• No results found

Oké, helder Dank!

172 8.8 Interview 2: presentator

Spraakmakers (KRO-NCRV) media logic visual radio Er is natuurlijk iemand bijgekomen. Die alles in beeld brengt. Maar dat zijn natuurlijk ook niet mensen die bij ons op de redactie meedraaien. Dus het is wel iemand van buitenaf die erbij komt. Daardoor blijf je wel het gevoel houden dat er iemand erbij komt om het goed in beeld te brengen.

8.8. Interview 2: presentator

Spraakmakers (KRO-NCRV) media logic De radioregisseur bijvoorbeeld, dat is wel een directe collega. Dus dat voelt dan als iemand uit jouw team. 8.8. Interview 2: presentator

Spraakmakers (KRO-NCRV) professional spatial opportunities Nou ik denk dat dat een wezenlijk verschil is, omdat je dan in de aanloop naar een uitzending even mee ga denken van: “Hé leuk jongens, ik zou dat of dat nog willen hebben, of ik zoek dat alvast op, of kunnen we dat niet meenemen?”

8.8. Interview 2: presentator Spraakmakers (KRO-NCRV)

role convergence En dat merk je wel bij de verslaggevers, die zijn natuurlijk veel met de Community op pad. En de één is daar actiever in dan de ander, maar die proberen bijna altijd nu bij een reportage om beeld en echt filmpjes te maken.

8.8. Interview 2: presentator Spraakmakers (KRO-NCRV)

content convergence En dat merk je wel bij de verslaggevers, die zijn natuurlijk veel met de Community op pad. En de één is daar actiever in dan de ander, maar die proberen bijna altijd nu bij een reportage om beeld en echt filmpjes te maken.

8.8. Interview 2: presentator

Spraakmakers (KRO-NCRV) de-convergence Kijk, als het gewoon studiogesprekken zijn, dan wordt daar echt niet of nauwelijks over nagedacht. 8.8. Interview 2: presentator

Spraakmakers (KRO-NCRV)

professional spatial opportunities

En ik denk dat als iemand op de redactie zou zitten, dat je dan, zoals we ook nu denken: “Vergeten we de

Community niet? Wat kunnen we daarmee doen? Wat doen we online?” Ja, dat zijn de mensen die dat als ownership... Er is niemand die het ownt, zeg maar. Ik denk dat het daar in zit.

8.8. Interview 2: presentator Spraakmakers (KRO-NCRV)

content convergence Met name op het Mediaforum of bij stand.nl, en bij onderwerpen, het echt verrijken met beeld. Met filmpjes of...

8.8. Interview 2: presentator

Spraakmakers (KRO-NCRV) content convergence En in de studio, op het moment dat er een spannend wordt, of dat er een studiogast het niet eens is met de ander, dan kun je natuurlijk wel met mimiek een hoop doen. Door daar ook meer op in te zoomen.

8.8. Interview 2: presentator

Spraakmakers (KRO-NCRV) de-convergence En ik moet je eerlijk zeggen, dan ben je zelf ook druk bezig, dus ik zie dat ook niet of dat gebeurt. Doen jullie dat? Of niet? Wordt er dan veel meer ingezoomd? 8.8. Interview 2: presentator

Spraakmakers (KRO-NCRV)

role convergence Ik zag het vandaag wel. Toen iemand een plan had bij Stand.nl, keek een andere gast verbaasd. En toen dacht ik wel: er moet meteen geschakeld worden naar hem. Dus ik denk dat je daar wel wat toevoegt.

8.8. Interview 2: presentator

Spraakmakers (KRO-NCRV) content convergence Toen iemand een plan had bij Stand.nl, keek een andere gast verbaasd. En toen dacht ik wel: er moet meteen geschakeld worden naar hem. Dus ik denk dat je daar wel wat toevoegt.

8.8. Interview 2: presentator

Spraakmakers (KRO-NCRV) professional spatial opportunities Dus ik denk dat je daar wel wat toevoegt. 8.8. Interview 2: presentator

Spraakmakers (KRO-NCRV)

content convergence En daar krijg ik ook wel eens reacties op, hoor. Mensen uit mijn omgeving hebben dan zitten kijken en luisteren, en die zeggen dan: “Ja, die vent vond het maar niks hoor. Ja, hij zei het niet, maar ik zag het wel!”.

8.8. Interview 2: presentator Spraakmakers (KRO-NCRV)

professional spatial opportunities

Dus daar zit al wel... Ik denk dat je zeker, omdat wij alles in de studio hebben, dat we daar veel meer mee kunnen doen.

8.9. Interview 3: regisseur

Spraakmakers (KRO-NCRV) media logic Tijdens de uitzending? Ja, dan ben ik vooral bezig met, zeg maar, aan de ene kant de praktische zaken. Dus: zijn alle verbindingen er? Alle kastjesmannen zijn ergens naartoe gestuurd. Op welke lijn laat ik die dan zetten? 8.9. Interview 3: regisseur

Spraakmakers (KRO-NCRV) media logic En verder ook op de inhoud. Of een gesprek goed loopt, of het eerder klaar moet zijn of dat het juist meer tijd nodig heeft. Dat soort dingen. Dus de inhoud van de uitzending.

