• No results found

Initiatieven naar ouders en naar de bredere gezinscontext toe

1. Probleemstelling

1.2. Betrokkenen

1.2.3. Maatschappelijke actoren

1.2.4.1. Initiatieven naar ouders en naar de bredere gezinscontext toe

drempel, vallen niet onder die noemer. Daarnaast bestaan er specifieke initiatieven gericht op kinderen en jongeren enerzijds en op professionelen in de welzijnssector anderzijds (Nys, 2010).

Eerst volgt er per doelgroep een niet exhaustief overzicht van een aantal initiatieven. Daarna wordt het aanbod kort geëvalueerd.

1.2.4.1. Initiatieven naar ouders en naar de bredere gezinscontext toe

Opvoedings-winkels

Doelgroep: ouders

Initiatiefnemer: lokale structuren na ontvangst van een erkenning en subsidiëring naar aanleiding van het Vlaams Decreet Opvoedings-ondersteuning

De opvoedingswinkels zijn vooral gericht op het ondersteunen van ouders in de opvoeding, al maken ook professionelen van deze dienst gebruik. Ze verstrekken op vraag informatie en advies, stellen folders en brochures ter beschikking – aansluitend bij het aanbod op www.groeimee.be – en organiseren soms in samenwerking met andere diensten infoavonden over specifieke onderwerpen. opvoedings-lijn ook telefonisch beschikbaar voor ouders met opvoedingsgerichte vragen.

De Gezinsbond zet zich als pluralistisch en democratisch ingestelde organisatie in voor alle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Vanuit een opvoedingsondersteunende opdracht organiseren ze op regelmatige basis lokale vormingsavonden over diverse onderwerpen waaronder ook ‘Veilig online’ en ‘Cyberpesten’. De eerste vorming heeft aandacht voor zowel de positieve aspecten van het online gaan als voor manieren waarop ouders hun kinderen tijdens dit gebeuren kunnen begeleiden en ondersteunen.

Naast algemene tips geven ze ook opvoedingstips per onderdeel. De vorming over cyberpesten heeft aandacht voor algemene gegevens in verband met het onderwerp en voor welke rol ouders kunnen spelen wanneer hun kind online gepest wordt of zelf anderen pest.

Zie ook: www.gezinsbond.be.

Ketnet / oudersite

Doelgroep: ouders Initiatiefnemer: Ketnet

Zoals eerder vermeld, wijdt de website in een luik gericht tot ouders een hele rubriek aan veilig internet.

Deze brochure (2010) heeft vanuit een zeer pragmatisch perspectief aandacht voor wat jongeren aantrekkelijk vinden op internet, met welke risico’s ze kunnen geconfronteerd worden en hoe daar als ouder op kan ingespeeld worden. Zie ook: www.expoo.be/sites/default/files/

kennisdocument/ ehbi_gids_ouders.pdf Veilig internet

gezinspakket

Doelgroep: gezinnen met kinderen tussen 6 en 12 jaar Initiatiefnemers: Insafe en saferinternet.be

Dit uitgebreide gezinspakket (2008) bevat twee boekjes: een boekje voor ouders met daarin zeer concrete tips en aandachtspunten over het internetgebruik van kinderen op zowel technisch als inhoudelijk vlak en een gezinsboekje met oefeningen die een aanknopingspunt kunnen vormen voor een gesprek over het veilig gebruik van internet. De focus ligt op de domeinen ‘beveiliging’, ‘communiceren’, ‘entertainment en downloaden’ en ‘cyberpesten’.

Daarnaast zitten in dit pakket stickers, kaartjes met situatieschetsen, een gezinscertificaat en een lijst met praktische tips.

Op de bijhorende website www.esafetykit.net vinden ouders extra informatie en hebben kinderen de mogelijkheid in een beveiligde omgeving educatieve spelletjes te spelen die hen op een speelse manier

In deze folder is er aandacht voor de voor- en nadelen van het internet en worden enkele specifieke internetgerelateerde woorden uitgelegd. Telkens worden enkele tips aangehaald waar de ouder mee aan de slag kan.

Zie ook www.groeimee.be/dossiers/internet/folders. risico’s. Daarbij wijst dit initiatief vooral op de ondersteunende rol van de opvoedingswinkels en van bepaalde websites (bv. Veilig Online, Groeimee en Mijn Kind Online).

VZW Mentor Doelgroep: personen met een verstandelijke of auditieve beperking, zonder leeftijdsgrens

Om de ‘digitale’ zelfredzaamheid van de doelgroep te verhogen, probeert de VZW deze mensen niet alleen weerbaar te maken in een digitale wereld maar ook aan te moedigen tot deelname aan het digitale gebeuren. Ze richten zich tot alle leeftijdscategorieën en dus zowel tot volwassenen als tot kinderen en jongeren.

