• No results found

1 Interview Laura (So You Think You Can Dance) – jongere vrouw Interviewer: Dit is het interview met Laura Otto over de RTL-Connect app die bij So You Think

You Can Dance hoort. Wat was de opdracht die je had gekregen voor dit interview?

Laura: Om de aflevering van zondag van So You Think You Can Dance te kijken en de app die daarbij hoort te gebruiken.

Interviewer: Heb je het programma eerder gezien? Of fragmenten daarvan?

Laura: Ja ik heb wel het programma eens eerder gezien maar dat is meer als ik tv kijk en ik kom er toevallig op dat ik dan blijf kijken omdat ik het wel een heel leuk programma vind maar niet dat ik er elke zondag voor klaar zit.

Interviewer: Want je keek het dan wel gewoon voor het dansen? Daar houd je wel van? Laura: Ja ik vind dansen heel leuk en het is een heel leuk en aantrekkelijk programma, enthousiast dus, ja leuk!

Interviewer: Wat vond je ervan toen je hoorde dat er een app bij het programma hoorde? Wat was jouw eerste reactie?

Laura: Ja leuk! Omdat je natuurlijk kan stemmen en vroeger kon dat alleen maar via de telefoon en nu als je gewoon de app hebt dan kan je stemmen je kan er heel veel dingen bij verzinnen en allemaal tooltjes erbij doen en dat is wel handig als je daar een app voor hebt. Interviewer: Ja. Het was nu namelijk een opdracht dat je die app moest downloaden. Maar stel het was je toen opgevallen dat er een reclame was voor die app, zou je hem dan ook uit jezelf hebben gedownload?

Laura: *lang nadenken* Als ik het heel weinig kijk misschien niet omdat je hem dan moet downloaden en dan denk je misschien kijk ik het de volgende keer niet. Maar als ik iets vaker het programma zou kijken dan zou ik het zeker downloaden.

Interviewer: Want je had die RTL XL app wel al of nog niet?

Laura: Nou nee ik had er in het verleden een beetje problemen mee gehad met het kijken en het afspelen van video’s en toen heb ik hem verwijderd en sinds dien had ik hem er niet meer op staan.

Interviewer: Want je had hem op je telefoon of op je tablet? Laura: Ja (telefoon).

Interviewer: Waren jou nog in het programma of omtrent het programma of andere dagen promotionele acties opgevallen over de RTL XL app in combinatie met So You Think You Can Dance?

Laura: Ja voordat het programma begon zag je in die reclame dat Dennis zei van download de app en dat viel me op en toen ben ik naar de app gegaan en toen zag ik meteen de banner van open nu je So You Think You Can Dance app en speel mee en dat heb ik toen gedaan.

Interviewer: En had je het nog op meer momenten gezien of had je echt alleen aan het begin van het programma dat Dennis het zei, de presentator?

Laura: Ja ook misschien in reclames tussen het programma door maar dat weet ik niet zeker, volgens mij wel. En inderdaad bij de aankondiging.

Interviewer: Er waren namelijk ook nog scribes in beeld gekomen, waren die jou nog opgevallen? Dat zijn een soort pop-ups alleen dan op televisie, dat je ziet dat je je RTL XL app moet openen.

Laura: Ja ik denk het wel, maar hoorde dat niet ook bij Dennis?

Interviewer: Ja en het kwam ook door het programma heen. Dan zag je de uitslagen van de mensen die hadden gestemd.

Laura: Ja die had ik ook gezien.

Interviewer: Wat kon je je nog herinneren van de formulering van de boodschap? Laura: Ook met dat van Dennis erbij of alleen dat wat er in beeld stond?

Interviewer: Ja dat met dat van Dennis erbij.

Laura: Ja wel enthousiast. Zo van, wel echt een call to action van: je kijkt dit programma wil je mee doen of wil je je mening geven dan kan je die app downloaden en dat het echt handig was en wel dat het je nieuwsgierig maakt en dat had ik gedaan en het was ook wel echt dat het zo was.

Interviewer: En vond je het echt een duidelijke boodschap of had er nog iets duidelijker gekund?

Laura: Nee ik vond het een duidelijke boodschap.

Interviewer: Dus toen heb je gelijk de app geopend, was het gelijk goed gegaan of had je hem eerst toch nog in de app store gedownload of had je ergens verkeerd op geklikt in de RTL XL app?

