• No results found

Met inachtneming der volgende bepalingen wordt dit verzoek als eene burgerlijke zaak berecht

m^wmÊmmÊm—mmBoum

N.- I. Reglement van orde v/d Volksraad

3. Met inachtneming der volgende bepalingen wordt dit verzoek als eene burgerlijke zaak berecht

19. 1. De procureur-generaal bij het hooggerechtshof kan, wegens schending of verkeerde toepassing der wettelijke bepalingen, bij dat rechtscollege cassatie vragen van het vonnis van den raad van justitie, ten gevolge van de artikelen

15 tot en met 18 uitgesproken, doch alleen in het belang der wet.

20. 1. Van de beslissing van den raad van justitie, welke wijziging van de kiezerslijst beveelt, wordt uiterlijk den

vol-(1) Dit artikel is ingevoegd bij ordonnantie van 25 September 1917.

Ind S 586.

(2) Dit tweede lid is toegevoegd bij ordonnantie van 26 Juni 1918,

— 139 —

Voorn, bepalingen v/d Kieso donnantie. N.-I.

genden dag door den griffier aan de in artikel 10 genoemde commissie, die de lijst heeft vastgesteld, kennis gegeven.

2 Overeenkomstig deze beslissing wordt onverwijld de kiezerslijst gewijzigd, met aanteekening van de beslissing, waarvan de wijziging een gevolg is en met waarmerking der wijzigingen door 's raads voorzitter.

21 1 Van den 24sten Mei tot den 24sten Mei van het volgende jaar blijft de vastgestelde lijst, zooals die door de in de artikelen 14 en 20 bedoelde beslissingen al dan niet is gewijzigd, van kracht.

§ 3. Van het kiezen en stemmen.

22. 1. De tijd der periodieke verkiezing van raadsleden is de derde Dinsdag der maand Juli.

2. Alsdan wordt voorzien:

a. bij de eerste verkiezing in de vervulling van de plaatsen van alle te kiezen leden;

b bij de volgende verkiezingen in de vervulling van de plaatsen der verkozen leden, die met den volgenden eersten Dinsdag van November volgens den bij artikel 10 der Locale raden-ordonnantie bedoelden rooster moeten aftreden (1).

25 1 zinsnede 1. Op den dag der verkiezing kunnen bij 's raads voorzitter, te zijnen kantore, van des voormiddags 8 uur tot des namiddags 1 uur opgaven van candidaten

wor-den ingeleverd. . 2 De opgaven, in het eerste lid vermeld, moeten inhouden

den naam van den candidaat en de voorletters dan wel andere voor de persoonsaanduiding noodzakelijke toevoegsels; zij moeten onderteekend zijn, in gemeenten waarvan het aantal kiezers volgens de kiezerslijst (2):

a. minder dan 150 bedraagt, door drie kiezers;

b. van 150 tot 500 bedraagt, door zeven kiezers;

fn~DÏTartikel is aldus nader vastgesteld bij ordonnantie van 25 September 1917, Ind. S. 586. Het luidde te voren: 1 De ,„dder periodieke verkiezing van tot de Europeanen of met hen gel.jkge-stelden behoorende leden van den gemeenteraad is de derde Dinsdag der maand Juli.

2. Alsdan wordt voorzien:

a. bij de eerste verkiezing in de vervulling van de Patsen der overeenkomstig het bepaalde bij het tweede lid van artikel 4 van het decentralisatie-besluit (Staatsblad 1905 No. 137) te k-e en leden

b. bii volgende .zie verder tekst boven) Locale raden-ordonnantie (Staatsblad 1905 No. 181) bedoelden rooster moeten aftreden

(2) De aanhef van het tweede lid is aldus nader vastgesteld bu ordonnantie van 25 September 1917, Ind. S 586. Deze luidde e voren

2 De opgaven, in het eerste lid vermeld, moeten inhouden den naam en de voorletters van den candidaat en onderteekend zun, in

