• No results found

Bijlage IV – Transcriptie interview Marjolein Theunissen

Reden gebruik online platforms

Deelvraag 5: Wie is de doelgroep? Algemeen

11.4 Bijlage IV – Transcriptie interview Marjolein Theunissen

Naam Tekst

FS Vind je het goed als ik het opeem? MT Ja, natuurlijk

FS Jij hebt natuurlijk Veronique en Liset gesproken, en is het voor jou duidelijk waar het allemaal over gaat?

MT kan je het in 10 zinnen nog een keer uitleggen?

FS Ja -legt het concept uit-het komt er op neer dat een groot deel gebaseerd zal zijn op content van anderen. En daar wil ik graag meer over weten, en aangezien jij je daar heel erg mee bezig houdt, dacht ik: jij kan mij daar vast meer over vertellen.

MT Ja

FS ik wil eigenlijk beginnen met dat jij vertelt wat je precies doet en hoe je daar gekomen bent. En daarna ga ik je daar vragen over stellen. Dus wil je beginnen met vertellen?

MT oke. Naja, het is best een lang verhaal omdat we 5 jaar verder zijn. Ik studeerde

kunstgeschiedenis is utrecht. Ik wilde alfa studenten journalistieke praktijkervaring bijbrengen. En ik dacht ik ga dat zelf initieren, vacatures uitgezet, binnen een jaar hadden we 30 redacteuren. inmiddels hebben we er 95, 5000 bezoekers per maand en een nieuwsbrief die naar 12000 abbonnees gaat, zonder marketingbudget. Alles op eigen kracht via social media en netwerk van redacteuren. ja, wat wil je nog meer weten?

FS hele goede samenvatting, ik ga je er nu vragen over stellen. Ik vraag me af wat voor jou de belangrijkste digitale ontwikkelingen zijn die je hebt meegemaakt icm UGC en social media. Heb je trends gezien?

MT ik weet dat wij heel snel Twitter hebben aangemaakt. En FB fanpage, dat was toen nog allemaal personenpagina's, en daarna een bedrijfspaigna aangemaakt. Wij zijn overgestapt naar

WordPress, handig systeem voor meerdere redacteuren. Eerst hadden we alles in HTML database. en je merkt gewoon dat het handig is om social media in te zetten om je merk te promoten, dat moet je op een hele sociale manier doen, alsof je merk een persoon is. zonder te spammen, en daar kan je bijv via twitter heel veel mee bereiken

FS en heb jij gezien dat er via social media meer bezoekers naar je website kwamen?

MT jajaja, we delen niet zo veel artiekelen want 3/4 nieuwe artikelen per dag. We lichten er af en toe artiekelen uit, bijv. artikel van de week of WK special. Dat soort krijgen meer aandacht en dat zie je ook meteen in de lezersaantallen. Maar dit kan je vanwege overkill niet bij alle artiekelen doen. FS je ziet tegenwoordig dat beeld heel belangrijk wordt, hechten jullie daar ook veel waarde aan?

MT ja bij FB zorgen we altijd dat er beeld bij is, tenzij we een korte vraag stellen. Dan is het niet per se nodig.

FS En bij recensies doe je dat ook altijd?

MT ja bij elke recensie hebben we een header afbeelding op de website

MT nee dat bljft wel, beeld kan je veel sneller scannen dan tekst, en je wordt toch sneller ergens naartoe getrokken door beeld dan tekst, juist omdat je het in 1 oogopslag kan zien

FS en wat voor mij lastig wordt is dat ik mensen aan het platform wil kunnen binden, dat ze niet eenmalig de website bezoeken, hoe speel jij daar op in?

MT nou ze moeten gewoon weten wat ze bij jou kunnen vinden, dus je moet heel duidelijk zijn over wat je aanbied. Dus als jij zegt dat je alles doet, dan moet je ook alles doen. Als jij zegt dat je dé culturele uitgaansagenda bent dan moet je daar ook voor zorgen. dus ja, communiceer heel duidelijk wat je aanbiedt en ook je beperkingen daar in, zodat mensen geen verkeerde verwachtingen hebben ofzo

FS oke goeie, merk jij heel erg dat mensen speciaal voor afzonderlijke redacteuren terugkomen?

MT ja, sommige wel, daar zijn we nu aan het doorontwikkelen omdat merken dat het goed is als lezers iemand gaan volgen. En wij zijn zo bezig met een restyle van het platform. Het wordt geen IENS, wat jij beschrijft hebben wij onderzocht qua haalbaarheid. het struikelblok is dat als je zoeits aanbiedt dat er een bepaalde houdbaarheid aan zit. zoals theatervoorstellingen of festivals. en onze core business is onze verslaggeving, en iens is heel afhankelijk van recensies. mensen zijn snel geneigd om alleen te reageren als ze OF lyrisch zijn of iets heel erg slecht was. en zo willen zij ons niet profileren dus wij gaan die interactie op een andere manier aan

FS hoe gaan jullie dit aanpakken?

