• No results found

Enquête resultaten 1 Voetbal International resultaten

6 Wat is de waardering en kennis van de RTL Connect app onder de RTL XL app gebruikers (en

6.1 Enquête resultaten 1 Voetbal International resultaten

In deze paragraaf worden de enquêteresultaten bekeken. Deze zijn te vinden in bijlage VI, net als het code boek en de enquêtevragen. De enquête die hoort bij Voetbal International is ingevuld door 2.604 respondenten. 1.739 Respondenten behoorde tot de doelgroep. Aangezien 1.739 respondenten er te veel zijn om te analyseren zijn er aselectief 377

respondenten uit genomen en die zijn vervolgens geanalyseerd. Aangezien een voorwaarde is van de enquête de persoon Voetbal International kijkt, is de enquête vooral ingevuld door mannen (omdat het programma zich op mannen richt).

Bij de enquête van VI is voor het grootste deel (93,7%) ingevuld door mannen. 6,1% Van de respondenten was dus een vrouw. Dit komt omdat de doelgroep van VI mannen van 20 t/m 49 jaar is.

Gebruik RTL XL app

Uit de enquête blijkt dat 46,4% van de doelgroep de RTL XL app heeft gedownload en minimaal een keer per maand gebruikt. 41,5% Heeft de RTL XL niet gedownload maar kent RTL XL wel. meerdere keren per week gebruikt en het grootste deel van de doelgroep (18%) altijd naar VI kijkt.

Het grootste deel van de doelgroep heeft beide fragmenten gezien over de-RTL-Connect app bij Voetbal International, namelijk 64,8%. 30,4% Heeft alleen fragment 1 gezien (de poll) en slechts 1,9% heeft de speciaal gemaakte promo gezien. 2,6% Heeft geen van beide fragmenten gezien.

Na het zien van een van de twee fragmenten was het voor 60,6% van de doelgroep helemaal duidelijk hoe ze de RTL XL app konden gebruiken. Bij het zien van beide fragmenten is dit 90,2%. 39,4% Vond de uitleg over de app niet of deels duidelijk. Bij 13,2% van de respondenten waarbij de app niet (geheel) duidelijk was, kwam de boodschap niet binnen en bij 7,5% van deze respondenten waarbij de app niet (geheel) duidelijk was, was onzeker over het verplicht registreren met Facebook/Twitter/RTL XL. Voor 16,4% was het na het zien van een van de twee fragmenten niet duidelijk hoe de app werkte.

Gebruik RTL-Connect

Van de respondenten heeft 51,6% de RTL-Connect app gebruikt. De onderdelen die door deze groep gewaardeerd werden, waren het beantwoorden van stellingen (44,3%), een vraag stellen aan de tafelgasten (34,3%) en backstage content bekijken (16,9%). 3,6% Vond extra informatie interessant.

De reden waarom de respondenten de RTL-Connect app niet hebben gebruikt is voornamelijk omdat ze tijdens het programma geen app willen gebruiken (37,9%). Ook gaven de

respondenten aan dat de RTL-Connect app hen niet aansprak (22,3%). 10,7% Begreep niet wat voor extra’s er in de app te vinden waren.

Waardering RTL-Connect

Er werd in enquête een vraag gesteld over hoe RTL de app leuker kan maken en wanneer de mensen die de app nog niet hadden gebruikt, de app wel zouden gebruiken. Hieruit kwam naar voren dat de doelgroep graag aandacht wilt krijgen tijdens het programma (19,4%). Zij willen als app gebruikers deel uit maken van en invloed hebben op het programma. 12,8% Gaf aan dat de app aantrekkelijker zou worden als er meer extra’s in zouden zitten. In paragraaf 6,2 is meer te lezen over wat voor extra’s de doelgroep in de app zou willen zien.x

99% Van de doelgroep zou de RTL-Connect app zeker/misschien nog een keer gebruiken en 94% vindt dat de mogelijkheden die in de app werden aangeboden, overeen komt met hun verwachtingen.

Gemiddeld heeft de RTL-Connect app van Voetbal International een 7,6 gekregen van de app gebruikers. 9,7% Gaf de app een onvoldoende. Een vijfde van de app gebruikers vindt dat er

nog ruimte is voor verbetering van de app. 19,7% Van de personen die de app had beoordeeld gaf aan dat zij hun cijfer gaven omdat er nu meer binding is tussen hen en het programma.

