• No results found

Inter views en oral histor y

2 Soorten materiaal

2.6 Muziek en geluid

2.6.1 Auteursrecht en naburige rechten

2.6.2.2 Inter views en oral histor y

Spraak, op een geluidsdrager of af te luisteren via internet, kan persoonsgegevens bevatten. Als dat het geval is moet er conform de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) toestemming worden gevraagd of een belangenafweging gemaakt worden waarbij de belangen van de erfgoedinstelling, de gebruikers en de betrokkenen tegen elkaar afgezet worden.126Bij de laatstgenoemden gaat het daarbij om het belang dat geen inbreuk wordt gemaakt op de persoonlijke levenssfeer. Als het belang van de spreker, of van degenen over wie wordt gesproken, de overhand moet hebben kan het materiaal niet online gezet worden. Een andere mogelijkheid is dat er een manier van beschik-baarstelling wordt gezocht die minder inbreuk op de persoonlijke levenssfeer maakt. Anonimiseren is een mogelijkheid, waaronder begrepen het vervangen van namen door een piepje in de geluids-opname. De belangenafweging is niet nodig als door de betrokkene(n) toestemming is gegeven voor openbaarmaking. De betrokkene kan alleen maar toestemming geven voor zover de informatie over hem of haar zelf gaat. Als er persoonsgegevens van anderen in het materiaal voorkomen (familie-leden, buren, collega’s) moet dat in de genoemde belangenafweging meewegen.

Mogelijk bevat het materiaal ook bijzondere persoonsgegevens, bijvoorbeeld informatie over ras, gezondheid, geloof of levensovertuiging.127Dit maakt het moeilijker om het materiaal openbaar te maken, want dit is volgens de Wbp in het algemeen een verboden verwerking. Dit verbod is niet van kracht als het gaat om een journalistieke of artistieke verwerking. Als er sprake is van interactieve interviews zal het eerste argument wellicht kunnen worden ingezet. In andere omstandigheden, bijvoorbeeld in de gevallen waarin iemand vertelt en er geen gesprekspartner is, is een beroep op deze vrijstelling minder kansrijk.

2.6.2.3 Conclusies, aanbevelingen en stappenplan

Audio-interviews en oral history kunnen persoonsgegevens in de zin van de Wbp bevatten. Het verdient aanbeveling om al bij de opname afspraken te maken over openbaarmaking en daarvoor toestemming te vragen. Er kan geen toestemming worden gegeven voor het verschaffen van persoons-gegevens die op anderen betrekking hebben. Als er geen toestemming is, verdient het aanbeveling een klachtenregeling in te stellen.

Stappenplan actieve openbaarmaking van audio-inter views en oral histor y,

met het oog op de bescherming van persoonsgegevens en de persoonlijke levenssfeer

1. Valt de instelling onder de Archiefwet en mag het materiaal op grond van deze wet of een

andere wettelijke regeling NIET ter inzage op de studiezaal gelegd worden? Zo ja: maak dit materiaal dan NIET actief openbaar.

Nee.

2. Zijn er contractuele belemmeringen of voorwaarden bij erfstelling of legaat die actieve openbaarmaking verhinderen?

Ja:

a. maak dit materiaal NIET actief openbaar, of

b. leg contact met de contractspartner of erfgenamen en vraag toestemming, of c. maak een risico-inschatting en beslis mede op grond daarvan.

Nee.

3. Bevat het materiaal persoonsgegevens in de zin van de Wet bescherming persoonsgegevens

(Wbp)?

Nee, ga naar stap 10. Ja.

4. Heeft/hebben de betrokkene(n) toestemming voor de online openbaarmaking verleend?

Nee.

Ja: ga naar stap 10. Denk eraan dat betrokkenen alleen toestemming kunnen geven ten aanzien van hun eigen persoonsgegevens, dus niet ook van anderen. Digitalisering en openbaarmaking van geluidsopnamen met persoonsgegevens zijn verwerkingen in de zin van de Wbp; meld ze bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

5. Maak een belangenafweging waarbij het belang van de erfgoedinstelling, de belangen van

gebruikers en die van de betrokkene (degene over wie de gegevens iets zeggen) betrokken worden.

6. Is het resultaat van de afweging als bedoeld in stap 5 dat het privacybelang van de

betrokkene moet prevaleren? Nee: ga naar stap 7. Ja:

a. u kunt NIET actief openbaar maken; of b. vraag toestemming aan de betrokkene, of

c. pas de wijze van beschikbaarstelling aan zodat het belang van de betrokkene niet meer onevenredig wordt geschaad, of

d. schat de juridische risico’s in en beslis mede op grond daarvan. e. bij actieve openbaarmaking: meld deze verwerking bij het CBP.

7. Gaat het (ook) om bijzondere persoonsgegevens in de zin van de Wbp?

Nee: ga naar stap 10. Ja.

8. Heeft/hebben betrokkene(n) toestemming gegeven voor openbaarmaking van hun bijzondere persoonsgegevens, of hebben ze de gegevens zelf duidelijk openbaar gemaakt?

Nee.

Ja: wat de Wbp betreft mag u deze gegevens actief ter beschikking stellen. Meld deze verwerking wel bij het CBP. Ga naar stap 10.

9. Gaat het om bijzondere persoonsgegevens in artistiek dan wel journalistiek materiaal?

Nee:

a. u mag strikt genomen deze gegevens NIET actief of passief openbaar maken, of b. ga met de grootst mogelijke voorzichtigheid te werk, maak een risico-inschatting en

handel mede op grond daarvan.

c. bij actieve openbaarmaking: meld deze verwerking bij het CBP en stel een klachten-regeling in.

Ja: wat de Wbp betreft mag u deze gegevens actief ter beschikking stellen. Melding bij het CBP is niet nodig.

10. Bevat het materiaal geen persoonsgegevens, maar zou het niettemin inbreuk kunnen

maken op de persoonlijke levenssfeer of de eer en goede naam van mensen, en/of zou de openbaarmaking ervan tot civiele of strafrechtelijke aansprakelijkheid kunnen leiden? Nee: u kunt actief openbaar maken.

Ja:

a. vraag de betrokkene om toestemming, b. maak NIET openbaar, of

2.7 Films, documentaires en televisieprogramma’s