MT er komt meer mogelijkheid voor lezers om te reageren, zoals stemmen. Maar ja, het wordt niet, we gaan het niet profileren als een recensiewebsite zoals iens waarbij echt het oordeel bij de gebruiker ligt

FS en bij jullie hebt je natuurlijk de redactie die vrijwillig schrijft. Jullie hebben in huis alle enthousiastelingen die het leuk vinden om recensies te schrijven. Maar denk je dat er ook interesse is van buitenstaanders om recensies te gaan schrijven?

MT dat denk ik wel ja

FS en denk je dat er een manier is om dat op dreef te krijgen of denk je, de schrijvers zijn echt hardcore schrijvers en die schrijven toch wel

MT ik zit niet te wachten op hele lange verhalen. Dus je moet je afvragen: op wat voor niveau wil je reacties binnen krijgen? Zoals wikipedia kan iedereen alles op zetten. IENS heeft een veel laagdrempeligere manier om mensen te laten reageren. Maar daarvoor moet je ook een profiel aanmaken en moet je mening wel onderbouwd zijn omdat er ook een commerciele kant aan zit, namelijk die van de restauranthouder, die iens ergens ook te vriend wilt houden omdat die uiteindelijk weer betaalt voor het updaten van zijn profiel. iig moet de gebruiker het gevoel hebben dat de reactie er iets toe doet, dus je platform moet uitstralen dat het zin heeft om ergens op te reageren. dus op het moment dat je zo'n site/app zou lanceren dan moet ook iedereen er meteen van overtuigd zijn dat dat HEM is

MT ja, wel steeds meer, kijk maar naar de pasjes in je potemonnee, op een gegeven moment denk je ook van ja, ik hoef die kortingspas niet eens meer want ik heb er al zo veel. En zo zit het ook met profielen. Maar het is wel nodig want je moet ook uitstralen naar je gebruikers toe dat ze op een of andere manier getracked zijn dat hun reactie geloofwaardig is en dat het niet een of andere PR redacteur is. en stel dat er maar twee mensen reageren, hoe relevant is dan dat advies?

FS ja daar hoop ik natuurlijk niet op

MT maar mag ik iets vragen want je praat heel er vanuit 'ik', waardoor het lijkt dat het heel erg jouw platform wordt. Hoe zit dat precies?

FS nee het wordt niet 'mijn' platform, het is Liset haar idee en ik ben het voor haar aan het

onderzoeken. En het wil ook niet zeggen dat wij dat platform de lucht in gaan hijsen vanwege de kosten, dus het is maar de vraag of je daarin wilt investeren. Maar je hebt gelijk, ik praat (onbewust) heel erg in de ik-vorm. maar ik werk het wel helemaal uit. dus ik ga liset adviseren over hoe ze het in de markt moet gaan zetten. en daarbij moet ik natuurlijk ook de risico factoren benadrukken. maar je hoopt dat je mensen aan je kan binden die al recensies gaan schrijven en dat die daarna aangevuld worden met recensies van het pulbiek. het handigst zou zijn als we bijvoorbeeld zouden kunnen samenwerken met een uitagenda, die al die informatie die ik wil hebben al heeft, en dat je dat gaat koppelen aan een location-based service.

MT het enige is dat de uitagenda ook verre van compleet is. En organisaties betalen ervoor om in die agenda te staan, die worden als eerst opgenomen en daarna misschien de niet-betalende organisaties. Het is zo ontzettend veel data, dus echt een flinke klus.

FS ja, dat ben ik nu allemaal aan het uitzoeken. Je hoopt er toch op, net als bij iens, dat mensen zelf aan gaan vullen. Maar in eerste instantie is het het plan om alle 'grote' dingen er op staan. En die daarna gaan aanvullen. Het is een lange termijn plan. maar om even terug te komen op de vragen: denk je dat er op cultureel gebied andere ontwikkelingen plaatsvinden qua social media of doelgroep?

MT nouja, er zijn verschillende soorten cultuurgebruikers. Je hebt actieve participanten en je hebt, net als met sporten, mensen die liever naar sport kijken. Ik denk dat er in elke branche wel mensen zijn waar mensen willen creeeren, en ik denk dat dat in de culturele- wel de meeste zitten omdat dat ook een creatieve sector is.

