• No results found

8 Interview Jeannette (Voetbal International) – oudere vrouw Interviewer: Dit is het interview met Jeannette over de RTL XL app die bij Voetbal International

hoort. Wat was precies de opdracht die je had gekregen?

Jeannette: De opdracht was om een app te downloaden voor Voetbal International en dan de banner of de banner te openen.

Interviewer: Ja precies. En had je dat programma wel eens eerder gezien, of delen ervan? Jeannette: Ik heb het programma wel gezien maar de banner niet.

Interviewer: Oke.

Jeannette: Het was voor mij helemaal nieuw. Maar RTL Voetbal International heb ik wel gezien. Interviewer: En wat vond je daarvan? Vond je dat leuk of niet leuk?

Jeannette: Voetbal International? Interviewer: Ja.

Jeannette: Nou het is niet mijn programma. Nee ik zou het niet zo gauw kijken.

Interviewer: Want je gaf aan dat je het weleens eerder hebt gezien, kwam dat dan omdat het toevallig op tv was?

Jeannette: Nee omdat mijn zoon dan en mijn man kijken. Interviewer: Oke, die kijken wel altijd?

Jeannette: Ja die kijken soms. Niet altijd maar soms.

Interviewer: Was er in het programma dit keer iets opgevallen over de RTL XL app? Zag je daar iets over in het programma zelf, dat je die moest openen?

Jeannette: Nee, is me niet opgevallen. Nee is me niet opgevallen.

Interviewer: Oke, voordat het programma begon had je een promotiefilmpje, een promo. Over dat je toen de RTL XL app kon openen om mee te praten over Voetbal International en hij had het nog een paar keer genoemd in het programma. Dan zei hij bijvoorbeeld: zoveel procent van de stemmers vond dit en dit. Praat ook mee in de RTL XL app. Kun je je daar nog iets van herinneren?

Jeannette: Nee dat heb ik niet.. Dat is me niet kunnen.. Nee..

Interviewer: Dat is ook interessant om te weten want wij zijn dus bezig met een onderzoek hierover en of het de mensen inderdaad opvalt dat zij de app moeten openen en of het duidelijk is en het is opvallend dat veel mensen het niet hebben gezien en dat het niet is opgevallen terwijl het heel vaak wordt vermeld. Dus er is toch iets in die boodschap ….

Jeannette: Wat niet helemaal duidelijk is! Want het is mij ook niet opgevallen. Interviewer: Want je hebt die app geprobeerd?

Jeannette: Ja.

Interviewer: Je hebt die app geopend. Ging dat helemaal goed? Jeannette: Ja ging probleemloos.

Interviewer: Dus je was gelijk naar de RTL XL app gegaan? En toen zag je echt onmiddellijk die banner in beeld komen?

Jeannette: Ja, ja meteen.

Interviewer: Toen je erop klikte ging ie gelijk open? Jeannette: Ging ie meteen open. Geen enkel probleem.

Interviewer: En als je hem opent zie je Facebook en Twitter bovenin. Jeannette: Ja.

Interviewer: Had je daar nog een gedachte van o nu komen er berichten op mijn Facebook pagina?

Jeannette: Nee heb ik niet bij stilgestaan. Nee heb ik helemaal niet aan gedacht. Ik was meer eigenlijk van meer wat er allemaal op stond en ja de reacties van de mensen. Dus dat heb ik niet nee.. Ik was niet bang van o jeetje nu kom ik op Facebook of wat dan ook.

Interviewer: Want je had het op een tablet geopend? Jeannette: Op een tablet, een iPad ja.

Interviewer: Veel mensen hadden namelijk het gevoel o nu komen mijn berichten op Twitter of op Facebook. Maar de telefoon is wat kleiner en dan staat er dus heel groot: Log nu in met Twitter of Facebook en daardoor dachten ze o ik kan het alleen doen als ik inlog.

Jeannette: Nee, nee, nee.

Interviewer: Wat was het eerste dat je opviel toen je de app opende?

Jeannette: De reacties. De reacties van het programma, het onderwerp waar het over ging eigenlijk. Allerlei reacties.

Interviewer: En dat waren die polls? Die vragen dat je bijvoorbeeld kon stemmen?

Jeannette: Ja ook maar ook algemene reacties. Ik denk dat ik meer naar de algemene reacties euh.. Die zullen er ook tussen hebben gezeten, maar ik keek eigenlijk meer naar de sommige onzinnige reacties. En daar kon ik mij een beetje druk over maken. Misschien dat dat andere juist wegviel daardoor.

Interviewer: Van de kijkers?

Jeannette: Van de kijkers. Van ja moet je kijken hoe je haar zit of weer wat over van der Gijp en ja.. Heel onzinnig.

Interviewer: Ze kunnen over televisie altijd heel kritisch zijn inderdaad ja.

Jeannette: Ontzettend kritisch! En ontzettend veel cynisme soms. Ja en dan krijg ik eigenlijk die mensen die daar weer op reageren en dan denk ik ja. Ik zat er niet op te wachten.

