• No results found

2 Interview Sascha (So You Think You Can Dance) – jongere vrouw Dit is het interview met Sascha over de RTL-Connect app van SYTYCD.

Interviewer: Gisteren had jij een opdracht gekregen, wat was die opdracht zoals je hem je kon herinneren?

Sascha: Ik moest via de RTL XL app, moest ik openen en toen kwam er een pop-up van So You Think You Can Dance en daar heb ik toen op gedrukt en gekeken tijdens de uitzending. Interviewer: En had jij die uitzending ook gevolgd?

Sascha: Ja, ik heb naar die uitzending gekeken.

Interviewer: En heb je dat programma weleens vaker gezien of heb je daar fragmenten van bekeken?

Sascha: Ja ik kijk wel eens vaker naar het programma.

Interviewer: Wat vond je van het idee toen je hoorde dat er een app bij hoorde? Sascha: Nou eerlijk gezegd sprak het me niet heel erg aan.

Interviewer: Waardoor kwam dat?

Sascha: Het was me niet helemaal duidelijk wat je met de app kon en waarom je die app zou gebruiken.

Interviewer: Oke. En tijdens het kijken van het programma was jou toen iets opgevallen over informatie over de app?

Sascha: Euhm, ja ze hebben het een aantal keer herhaald in beeld. Interviewer: Hoe herinner je je dat precies als je het weer voor je haalt?

Sascha: Misschien was het vooral omdat ik erop lette. Want ik zag dat ze die app promootte en dat ze steeds zeiden tijdens het stemmen van: ‘’Ga naar de app’’.

Interviewer: Zag je het verder nog ergens? Zag je dat bijvoorbeeld in reclame blokken, zag je het tijdens het programma of zag je…

Sascha: Volgens mij in de reclame blokken.

Interviewer: Kan je je de boodschap nog herinneren? Sascha: Nee..

Interviewer: Vond je de boodschap wel duidelijk kan je je dat nog herinneren? Sascha: Ja, ik denk dat wel veel mensen opzoek gingen naar die app

Interviewer: Ja want in die boodschap hebben ze verteld dat je nu je RTL XL app moet openen, snapte je toen ook dat het dus niet een aparte programma app is maar dat je het echt in de RTL XL app moest doen of dacht je dat je het apart moest downloaden?

Sascha: Nou in eerste instantie dacht ik dat je het apart moest downloaden. Maar omdat ze bleven herhalen dat het in de RTL XL app was, dan werd het al wat duidelijker maar veel mensen hebben die app denk ik niet. Dus het zou handiger zijn naar mijn idee om dan een aparte app te maken.

Interviewer: De RTL XL app is wel door 6 miljoen mensen gedownload dus wel veel mensen hebben die op hun telefoon. Dus dat was eigenlijk het concept: omdat zo veel mensen die app al hebben dan kunnen ze daar makkelijker gebruik van maken.

Sascha: Maar mensen zitten toch niet echt in die app tijdens een programma? Of komt die pop-up gewoon naar boven?

Interviewer: Nee die komt niet naar boven op je telefoon. Het is inderdaad echt als je de app echt open hebt staan. Want als jij aan de RTL XL app denkt, wat komt er dan in jou op? Sascha: Het is meer dat ik een programma via een computer terug kan kijken als ik het gemist heb op televisie dan zou ik die RTL XL app openen en het daarin terugkijken.

Interviewer: Vind je het een raar idee dat je in die RTL XL app ook opeens tijdens een programma dingen kan doen? Vind je dat erbij passen?

Sascha: Nou het past er wel bij maar het is niet echt handig. Ik gebruik die RTL XL app juist altijd om reclames over te slaan.

Interviewer: Ja. Kon je het wel vinden toen je de RTL XL app opende? Snapte je toen waar je naartoe moest?

Sascha: Ja daar stond een pop-up dus ik kon daar gewoon op klikken, dus dat was op zich wel duidelijk. Maar ik denk vooral voor jongeren en niet voor ouderen. Omdat het niet heel duidelijk is wat ze nou precies moeten doen. En ik vond het wel handig voor het stemmen dat je gewoon via die app kon stemmen. Maar verder vond ik de berichten die erop werden geplaatst niet echt heel interessant. Het was niet dat je goede dansmoves terug kon zien, je zag alleen wat foto’s. Maar op zich wel leuk om die foto’s te zien maar niet echt tijdens een programma.

Interviewer: Je zegt het is bijvoorbeeld niet echt voor ouderen omdat zij niet echt weten wat zij in die app moeten doen, vind je dan ook dat die boodschap die dan wordt getoond in het programma zelf dat die duidelijker moet zijn?