RTL heeft een belang bij live kijken in verband met meer inkomsten genereren. In de enquête werd dan ook gevraagd of de app ervoor zorgt dat de VI kijkers het programma door deze app vaker live zullen kijken. 34,7% Gaf aan het programma hierdoor zeker/misschien vaker live te kijken. 58,1% vulde in dat zij het programma altijd al live keken.

Om te zien of het antwoord op de ene vraag invloed heeft op het antwoord op de andere, zijn er kruistabellen gemaakt. Deze zijn eveneens te vinden in bijlage VI. Bij de vragen of de doelgroep de RTL-Connect app heeft gebruikt en de fragmenten heeft gezien kwam er uit dat de variabelen een symmetrisch verband hebben. Ditzelfde geldt voor de hoogte van het rapportcijfer en of de respondenten door de RTL-Connect app het programma vaker live gaan kijken. Tussen leeftijd en de onderdelen in de app die zij leuk vinden is geen verband te zien.

6.1.2 So You Think You Can Dance resultaten

Naast de enquête die is uitgezet onder de Voetbal International kijkers, is er ook een enquête uitgezet onder de So You Think You Can Dance kijkers. In totaal hebben er 94 respondenten die tot de doelgroep behoren de enquête ingevuld waarvan 43 respondenten de RTL XL app hebben gedownload en SYTYCD kijken. Het grote verschil tussen het aantal respondenten bij de VI enquête en bij de SYTYCD enquête komt omdat er bij VI prijzen aan verbonden zaten (zoals een meet en greet en een boek). Maar ook werd het onderzoek bij VI in de uitzending gepromoot. Bij SYTYCD waren deze mogelijkheden er niet. SYTYCD richt zich voornamelijk op vrouwen, vandaar dat deze enquête voornamelijk is ingevuld door vrouwen.

Frequentie

11,8% Van de respondenten gebruikt de RTL XL app gemiddeld 1 keer per maand. De grootste groep (44,2%) kijkt SYTYCD soms en 18,6% kijkt het regelmatig.

Fragmenten

81,8% Van de doelgroep heeft het fragment gezien. Voor 43,3% hiervan was duidelijk wat ze konden doen met de RTL XL app bij SYTYCD. 43,3% vulde in dat het deels duidelijk was en 13,3% vond dat het niet duidelijk was wat zij met de RTL XL app bij SYTYCD konden doen. Bijna de helft van de personen die hadden ingevuld dat het niet duidelijk was, vond dat er geen goede uitleg was, 38,5% vond de app te ingewikkeld.

Waardering RTL-Connect

Van de geënquêteerden heeft 35,1% de RTL-Connect app gebruikt. Bij meer dan 10% lukte het hun niet en 54,1% heeft de app niet geopend. De onderdelen die gewaardeerd werden door de respondenten waren: mening geven over de dansen (38,7%), mening geven over de uitslag (25,8%) en 19,4% vond de extra informatie leuk. De geënquêteerden die de app niet hebben gebruikt noteerden dit niet te doen omdat de app hen niet aansprak (29%), zij geen app wilde gebruiken tijdens het programma (19,4%) en 9,7% gaf aan dat zij niet begrepen wat voor extra’s er in de app zaten. Deze personen gaven aan dat zij de app misschien wel zouden gebruiken als er meer extra’s in de app zaten (26,7%), het niet tijdens het programma was (13,3%) of wanneer er prijzen te winnen vallen (13,3%). 10% Geeft aan dat als de app meer aandacht zou krijgen in het programma dat zij de app dan wellicht zouden gebruiken.

Van degenen die de app al eens heeft gebruikt gaf 81,8% aan de app zeker nog een keer te gebruiken. 18,2% Gaf aan dit misschien te doen en niemand gaf aan dat zij dit niet meer zouden doen. Voor 58% was de app naar verwachting. 41,7% Van de geënquêteerden vond dat de app niet aan hun verwachtingen voldeed. Zij hadden meer extra’s in de app verwacht (44,4%) en ook hadden zij meer beeldmateriaal verwacht (22,2%).

Het rapportcijfer dat de RTL-Connect app gebruikers gaven voor deze app was gemiddeld een 6. 83,3% hiervan vond dat er ruimte was voor verbetering. Een kwart van de respondenten zou het programma vanwege de RTL-Connect app vaker live SYTYCD kijken. 1/3eZou dit misschien

doen.

Net zoals bij VI is er gekeken naar verbanden bij SYTYCD tussen de vragen. Bij SYTYCD zijn er geen verbanden gesignaleerd tussen de vragen. Dit komt onder andere door het lage aantal respondenten bij SYTYCD.

Outline

GERELATEERDE DOCUMENTEN