Laura: Nee het downloaden ging gewoon goed en het openen van de app ook. Maar bij het openen van de app had ik wel een beetje onduidelijkheden. Ik kreeg dus een startscherm en daar stond een beeld op van So You Think You Can Dance maar er stond een kruisje bovenin. En ik dacht dat bij het opstarten van het programma dat het startscherm gewoon kwam en dat je dan moest wachten maar het bleek dat je op het kruisje moest klikken. En daarom zat ik echt 2 minuten naar het scherm te kijken en toen kwam er niks dus dat vond ik een beetje

onduidelijk.

Interviewer: Dus daar had eigenlijk beter kunnen staan: ga verder?

Laura: Ja of gewoon dat hij automatisch naar het goede scherm ging want ik snap niet waarom je dan op een kruisje moet klikken. Daarna moest je inloggen en dat is wel logisch want je moet dat met je social media doen. Dus ik heb gewoon met Facebook ingelogd. Maar toen stond er

toch dat er was iets, dat als je iets compleet wilde hebben dan moest je met Twitter inloggen of met iets anders en ik vond het een beetje vaag dat ik en met Facebook en met Twitter in moest loggen. Dat is natuurlijk voor die Tweets en voor de Facebook posts maar dat wist ik niet waardoor ik dacht van waarom moet ik nou op allebei de dingen inloggen. Dat vond ik een beetje overbodig en irritant ook.

Interviewer: Ja je kon daar op het kruisje klikken en dan hoefde je niet in te loggen.

Laura: Ja ik dacht dan dat het niet volledig zou zijn. En daarna toen kwam ik dus op het scherm terecht en toen kwam er in het begin gewoon niks omdat de dans nog bezig was, het was nog niet echt begonnen waardoor ik zoiets had… Want dit was de eerste keer dat ik die app gebruikte dus ik zat meteen zo van zit ik wel op het goede scherm, ja ik voelde me een beetje onzeker zo van doe ik wel het goede.

Interviewer: Omdat er zo weinig in stond?

Laura: Ja, en tijdens de eerste dans toen twijfelde ik daarover maar toen erna… Oja en toen kwam er meteen een prijsvraag in beeld en stond er registreer je hiervoor. En toen dacht ik wow ik moet me nog helemaal registreren om mee te kunnen doen met de app wat niet zo was. Het was alleen bij de prijsvraag. Maar dat was ook een beetje onduidelijk en toen daarna toen de eerste dans begon toen kwam de beoordeling en de stemmen en toen werd het duidelijk en sinds dien is het een hele duidelijke app.

Interviewer: Dus als die app eigenlijk al gevuld was bij het eerste gebruik dan zou het voor jou veel duidelijker zijn en zou je niet zo onzeker zijn erover?

Laura: Ja en meer wat meer gebruiksaanwijzing voor beginnende gebruikers. Zo van dat het meteen door gaat dat je op kruisje moet klikken bij het wachtscherm. Naja iets wat het makkelijker maakt want ik zat echt te twijfelen of ik wel op het goede scherm zat. Interviewer: Want als het geen opdracht was had je hem dan weg geklikt denk je? Laura: Nee dat denk ik niet, ik ben wel nieuwsgierig.

Interviewer: Maar denk je dat anderen dan wel weg zouden klikken omdat ze ongeduldig worden of dat ze denken ik doe iets fout?

Laura: Nou ik weet niet precies wat de doelgroep is van So You Think You Can Dance of RTL. Maar ik denk wel dat mensen die misschien iets ouder zijn dat die wel echt iets hebben van ik snap het niet .

Interviewer: En toen je de app opende wat was toen de eerste content die opviel? Was dat het stemmen?

Laura: Ja die prijsvraag kwam dus eerst wat op zich wel aantrekkelijk was maar als je het voor de eerste keer gebruikt dan… Misschien is een prijsvraag handiger als je het iets vaker gebruikt, als je iets meer binding hebt met het programma. Dat je dan denkt van o dat wil ik winnen! En dat je die iets later in het programma laat verschijnen. En daarna kwam de eerste stem en misschien is het leuk om te beginnen met een welkom tekst of een leuke afbeelding. Gewoon

een intro wat heel laagdrempelig is waardoor iedereen denkt van oo leuk ik zit in de goede app. Ik denk dat dat wel leuk is.

Interviewer: En ook een bevestiging van he je zit goed blijf kijken.

Laura: Ja een welkom het gaat zo beginnen, wacht even. Nou niet wacht even maar gewoon een tijdsvulling.

Interviewer: Wat dacht je in eerste instantie dat je in de app zou kunnen doen? Wat waren je verwachtingen daarover?

