• No results found

Reden gebruik online platforms

6 Concurrentie voor het platform

6.2 Agenda-based platforms

Websites die bestaan uit een overzicht van het agenda-aanbod (inclusief recensies van consumenten) zijn ook websites die een goed voorbeeld geven voor de content die op het platform aan bod komt. Echter bij deze websites ligt de focus voornamelijk op de agendafunctie.

6.2.1 UitBuro.nl

UitBuro.nl behoort toe aan Stichting Nederlands UitBuro (NUB), een marketinginitiatief van het Amsterdams UitBuro, het Haags UitBuro, Stichting Rotterdam Festivals en Bureau Promotie Podiumkunsten, en wordt sinds de start in 2003 ondersteund door het ministerie van OCW. Het UitBuro is een onafhankelijk landelijk uitgaansmerk dat complete, betrouwbare en voor de consument herkenbare informatievoorziening over kunst en cultuur faciliteert. Het NUB is in 2012 overgenomen door VVV Nederland en hebben de krachten van de twee partijen gebundeld om elkaar te kunnen versterken. Hierdoor krijgen consumenten eenvoudiger toegang tot een compleet en betrouwbaar aanbod aan vrijetijdsactiviteiten, inclusief culturele agenda informatie en uitgaanstips (VVV, z.j.).

De agendagegevens en tips van het UitBuro worden tevens aangevuld door een groeiende groep externe

(media)partijen zowel in printvorm als digitaal. Zo zijn er structurele afspraken met onder andere De Volkskrant, het AD, VPRO, CJP, Cultura, Theater&Concertbon, Seniorweb, Classic FM en de Bankgiroloterij (UitBuro, z.j.).

Het Nederlands UitBuro richt zich alleen op landelijke organisaties, daarnaast faciliteert en coördineert het Nederlands UitBuro gezamenlijke projecten van de verschillende UitBuro‟s. Door allen te werken onder hetzelfde merk, met dezelfde database en overeenkomstige producten wordt het UitBuro steeds sterker en herkenbaarder. Naast de Nederlandse agenda verzorgt het Nederlands UitBuro ook regionale agenda's, waaronder Amsterdam, Den haag, Maastricht, Rotterdam, Groningen en Utrecht (Bressers, z.j.).

Begin 2010 is de Nationale Databank Toerisme, Recreatie en Cultuur (NDTRC) beschikbaar gesteld door het Nederlands UitBuro (NUB), VVV Nederland en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). In de

database wordt alle informatie over toerisme, recreatie en cultuur op één plaats samengebracht. Via één

infrastructuur kan de informatie op allerlei manier worden ontsloten; lokaal, regionaal, nationaal en internationaal. En dat tegen veel lagere kosten dan voorheen, omdat de deelnemers de kosten delen (NDTRC, 2014). Deze Nationale Databank, waarvan VVV Nederland de eigenaar is, is vooral bedoeld om de VVV Formulenemers en de bij VVV Nederland aangesloten Regionale Bureaus voor Toerisme (RBT‟s) krachtig te ondersteunen in hun huidige en toekomstige functioneren als promotie- en informatieorganisatie.

Aspecten van UitBuro.nl

Op de landingspagina van UitBuro.nl is meteen duidelijk dat de bezoeker er informatie, acties, aanbiedingen en tips kan vinden op het gebied van culturele festivals, klassieke muziek, jongeren cultuur, voorstellingen, exposities, concerten etc. Er kan op vele manieren gezocht worden binnen het brede aanbod op de website; zoeken kan op:  Datum - zes verschillende keuzes (vandaag, morgen, deze week, deze maand en dag of periode)

 Agenda - chronologische volgorde van alle culturele activiteiten  Locatie – op alfabetische volgorde van naam culturele instelling  Plaats – regio of plaatsnaam