«emeenten waarvan het aantal kiezers volgens de kiezerslijst:

— 140 —

N.-I. Voorn, bepalingen v/d Kiesordonnantie.

c. van 500 tot 1000 bedraagt, door vijftien k i e z e r s ; d. 1000 en daarboven bedraagt, door twintig k i e z e r s ; naast de onderteekeningen moeten worden vermeld de namen van de onderteekenaars en hunne voorletters of andere voor de persoonsaanduiding noodzakelijke toevoegsels in duidelijk leesbaar schrift en het nummer waaronder deze namen OD de kiezerslijst voorkomen (1).

3. D e vorm enz.

29. 1. Op den dag der verkiezing, zoodra de in artikel 25 tot het inleveren der opgaven van candidaten bepaalde tijd is afgeloopen, sluit de voorzitter van den raad de lijst der candidaten.

2. Is geen candidaat op die lijst gebracht, dan verklaart de voorzitter, dat niemand is gekozen.

3. Zijn er evenveel candidaten van een bevolkingsgroep als er in die groep plaatsen te vervullen zijn, of minder, op die lijst gebracht, dan verklaart de voorzitter deze candidaten te zijn gekozen (2).

4. Zijn er meer candidaten van een bevolkingsgroep dan er in die groep plaatsen te vervullen zijn op die lijst gebracht doch komen een of meer candidaten op alle voor die groep ingediende opgaven voor, dan verklaart de voorzitter dezen candidaat of deze candidaten te zijn gekozen (2).

5. De voorzitter maakt enz.

30. 1. Zijn er meer candidaten van een bevolkingsgroep dan er in die groep plaatsen te vervullen zijn op de in het vorig artikel bedoelde lijst gebracht, dan geschiedt uiterlijk binnen veertien dagen eene stemming over hen die niet óp alle opgaven voorkomen (3).

8. Indien bij eerste stemming of bij herstemming geene stemmen zijn uitgebracht of alle stembiljetten van onwaarde (1) Het einde van het tweede lid, te beginnen met de woorden

„naast de" is toegevoegd bij ordonnantie van 26 Juni 1918, Ind. S. 338.

(2) Het derde en het vierde lid zijn aldus nader vastgesteld bij ordonnantie van 26 Jurçi 1918, Ind. S. 338. Zij luidden te voren:

„ 3 Zijn er evenveel candidaten als er plaatsen te vervullen zijn of minder, op die lijst gebracht, dan verklaart de voorzitter deze candidaten te zijn gekozen.

4. Zijn er meer candidaten dan er plaatsen te vervullen zijn op die lijst gebracht, doch komen één of meer candidaten op alle opgaven voor, dan verklaart de voorzitter dezen candidaat of deze candidaten te zijn gekozen".

o^3? "e,tn,eoerfe, ' o i s a l d u s n a d e r vastgesteld bij ordonnantie van 26 Juni 1918, Ind. S. 338. Het luidde te voren:

„1. Zijn er meer candidaten dan er plaatsen te vervullen zijn op de in het vor>g artikel bedoelde lijst gebracht, dan geschiedt uiterlijk binnen veertien dagen eene stemming over hen, die niet op alle

opgaven voorkomen." F

— 141 —

Instellingsordotinantie. N.-I.

zijn verklaard, geschiedt binnen veertien dagen eene nieuwe stemming of herstemming.

9. Geschiedt bij deze nieuwe stemming of herstemming hetzelfde, dan worden voor de vacante plaatsen de leden door den Gouverneur-Generaal benoemd.

33. Een gemeente kan bij verordening van den gemeente-raad, in afschrift aan den Gouverneur-Generaal mede te deelen, in stemdistricten worden verdeeld. Daarbij wordt tevens het stemdistrict aangewezen, waarin het hoofdstembureau zitting heeft.

§ 4. Strafbepalingen.