• No results found

9 Interview Ron – oudere man

Interviewer: Dit is het interview met Ron over de RTL XL app die bij Voetbal International hoort. Wat was precies de opdracht die je had gekregen?

Ron: Er was aan mij gevraagd om naar VI te kijken en daarbij de RTL XL app te openen en daar het VI app te openen.

Interviewer: Ja. Want heb je het programma weleens eerder gezien? Ron: Ja ik heb het weleens vaker gezien ja. Ja ik kijk er af en toe naar. Interviewer: En je vindt het wel altijd leuk om naar te kijken? Ron: Soms vind ik het leuk maar vaker vind ik het niet leuk.

Interviewer: En is het dan dat je met iemand mee kijkt in de familie? Of?

Ron: Nee hoor, nou ja soms kijk ik met Jeroen mee, mijn zoon. En soms kijk ik ook, dan zet ik het zelf aan. Het ligt eraan.

Interviewer: Omdat er niks anders op tv is of..

Ron: Ja zoiets. Ja ik hou van voetbal dus daarom kijk ik er nog weleens naar.

Interviewer: En is er nog iets opgevallen in het programma over die RTL XL app die je moest openen?

Ron: Ze hebben in het programma hebben ze het eventjes heel kort aangestipt. Ze zeiden er wel iets over.. Dat was meteen voorbij eigenlijk volgens mij.

Interviewer: Weet je nog wat ze daar precies over zeiden?

Ron: Nee kan ik je niet vertellen. Ze hebben er iets over gezegd. Ze hebben het genoemd. Het was echt heel even zo van klik en het was geloof ik gelijk weer weg. Want als ik het niet van te voren geweten had had ik er ook niet verder op gelet ofzo.

Interviewer: Dan had je hem ook niet geopend? Ron: Nee.

Interviewer: En het was namelijk ook daarvoor in de reclameblokken en tijdens de reclameblokken, daar zit een filmpje in van open nu je RTL XL bij VI. Dat was ook niet opgevallen?

Ron: Reclameblokken kijk ik niet.

Interviewer: Even kijken. Want was het duidelijk wat je moest doen in de RTL XL app? Daar download je natuurlijk een app apart.

Ron: Ja, nee ik heb hem gewoon aangeklikt en nou dan was het eigenlijk klaar. Het was heel simpel. Ja.

Interviewer: Dus het was wel logisch dat je de app daarin kon vinden? Ron: Ja het was heel simpel.

Interviewer: Wat we eigenlijk proberen is mensen duidelijk te maken dat ze geen aparte app meer hoeven te downloaden. Want sommige mensen gaan toch nog naar de app store om daar de app te downloaden. En dat proberen wij ook in de boodschap te verwerken. Hoe zouden we dat beter duidelijk kunnen maken? Je hebt die boodschap natuurlijk niet gezien, maar..

Ron: Ik denk, laat zeggen, als die app gebruikt wordt en dergelijke dan moet er vooral in het programma meer aandacht aan besteed worden. Dat ze daar er wat meer over vertellen. Want anders zou ik het niet weten en het zou mij ook niet, dat ik uit mezelf daarnaar ga zoeken naar dat soort dingen. Dus als zij daar meer over praten enzo, en een verkoop praatje. Dan zou ik hem wel misschien een keer gaan bekijken uit nieuwsgierigheid. En die nieuwsgierigheid werd door hun niet gewekt in ieder geval.

Interviewer: Nee want het enige wat ze nu doen is zoveel % van de kijker vindt dit en dit en dan staat er onder: open nu je RTL XL app.

Ron: O ja, ja, ja dat heb ik inderdaad ook weleens gezien.

Interviewer: Ja. Maar dat was niet binnengekomen dat je dat dan ook kon openen? Ron: Ja maar het boeit mij ook niet zo. Ik zal het niet zo snel gaan doen.

Interviewer: En komt dat dan omdat je alleen televisie kijkt en je echt daarop wilt richten? Ron: Nou ik heb niet de neiging om in zo’n programma vragen te gaan stellen of me ermee te gaan bemoeien, ik vind het wel best.