FS Er zijn heel veel mesne die zeggen, er is al zo veel en het is een doolhof. Er zijn ook heel veel mensen die heel lovend zijn omdat zij geen platform hebben die een overzicht geeft. Er is wel vraag naar, maar wel binnen een bepaalde groep mensen. Alleen is het de vraag: hoe haalbaar is het om alles samen te kunnen voegen?

MT ja want stel je bent ergens en er zijn 30 dingen om te doen, hoe ga je dan een keuze maken als iedereen alles een 8 gemiddeld geeft.

FS ja dan kan je filteren op bijvoorbeeld het aantal recensies en hoe betrouwbaar dat cijfer is. En je kan filteren op de keuzes binnen culturele activiteiten. Hierdoor wordt de keuze makkelijker. Uit de enquete is gebleken dat mensen al een duidelijk voorkeur hebben tussen verschillende soorten activiteiten. maar dat ben ik nu allemaal aan het uitwerken. en jou informatie is daar ook belangrijk om bij op te nemen. en dan is het een 'laat zeggen' een 10 jaren plan totdat het allemaal samen is gekomen.

MT nou 1 trend is bijvoorbeeld dat je elke 3 jaar je website op zn kop moet gooien door de

ontwikkelingen. Dat is riskant. Een website bouwen kost een jaar, maar na dat jaar zijn er alweer nieuwe ontwikkelingen. Het gaat allemaal zo snel, dat je ook wel daar een post voor moet opnemen in je begroting, dat je na 3 jaar ook wel je hele design onder de loep kan nemen of iets heel tijdloos moet bouwen

FS merk je dat heel erg bij jouw website?

MT het eerste jaar hadden wij een HTML website, super simpel, maar het werkte wel. Uiteindelijk gaat het om de uitstaling dus daar hebben we daarna op in gezet. Nu wordt de website steeds volwassener met een nieuwe vibe, want je doelgroep die verandert ook. en dat zin hem niet alleen in kleur en gevoel maar ook dingen die je uitlicht. is film in een keer hipper dan muziek of theater?

FS oke, ik vraag me af heb je qua digitaal een ontwikkeling gezien in consumentenbeoordelingen, meer reacties, waarom is dat belangrijk?

MT oh omdat je interactie wilt creeeren met je lezer zodat ie terug komt FS jij hebt daar als beheerder wel heel veer werk aan?

MT ja het ligt er aan, je moet moderaten, maar het ligt ook aan wat jij van reacties verwacht en hoe je het insteekt. Als je echt een verhaal wilt met goede onderbouwing dan vraagt dat veel meer dan als je vraag: vind ik leuk, met max. 200 tekens. Dan scheelt je dat ook weer werk.

FS oke, denk je dat website heel erg worden beinvloedt door meningen van consumenten? In de zin van dat ze zich daar constant op aanpassen?

MT hmm ik denk dat het heel interessant is voor de redactie om te weten wat de gebruiker eigenlijk het liefst wilt. En dat een medium zich daar, ja daar profijt van kan hebben omdat als veel mensen veel muziek dingen liken dan weet je dat je daar je doelgroep op uit moet zoeken en op welke media je die kan vinden. en de hele tijd lezersonderzoek doen

FS dat doe je door middel van een nieuwsbrief of een vragenlijst?

MT nou, voornamelijk uit interviews haal je veel omdat iemand vrijuit kan vertellen wat hij/zij vindt.

FS maar denk je dat... Jij doet dus niet een pop up of bezokers achteraf vragen om het verbeteren van het platform

MT nee dat doe ik niet, dat is iets technisch van, je hebt tegenwoordig van die pop-ups van feedback plugins, maar zoals je hebt gezien is onze website best wel specifiek vormgegeven en dan past zo'n plugin daar helemaal niet tussen. Dus dat is een reden dat wehet niet gebruiken. we doen wel vaak sparsessies met redactueren, wat er opvalt en wat er anders kan, om door te blijven ontwikkelen.

FS oke ik vroeg me af, denk je dat er strategieen zijn om mensen te overtuigen om hun mening te achterlaten?

MT nou bol.com heeft als incentive dat je een boekenbon kan winnen. Het is ook afhankelijk van je doelgroep, sommigen hebben meer aan status dan aan kortingen of spaarpunten. En zo is er voor elke doelgroep wel iets te bedenken om ze over te halen. En daarbij is het altijd van belang dat het zo min mogelijk tijd kost en dat het hun het gevoel geeft dat het nut heeft.

FS ja, en denk je dat het location-based ga werken? Dat dat een ontwikkeling is om op in te spelen?