Interviewer: Ja, want die reacties zag je dan op een bericht dat Voetbal International had geplaatst of zag je dat op Twitter/Facebook of ergens anders?

Jeannette: Je op Twitter, en op Facebook eigenlijk ook wat er dan voorbij komt, ja. Interviewer: En wat dacht je van te voren dat je in de app kon doen? Je had natuurlijk die opdracht gekregen. Wat dacht je dat je kon doen bij Voetbal International?

Jeannette: Reacties plaatsen. Dat was mijn eerste.. Eigenlijk wat bij mij opkwam. Het zal wel iets zijn om reacties op te plaatsen. Hoe je.. Dus dat was wel duidelijk en dat was meteen de link die ik legde.

Interviewer. Ja. En leek het jou ook leuk en iets toevoegen aan het programma? Jeannette: Nee, nee, voor mij niet.

Interviewer: En bij een ander programma als je dat kon doen?

Jeannette: Misschien wel. En nou wil je zeker weten welk programma dan haha. Ja… Goh joh daar overval je me eigenlijk mee. Maar soms is het wel leuk om je mening te geven of over mee te praten maar daar kan ik nu geen antwoord op geven. Daar zou ik me echt in moeten verdiepen. Maar hier heb ik geen behoefte aan om ook maar iets van me te laten horen. Interviewer: Omdat je het programma niet leuk vindt?

Jeannette: Ja omdat ik eigenlijk het prog… ik vind het programma niet interessant genoeg. Interviewer: Ja. Je kon bepaalde dingen in de app doen, even het programma vergeten. Wat vond je leuk en niet leuk om te doen? Want je kon er filmpjes afspelen. Je kon dus vragen stellen aan de presentator. Je kon vragen beantwoorden van de presentator. Wat vond je leuk en niet leuk, als je het programma vergeet.

Jeannette: Haha, Ja.. Nou daar heb ik eigenlijk geen mening over. Interviewer: Het was gewoon neutraal?

Jeannette: Ja neutraal. Want ja misschien.. Weet je wat het is Lara ik heb helemaal niks met het programma. Dus eigenlijk ja, als je al die dingen ziet dan denk je van mij hoeft het niet. Omdat het mij niet zo interesseert. Dus voor mij is het niet belangrijk. Ook al heb je heel veel dingen die je er kan doen voor mij is het niet belangrijk. Dus ik hecht daar ook niet zo veel waarde aan. Dus ik verdiep me daar ook niet echt in.

Interviewer: En kijk je bijvoorbeeld weleens The Voice? Jeannette: Ja!

Interviewer: The Voice vind je dat leuk?

Jeannette: Ja vind ik een heel leuk programma! Dat vind ik echt een leuk programma! Interviewer: Bijvoorbeeld zo’n app daarbij? Dat je kon reageren? Dat lijkt je dan wel leuk? Jeannette: Dat lijkt me heel leuk! Dat lijkt me heel leuk omdat er hele talenten voorbij ziet komen dat je er helemaal stil van wordt. En dat je dan uit spontaniteit een reactie kunt geven van, o wat prachtig! Ik val helemaal stil, ik zit er helemaal in. En dat zou voor mij en ik denk een hoop mensen wel een toevoeging zijn.

Jeannette: Nou voor The Voice zou ik bijvoorbeeld stemmen op een bepaalde kandidaat, ik zou misschien ook weleens willen zeggen hoe Wendy en hoe heet het van Krabbe, Martijn Krabbe, hoe die presenteren. Want die dragen heel veel van het programma vind ik. Euhm ik zou dan ook op gegeven moment willen uiten als ik een liedje heel erg mooi vond en ja kritiek heb ik er eigenlijk niet zo heel veel op, op het programma. Want ik vind het heel goed in elkaar gezet. Interviewer: En zou je er dan ook filmpjes bij willen zien in de app? Of vind je dat een beetje dubbel op omdat je al televisie aan het kijken bent en daarbij ben je ook de app aan het gebruiken?

Jeannette: Ja dat zou ik dubbelop vinden. Voor mij niet nee. Dat zou ik misschien wat storend vinden. Dat zou wat afleiden.

Interviewer: Omdat je twee geluiden door elkaar hoort. Jeannette: Ja, ja, ja. Dus dat zou ik niet, nee.

Interviewer: En dat stemmen, je gaf aan dat je dan wel zou willen stemmen in de app. Nou is dat voor RTL een hele grote inkomstenbron. Omdat iedereen dan belt en dat zou geld opleveren dus dat zouden ze niet zo snel in de app doen. Wat ze weleens doen is dat je kan stemmen en kan zien wat andere mensen ervan vinden. Maar dan telt het niet mee als een stem op televisie, daar moet je nog steeds echt voor bellen. Wat zou je daarvan vinden? Jeannette: Nou zou misschien ook wel leuk zijn. Ja, het zou misschien toch wel ook iets toevoegen eigenlijk, ja.

