• No results found

Ten aanzien van de inrichting van het proces zijn er een aantal aanbevelingen te benoemen. 1. Creëer voldoende tijd voor het MGA Proces. Bij MGA wordt er op basis van vertrouwen en

openheid met elkaar samengewerkt. Dit vertrouwen kan alleen gegenereerd worden als de initiatiefnemer de mogelijkheid krijgt om zich op een adequate manier te vestigen in de lokale netwerken, om zo gedegen te werken aan het verkrijgen van dit vertrouwen (Specht, 2012). De gemeente Amsterdam dient daarom voldoende tijd en middelen beschikbaar te stellen om de initiatiefnemer op een adequate manier te faciliteren in het MGA proces.

2. Ga met voldoende mandaat aan tafel en wees transparant over de uitkomsten. Eén van de kernprincipes van MGA is dat er vooraf voldoende mandaat wordt gecreëerd voordat er besloten wordt om een MGA proces in te richten. In het onderzoek is gebleken dat er op voorhand weinig vertrouwen bestond bij de stakeholders in participatietrajecten van de gemeente Amsterdam bij gebiedsontwikkelingsprocessen.

Tijdens de uitvoering van het MGA proces heeft de onderzoeker en initiatiefnemer

onvoldoende aan de stakeholders duidelijk kunnen maken wat de ambtelijke status van het ontwerp is. Het verdient daarom aanbeveling dat voordat het MGA traject wordt ingezet, het mandaat voor het besluit dat volgt uit MGA is geformaliseerd.

3. Borg de MGA uitkomsten in de sport inclusieve stad. Het advies wat aan het einde van het MGA is opgeleverd heeft in eerste instantie geen ambtelijke status.

Aanbevolen wordt om de uitkomsten te borgen in de pilot de sport inclusieve stad stadsdeel Amsterdam Noord (RVE Sport en Bos), de waarde kaart van de Banne (afdeling Ruimte en Duurzaamheid) en het advies ook mee te nemen als investeringsbesluit in het plan

maatschappelijke voorzieningen in Amsterdam Noord.

4. Maak optimaal gebruik van de lokale kennis! Het MGA proces biedt de mogelijkheid om in gesprek te gaan met lokale maatschappelijke stakeholders. Deze stakeholders bezitten volgens de literatuur veel lokale relevante kennis (Burke, 1968; Day, 1997; Pröpper & Steenbeek, 2001) en dat heeft zich in het MGA proces duidelijk geëtaleerd.

5. Maak gebruik van meeting locaties in het gebied. Alle gesprekken en bijeenkomsten hebben bewust plaatsgevonden in de wijk. Ondanks dat dit niet wordt benoemd als voorwaarde voor een succesvol MGA traject verdient het de aanbeveling om het belang nogmaals te onderschrijven. De bijeenkomsten waren plekken die stakeholders al kenden. Dit vergoot de kans dat zij zich op een actieve manier gaan mengen in de gesprekken (Specht, 2012). Stakeholders zullen zich vaak vertrouwder en vrijer en veiliger voelen in hun eigen omgeving dan in officiële ruimtes van de gemeente (Specht, 2012). De aanwezigheid van stakeholders wordt hiermee vergoot.

H oof d stuk : A an b ev eli n ge n

6

1

6. Vrijwillig maar niet vrijblijvend tijdens het onderzoek is gebleken dat niet alle stakeholders

aanwezig konden zijn bij de verschillende processtappen. Vanuit de inzichten uit de literatuur kan dit als onwenselijk beschouwd worden(Evers et al., 2009; Hermanussen, 2010) .

Aanbevolen wordt om tijdens het assessment duidelijker te benadrukken dat aanwezigheid een vereiste is. Er is in dit onderzoek aangetoond dat als alle stakeholders aanwezig zijn, er meer inzicht komt in de wederzijdse belangen en issues die spelen in een gebied. Vanuit het inzicht kan wederzijds begrip worden gecreëerd en kan er daarnaast gewerkt worden aan onderling vertrouwen tussen de stakeholders, waardoor er creatievere en betere oplossingen worden gegenereerd.

7. Creëer urgentie bij stakeholders. Een krachtige onderhandelingsmethode van de MGA is het schetsen van de BATNA, (Beste Alternative To Non-Agreement), waarbij de volgende vraag centraal staat: Stel dat we niks doen? Wat is dan de uitkomst? En is deze wenselijk voor de betreffende stakeholder? In alle gevallen dat de onderzoeker deze vragen stelde ontstond er een bepaalde mate van urgentie. Zeker ook omdat indien er geen beslissing volgende, de kans groot was dat delen van het sportpark werden bebouwd. Ten tijde van het onderzoek werden er namelijk haalbaarheidsstudies door RVE Ruimte en Duurzaamheid uitgevoerd voor zelfbouwlocaties op het sportpark. Bij een volgend traject moet de BATNA dus van te voren goed worden doordacht.

8. Investeer in een verbindende leider, die volledig onafhankelijk is. De interactie met stakeholders vindt bij MGA plaats op een horizontaal niveau en het vergt bepaalde

competenties van de leider(Vos, 2013). In het proces is gebleken dat de competenties van de onderzochte leider en positieve bijdragen hadden op de uitwerking van het MGA proces. De onderzochte leider bezat weliswaar de competenties voor het succesvol verbinden van aanwezigen maar was niet onafhankelijk, de leider werkte immers voor de gemeente Amsterdam. Een volledig onafhankelijke leider is volgens de literatuur van belang om vertrouwen te creëren. Het verdient daarom de aanbeveling om bij een volgend MGA proces een leider aan te stellen die niet werkzaam is voor de gemeente.

9. Investeer in een ‘aanjagende’ initiator of initiatiefnemer. De leider en initiator zijn sleutel figuren in het MGA proces. Gebleken is dat manier waarop de onderzoeker en initiatienemer zijn rol heeft ingevuld een positieve bijdrage heeft geleverd aan gehele MGA proces. Gezien het belang en de meerwaarde van een goede initiatiefnemer, valt het te overwegen om de initiatiefnemer(s) van de gemeente Amsterdam te scholen op de kernkwaliteiten die noodzakelijk zijn voor een succesvol participatietraject (aanjagen, motiveren, open communiceren, sensitief voor wederzijdse belangen), waarbij er ook naast het trainen van deze competenties de bewustwording van het eigen gedrag wordt getraind.

10. (BONUS!) Maak gebruik van jongeren participatie! Tijdens de initiatieffase van het MGA proces heeft de onderzoeker de kans gehad om een ontwerpsessie te organiseren op een middelbare school (zie paragraaf 8.1.4). Ondanks dat het betrekken van jongeren geen onderdeel vormt van de MGA, kan het betrekken van jongeren wel een kans zijn om ook inzicht te verkrijgen in de wederzijdse belangen en issues van deze doelgroep. De uitkomsten van deze ontwerpsessie zijn tijdens de initiatieffase gedeeld met de maatschappelijke

stakeholders waarbij er door de stakeholders is geconstateerd dat oplossingen en ontwerpen die MGA groep aandroeg, niet ver uit elkaar lagen bij de ontwerpen en oplossingen van de jongeren. Het valt dus te overwegen dat parallel aan een MGA traject er een jeugd / jongeren participatietraject gestart zou kunnen worden om ook de belangen en issues van deze groep mee te nemen in het uiteindelijke ontwerp.

H oof d stuk : A an b ev eli n ge n

6

2

Inrichting van het sportpark