 Trefwoord – elk woord in de titel en omschrijving in het record

 Genre – een keuze uit tien persoonlijke voorkeuren: Dans, Evenement, Excursie, Festival, Film, Jeugd, Gesproken woord, Muziek, Tentoonstelling, Theater

De landingspagina biedt de bezoeker de eenvoudige mogelijkheid om te zoeken op een eigen opdracht zonder dat er een specifieke naam of een specifieke locatie ingevoerd hoeft te worden. Daarnaast kan er via de site worden doorgeklikt naar een geografische landkaart per stad die een UitBuro heeft (bijvoorbeeld voor stad Amsterdam: www.AmsterdamsUitBuro.nl/cultuurkaart). Op deze cultuurkaart zijn de locaties te zien van de genres die ook via de zoekmachine te selecteren zijn. Als bijvoorbeeld het „Koninklijk Paleis‟ wordt geselecteerd op de kaart is er door middel van een pop-up schermpje een korte beschrijving te lezen over het gebouw en staan de „Producties in Koninklijk Paleis‟ weergegeven. Onderaan het pop-up schermpje is de optie „toon alle producties‟ te vinden, deze verwijst de bezoeker door naar de locatiepagina binnen de website van AmsterdamsUitBuro.nl, hier kunnen tevens direct tickets worden gekocht. Deze tickets kunnen alleen gekocht worden via de stedelijke UitBuro‟s, en niet via UitBuro.nl zelf. Er is voor de bezoeker geen mogelijkheid om reacties of beoordelingen achter te laten over de culturele activiteiten.

Marketingcommunicatiestrategie

Elk regionaal UitBuro is onafhankelijk en zelf verantwoordelijk voor de eigen lokale Marketing, PR en Sales. Zo heeft bijvoorbeeld het Amsterdams UitBuro (AUB) een initiatief gestart genaamd „Last Minute Ticket Shop‟ in

samenwerking met Amsterdamse theaters en concertzalen waar consumenten op de dag van de voorstelling, toegangskaarten kunnen kopen met 50% korting. Den Haag, Rotterdam en Groningen hebben ook een dergelijke service. Daarnaast organiseert het AUB jaarlijks de landelijke opening van het culturele seizoen met de (gratis) Uitmarkt op het Museumplein en het Leidseplein in Amsterdam. Deze wordt ondersteund door hoofdsponsor VVV, bestaat uit zo‟n 30 podia met 400 optredens en trekt ongeveer 400.000 bezoekers. Het AUB laat hiervoor jaarlijks de mobiele applicatie vernieuwen en laten ze een outdoor campagne in combinatie met een guerrilla ontwikkelen om het publiek duidelijk te maken dat de Uitmarkt eraan komt.

Ook het Utrechts UitBuro (UUB) voert op verscheidene manieren campagne. In april 2013 is, als follow up van de campagne in 2012, een campagne opgezet met als doel de naamsbekendheid van het UUB te vergroten en het merk

te laden. Hiermee wil het UUB het publiek jaarlijks verleiden en inspireren tot (meer) cultuurbezoek in Utrecht en het gebruik van de faciliteiten van het UitBuro zoals de website, de Uitagenda en de Uit-app. De campagne bevatte vijf verschillende beelden van vijf Utrechtse culturele instellingen. Dit werd vertaald naar een in-en outdoor affiche campagne, een serie ansichtkaarten, bierviltjes voor in de foyers en cafés van culturele instellingen, online banners, social media en een actie (ISSUU, 2013). In 2014 is de campagne herhaald bij de start van het nieuwe culturele seizoen (Uitfeest). Daarnaast werden social media en advertenties nadrukkelijker ingezet om het Uitrechts UitBuro als informatiebron voor alle Utrechtse cultuur onder een nog breder publiek bekend te maken (Schnetz, 2013).