Sascha: Ja vind ik wel. Ik vind dat er duidelijker aangegeven moet worden dat er een pop-up verschijnt en dat je daarop moet drukken. En dat het in de app zelf is. Dus dat je niet opzoek moet gaan naar iets anders.

Interviewer: Oke. En vind je een pop-up een woord wat je daarvoor kan gebruiken aangezien het voor ouderen dan ook duidelijk zou moeten zijn? Of zou je dat op een andere manier omschrijven?

Sascha: Nou je kan gewoon zeggen melding verschijnt in beeld.

Interviewer: Ja. En nadat ze dat hebben gedaan moet je ook nog een uitleg geven wat ze dan in die app verder moeten en kunnen doen?

Sascha: Nou je kan wel kort aangeven dat er foto’s worden geplaatst en wat je kon doen in die app. Maar verder zag ik ook niet heel veel wat je kon doen in die app. Ik zag een filmpje van die presentator maar dat vond ik zelf niet echt heel leuk ofzo. Dat is meer iets wat je op tv wil kijken en niet echt wat je graag wilt terugzien.

Interviewer: Juist ja. Wat was het eerste wat je opviel toen je de app opende?

Sascha: Nou in het begin was het erg leeg en ik vond de opmaak ook niet heel erg mooi. Het was niet echt een hele professionele app, het was niet heel erg dat het eruit sprong, je dacht niet o leuk.

Interviewer: En waarom leek het geen professionele app?

Sascha: Nou het leek eerder gewoon een blog of iets waar wat foto’s op geplaatst werden. Want in het begin stonden er 2 of 3 foto’s op.

Interviewer: Dus je zou eigenlijk willen dat als je hem voor het eerst opende dat ie dan al vol met content stond?

Sascha: Ja.

Interviewer: En kwam het ook door de kleuren bijvoorbeeld? Of door de vormgeving of de indeling van de app?

Sascha: Ja ik denk beiden. Het was gewoon heel erg neutraal, heel simpel. En er stonden gewoon wat foto’s op. Ik denk gewoon wat meer als een blog of een forum.

Interviewer: Zou jij zelf fellere kleuren gebruiken om het aantrekkelijker te maken? Sascha: Ja ik denk het wel, wat banners langs de zijkant iets om het iets aantrekkelijker te maken.

Interviewer: So You Think is natuurlijk op een wat jongere doelgroep gericht. Vind je dan ook dat die app ook wat drukker moet zijn om jongeren aan te kunnen spreken?

Sascha: Nou niet perse drukker maar wel dat het er wat meer uitspatte want ik vond het een beetje saai eerlijk gezegd.

Interviewer: Want toen jij het programma keek was er echt een punt waarvan je dacht dat zou ik echt in die app moeten kunnen doen?

Sascha: Nou dat stemmen vind ik wel heel handig. En ik vond het een beetje eentonig dat er de hele tijd stond van pittig of niet pittig of zoiets.

Interviewer: Vond jij dat vreemd?

Sascha: Ja een beetje wel, haha. En verder ja, je kon niet echt een mening geven ofzo, je kon niet zeggen van dit vond ik goed of dit vond ik niet goed. Het is leuker als er echt interactie is tussen personen. Dat je kan uitleggen waarom iets leuk is.

Interviewer: En zou je het dan ook leuker vinden als je het kon zien van anderen dus hun reacties daarop?

Sascha: Ja dat wel, en ik denk dat het ook wel leuk zou zijn als je gewoon die dansers

complimenten kon geven ofzo dat je een bepaald persoon aanklikt en dat je daar een berichten bij plaatst. Ik zag nu dat je alleen een foto kon delen ofzo maar reageren, volgens mij kon dat niet. Het zou leuker zijn als mensen onder foto’s konden reageren. Nu zie je de foto en ja dan? Het is hetzelfde als je het op Google ziet. Dus je kan er verder niks mee.

Sascha: Je en misschien gewoon meer een soort van chat ik weet het niet maar wel dat je gewoon als kijker je mening kan delen waarom jij een voorkeur had voor een bepaalde dans. En ja, eigenlijk geen foto’s maar meer filmpjes. Bijvoorbeeld dat ze een dans doen van bekende artiesten, dat ze een optreden doen waardoor ze geïnspireerd zijn of een choreograaf die iets laat zien. Ja zoiets meer. Meer informatie ook naast het programma. Dingen die je al op tv ziet waarom zou je dat nog een keer ernaast zien.