Interviewer: Je vindt het zo genoeg? Ron: Ja.

Interviewer: Wat was het eerste dat je opviel toen je de app opende?

Ron: Hoop kletspraat. Het gaat nergens over. Wat dat betreft past het wel goed bij het programma. Het gaat helemaal nergens over.

Interviewer: Want zag je die polls als eerste of zag je die video’s?

Ron: Nou ik zag natuurlijk eerst hun boek dat verkocht moest worden. En daarna vragen van mensen die ja onzinnige dingen.. Van is dat je schaduw of weet ik veel. Nou ja, allemaal

onzinnige opmerkingen. Ja dan ook nog eens een keer de vraag wat ze vinden van NAC of wat dan ook. Dus nee geen bijzondere dingen.

Interviewer: Want wat dacht je van te voren dat je in de app zou kunnen doen? Voordat je hem had geopend? Toen had je misschien wel een idee van dat zou er misschien in kunnen staan? Ron: Daar heb ik niet echt over nagedacht.

Interviewer: En als je zo terug denkt, wat zou je dan verwachten van zo’n app?

Ron: Nou ik zou eigenlijk denken van goh dat het misschien wat leuke dingen rondom voetbal benaderbaar zou maken maar dat doet het niet.

Interviewer: Wat meer weetjes?

Ron: Ja… of dat je naar bepaalde plekken gaat via die app maar dat doet het niet. Interviewer: En wat bedoel je met bepaalde plekken?

Ron: Nou dat je vanaf daar in Voetbal International in het medium Voetbal International komt, dat je daarnaar doorverwezen wordt maar dat gebeurt niet.

Interviewer: Want had je wel je Facebook eraan verbonden? Ron: Ik had wel mijn Facebook verbonden ja.

Interviewer: Maar daar had je niks in gezien?

Ron: Nee ik heb alleen wat reacties gezien. Voor de rest niet.

Interviewer: En wat had je in de app gedaan? Had je nog ergens op geklikt? Ron: Nee alleen een beetje gekeken naar wat mensen zeggen en doen. Interviewer: Niet ergens op gestemd?

Ron: Nee.

Interviewer: En de filmpjes had je die nog bekeken? Ron: Nee.

Interviewer: Vond je iets leuk aan de app om te doen of had je zoiets van dit is allemaal overbodig.

Ron: Voor mij zal het in principe de laatste keer zijn dat ik hem open want ik heb daar gewoon geen behoefte aan.

Interviewer: En bij een ander programma?

Ron: Ook niet. Je hoort weleens vaker van second screen en je hoort dat soort dingen ook maar ik heb die behoefte helemaal niet.

Interviewer: Was het wel altijd duidelijk wat een second screen was?

Ron: Nou voor mij niet nee. Want ik ga dat ook niet uitzoeken van wat is second screen of iets degelijks nee. Ik voel die behoefte niet.

Interviewer: Want als je het nu zou omschrijven wat zou je ervan verachten wat een second screen is?

Ron: Een soort app zeg maar die extra achtergrond informatie geeft. Interviewer: Bij een televisieprogramma?

Interviewer: Ja is het ook precies ja. Wat vond je van de styling van de app? Ron: Ja oké.

Interviewer: Ja? Hoe zou dat beter kunnen?

Ron: Nou ik denk dat dat opzich wel oké is. Dat zag er wel rustig uit en dergelijke. Dus dat vond ik wel ja.

Interviewer: En de kleuren? Groen en grijs. Vond je die ook prima? Ron: Ja was mij betreft goed ja.

Interviewer: Paste goed bij het programma? Ron: Ja, ja was oké.

Interviewer: En miste je nog iets van menu’s? Of vond je het fijn dat je alles op 1 pagina kon zien door te scrollen?

Ron: Ja als je menu’s krijg dat krijg je natuurlijk allerlei mogelijkheden die er eigenlijk volgens mij niet in zitten. Volgens mij is de app vrij compact. Dat je dus wel op iets kan reageren en zo maar voor de rest niet. Althans wat ik gezien heb.