Daarnaast groeiden de social media kanalen van het UUB in 2013 flink. De Facebookpagina is in 2014 actief aangepakt, er zijn tests gedaan met verschillende soorten berichten (foto‟s, geen foto‟s, kortere berichten, zonder links, e.d.) en er zijn twee bescheiden advertentiecampagnes ingezet om meer fans te genereren. Er bleek dat de extra inzet extra likes opleverde, maar met name ook een groter organisch bereik.

Positioneringsgrondslag

Het NUB is dé distributeur van agenda-informatie op het gebied van cultureel uitgaan in Nederland met het doel cultuurparticipatie te vergroten (UitBuro, z.j.). Specifieker is het NUB opgericht om een strategische positie te verwerven in de promotie en distributie van het Nederlands Cultureel aanbod. Het streven is om een landelijk netwerk te ontwikkelen van UitBuro‟s en te komen tot één merk voor de promotie van het cultureel aanbod (TLCGroup, 2014).

Door zoveel mogelijk toeristische, recreatieve en culturele informatie op te slaan in de NDTRC, kunnen lokale en regionale partijen hier over beschikken. Het VVV-netwerk en de daarmee gecombineerde UitBuro‟s zullen die informatie inbrengen. De content in de NDTRC wordt landelijk en internationaal ontsloten. Dit zorgt voor een optimale promotie van de verschillende bestemmingen in het VVV-netwerk (NDTRC, 2014).

Het NUB biedt de (potentiële) cultuurconsument met de website een herkenbare informatievoorziening over kunst en cultuur in brede zin. Het NUB wil uitgroeien tot de enige Nederlandse organisatie met een landelijke uitagenda en zo moet het Nederlandse publiek het NUB ook herkennen. Dit publiek moet op www.UitBuro.nl geïnspireerd en gegidst worden, en zowel kunnen kijken, kiezen, als kopen (UitBuro, z.j.).

6.2.2 Dagjeweg

DagjeWeg.nl is de toeristische website vol uitstapjes en nieuws over toerisme met beoordelingen die bezoekers geven op een uitstapje die bij bezocht hebben. Ook nog niet bestaande uittips op de website kunnen beoordeeld worden. Hierdoor zorgen de bezoekers zelf ervoor dat het aantal uittips op DagjeWeg.nl iedere dag groeit. De groei is met name te danken aan de vrijkaartjes voor verschillende uitstapjes en evenementen die wekelijks worden verloot onder iedereen die een ervaring op DagjeWeg.nl achterlaat. De vrijkaartjes worden aangeboden door bedrijven die een vermelding op de website hebben en deelnemen aan het zogenaamde Barterplan. Dit houdt in dat het bedrijf extra aandacht krijgt op de website, in ruilt voor vrijkaartjes.

DagjeWeg.nl brengt dagelijks onafhankelijke berichtgeving over dagtrips, korte meerdaagse uitstapjes of langere vakanties in de Benelux. Daarmee heeft de website een unieke positie verworven. Overigens is er ook nog een Engelstalige website voor toeristen uit het buitenland: DaysOut.nl. een ander populair medium is de E-krant van

Dagjeweg.nl. De website is onderdeel van Ekses Media, uitgever van websites rondom toerisme en cultuur en software omtrent informatiemanagement (DagjeWeg, 2008).