Interviewer: Ja. En was er iets wat je wel leuk vond in de app?

Sascha: Haha, nou ja het was wel leuk om die foto’s te zien maar verder niet echt volgens mij. Interviewer: En die percentages die je bijvoorbeeld zag als je ergens op stemt? Als je ergens op had gestemd en had gezegd of iets pittig was of niet pittig dan zag je hoeveel procent van de mensen het wel met jou eens waren.

Sascha: Ik heb eerlijk gezegd niet gestemd. Maar dat is wel leuk om te zien lijkt me, dat je gewoon weet wat anderen ervan vonden. Dat vind ik vaak op televisie tijdens een uitzending ook wel leuk om te zien of mensen de mening delen. Of dat je nou de enigste bent die echt iets heel goed vindt.

Interviewer: En als er een ander programma was wat jij leuk vind om te kijken van RTL, zou jij het dan nog een keer proberen om zo’n app te openen erbij?

Sascha: Nou ik denk wel bij soortgelijke programma’s, dus meer van die show programma’s. Echt iets waar je kan stemmen. Waar veel gebeurt, niet gewoon normale series.

Interviewer: Dus bij Goede Tijden Slechte Tijden zou je hem dan niet openen? Sascha: Nee, meer iets bij The Voice Of Holland.

Interviewer: Ja, want er is bijvoorbeeld bij Voetbal International ook een app. Voetbal International is een programma waar een aantal mannen die verstand hebben van voetbal om de tafel zitten en het met elkaar erover hebben. Nu stellen zij vragen aan de kijkers via die app en dan kunnen kijkers dus eigenlijk antwoord geven op die vragen. En andersom. Die kijkers kunnen ook vragen stellen aan die mannen aan tafel. En die worden dan ook soms aan hun gesteld.

Sascha: Ja dat is wel leuk, dan heb je het gevoel dat je echt deel uit maakt van het programma. Interviewer: Dat lijkt jou een leuker concept.

Sascha: Ja als ze dat echt gelijk tijden het programma vragen. Dat lijkt me wel heel leuk. Dan kan ook jouw vraag in de uitzending komen.

Interviewer: Ja want als jouw vraag in de uitzending komt, vind je het dan een stuk specialer om daaraan deel te nemen omdat je denk dat je kan maakt op een ‘prijs’ gevoel ofzo? Sascha: Ja .

Interviewer: Zou jij zo’n app aan vrienden aanraden?

Sascha: Nou op dit moment niet misschien als er meer opties zijn en als je echt heel erg in het programma zit en je wil echt dan wel maar alleen om te stemmen. Of er moet echt een hele

mooie foto in staan. Zo van: kijk even op deze app want er staat een mooie foto. Maar tegenwoordig maak je toch al snel een printscreen en stuur je die door.

Interviewer: En als je op televisie een commercial zag voor die app, wat zou jou dan wel triggeren om die app te gebruiken? Stel hij is precies zoals jij wil wat zou dan de boodschap zijn die jou zou triggeren om die app te openen?

Sascha: Nou ik denk dat als je die commercial ziet dat je sowieso wel benieuwd bent wat voor app het is maar ja ik vind het lastig om te zeggen wat voor boodschap. Ik denk meer gewoon van dansscènes, goede stukjes eruit. Want dat is ook waarom je het programma kijkt omdat je echt van dansen houdt en het knap vindt en waardoor ze geïnspireerd zijn. En ik denk dat je dat ook wel terug moet zien in zo’n app.

Interviewer: Zie jij verder nog een groot verschil tussen een normale app downloaden en de RTL XL app? Of is het in jouw ogen vrijwel hetzelfde?

Sascha: Ja vrijwel hetzelfde alleen dat nu dus die app erin zit. Normaal gesproken download je eerst de app in de app store.

Interviewer: En heb je ook eerder gebruik gemaakt van second screen? Sascha: Dus een app in een app?

Interviewer: Ja een app tijdens het televisie kijken.

Sascha: Nee eigenlijk niet want als ik televisie kijk dan kijk ik gewoon televisie. Voorheen moest je dan vaak stemmen via bellen en dat deed je dan weleens. Of via de telefoon maar niet in een aparte app daarvoor.

Interviewer: Dus dat was via een ander programma en niet in een app? Sascha: Nee.

Interviewer: Oké nou dat waren alle vragen die ik had bedankt dat je mee deed aan het interview.

Sascha: Alsjeblieft.

3

Interview Marianne (So You Think You Can Dance) – Oudere

Outline

GERELATEERDE DOCUMENTEN