• No results found

Hoe zijn redacties georganiseerd?

In document NIEUWE APPS? NIEUWSAPPS (pagina 89-93)

Totaalscore per app

5.3 Hoe zijn redacties georganiseerd?

In het derde deel van de interviews vroeg ik mijn gesprekspartners naar de wijze waarop hun app gevuld wordt met content: wie zijn daar verantwoordelijk voor? Zijn er aparte redacteuren belast met die taak? Werkt de app op goed samen met het bestaande systeem waar de redactie in gewend is te werken?

Technische systemen

Wat betreft de content management systemen waar de verschillende redacties in werken lijkt het grootste probleem een goed werkende infrastructuur te zijn: vaak is in het verleden een keuze gemaakt voor een cms dat werkt voor een website maar alleen via omwegen ook werkt voor de app. Sommige nieuwsredacties (zoals NRC) moeten hun content handmatig is een apart systeem zetten om het in de app te kunnen publiceren. Bij andere respondenten (zoals bij RTVNoord) worden alle artikelen die op de website verschijnen automatisch doorgeplaatst naar de app. Maar de vraag is of deze ‘makkelijke’ aanpak zorgt voor een kwalitatief aanbod in de app. Het bewustzijn dat een ander kanaal een ander nieuwsaanbod vraagt lijkt te rijzen op alle redacties.

Financieel Dagblad

“We zijn één grote content-fabriek. En uit die content trekken we een bepaald deel uit en daarvan maken we die app”.

NOS

“Er is een internetredactie, die schrijft met name voor de website maar helemaal niet met het oog op mobiel. Maar dat zijn dus de dingen, inderdaad voor de toekomst. En echt een mooie slag zou zijn als je ook echt exclusieve content zou kunnen aanbieden voor mobiel en dat dingen dus eigenlijk complementair aan elkaar worden”

Wegener Media

“Wat ik zie is dat bij de verschillende titels ontzettend hard wordt nagedacht en

geëxperimenteerd met wat ik dan noem de workflow. Want: hoe doe je dat nou, ook qua fysieke organisatie?”

App-redacteur

Slechts enkele respondenten (RTL, NU.nl, Telegraaf) hebben er voor gekozen een aparte app-redacteur of zelfs app-redactie in te stellen. Deze werken bij al deze organisaties nauw samen met de internetredactie. Voor veel andere nieuwsorganisties geldt dat de internetredactie verantwoordelijk is voor het ‘vullen’ van de app: bij de titels van Wegener, bij het Dagblad van het Noorden, bij NRC, het Financieel Dagblad en de Persgroep is voor deze manier van werken gekozen. RTV Noord heeft helemaal geen app-redacteur: zij zetten hun online nieuws

automatisch over naar hun app. De motivering voor deze keuze komt veelal neer op geld: er is in veel organisties simpelweg niet genoeg geld beschikbaar om een aparte app-redacteur te betalen. Maar, voor RTL en NU.nl bleek de motivatie dat juist wél te doen voort te komen uit de ambitie die zij hebben met hun app: bij die organisaties móest er zogezegd wel een speciale app-redacteur aangesteld worden, omdat de content van de app ook onderscheidend moest zijn.

NU.nl

“We hebben bijvoorbeeld in de iPad-app nu ‘de dag van NU’, en dat is specifiek op het gebruiksmoment afgestemde content. En daar hebben we dus ook een redactielid voor aangesteld die daar ongeveer een uur per dag aan besteed. Die kijkt van ‘wat waren nou de belangrijkste onderwerpen van de dag en wat zijn nou hele leuke dingen die daarbij horen’. Die redacteur komt gewoon uit de reguliere redactie hoor. Die wordt daar voor bepaalde tijd per dag voor vrijgemaakt”.

RTL Nieuws

“Het was een heel prestigieus project. Het was belangrijk en heel goed doordacht. (…) Daarom hebben we er ook een aparte redactie hebben opgezet. Het was altijd al wel de bedoeling om het op een gegeven moment te gaan integreren met de webredactie, Maar we begonnen met een eindredacteur met twee redacteuren die zeven dagen in de week dedicated voor de app waren en een producer voor het magazine. Dus dat zijn vier mensen die fulltime aan dat product werkten.”

Bij het Dagblad van het Noorden was een internetredacteur aangewezen om in de loop van de dag verhalen waarvan verwacht wordt dat ze urgentie hebben door te zetten naar de app. Bij De Telegraaf was de (parttime) app-redacteur verantwoordelijk voor het verrijken van content.

