• No results found

In mijn analyse ging ik in op de toegankelijkheid en het eigenaarschap binnen de drie projecten die ik onderzocht. Bij de overgang van het Gentse Burgerbudget naar een Gentse Wijkbegroting is er duidelijk aandacht voor deze concepten. Eén van de ambities van schepen de Bruycker is om met de Wijkbegroting nog meer Gentse burgers te bereiken en de manier van werken nog toegankelijker te maken. Dat wil ze onder meer doen door meer

80 te focussen op het voortraject en door bijvoorbeeld via een oefenfase in middenveldorganisaties kwetsbare burgers toe te leiden naar de Wijkbegroting.

Er zijn namelijk heel wat specifieke vaardigheden nodig om projectdossiers te schrijven, een degelijke begroting te maken en draagvlak voor je project te creëren. Slechts een beperkt deel van de bevolking heeft hier ervaring mee. In die zin kan een uitgebreider voortraject met concrete begeleiding in de vorm van een oefenfase mogelijks een meerwaarde betekenen. We kunnen ons echter afvragen of we hiermee wel realistische verwachtingen scheppen en of we niet dreigen te vervallen in een paternalistische aanpak.

We kunnen in deze logica de aanname herkennen dat deelname aan een burgerbegroting als vanzelfsprekend tal van voordelen biedt. Bij de relatie tussen burgerbegrotingen en het participatiedebat omschreef ik de risico’s wanneer participatie als norm beschouwd wordt. Machtsverschillen worden bestendigd en sociale ongelijkheden worden beheerst in plaats van geanalyseerd en aangepakt (Bouverne De Bie, 2008; Hartman, 1998; Michielse, 1997). Burgers worden opgedeeld in degenen die de participatietaal spreken en degenen die hier nog niet toe in staat zijn (Bouverne- De Bie & De Visscher, 2008).

Deze discussie is ook gelinkt aan het verschil tussen passieve en actieve participatie. Passieve participatie gaat over de toegang tot basisrechten. Toegang tot degelijk onderwijs is één van die basisrechten. De gevolgen van ongelijkheid in opleidingskansen kunnen niet zomaar methodisch opgelost worden in een burgerbegroting.

Ons blindstaren op de toegankelijkheid van het systeem om ideeën voor te stellen zonder daarbij sociale ongelijkheden in rekening te brengen, zal weinig oplossingen bieden. Voor veel burgers is het door ongelijkheden in de huidige maatschappelijke context gewoon niet haalbaar om in hun vrije tijd een idee tot een gedragen voorstel te ontwikkelen en dat voorstel dan nog eens succesvol in de praktijk te brengen. Die ongelijkheden analyseren, aankaarten en wegwerken kan op lange termijn tot meer toegankelijkheid leiden. Burgerbegrotingen zijn dus onlosmakelijk verbonden met sociale rechtvaardigheid. Op korte termijn kan er echter ook gekeken worden naar de laagdrempeligheid binnen de projecten zelf. Deze projecten kunnen betekenisvol zijn voor alle burgers, ongeacht hun bagage en ongeacht of ze de mogelijkheid hebben om zich te engageren.

Het idee om kwetsbare burgers via een alternatief circuit toe te leiden naar het reguliere circuit komt voor in verschillende sectoren. Via de sociale economie leiden we kwetsbare burgers toe naar de reguliere arbeidsmarkt. Door specifieke voordelen toe te kennen leiden we ze toe naar de culturele norm en via alternatieve trajecten zetten we ze aan tot maatschappelijke participatie. Deze alternatieve circuits kunnen sociaal positieve effecten

81 hebben maar kunnen ook toegepast worden om bestaande machtsverhoudingen te bestendigen. Shana Sabbe (2018) maakt in haar doctoraat over buurtsport kritische bedenkingen bij het labelen van sociaal kwetsbare burgers om sociale cohesie te bevorderen. Ze beschrijft een instrumentele en structurele benadering van buurtsport en de nood aan een verschuiving naar een sociaal-pedagogisch perspectief. Dit lijkt parallel aan de context van burgerbegrotingen en de verhouding tussen het streven naar efficiënter beleid en het streven naar sociale rechtvaardigheid. Ook bij het onderzoek naar burgerbegrotingen is er nood aan meer aandacht voor het sociaal-pedagogisch perspectief.