MT ja dat is heel goed, dat is wel wat het gaat wrden, dat is heel goed,TripAdvisor heeft dat heel goed geregeld. Maar is ook weer onoverzichtelijk omdat ze heel veel doen, ze zijn ook niet volledig. Zij hebben de toerist als doelgroep en die wilt niet per se naar de film, dus dat hoeft er niet tussen. terwijl dat voor jou wel opgaat, dus in die zin kan je het niet vergelijken omdat jij echt zo volledig mogelijk wilt zijn

FS heb je concurrenten?

MT Ja niet echt, je hebt 8weekly, maar ik weet uit bronnen dat ik op dat gebied niet echt

concurrenten heb. Ja een cultuurbijlage van de NRC next gewoon qua naam en bereik. Maar als je krijg naar onze doelgroep, missie en rubrieken, hebben wij niet echt een directe concurrent. maar het is net als cadeautjes kopen; een bonbonzaak heeft de bruna als concurrent, en daar denk je niet altijd aan. je concurrentie is altijd heel breed, zo zie ik het, en daarom moet je zo uniek mogelijk zijn

FS en denk je dat het qua aanbod teveel wordt? Als er nog een platform bij komt?

MT nee dat denk ik niet, we leven echt in een informatietijdperk waarin het gewoon mega belangrijk wordt dat je gewoon goed kan filteren. Want er gaat alleen nog maar meer informatie komen, en mensen groeien daar ook mee op, dus ja dat gaat alleen nog maar doorontwikkelen en dat is ook niet meer te stoppen. het enige is dat mensen een overkill kunnen krijgen aan informatie en denken: weet je wat, ik doe het gewoon niet meer. ik kijk bijv zelf heel weinig tv omdat ik denk ik kan al die input niet aan. en er zijn ook veel mensen die het hele internet afscannen, maar je kan maar een bepaalde hoeveelheid aan. hoe ga ik informatie tot me nemen? ga ik alles scannen of pak ik je uitladder? iedereen heeft zijn eigen manier en gaat terug naar de bron waarvan hij/zij vindt dat daar het meest uit te halen is. degene die het fijnst werkt waar je de meeste output uit krijgt en waar je het het best kunt filteren, ik denk dat dat de meest succesvolle platforms zijn FS dus zorgen dat je de beste bent?

MT ja, dan is half niet goed genoeg, kijk als je een filmliefhebber bent dan ga je eerder naar cineview ofzo dan naar cutluurbewust.nl die alle rubrieken uitlicht en daardoor minder aandacht besteedt aan film

FS ja klopt, laatste vraag: heb je nog tips? Voor de introductie van een nieuw platform?

MT ja het hangt er heel erg vanaf, als je geld hebt dan kan je al hele andere dingen dan als je geen geld hebt. Wat ik wel heb geleerd is, voor mij is het ook gewoon 'spelenderwijs' bijleer hoe dingen werken. En ik heb Kunstgeschiedenis gestudeerd dus alles qua sales, strategie en leiderschap heb ik geleerd door het te doen. dus in die zin kan ik alleen tips geven in wat ik heb ondervonden. het is gewoon mega belangrijk om te blijven hangen bij mensen, en dat iedereen weet dat je bestaat, en jou op waarde weet te schatten, en dat je product gewoon professioneel is. FS oke dus je zegt: naamsbekenheid, dat mensen weten wie je bent en wat ze aan je hebben

MT ja je uitstraling gewoon, ja ik heb wel vaker gehoord: doelgroep? Ja we spreken eigenlijk iedereen aan.. Ik geloof daar niet in. Je kan niet iedereen aanspreken en niet iedereen gaat zich aangesproken voelen, dus kan je maar beter kiezen, want dan. Kijk iedereen mag onze

artiekelen lezen, natuurlijk, maar wij hebben wel focus in de tone of voice en in de keuze in wat we coveren op basis van de doelgroep, zodat de lezer weet van oja uhh hiervoor kan ik naar cultuurbewust.nl want daar vind ik dit. als wij opeens hele andere dingen gaan doen dan weten mensen ook niet meer wat ze aan ons hebben

FS oke dus je zegt: qua social media gebruik eigenlijk om jezelf te profileren en je te promoten, en daarnaast volledig je aandacht op je platform storten

MT ja weetje het is heel moeilijk bij een agenda, ik weet niet of het UitBuro een FB pagina heeft, maar het is wel moeilijk om als agenda echt een fanbase te krijgen. Want om zou te zeggen dat je als agenda echt een band kan opbouwen met gebruikers dat denk ik niet, omdat het heel informatief is. en wij zijn een community intern, en dat gaan we steeds meer naar buiten brengen