Voor al deze app-redacteuren geldt dat van ze wordt verwacht dat zij vooral goed kunnen werken met visuele middelen: het toevoegen van foto- en videomateriaal en het samenstellen van een aantrekkelijke lay-out van de app zijn belangrijke taken voor deze redacteuren. Dagblad van het Noorden

“We hebben een iPad-redacteur benoemd. Die zet de content in de app. Die bepaalt welk nieuws groot moet en welk niet per se. Maar eigenlijk moet iedereen gewoon alles doen. Want 1 persoon is natuurlijk organisatorisch te kwetsbaar. Dus nu toevallig is de iPad-redacteur er niet, dus dan neemt de internetredacteur zijn taken over.”

Content-differentiatie

Veel respondenten geven aan in de app precies dezelfde content aan te bieden als op de website of in de krant. Maar, er is bij de meeste nieuwsorganisaties wel degelijk een bewustzijn van het gegeven dat publiceren in een iPad-app om andere content vraagt dan elders

publiceren. RTV Noord

“Het is uitsluitend content die rechtstreeks van de website afkomt. Ja. Een redacteur die maakt één keer een verhaal gewoon voor internet en daar vullen wij een database mee. Vervolgens maakt de website daar gebruik van maar de apps dus ook. De vraag begint wel te rijzen of we dat aanbod moeten differentiëren’’

Daarom zijn sommige van deze organisaties bezig met content-differentiatie, hoewel deze ontwikkeling veelal nog in de kinderschoenen staat. Dat kan als consequentie hebben dat een verslaggever van de krant (Dagblad van het Noorden) soms wel drie verschillende versies van zijn artikel maakt: een voor de krant, een voor de website en een voor de app.

Dagblad van het Noorden

“Eigenlijk moet het verhaal in de krant echt verder gaan. Wat we hebben gezegd: we zetten eigenlijk de krant op IPad. Dat was eigenlijk onze ambitie. Dus 's avonds als de eindredactie alle content naar de pagina's stuurt, dus als ze geredigeerd en bewerkt zijn, en stuurt ook diezelfde verhalen naar de iPad. Dus de iPad-abonnee ziet 's avonds in de loop van de avond zijn krant ontstaan, die eigenlijk pas de volgende dag bij de mensen in de bus ligt.”

Voor het nieuwsconcern Wegener blijkt de veelheid aan redacties een obstakel te zijn in het optimaliseren van de (verschillende) apps. Het bedrijf ziet mogelijkheden de content van de verschillende titels in één app aan te bieden, maar krijgt dit (nog) niet voor elkaar doordat de verschillende redacties allemaal met een ander CMS werken en dus alleen maar op

omslachtige wijze content met elkaar kunnen delen. Het bedrijf is zich zeer bewust dat een veranderend aanbod ook een andere organisatie van de redactie vraagt.

Wegener Media

“Voor het eerst in de geschiedenis van Wegener zijn we er eindelijk in geslaagd om te vinden dat we eigenlijk één content management systeem zouden moeten hebben...”

Invloed van lezers bezoekerscijfers

Alle respondenten maken in meer of mindere mate gebruik van de mogelijk en al dan niet in

realtime in de gaten te houden welke artikelen goed gelezen worden en welke minder. In

sommige gevallen (De Telegraaf, NRC) heeft die directe meetbaarheid van de populariteit van artikelen of multimediale content in de app gevolgen voor de keuzes die journalisten (moeten) maken bij het maken van hun artikel of bij het bepalen van de hiërarchie van die artikelen. Deze organisties gaven in de interviews aan dat veelgelezen artikelen langer ‘bovenaan’ blijven staan in de app, of eerder een vervolgartikel krijgen. Bij andere organisaties (dit gaat op voor alle respondenten met een replica app) wordt hoofdzakelijk gemeten hoe vaak de krant in de app gelezen wordt.

NRC

“Ik roep gewoon: wie helpt me door de 4000 bezoekers heen? Wij kijken wel een beetje naar wat scoort. Dat is misschien een foute terminologie, maar we kijken wel degelijk naar wat wordt gelezen en hoe we dat langer kunnen volhouden en hoe dat komt. Het beïnvloed keuzes, jazeker. Het bepaald niks, maar het is een hulpmiddel”

In document NIEUWE APPS? NIEUWSAPPS (pagina 89-93)