82

5

SUGGESTIES VOOR VERDER ONDERZOEK

Wat is de impact van de 17 verkozen projecten van het Burgerbudget op lange termijn?

Bij mijn vooruitblik schreef ik dat het nog niet duidelijk is wat de toekomst zal brengen voor de drie projecten die ik onderzocht. De vraag naar de impact van deze projecten op lange termijn, kan bij elk van de 17 verkozen projecten gesteld worden.

Hoe vergaat het de burgerbegrotingsprojecten die niet verkozen werden? Kropen zij in hun schelp nadat ze het deksel op de neus kregen of vonden ze hun weg buiten het Burgerbudget?

De Gentse burgers verkozen met het Burgerbudget 17 waardevolle projecten. Maar van de 105 projecten waarop de burgers konden stemmen werden er ook 88 projecten niet verkozen. Hoe gingen die 88 projecten daarmee om?

Wat is de impact van het maatschappelijke middenveld bij burgerbegrotingen in Vlaanderen?

De impact van het maatschappelijke middenveld is één van de blinde vlekken die we in onze literatuurstudie identificeerden. In Habermas’ theorie heeft dat maatschappelijke middenveld een essentieel rol in de deliberatieve democratie. Ze zijn de schakel tussen het alledaagse debat en de publieke opinie. In burgerbegrotingen is dit deliberatieve proces geïnstitutionaliseerd. Wat betekent dat voor de rol van middenveldorganisaties?

Welke rol speelt de Vlaamse overheid bij burgerbegrotingen in Vlaanderen en wat zou het betekenen om een burgerbegroting te organiseren op Vlaamse niveau?

Het is duidelijk dat de rol van de overheid bij burgerinitiatieven een thema is dat al sterk leeft binnen het Gentse Stadsbestuur. Maar tijdens mijn onderzoek werd duidelijk dat sommige projecten ook te maken krijgen met het Vlaamse beleid. Het zou interessant zijn om te onderzoeken welke rol de Vlaamse overheid speelt als actor in burgerbegrotingen en wat de betekenis zou zijn van een burgerbegroting op Vlaams niveau.

83

Hoe krijgt het empowerende aspect vorm bij burgerbegrotingen in Vlaanderen?

Baiocchi en Ganuza beweren dat het empowerende aspect van burgerbegrotingen bij de wereldwijde verspreiding steeds meer naar de achtergrond verdween(Baiocchi & Ganuza, 2014). In het Gentse Burgerbudget ondervond ik echter dat dit aspect onder de oppervlakte zeker nog aanwezig was. Hoe uit zich dat in andere burgerbegrotingen in Vlaanderen?

Wat is de betekenis van een sociaal pedagogisch perspectief ten aanzien van burgerbegrotingen voor de verhouding tussen een instrumentele en structurele aanpak?

Shana Sabbe beschrijft in haar doctoraat de verhouding tussen een instrumentele en structurele aanpak binnen buurtsport en de nood aan een verschuiving naar een sociaal pedagogisch perspectief. Ik stelde dat deze analyse ook herkenbaar is in de context van burgerbegrotingen. Ik kon hier in mijn onderzoek echter niet verder op in gaan.

84

REFERENTIES

Agentschap Binnenlands Bestuur Vlaanderen. (2018). Jouw gemeente in cijfers: Gent. Statistiek Vlaanderen.

Allegretti, G., & Herzberg, C. (2004). Participatory budgets in Europe: Between efficiency and growing local democracy. New Politics Projects, 5.

Avritzer, L., & Wampler, B. (2014). Participatory Publics: Civil Society and New Institutions in Democratic Brazil. Comparative Politics, 36(3), 291–312.

Baiocchi, G. (2005). Militants and citizens: The politics of participatory democracy in Porto

Alegre. Stanford University Press.