Interviewer: Ja, het kan ook dat je dingen mist omdat er zo veel informatie staat dat je zo veel moet scrollen.

Ron: Ja maar dat zijn allemaal dus weer Tweets en Facebook berichten die allemaal voorbij komen en. Dus ja. Ik heb ook niet.. Dan kijk ik en dan denk ik ja leuk dat die mensen dat vinden moeten ze zelf weten. Dus.

Interviewer: En je ziet die commercial toevallig.

Ron: Ja de commercial had ik niet gezien, die had ik niet gezien. Interviewer: Wat zou jij daarin verwachten? Wat zou jou triggeren? Ron: Kan ik geen antwoord op geven.

Interviewer: Het moet echt een beetje op je afkomen?

Ron: Ja wat ik ook al zei dat ze het in het programma wat meer duidelijker zouden moeten maken, maar..

Interviewer: En iets van een prijs? Zou dat helpen om hem te openen? Dat je iets kon winnen? Misschien een voetbal kaartje van een leuke wedstrijd ofzo?

Ron: Ja dat maakt altijd zulk soort dingen wel aantrekkelijk. Van goh nou leuk ik ga eens proberen om een prijs van mijn favoriete club eruit te halen dat is inderdaad wel aardig ja. Interviewer: En zou jij deze app wel aan vrienden aanraden die dit programma vaak kijken? Ron: Nee.

Interviewer: Gewoon omdat je geen extra’s hebt? Ron: Ik zie totaal geen toegevoegde waarde. Totaal niet.

Interviewer: En die app zou je dus ook niet nog een keer gebruiken en ook niet als er nog allemaal extra dingen in zitten?

Ron: Nou kijk als je op een zekere hoogte, als je te horen krijgt van goh nou ik gebruik die app en allemaal leuke dingen en zo. Dan zou ik daar best weleens een keer naar kijken. Dan prikkelt

het wel mijn nieuwsgierigheid. Kijk nu heb ik het gezien en voor mij geen toegevoegde waarde. En als er dingen aan zouden komen waarvan ik denk goh nou dat is misschien wel leuk, dan zou ik nog wel een keer willen kijken.

Interviewer: Ja. En wat is in jouw ogen het verschil tussen een app die je gewoon kan downloaden en een app in RTL XL?

Ron: Ik denk dat een app die je gewoon kan downloaden dat die laagdrempeliger is. Omdat je dus dan 1 keer krijgt van goh download die app. En dan heb je hem staan. En dat klik je hem al eerder aan dan als je eerst naar RTL XL moet gaan omdat je hem misschien ook vergeet. En als je hem anders op je bureaublad ziet dan denk je o ja. Dus ik denk dat dat beter is.

Interviewer: Want nu kun je die app dus alleen gebruiken tijdens het programma want die banner verschijnt in beeld als je het programma kijkt, wat vind je daarvan? Vind je dat onhandig dat je niet op een later tijdstip ernaar kunt kijken of denk je mensen gebruiken het verder toch niet?

Ron: Als het verder niks toevoegt dan denk ik niet dat dat een bezwaar is nee. Interviewer: Dus dat geeft geen reden om het in de app store te doen. Ron: Nee.

Interviewer: Heb je weleens een andere second screen app gebruikt? Ron: Nee.

Interviewer: Ook niet van een andere zender ofzo? Ron: Nee.

Interviewer: Oke, nou dat waren alle vragen had je nog dingen toe te voegen over de app die je nog wilde zeggen?

Ron: Nee ik denk… het enige om zo’n app een succes te maken is om toch wat meer inhoud aan geven zou moeten worden. Want inhoudelijk vind ik het helemaal niks. En dat is dus… Misschien past het wel bij het programma ook, want het programma heeft natuurlijk ook.. Het heeft nauwelijks met voetballen te maken. En de reacties in de app die zijn eigenlijk van hetzelfde niveau van allemaal een beetje onderbroekenlol achtig. Dus daarom heeft het voor mij geen toegevoegde waarde.

Interviewer: Oke nou heel erg bedankt! Ron: Graag gedaan.

Outline

GERELATEERDE DOCUMENTEN