• No results found

Eindoordeel DTe naleving afspraken Essent

In document Den Haag, 26 augustus 2005 (pagina 62-65)

Tijdigheid verzending jaarverbruik

4. Eindoordeel DTe naleving afspraken Essent

21. DTe heeft waargenomen dat de achterstanden van Essent in de verwerking van verhuizingen en switches van voor 1 januari 2005 vrijwel geheel zijn weggewerkt.

22. Gemeten over de maand juni verstuurde Essent 93% van de eindafrekeningen (zowel voor switches en verhuizingen) op tijd. De prestaties van Essent ten aanzien van het tijdig versturen van voorschotnota’s waren echter in juni 2005 nog niet op het gewenste niveau. In juni werd namelijk als gevolg van het wegwerken van achterstanden 34% van de voorschotnota’s na een verhuizing en 42% na een switch niet op tijd verstuurd. Op verzoek van DTe heeft Essent aanvullende informatie verstrekt waaruit blijkt dat de tijdigheid van het versturen van voorschotnota’s in de maand juli is gestegen naar 96% voor verhuizingen en 97% voor switches.

23. Op grond van het bovenstaande concludeert DTe dat Essent de afspraak ten aanzien van verhuizen en switchen is nagekomen.

Directie Toezicht Energie Pagina 63 van 78

1. Verhuizen

1. In de nulmeting heeft DTe geconcludeerd dat Eneco, buiten de gebruikelijke werkvoorraad, nauwelijks achterstanden had. Vrijwel alle klanten kregen binnen 30 dagen na een verhuizing de eindafrekening. Van de voorschotnota’s werd meer dan de helft van de gevallen binnen 30 werkdagen verstuurd. Bevindingen DTe één-meting

2. In de één-meting concludeerde DTe dat Eneco per 1 april 2005 de achterstand met betrekking tot de verwerking van verhuizingen gehalveerd had en de afspraak met de minister was nagekomen. 3. DTe constateerde een lichte verslechtering in de tijdigheid waarmee eindafrekeningen werden

verstuurd. Dit kwam omdat Eneco een inhaalslag in de verwerking van oude openstaande verhuizingen had gemaakt.

Bevindingen DTe twee-meting

4. In de brief aan de Minister van 7 juli 2005 heeft Eneco laten weten dat de achterstand in de verwerking van verhuizingen vrijwel geheel is gereduceerd (er stonden op 1 juli 2005 nog 0,1% van de verhuizingen open ouder dan 30 kalenderdagen).

5. Uit de informatie die Eneco aan DTe heeft verstrekt blijkt dat Eneco de achterstand in de verwerkingen heeft weggewerkt. Ten opzichte van de één-meting is de tijdigheid in het versturen van

eindafrekeningen licht gestegen van bijna 98% naar 99%. Ook bij de tijdigheid in het versturen van voorschotnota’s is een stijging te zien van bijna 94% naar 98,5%.

2. Switchen

6. In de nulmeting heeft DTe geconcludeerd dat Eneco geen noemenswaardige achterstand had met nog te verwerken aanvragen van switches. Circa 95% van de klanten van Eneco ontving een voorschotnota binnen 60 werkdagen na de switchdatum. De prestaties van het versturen van eindafrekeningen waren iets minder, ongeveer 25% van de oude klanten moesten namelijk meer dan 60 werkdagen wachten op een eindafrekening.

Bevindingen DTe één-meting

7. Uit de één-meting bleek dat Eneco geen noemenswaardige achterstand had met nog te verwerken switchaanvragen. DTe constateerde een verbetering in de tijdigheid van het versturen van een

Directie Toezicht Energie Pagina 64 van 78

voorschotnota en eindafrekening na een switch. Vrijwel alle eindafrekeningen (99%) werden binnen 60 kalenderdagen gestuurd.

Bevindingen DTe twee-meting

8. In de brief aan de Minister van 7 juli 2005 heeft Eneco laten weten dat de achterstand in de verwerking van switches nagenoeg is gereduceerd (er stonden op 1 juli 2005 nog 2% van de switches open met een ouderdom van meer dan 60 kalenderdagen).

9. DTe heeft kunnen constateren dat er geen achterstand is in de verwerking van switches. De cases die nu nog openstaan hebben betrekking op de normale werkvoorraad.

10. Ten aanzien van de tijdigheid van het versturen van een voorschotnota na een switch is een sterke verbetering opgetreden ten opzichte van de nul- en één-meting. In de maand juni stuurde Eneco 98% van haar voorschotfacturen na een switch tijdig (binnen 60 kalenderdagen) naar de klant.

11. Uit de verstrekte gegevens voor de twee-meting blijkt dat gemeten over de maand juni een lichte daling is opgetreden in de tijdigheid van het versturen van eindafrekeningen ten opzichte van de één-meting. In de één-meting kreeg nog ruim 99% van de klanten tijdig een eindafrekening. In de twee-meting heeft DTe geconstateerd dat 96% van de klanten tijdig een eindafrekening ontving. De verminderde

performance van de in de periode april-juni verstuurde eindafrekeningen komt, volgens Eneco, voort uit het feit dat het proces van het aanleveren van meetgegevens door netbeheerders niet stabiel is. Positief is dat voor zowel de eindafrekeningen als de voorschotnota’s veruit de meeste nota’s binnen 30 kalenderdagen zijn verstuurd.

3. Opmaken van jaarafrekeningen

12. In de nulmeting heeft DTe geconcludeerd dat Eneco nagenoeg alle jaarafrekeningen binnen een maand naar haar klanten heeft verstuurd. Een klein gedeelte werd pas na meer dan 2 maanden gestuurd. Bevindingen DTe één-meting

13. Uit de één-meting bleek dat er wederom een beperkte achterstand was in het in rekening te brengen jaarafrekeningen. Enkele duizenden jaarafrekeningen resteerden met een ouderdom van meer dan 60 kalenderdagen. Dit aantal was met tweederde deel gereduceerd ten opzichte de nulmeting. Het aantal correctiefacturen was met 50% toegenomen ten opzichte van een soortgelijke periode in het vorige jaar.

Bevindingen DTe twee-meting

14. Evenals uit de nul- en de één-meting naar voren kwam, heeft Eneco geen significante achterstand met het in rekening brengen van jaarafrekeningen. Er resteren een kleine tweeduizend jaarafrekeningen met

Directie Toezicht Energie Pagina 65 van 78

een ouderdom tussen 60 en 180 kalenderdagen. Dit is een verbetering ten opzichte van de nul- en één-meting. Als jaarafrekeningen te laat worden verzonden, dan ligt dat in merendeel van de gevallen aan het ontbreken van meetstanden.

15. Het aantal correctiefacturen is ten opzichte van het aantal uit de één-meting gedaald, tegelijkertijd laat het aantal verstuurde jaarafrekeningen ook een daling zien. Deze correctiefacturen kunnen zowel betrekking hebben op alle producten die Eneco factureert, dus ook de producten van de zogenaamde meelifters als waterschappen en gemeenten. Eneco kan op dit moment geen goede verklaring geven van de stijging van het aantal correctiefacturen. Inmiddels is Eneco een intern project gestart dat op korte termijn een duidelijk beeld zal geven gebaseerd op harde cijfers, van de stand van zaken omtrent de correctiefacturen.

16. DTe gaat ervan uit dat de eventuele problemen met het versturen van jaarafrekeningen zoals met Eneco is afgesproken op 1 september volledig zijn opgelost.

In document Den Haag, 26 augustus 2005 (pagina 62-65)