Baiocchi, G., & Ganuza, E. (2012). The Power of Ambiguity: How Participatory Budgeting Travels the Globe. Journal of Public Deliberation, 8(2).

https://www.publicdeliberation.net/jpd/vol8/iss2/art8

Baiocchi, G., & Ganuza, E. (2014). Participatory Budgetting as if Emancipation Mattered.

Politics & Society, 42(1), 29–50.

Baiocchi, G, Heller, P., & Kunrath Silva, M. (2008). Making space for civil society: Institutional reforms and local democracy in Brazil. Social Forces, 86(3), 911–936.

Baiocchi, Gianopaolo, Heller, P., & Silva, M. (2011). Bootstrapping Democracy: Transforming

Local Governance and Civil Society in Brazil. Stanford University Press.

Balthazar, T. (2014). Beleidsnota Openbaar Groen: 40 acties voor meer en mooier groen in

Gent. Stad Gent. https://ebesluitvorming.gent.be/publication/15.1219.8234.5182/detail;jsessionid=9BC BF375F4E4025E54806529A0E1CFF2

Bassoli, M. (2012). Participatory Budgeting in Italy: An Analysis of (Almost Democratic) Participatory Governance Arrangements. International journal of urban and regional

research, 36(6), 1183–1203.

Berg, A. E. van den, Koenis, R., & Berg, M. M. H. E. van den. (2007). Spelen in het groen:

85

lichamelijke activiteit, de concentratie en de stemming van kinderen. (Alterra-rapport

Nr. 1600; p. 88). Alterra. https://edepot.wur.nl/25979

Biesta, G. J. J. (2010). Why ‘What Works’ Still Won’t Work: From Evidence-Based Education to Value-Based Education. Studies in Philosophy and Education, 29(5), 491–503. https://doi.org/10.1007/s11217-010-9191-x

Bouverne De Bie, M. (2003). Handboek Samenlevingsopbouw in Vlaanderen. In L. Verbeke (Red.), Participatie: Een kenmerkend perspectief op samenlevingsopbouw (pp. 41– 55). die Keure.

Bouverne De Bie, M. (2008). Opbouwwerk, stedelijk burgerschap en participatie. Terzake, 6, 51–56.

Bouverne De Bie, M., & De Visscher, S. (2008). De sociaal-pedagogische betekenis van de

woonomgeving. Universiteit Gent.

Bouverne De Bie, M., Roose, R., Coussée, F., & Bradt, L. (2014). Learning democracy in social work. In D. Wildemeersch (Red.), Civic learning, democratic citizenship and the

public sphere. (pp. 43–54). Springer.

Braun, V., & Clarke, V. (2006). Using thematic analysis in psychology. Qualitative Research

in Psychology. 3(2), 77–101. https://doi.org/10.1191/1478088706qp063oa

bst. (2017, 27 november). Bewoners proberen officieuze wijkparkjes in beschermingsplan van Gent te krijgen: Nu of nooit voor buurtparkjes. De Standaard. https://www.standaard.be/cnt/dmf20171126_03209237

Cabannes, Y. (2004). Participatory Budgeting: A significant contribution to participatory democracy. Environment and Urbanization, 16(1), 27–46.

Cabannes, Y., & Lipietz, B. (2018). Revisiting the democratic promise of participatory budgeting in light of competing political, good governance and technocratic logics.

Environment and Urbanization, 30(1), 1–18.

https://doi.org/10.1177/0956247817746279

Campbell, M., Escobar, O., & Craig, P. (2016). The impact of Participatory Budgeting: A

86 Sciences Unit, University of Glasgow. http://www.sphsu.mrc.ac.uk/university- files/reports/SPHSU%20Participatory%20budgeting%20scoping%20review%20proto col.pdf

Coenegrachts, K. F. (2017, 8 december). Stad Gent maakt werk van de “City of People” [Www.persruimte.stad.gent]. https://persruimte.stad.gent/161960-stad-gent-maakt- werk-van-de-city-of-people

Cohen, L., Manion, L., & Morrison, K. (2011). Research Methods in Education (6de dr.). Routledge.