Interviewer: Wat vond je van de styling van de app van Voetbal International? Vond je het handig dat je gewoon door alles helemaal naar beneden kon scrollen? Vond je de kleuren mooi?

Jeannette: Ja de kleuren vond ik, ja ik vond het er mooi uitzien. De kleuren vond ik mooi en overzichtelijk.

Interviewer: Dus ook al vind je het programma niet leuk, je had het niet anders gewild. Dit was gewoon duidelijk?

Jeannette: Ja het was duidelijk. Interviewer: Geen menu’s ofzo?

Jeannette: Nee want ook dan denk ik dat het weer heel onrustig wordt. Mensen kijken een tv programma daarnaast kunnen ze de app gebruiken en als er te veel informatie binnenkomt dan krijg je dus dat je weer wordt afgeleid. Maar ook weer afgeleid van het programma. Want dan ben je je weer aan het concentreren op de app, en ik denk dat dat heel verwarrend overkomt. Interviewer: Die app die kun je alleen kijken als het programma live is. Dus die kun je niet na afloop nog een keer gebruiken. Dat is het probleem met RTL XL een beetje. Zou jij het programma ook meer live gaan kijken als er een app bij zit, dus als er zo’n app bij zit bij The Voice. Kijk je dat weleens terug via RTL XL?

Jeannette: Nee ik kijk het nooit terug, nee.

Jeannette: Goede Tijden Slechte Tijden omdat ik daar nou eenmaal, dat volg ik al jaren. Maar nee ik kijk eigenlijk heel weinig programma’s terug. Ik moet er zijn en dan kijk ik televisie maar ik ga niet dingen terugkijken.

Interviewer: Behalve GTST dan toch? Jeannette: Ja behalve GTST.

Interviewer: En stel daar zou zo’n app bij zitten zou dat dan een reden zijn voor jou om dat vaker live te kijken of ligt het er bij jou echt aan of je thuis bent?

Jeannette: Dat ligt er bij mij echt aan of ik thuis ben. Interviewer: Dus dat zou niet..

Jeannette: Nee dat zou niet relevant zijn.

Interviewer: Als je een commercial zag van de app op televisie wat zou je dan daarin

verwachten? Wat zou jou triggeren of aanspreken om zo’n app te openen om dat ook echt te gaan doen? Want wat ze nu zeggen is, een heel verhaal over open nu je RTL XL app daar kun je dit en dit in vinden. Dat kun je doen door je RTL XL app te openen en te klikken op de banner. Wat voor verhaal zou jij daarin verwachten? Wat voor verhaal zou jou echt triggeren om die app te openen? Om het te doen?

Jeannette: Nee..

Interviewer: Het moet echt op je afkomen?

Jeannette: Ja ik vind het goed zo. Ja misschien is dat heel… Ik zou daar geen verbeterpunten in vinden of iets met een bepaalde reclame wat meteen pakkend is, nee.

Interviewer: En als ze er een prijs in vermelden, dus dat je iets kan winnen?

Jeannette: Iedereen vindt het leuk om wat te winnen. Dus dat zou wel weer wat leuker worden, misschien zou dat het wat speelser maken, ja.

Interviewer: Want ze leggen nu inderdaad uit wat het is, wat je ermee kunt doen en dan met een prijs zou dat je wel overhalen om misschien mee te doen?

Jeannette: Ja misschien wel. Want iedereen vindt het leuk om wat te winnen dus dat geeft dan toch weer een reden van ja stel dat ik wat win, ja. Dat zou inderdaad, ja. Niet zo’n slecht idee zijn denk ik. Ik denk dat je dan ook meer mensen nog binnenhaalt. Altijd met prijzen he. Interviewer: Ja. Dit was natuurlijk in de RTL XL app Vind je het handiger om dat apart te downloaden of hierin te openen?

Jeannette: Het zou mij niet zo veel uitmaken. Interviewer: Het is dezelfde moeite?

Jeannette: Ja het zou voor mij niet zo veel uitmaken. Interviewer: En je begreep het wel in een keer toch? Jeannette: Ja zonder probleem.

Interviewer: En had je weleens een ander programma, sorry een andere app gebruikt bij een televisie programma? Bij een andere zender? Of je had bijvoorbeeld ook een keer een app bij

GTST die zat dan niet in RTL XL maar die kon je los downloaden. Heb je weleens zoiets gebruikt?

Jeannette: Nee nooit, Nee..

Interviewer: Dus die reclames waren er dan ook niet uitgesprongen ofzo. Jeannette: Nee.

Interviewer: Oke. Dit waren alle vragen die ik had. Had jij misschien nog opmerkingen of vragen?

Jeannette: Nee eigenlijk niet. Het was helemaal duidelijk. Het interview was heel prettig dus. Interviewer: Nou heel erg bedankt.

Jeannette: Nou dankjewel!

Outline

GERELATEERDE DOCUMENTEN