Laura: Nou het stemmen op de dansers natuurlijk. En dat je je mening kon geven en ik vond het heel leuk dat er gewoon beelden bij stonden dus dat was eigenlijk mijn eerste verwachting. En uiteindelijk bleek dat er inderdaad ook nog veel beeld te zien was en een beetje

achtergrondinformatie. Dat je muziek kreeg te zien wat er werd gedraaid vond ik ook heel leuk En dat soort dingen.

Interviewer: Want had je ook nog extra dingen willen doen? Zouden er nog dingen zijn die je leuk had gevonden in de app?

Laura: Ja, ik had hier opgeschreven dat, ja je had inderdaad die Tweets en die berichten daar die Facebook dingen, ik maakte er zelf niet echt gebruik van. Maar het is op zich wel leuk om te kijken als je daar wat mee hebt denk ik. Dat je ook zelf een bericht kan plaatsen, best wel simpel. Dat was allemaal wel goed. Dan mis ik een beetje een menu, dat je echt kan gaan naar, want je hebt nu alleen 2 tabbladen, dat je kan klikken op social dingen dat je meer over het programma, dat je misschien een beetje achtergrondinformatie daarover krijgt,

achtergrondinformatie over de deelnemers, dat miste ik eigenlijk wel. Want als je zo laat in het programma stapt dan vind je het leuk om een beetje net als bij het programma zelf, dan doen ze van een kijkje achter de schermen. Bij iemand thuis. Dus dat vind ik leuk en als je daar die app aan linkt weet je wel. En misschien dat je thema’s kan toevoegen. Dat je leuke wist je dat feitjes over de deelnemers, over danssoorten dat zou ook wel heel leuk zijn. Dat je inderdaad thema stemmen. Thema deelnemers, een beetje op die manier een overzicht maken. Interviewer: Wat heb je allemaal in de app gedaan? Heb je nog op dingen geklikt of heb je alleen een beetje gescrold?

Laura: Ja ik heb alles wel doorgenomen. En het bleek inderdaad simpel, wel goed maar ik denk dat je er wel wat meer uit kan halen.

Interviewer: Heb je er ook nog in gestemd? In de app? Laura: Ja.

Interviewer: Wat vond je ervan dat je ook het percentage kon zien van de rest van de stemmers? Vond je dat ook leuk?

Laura: Ik vind alleen wel een puntje dat als je hebt gestemd en je scrolt omhoog dan zie je niet meer wat je daarvoor hebt gestemd. Dan verdwijnt dat weer naar 0% en dat is ook wel leuk om dat te houden.

Interviewer: Dat je dat gewoon later weer terug kan kijken. Zou je het leuk vinden als er ook wat meer interactie was? Dus dat je ook reacties kunt zien van andere mensen, dat die dat daar kunnen schrijven of vond je het zo wel goed?

Laura: Nee via de social zie je dat wel al.

Interviewer: Wat vond je niet leuk om in de app te doen?

Laura: Nou dat social berichten die spraken me niet heel erg aan omdat het best wel veel was en het best wel veel hetzelfde. Ja want iedereen ging op zijn idool uitblinken maarja daar kan je ook gewoon weer langs scrollen.

Interviewer: Wat vond je van de styling van de app?

Laura: Het viel me op dat het best wel gewoon een gijze lay-out was. En nu achteraf kun je ook niet meer die app in. Dat is ook wel jammer. Misschien zou je dat ook kunnen verbeteren. Dat je kan terugkijken ook dat je dan weer terug informatie over de deelnemers, misschien scorende weet je wel, dat? Misschien dat je alles gewoon even weer kan terugkijken. Als je erover wilt napraten.

Interviewer: Of stel je moet halverwege het programma weg dat je dan later nog even verder kan kijken.

Laura: Ja, gewoon alle scores en alles nog kan meemaken. Maar ja de app was best wel grijs. En RTL is natuurlijk wel echt wit, ik bedoel de RTL site wit en zwart en oranje en SYTYCD is meer paars. Naja maakt niet uit. Maar dan zou ik meer die kleuren verwachten. Dus of dat donkere wat ze bij SYTYCD vaak hebben of dat lichte van RTL maar grijs was echt niet aantrekkelijk. Interviewer: En wat vond je verder van de vormgeving? Want je gaf aan dat je inderdaad het menu miste. Maar wat vond je ervan dat alles onder elkaar stond? Had je twee kolommen gewild?