8.9. Interview 3: regisseur Spraakmakers (KRO-NCRV)

media logic Eigenlijk wordt het allemaal heel veel sneller en makkelijker. En tegelijkertijd ook onstabieler. Het is heel

makkelijk geworden om mensen op goede kwaliteit in je uitzending te halen: je hoeft alleen maar ergens een kastje naartoe te sturen.

8.9. Interview 3: regisseur

Spraakmakers (KRO-NCRV) technology as object of journalism Eigenlijk wordt het allemaal heel veel sneller en makkelijker. En tegelijkertijd ook onstabieler. Het is heel makkelijk geworden om mensen op goede kwaliteit in je uitzending te halen: je hoeft alleen maar ergens een kastje naartoe te sturen.

8.9. Interview 3: regisseur

Spraakmakers (KRO-NCRV) technology as object of journalism Maar tegelijkertijd gaan heel veel van die verbindingen over internet en ben je eigenlijk heel erg afhankelijk van iemands provider en ook wel wat voor type telefoon ze hebben. Als je bijvoorbeeld Luci gebruikt, moet de wifi uit, omdat de router kan gaan bufferen. Mensen snappen dat heel vaak niet.

8.9. Interview 3: regisseur

Spraakmakers (KRO-NCRV) technological convergence Dus er is aan de ene kant minder gedoe, omdat je juist dichterbij mensen kan komen. Maar aan de andere kant is er wat meer gedoe omdat je je veel meer met technische zaken bezig moet houden.

8.9. Interview 3: regisseur

Spraakmakers (KRO-NCRV) technological convergence Het is heel makkelijk geworden om mensen op goede kwaliteit in je uitzending te halen: je hoeft alleen maar ergens een kastje naartoe te sturen.

8.9. Interview 3: regisseur

Spraakmakers (KRO-NCRV) de-convergence Nou, niet heel erg, 8.9. Interview 3: regisseur

Spraakmakers (KRO-NCRV)

role convergence behalve dat je een soort extra alertheid erbij hebt gekregen.

8.9. Interview 3: regisseur Spraakmakers (KRO-NCRV)

role convergence Ik voel me... Ik ben inhoudelijk niet verantwoordelijk voor visual radio, maar ik voel me wel een soort van verantwoordelijk voor dat de beeldregisseurs weten wie de gasten zijn, dat het juiste plaatje voorstaat, dat er geen typefouten inzitten...

8.9. Interview 3: regisseur

Spraakmakers (KRO-NCRV) de-convergence Dus: het staat niet bovenaan de prioriteitenlijst, maar ik probeer het wel zoveel mogelijk mee te pakken. 8.9. Interview 3: regisseur

Spraakmakers (KRO-NCRV) role convergence Ik denk... Voor mij is er een extra laag bijgekomen. Dat is nu natuurlijk ook letterlijk, omdat de beeldregisseur op de tweede rij zit. En voorheen zaten zij natuurlijk meer in het rondje bij de technicus. Maar: het is een extra laagje. 8.9. Interview 3: regisseur

Spraakmakers (KRO-NCRV)

role convergence Het is niet zo dat ik daardoor mijn gewone werk niet meer kan doen. Je houdt er wel mee rekening mee. En ik overleg soms even: als iemand iets heeft meegenomen, moet je daar dan nog even een foto van maken? Aan elke kant zetten we hem neer? Dat je op die manier daar wel rekening mee houdt. In die zin is de invloed weer niet zo heel groot.

8.9. Interview 3: regisseur

Spraakmakers (KRO-NCRV) professional spatial opportunities Je houdt er wel mee rekening mee. En ik overleg soms even: als iemand iets heeft meegenomen, moet je daar dan nog even een foto van maken? Aan elke kant zetten we hem neer? Dat je op die manier daar wel rekening mee houdt. In die zin is de invloed weer niet zo heel groot. 8.9. Interview 3: regisseur

Spraakmakers (KRO-NCRV)

de-convergence Je hebt natuurlijk een soort registrerende rol. Je geeft duiding aan het beeld. De uitzending loopt zoals ‘ie loopt. 8.9. Interview 3: regisseur

Spraakmakers (KRO-NCRV) content convergence Zeker bijvoorbeeld bij Spraakmakers, bij Stand.nl. Dan komen allerlei deskundigen aan het woord. Ik kan mij voorstellen dat als je de uitzending via de stream volgt, dan dat het dan heel fijn is dat die personen juist getiteld zijn. Het is een soort extra informatielaag.

8.9. Interview 3: regisseur Spraakmakers (KRO-NCRV)

professional spatial opportunities

Ik kan mij voorstellen dat als je de uitzending via de stream volgt, dan dat het dan heel fijn is dat die personen juist getiteld zijn.

8.9. Interview 3: regisseur

Spraakmakers (KRO-NCRV) content convergence Want ik bedoel: als je iemands naam hebt gemist, dan heb je pech. Maar als je via de stream kijkt dan zie je het opeens wel. Dus dat is je rol

8.9. Interview 3: regisseur Spraakmakers (KRO-NCRV)

content convergence Ik vind ook wel: het heeft ook wel een soort van toegevoegde waarde. Als verslaggevers bijvoorbeeld een video meesturen ofzo, Van hoe hij erbij zit. Of soms heb je live beeld, dan heb je wel een soort van mini inkijkje in iemands boekenkast ofzo. En ik vind dat heel leuk.

174