• No results found

4.Kwaliteit van de nieuwsapps

In document NIEUWE APPS? NIEUWSAPPS (pagina 69-77)

In dit hoofdstuk staan de resultaten van het eerste deel van mijn analyse: de kwaliteitsmeting van de nieuwsapps. De apps zijn beoordeeld op basis van de kwaliteitsfactoren ‘interactiviteit’, ‘hypertekstualiteit’, ‘multimedialiteit’, ‘actualiteit’, ‘geheugen’, ‘personalisatie’ en ‘app-design’. Deze kwaliteitsfactoren worden nader toegelicht in hoofdstuk 2. De resultaten van dit deel van het onderzoek zijn per kwaliteitsfactor geordend en zullen in de volgende paragrafen toegelicht worden. Daarna volgen enkele figuren met cijfers over de totaalscores van de apps. De scorelijsten van de individuele apps zijn te vinden in bijlage 2 van dit onderzoek.

4.1 Interactiviteit

De variabele interactiviteit meet in hoeverre de app een dialoog tussen de klassieke partijen ‘zender’ en ‘ontvanger’ mogelijk maakt. Een app wordt gezien als interactief wanneer er contact gemaakt kan worden met de journalist door middel van e-mail, chat of forum, of wanneer de gebruiker zijn/haar mening kan geven in een poll. Daarnaast is een app interactief als er de mogelijkheid is te reageren op in de app verschenen artikelen.

Figuur 4.1:De mate waarin apps voldoen aan het potentieel van de variabele interactiviteit, waarbij ‘10’ de maximaal haalbare score is. De beoordeelde apps scoren over het algemeen laag op de variabele interactiviteit. De apps van De Volkskrant behaalt de minimumscore van 0, kort gevolgd door het Financieel Dagblad dat een 0,3 scoort. De hoogste scores worden behaald door de apps van NU.nl en De Telegraaf (beiden scoren een 2,7), maar ook deze apps komen bij lange na niet in de buurt van de te behalen 10 punten. Gemiddeld scoren de beoordeelde apps op deze variabele 1,3 punten. De lage scores wijzen er op dat er weinig gebruik wordt gemaakt van de interactionele functies van de apps. Zo maakte geen enkele app gebruik van een chatroom of een discussieforum waar gebruikers (eventueel met journalisten) een dialoog met elkaar kunnen aangaan.

Datzelfde geldt voor het gebruik van polls of surveys. Van de onderzochte nieuwsorganisaties gaat alleen De Telegraaf op die manier een dialoog aan met zijn gebruikers, bij de andere organisaties is er van interactie met gebruikers op deze manier. In slechts enkele apps (NU.nl, RTL365) is het mogelijk een reactie op een artikel te plaatsen.

4.2 Hypertekstualiteit

De variabele hypertekstualiteit meet de mate waarin de app artikelen verbindt met andere artikelen, documenten, of multimedia-elementen. Wanneer een artikel in de app linkt naar iets buiten de app worden er meer punten toegekend dan wanneer er wordt verwezen naar items in

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Interactiviteit

de app .

Figuur 4. 2: De mate waarin apps voldoen aan het potentieel van de variabele Hypertekstualiteit, waarbij ‘10’ de maximaal haalbare score is.

Op de variabele hypertekstualiteit wordt uiteenlopend gescoord door de beoordeelde nieuws-apps. Een aantal apps (Dagblad van het Noorden, Financieel Dagblad, NRC) behalen de minimunscore van 0, maar de apps van NU.nl, RTL365 en de Telegraaf vormen uitschieters met scores tussen de 4,8 en 6,0. Het gemiddelde dat op deze variabele behaalt werd, is een 2,8, maar dit gemiddelde wordt sterk omlaag gehaald door de drie apps die geen enkele punt scoorden.

4.3 Multimedialiteit

Met de variabele multimedialiteit wordt gemeten in welke mate er gebruik wordt gemaakt van foto’s, audio- en videomateriaal.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Hypertekstualiteit

Figuur 4. 3: De mate waarin apps voldoen aan het potentieel van de variabele Multimedialiteit, waarbij ‘10’ de maximaal haalbare score is.

Op de variabele multimedialiteit behaalden twee nieuwsapps de maximale score. Zowel de app van RTL als die van De Telegraaf scoren de volle 10 punten. Interessant is dat er ook twee apps zijn die lager dan een 1 scoren: Het Financieel Dagblad (0.8) en De Volkskrant (0). Multimedialiteit is dus een variabele die nogal wisselend gebruikt en toegepast wordt in nieuwsapps. Gemiddeld wordt er een 6,25 behaalt op deze variabele.

