• No results found

Hoe wordt RTL-Connect gebruikt door RTL XL app gebruikers? Wanneer de kijker gebruik wil maken van de RTL-Connect app moet hij of zij in het bezit zijn

5 Wat is het huidige gebruik van de RTL-Connect app?

5.3 Hoe wordt RTL-Connect gebruikt door RTL XL app gebruikers? Wanneer de kijker gebruik wil maken van de RTL-Connect app moet hij of zij in het bezit zijn

van de RTL XL app. Om te kijken of deze app meer dan gemiddeld is gedownload sinds de inzet van RTL-Connect, worden de downloadcijfers van de RTL XL app geanalyseerd.

In bijlage III is in figuur 19: Aantal RTL XL app downloads, te zien hoeveel keer de RTL XL app per week wordt gedownload. Ook zijn er in deze bijlage de figuren: figuur 20 Aantal RTL XL app downloads op IOS per week en Figuur 21 Aantal RTL XL app downloads op Android per week te vinden waarin het aantal RTL XL app downloads getoond is per week van week 38 t/m week 16. Vanaf week 5 werd RTL-Connect ingezet. Uit deze figuur kan worden opgemaakt dat RTL- Connect heeft geen positieve invloed heeft gehad op het aantal RTL XL app downloads. Voordat RTL-Connect werd ingezet, genereerde de RTL XL app gemiddeld 11.800 app downloads per week. Nadat RTL-Connect werd ingezet genereerde de RTLXL app gemiddeld 9.855 app downloads per week.

5.3.1 Everybody Dance Now

In bijlage III: figuur 10 meest gebruikte onderdelen EDN, is een tabel te zien waarin te zien is hoe vaak de onderdelen in de app van EDN gebruikt zijn. Het meest succesvol zijn de vragen in de app ‘answer a native question’. Video doet het minder goed en social media wordt

nauwelijks gebruikt, alleen bij de laatste liveshow steeg het aantal events hierbij aanzienlijk. De hoeveelheid beantwoorde vragen loopt ongeveer parallel aan het algemene gebruik. Vooral de finale doet het hierbij beter (ook relatief gezien t.o.v. de andere liveshows). Het lijkt erop dat naarmate de app meerdere keren is ingezet bij het programma (te zien aan liveshow 4) er meer events plaatsvinden in de app (Pruijsen, 2015).

5.3.2 So You Think You Can Dance

In bijlage III: figuur 13 Onderdelen SYTYCD app, is te zien hoe ieder onderdeel van de app het heeft gedaan bij de gebruikers. Net als bij Everybody Dance Now worden de vragen het meest beantwoord in de app. ‘Comment on a Facebook post’ doet bijna geen enkele gebruiker.

In bijlage III is in figuur 11 Aantal stemmen per aflevering SYTYCD te zien hoe vaak er is gestemd per aflevering. Vooral in het begin van het seizoen bleek dit heel populair. Vanaf auditieronde drie nam dit heel erg af. Ook is er te zien hoe vaak er gestemd is per aflevering. Vanaf de ‘bootcamp’ steeg het aantal stemmen in de app weer. Bij Voetbal International: Figuur 14 Gebruik Onderdelen VI (Pruijsen, 2015). Zijn de vragen die gesteld werden in de app het meest beantwoord. Verder hebben opvallend veel personen zich aangemeld met Facebook of Twitter. Video werd ook veel gekeken in de app. Bij TBATB zijn er tijdens het programma geen dergelijke analyses gemaakt.

5.4 Conclusie

Om antwoord te geven op de deelvraag: ‘Wat is het huidige gebruik van de RTL-Connect app?’ is er in dit hoofdstuk antwoord gegeven op de drie sub-deelvragen die gezamenlijk een antwoord geven op de deelvraag.

5.4.1 In welke mate wordt RTL-Connect gebruikt door de kijkers?

De app wordt naarmate er vaker uitzendingen van een programma in een seizoen zijn geweest, steeds minder gebruikt. Dit komt waarschijnlijk doordat de app bij de eerste paar afleveringen voor de kijkers nog helemaal nieuw is. Naarmate de afleveringen worden uitgezonden blijft er nog een vast groepje gebruikers over en blijf de performance constant. Gemiddeld wordt de RTL-Connect app rond de 4.000 keer per aflevering gebruikt. Bij het ene programma is het aantal gebruikers constant, bij het andere programma daalt het aantal gebruikers en bij weer een ander programma stijgt het aantal gebruikers. Dat laatste (bij EDN) komt waarschijnlijk door technische redenen. Dit kan ook per programma verschillen omdat de app bij ieder programma anders is. In de ene app zijn de mogelijkheden veel beperkter dan bij de andere apps.

5.4.2 Op welk moment wordt de RTL-Connect app gebruikt?

Bij alle programma’s is te zien dat de pieken in het gebruik hoog zijn als er een aankondiging wordt gedaan van de app in het programma door de presentator. Bij scribes zijn geen

duidelijke pieken te zien. Ook de promo die uitgezonden wordt voordat het programma begint, doet het erg goed en veroorzaakt hoge pieken in het gebruik. Tot slot valt het ook op dat wanneer er een reclameblok begint de app ook vaker wordt ingeschakeld.

5.4.3 Hoe wordt RTL-Connect gebruikt door de RTL XL app gebruikers?

Het gemiddeld aantal RTL XL app downloads per week is niet gestegen. Dit aantal is zelfs gedaald. Het meest succesvol zijn de vragen in de app ‘answer a native question’. Video doet het minder goed en social media wordt nauwelijks gebruikt. De hoeveelheid beantwoorde vragen loopt ongeveer parallel aan het algemene gebruik. Vooral de laatste uitzending doet het hierbij beter (ook relatief gezien t.o.v. de andere liveshows). Vooral in het begin van het seizoen van SYTYCD bleek stemmen heel populair. Bij VI bleek dat social network login wel veel werd gebruikt.

5.4.4 Conversie

Programma Gem. conversie Verband conversie

EDN 0,46% Geen verband

SYTYCD 1,23% Geen verband

VI 0,85% Negatief verband

6 Wat is de waardering en kennis van de RTL-

Outline

GERELATEERDE DOCUMENTEN