Corijn, E. (2003). Cultuur als zeggenschap, dan pas als participatie. In I. Vos,

Cultuurparticipatie en maatschappelijk kwetsbare groepen. (pp. 46–61). Cultuur en

Democratie/Cultuurnet Vlaanderen.

Coussée, F. (2006). De pedagogiek van het jeugdwerk. Academia Press.

CSI Flanders. (2017, 28 juni). Diversiteit en politisering: Een kritische agenda voor het

middenveld [CSI Flanders]. publicaties. https://www.middenveldinnovatie.be/publicaties/4-diversiteit-en-politisering-een- kritische-agenda-voor-het-middenveld

DCLG. (2011). Communities in the driving seat: A study of Participatory Budgeting in

England. Department for Communities and Local Government.

De Bruycker, A. (z.j.). Astrid De Bruycker [Www.wordpress.com]. Wie Ben Ik? https://astriddebruycker.wordpress.com/about/

De Buck, W. (1991). K’zou zo gere willen leven.

De Rynck, F., De Pauw, E., & Pauly, R. (2016). De commons: Zelfregulerend of afhankelijk? Een annalyse van arrangementen. Oikos, 1, 20–34.

De Rynck, Filip, & Dezeure, K. (2009). Burgerparticipatie in Vlaamse steden—Naar een

innoverend participatiebeleid. Vanden Broele.

De Schryver, E. (2017a). Gebruik/Red de Kiosk: Project i.h.k.v. “Burgerbudget voor Gent”. Freehouse vzw. https://ookmijn.stad.gent/burgerbudget/voorstellen/kiosk-monterey- gebruik-de-kiosk-het-citadelpark

87 De Schryver, E. (2017b, 27 maart). Kiosk Monterey: Gebruik de Kiosk in het Citadelpark.

voorstellen. https://ookmijn.stad.gent/burgerbudget/comment/1711

Deceur, E. (2016). Sociaal-cultureel werk als democratische arena: De inzet van

participatieve praktijken in stedelijke contexten. Universiteit Gent.

Denzin, N. K., & Lincoln, Y. S. (2000). Handbook of qualitative research. Sage Publications Dialoogkamer, & College van burgemeester en schepenen. (2017). Huishoudelijk reglement

Dialoogkamer Burgerbudget. Stad Gent.

Dillen, J., & Keymeulen, K. V. (2012, 21 mei). Gebouw en grond VLM worden te koop gesteld: Buurt Ganzendries snakt naar park. De Standaard.

https://www.standaard.be/cnt/3d3qag0r

dst. (2013, 28 september). Opnieuw jonge vrouw verkracht in Gentse Citadelpark. Het

Nieuwsblad. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20130928_00764485

Dumortier, M. (2017, 25 maart). Reigersparkje -midden in de stad- voor alle generaties

[Ookmijn.stad.gent]. voorstellen.

https://ookmijn.stad.gent/burgerbudget/voorstellen/reigersparkje-midden-de-stad- voor-alle-generaties

Duyvendak, J. W. (1997). Het belang van derden. Over opbouwwerk, sociale cohesie en multiculturaliteit. Dr. Graus Hendriks Stichting.

Elaut, G., & Carnier, M. (2013). Stappenplan Archiefonderzoek. Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën.

Encyclopaedia Britannica. (1999, 27 mei). Caravel [Encyclopaedia Britannica]. https://www.britannica.com/technology/caravel

Europese Commissie. (2010). Empowering people, driving change Social Innovation in the

European Union. BEPA (Bureua of European Policy Advisers).

Formaat. (2019, 28 november). Inspiratievoormiddag In Form [Www.formaat.be]. https://www.formaat.be/nieuws/inspiratievoormiddag-in-form

Fris in het landschap vof. (z.j.). Visie [Frisinhetlandschap.be]. ons bureau. http://frisinhetlandschap.be/ons_bureau

88 Ganuza, E., Nez, H., & Morales, E. (2014). The Struggle for a Voice: Tensions between Associations and Citizens in Participatory Budgeting. International journal of urban

and regional research, 38(6), 2274–2291.