Laura: Nee ik vond onder elkaar goed. Gewoon dat je snel kon scrollen. Ja tekst afbeelding vond ik ook goed omdat ik beeld erg belangrijk vind. Tijdens het stemmen zag je ook vaak een persoon erbij. Misschien nog wat persoonlijkere beelden erin. Ik vond alleen wel dat als je die Tweets had, je hebt natuurlijk het scherm open omdat je wil mee ‘dingesen’. Maar die berichten zijn de ene keer zwart en de andere keer grijs. En dan heb je hem open en je ziet constant in je ogen zie je dat zwart voorbijkomen. Dus dat vind ik wel.

Interviewer: Dus als dat gewoon een kleur was dan was het beter? Laura: Ja.

Interviewer: Zou jij die app aan vrienden aanraden en waarom?

Laura: Ja omdat het een handige toevoeging is bij het programma. En omdat het is gewoon handig. Je kan stemmen je kan informatie opdoen en als het inderdaad meer verbeterd wordt dan wordt het alleen maar beter. En ja, ik ben enthousiast. Het is gewoon leuk om mee te doen aan het programma.

Interviewer: Dus je vond het wel goed genoeg om aan te bevelen? Laura: Ja.

Interviewer: En wat voor cijfer zou je dan geven op een schaal van 1 tot 10?

Laura: Ik denk een 7. Wel gewoon echt goed. Maar wel dat er nog meer uitgehaald kan worden.

Interviewer: Zoals de kleuren, de styling…

Laura: Ja de thema’s, ja gewoon al die punten die ik net opnoemde.

Interviewer. Ja. Als je op televisie een commercial zag voor een app. Wat zou jou dan triggeren om de app te openen? Dus wat zou er echt in gezegd moeten worden wil jij de app openen? Laura: Nou inderdaad dat je kan stemmen. Misschien dat je iets kan winnen. Dat je een beetje het groepsgevoel, dat je kunt kijken wat anderen vinden, dat je kan bijdragen aan het programma.

Interviewer: Is er in jouw ogen nog een verschil tussen de app in de RTL XL app en een gewone app die je los kan downloaden?

Laura: Huh?

Interviewer: Is er in jouw ogen een verschil, want nu moest je dus in de RTL XL app moest je hem openen, zie jij een verschil tussen dat en als je hem gewoon los download?

Laura: Nee ik denk het niet. Alleen dat naartoe gaan vind ik vrij makkelijk alleen jammer dat je er niet achteraf in kan komen.

Interviewer: Vond je het wel logisch of vond je het juist allemaal wat lastiger/ingewikkelder? Laura: Ja eigenlijk wel wat ingewikkelder. Ik snap het wel maar misschien als je een oude doelgroep hebt die zou het misschien niet zo snel doen.

Interviewer: Dus jij had het handiger gevonden als je hem zoals normaal gewoon in de app store kon openen?

Laura: Ik denk het wel. Maar andere kant het is ook maar 1 keer in de week dat het is en dan heb je wel de hele tijd die app op je telefoon staan. Ik denk dat je hem wel via RTL XL kan houden maar dat je hem ook nog op andere tijden beschikbaar houdt.

Interviewer: Want RTL XL is natuurlijk ook voor het terugkijken van programma’s dus je vind het logisch als je die app dan ook hierin kan terugkijken?

Laura: Ja.

Interviewer: Want als je aan RTL XL denkt, wat zou dan jouw eerste idee daarover zijn? Laura: RTL XL, die app?

Interviewer: Ja je hebt een website en een app. Dat vormt samen 1 platform.

Laura: Ja dan denk ik toch wel aan programma’s. Terugkijken is heel handig en RTL is heel breed met aanbod. Ja gewoon heel fijn om, gewoon heel veel aanbod aan programma’s. Interviewer: Ja. Je kan er namelijk in terugkijken en in vooruitkijken. En nu dus ze het dus ook nog live tijden programma’s. Denk je dat dat een logische stap is?

Laura: Vooruitkijken wel alleen zou ik er zelf nooit geld aan uitgeven. En live kijken, als je op een andere plek bent bijvoorbeeld?

Laura: O! Ja dat vind ik heel handig.

Interviewer: En heb je ooit andere second screens gebruikt bij programma’s? Laura: Ja bij TVOH het programma.

Interviewer: Wat vond je van TVOH app?

Laura: Ja heel goed. Het was gewoon heel duidelijk dat je kon stemmen. Super stemmen, heel duidelijk en leuk.

Interviewer: Vond je die nog beter dan deze? Laura: Ja.

Interviewer: Weet je nog waardoor dat komt? Het is waarschijnlijk al een tijd terug?

Laura: Ja maar ik denk toch omdat het simpeler was maar ook aantrekkelijker. Het was rood,

Outline

GERELATEERDE DOCUMENTEN