4.4 Actualiteit

De variabele actualiteit maakt zichtbaar hoe vaak een artikel geüpdate wordt en hoe vaak een nieuw artikel verschijnt.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Multimedialiteit

Figuur 4.4: De mate waarin apps voldoen aan het potentieel van de variabele actualiteit, waarbij ‘10’ de maximaal haalbarescore is. Op de variabele actualiteit werd over het algemeen redelijk gescoord door de beoordeelde nieuwsapps. Gemiddeld werd er een 5,2 behaald. De best scorende app is opnieuw RTL365, die alle beschikbare punten kreeg toegewezen. Ook de apps van NU.nl en De Telegraaf (beiden 8,8) scoren bovengemiddeld goed. De laagste scores werden behaald door de replica apps van het Financieel Dagblad (1,3), De Volkskrant (1,9) en de NRC (2,5). Deze apps worden in de ochtend gepubliceerd, als waren het gedrukte kranten. De apps van de Volkskrant en de NRC bieden daarnaast een optie op actueel nieuws te laten zien dat ook op hun websites gepubliceerd wordt. Hierdoor krijgen zij iets meer punten dan het FD, dat deze optie niet biedt.

4.5 Geheugen

Het ‘geheugen’ of het archief van krant wordt in het digitale tijdperk alleen maar belangrijker. Immers: omdat dit ‘geheugen’ ook digitaal beschikbaar is wordt het makkelijk en snel

doorzoekbaar. Hierdoor is het voor nieuwsconsumenten veel makkelijker artikelen uit het verleden op te zoeken en wordt het voor journalisten mogelijk te verwijzen naar eerder verschenen artikelen. 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Actualiteit

Op de variabele geheugen werd over het algemeen het slechtst gescoord. Maar liefst zes apps (NOS, RTVNoord, Financieel Dagblad, RTL364, De Volkskrant, NRC) behaalden de minimale score van 0 punten, omdat zij niet de optie van een (doorzoekbaar) archief in de app

aanbieden. Bovendien voorzien deze apps hun berichten niet van tags, waardoor het niet mogelijk is gerelateerde berichten te op te zoeken en/ of te bekijken. De apps van NU (4,3).nl en De Telegraaf (5,2) scoren het best, met name omdat hun archief te doorzoeken is op trefwoord en categorie. Gemiddeld werd op deze variabele een score van 1,4 behaald.

Figuur 4.5: De mate waarin apps voldoen aan het potentieel van de variabele Geheugen, waarbij ‘10’ de maximaal haalbare score is.

4.6 Personalisatie

De variabele personalisatie meet in welke mate de app ingericht kan worden naar de

voorkeuren van de gebruiker. Met name apps die de mogelijkheid bieden het beginscherm te personaliseren scoren hoog op deze variabele.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Geheugen

Figuur 4.6: De mate waarin apps voldoen aan het potentieel van de variabele personalisatie, waarbij ‘10’ de maximaal haalbare score is.

Uit de resultaten voor de variabele personalisatie blijkt dat de meerderheid van de onderzochte apps ruime opties biedt het uiterlijk en gebruik van de app toe te spitsen op het persoonlijk gebruik van de lezer. Gemiddeld werden er 3,6 punten toegekend op deze variabele. Twee apps behaalden 0 punten: de apps van RTVNoord en het Financieel Dagblad kennen de mogelijkheid het beginscherm te personaliseren niet en bieden bovendien geen enkele mogelijkheid tot het ontvangen van (geselecteerde) updates of push-berichten. De Volkskrant scoorde ook niet hoog (0,9) op deze variabele: weliswaar is het in deze app mogelijk push-berichten in te schakelen, verder is er geen ruimte voor personalisatie. De apps van Wegener en het Dagblad van het Noorden hadden op deze variabele juist een uitschieter ten opzichte van hun resultaten in andere variabelen. Dit komt met name door de (uitgebreide)

mogelijkheden tot het personaliseren van het beginscherm.

4.7 App-design

Met dit laatste criterium worden een aantal zaken getest die betrekking hebben op de

gebruiksvriendelijkheid van de app, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van een ‘back-button’, en of de aan te klikken vakken groot en duidelijk genoeg zijn.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Personalisatie

Telegraaf) behalen de maximale score (10). Deze apps voldoen aan alle opties die een app een goede app maken op het gebied van ontwerp. Gemiddeld werd op deze variabele een 7,8 gescoord. Dat wijst er op dat de onderzochte nieuwsapps over het algemeen duidelijk in het gebruik zijn en qua ontwerp sterk in elkaar zitten.

Figuur 4.7: De mate waarin apps (x) voldoen aan het potentieel (y) van de variabele app-design, waarbij ‘10’ de maximaal haalbare score is.

4.8 Totaalscores

In deze paragraaf volgen tot slot de totaalscores van de inhoudsanalyse. In figuur 4.8 staan de totaalscores per app. De maximale score van 10 werd door geen van de apps behaald. Hoogste totaalscore was een 6.5 voor De Telegraaf, op de voet gevolgd door de apps van RTL365 (5,7) en NU.nl (5,3). In figuur 4.9 zijn eveneens totaalscores weergeven, maar nu geordend op de gemeten kwaliteitscriteria. Daaruit valt af te lezen dat op het criterium ‘app-design’ (7,7) de hoogste totaalscore gemeten is op een schaal van 10, terwijl de criteria interactiviteit (1,3) en geheugen (1,4) het laagst scoren.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

App-design

FIGUUR 4.8: Totaalscores per app 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

In document NIEUWE APPS? NIEUWSAPPS (pagina 69-77)