Digidak Doelgroep: kansengroepen Initiatiefnemer: VZW SPK

De VZW richt zich vooral op het stimuleren van kansengroepen in het verwerven van digitale competenties in de brede zin van het woord. De methodiek bestaat erin mensen met digitale media te laten kennis maken via kleinschalige en laagdrempelige openbare computerruimten in heel wat gemeenten in de provincies Antwerpen en Limburg maar kan mits

Deze online minicursus geeft ouders op enkele pagina’s een overzicht van de belangrijkste functies van Facebook met een focus op hoe de privacy-instellingen kunnen aangepast worden.

Zie ook: www.clicksafe.be/ouders/nl/downloads/mini-cursus-facebook/.

Clicksafe.be / Ouders

Doelgroep: ouders

Initiatiefnemers: Child Focus in samenwerking met Inhope (www.inhope.org) en Insafe (www.saferinternet.be)

De website (www.clicksafe.be) focust op enkele thema’s zoals cyber-pesten, seksualiteit en de technologie zelf en geeft daarbij telkens wat tips over hoe ouders met bepaalde problematieken kunnen omgaan. De website stelt ook een hulplijn ter beschikking via www.clicksafe.be/

helpline/nl_BE.

IkBeslis.be / ouders

Doelgroep: ouders

Initiatiefnemer: Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer

Op deze website vinden ouders een uitgebreid gamma aan internetgerelateerde thema’s met een specifieke aandacht voor privacy.

Zie ook: www.ikbeslis.be.

Mediasmarties Doelgroep: (groot)ouders, kinderen, professionelen

Initiatiefnemer: onafhankelijke niet-commerciële organisatie in opdracht van de Nederlandse overheid

Deze Nederlandse website categoriseert de verschillende kindermedia op inhoud en op geschiktheid per leeftijdscategorie voor kinderen van 1,5 tot en met 11 jaar.

Zie ook: www.mediasmarties.nl/.

VeiligOnline.be Doelgroep: ouders

Initiatiefnemers: de Gezinsbond en Child Focus

Deze website (www.veiligonline.be) heeft aandacht voor verschillende thema’s met telkens een focus op zowel de voordelen als de risico’s.

Enkele video’s tonen zeer concreet hoe technische instellingen aangepast kunnen worden om de veiligheid te verhogen en er is een pagina met handige links waar ouders meer informatie kunnen terugvinden op mogelijke vragen over specifieke onderwerpen. In een apart onderdeel worden alle opvoedingstips overzichtelijk gebundeld.

Mijn kind online verschillende initiatieven

Doelgroep: primair ouders maar ook professionals, mediamakers en kinderen

Initiatiefnemer: stichting ‘Mijn Kind Online’

De stichting Mijn Kind Online is een kenniscentrum voor jeugd en (digitale) media. Hun voornaamste doel is om ondersteuning te bieden zodat alle kinderen media kunnen inzetten voor de eigen ontwikkeling, het eigen welzijn en dat van anderen. Ze gaan ervan uit dat ouders een sleutelrol spelen in het geven van mediaopvoeding maar dat ook de school en andere maatschappelijke actoren een verantwoordelijkheid dragen.

Voor ouders is er heel wat ondersteunende info beschikbaar via de website en via gratis te downloaden onderzoeksrapporten en publicaties.

Ze hebben samen met ‘Digivaardig & Digibewust’ twee brochures uitgewerkt specifiek voor ouders met kinderen van 2 tot en met 8 jaar en van 9 tot en met 12 jaar (downloadbaar via www.mijnkindonline.nl/

mijnkindopinternet).

Verder hebben ze samen met KPN de kindvriendelijke webbrowser MyBee ontworpen die dient als toegangspoort voor goedgekeurde kindvriendelijke websites (in plaats van te werken volgens het principe van afgekeurde websites).

De website www.mediaopvoeding.nl is een ander initiatief van de stichting. Ouders stellen via die website vragen aan een team van professionals of raadplegen de lijst van al gestelde vragen. Via een zelftest kunnen ouders een inschatting maken van het type van mediaopvoeder dat ze zijn (www.mediaopvoeding.nl/quickscan).

Zie ook: www.mijnkindonline.nl.

Mijn Digitale Wereld

Doelgroep: volwassenen

Initiatiefnemers: Nederlandse overheid, Nederlands bedrijfsleven en diverse Nederlandse maatschappelijke instellingen

De website maakt deel uit van het programma Digivaardig & Digiveilig. Zij werken binnen dit programma samen om zoveel mogelijk Nederlanders gebruik te kunnen laten maken van de diverse digitale toepassingen:

internet, e-mail, internetbankieren, twitter etc. Bovendien willen ze ook de bewustwording rond het veilig gebruik van deze digitale toepassingen stimuleren.

Zie ook: www.digibewust.nl.

Internetdossiers Doelgroep: ouders Initiatiefnemer: diversen

Naast bovenstaande initiatieven zijn er ook op ouders gerichte websites die dossiers samengesteld hebben met internetgerelateerde onderwerpen.

Specifiek gaat het dan bijvoorbeeld over de websites van:

- Klasse (www.klasse.be/ouders/dossiers/internet/), - Groeimee.be (www.groeimee.be/dossiers/internet) en - Ouders Online (www.ouders.nl/o_media.htm).

1.2.4.2. Initiatieven naar kinderen en jongeren toe