Aspecten van DagjeWeg.nl

De website is duidelijk ingericht voor het zoeken naar uitstapjes binnen Nederland. In het zoekveld kan elk gewenst zoekwoord ingevuld worden en op basis daarvan worden er uitstapjes getoond. Tevens kan er via de homepage gezocht worden binnen de populairste rubrieken: wat te doen?, uitagenda, kinderen, gezin, outdoor, museum, partner, pretpark, dierentuin, actief 50+, cultuur, provincie, plaats, groepen, vriendinnendag, familiedag, bedrijfsuitje of zwembad. Daarnaast wordt het weerbericht getoond en geeft de DagjeWeg redactie tips voor dagjes uit. In het eerste oogopslag is er ook een kader te zien waarin er direct een beoordeling ingevuld kan worden over bijvoorbeeld Ouwehands Dierenpark. Er kan, in tegenstelling tot Google en TripAdvisor, geen informatie gevonden worden over het schrijven van een beoordeling, wel is er een pagina genaamd „onze spelregels en uw privacy‟. Gebruikers krijgen de mogelijkheid om over elke gewenste activiteit een beoordeling te schrijven. Wanneer deze niet op de website te vinden is, is er een mogelijkheid een activiteit toe te voegen. In totaal kan er gezocht worden binnen 107 rubrieken en vrijwel alle plaatsen en provincies binnen Nederland. Voor het schrijven van een beoordeling wordt er niet van de gebruiker verwacht in bezit te zijn van een profiel. Daarnaast biedt DagjeWeg.nl organisaties de mogelijkheid om zelf kortdurende evenementen en tentoonstellingen of arrangementen als activiteit toe te voegen, dit gaat door middel van het invullen van een online formulier.

De beoordelingen zijn openbaar en worden weergegeven door middel van een cijfer, een titel, de datum van bezoek, reisgezelschap, kort stukje over de ervaring en eventueel kan er een gebruikersnaam toegevoegd worden. Bij het schrijven van een beoordeling kan de consument een algemene waardering via een 5-punts schaal geven. Er is geen mogelijkheid voor bezoekers om profielen van recensenten te bezoeken. Recensies van een bepaalde recensent kunnen dus alleen via activiteiten gezien worden en niet via persoonlijke pagina‟s van recensenten.

Marketingcommunicatiestrategie

DagjeWeg.nl heeft voor zover gevonden geen marketingcommunicatie uitdingen. Dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat DagjeWeg.nl met bijna 9 miljoen bezoekers per jaar al 13 jaar marktleider is voor dagrecreatie online (DagjeWeg, 2014). Hiermee is DagjeWeg.NL online marktleider op het gebied van dagtoerisme en uitstapjes en heeft de grootste en meest volledige uitdatabase van Nederland, met 7.000 uitstapjes, 17.000 kalenderactiviteiten, 7.000 redactionele verhalen en enkele duizenden arrangementen. Het is een platform voor culturele en toeristische bedrijven,

destinatiemarketing, citymarketing, familie & gezin, partners, senioren (Baas, 2014).

Wel heeft DagjeWeg.nl gesponsorde advertenties op Google wanneer er gezocht wordt naar „dagje weg‟, „dagje uit‟, „uitagenda‟ of „uitstapjes‟, deze advertentie is te vinden helemaal bovenaan de zoekopdrachten binnen Google. Ook is DagjeWeg.nl gesponsord op nummer één te vinden binnen de „normale‟ zoekresultaten.

Daarnaast heeft DagjeWeg.nl een social media strategie om zijn content binnen social media te verpakken om zo de doelgroep te bereiken. Zo is er een Facebook-marathon opgezet met vrijkaarten, waarvan het bereik is gegroeid tot boven de 100.000 Facebook-gebruikers per week. Het Twitter account van DagjeWeg.nl is onlangs door Elsevier verkozen bij de 60 meest invloedrijke Twitteraars van Nederland (Verbaasdonline, 2014).

Positioneringsgrondslag

DagjeWeg.nl positioneert zich als hét startpunt voor een dagje uit. Ze willen mensen op ideeën brengen door alle uitstapjes in Nederland en België aan te bieden en inspiratie geven voor een uitstapje, zowel op vakantie als thuis in de buurt. Met een eigen, onafhankelijke, journalistieke redactie noemt DagjeWeg.nl zichzelf uniek en staat de website voor kwaliteit en continuïteit (DagjeWeg, z.j.). HoewelAlleUitjes.nl de aanval op DagjeWeg.nl heeft geopend, heeft DagjeWeg.nl nog altijd het marktleiderschap in handen.