast bleek dat het van belang is om een agenda- based gedeelte in het platform op te nemen. Tevens moet er duidelijk gecommuniceerd worden wat het platform beoogd zodat het aanbod en de verwachtingen van de gebruiker niet te ver uit elkaar liggen. Ook is het van belang dat het platform van dusdanig toegevoegde waarde moet zijn dat er onderling over gepraat wordt.

Het platform zal met name aantrekkelijk zijn voor een jongere doelgroep (15-55) omdat zij aangeven zich te laten beïnvloeden door beoordelingen over culturele activiteiten op het internet en tevens geïnteresseerd en geneigd zijn om beoordelingen te geven en/of te schrijven over culturele activiteiten waar zij aan deelgenomen hebben.