Gielen, P., Elkhuizen, S., van den Hoogen, Q., Lijster, T., & Otte, H. (2014). De waarde van

cultuur. Onderzoekscentrum Arts in Society.

Goldfrank, B. (2007). Lessons from Latin American experience in participatory budgeting.

143, 91.

Harkins, C., & Escobar, O. (2015). Participatory budgeting in Scotland: An overview of

strategic design choices and principles for effective delivery. GCPH; WWS.

Hartman, I. (1998). De andere kant van politieke participatie. Kanttekeningen bij de huidige democratisering van bovenaf. Vorming, 14(2), 7–18.

He, B. (2011). Civic Engagement Through Participatory Budgeting in China: Three Different Logics at Work. Public Administration and Development, 31(2), 122–133.

Holemans, D. (2016). Mondelinge vraag: Mogelijkheid tot buurtgroen op gewezen VLM-site. Stad Gent. https://ebesluitvorming.gent.be/publication/16.0322.2636.6299/detail Hosack, K. A. (2010). Napoleon Bonaparte’s Concordat and the French Revolution.

Constructing the Past, 11(1).

https://digitalcommons.iwu.edu/constructing/vol11/iss1/5/

Jamshed, S. (2014). Qualitative research method-interviewing and observation. Journal of

Basic and Clinical Pharmacy, 4(5), 87–88. https://doi.org/10.4103/0976-0105.141942

jfs/jcd. (2017, 11 februari). ‘PubliPart-schandaal’: Tom Balthazar (SP.A) neemt ontslag als

Gentse schepen. Het Nieuwsblad.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170211_02725560

Kiosk Monterey. (2019, 23 mei). TC#64—Thursday Circle at Monterey: Romanie. Kvale, S. (1994). InterViews: An introduction to qualitative research interviewing. Sage. Laleman, M. C., & Steurbaut, P. (2015). Archeologisch onderzoek in Gent 2015: Hof ter Mere

89 Leal, P. A. (2010). Participation: The ascendancy of a buzzword in the neo-liberal era.

Development in Practice, 17(4–5), 539–548.

Lorenz, W., Coussée, F., & Verschelden, G. (2011). Sociaal-cultureel werk en historisch bewustzijn. In F. Cockx, H. De Blende, G. Gehre, G. Van den Eeckhaut, & G. Verschelden, Wissels. Handboek sociaal-cultureel werk met volwassenen. (pp. 126– 151). Academia Press.

Lorenz, W., & Nothdurfter, U. (2010). Beyond the Pro and Contra of Evidence-Based Practice: Reflections on a Recurring Dillema at the Core of Social Work. Social Work

& Society, 8(1).

Lucernacollege Gent. (2017, 2018). Over Lucernacollege [Lucernacollegegent.be]. Visie. https://lucernacollegegent.be/visie/

Marlet, G., & Poort, J. (2011). De waarde van cultuur in cijfers. Atlas voor gemeenten.

Matthijs, B. (2016). Mondelinge vraag: Nieuw buurtparkje stationsbuurt. Stad Gent. https://ebesluitvorming.gent.be/publication/16.1123.0555.0707/detail

Michielse, M. (1997). De burger als andragoog. Een geschiedenis van 125 jaar welzijnswerk. Boom.

Milagros, Z. R. (2004). Social Research: A deductive approach (1ste dr.). REX book store. Mkude, C. G., Pérez-Espés, C., & Wimmer, M. A. (2014). Participatory Budgeting: A

Framework to Analyze the Value-Add of Citizen Participation. 47th Hawaii

International Conference on System Science.

https://doi.org/10.1109/HICSS.2014.260

Mortelmans, D. (2007). Handboek kwalitatieve onderzoeksmethoden. Acco. Mouffe, C. (2005). Over het politieke. Pelckmans.

Naderifar, M., Goli, H., & Ghaljaei, F. (2017). Snowball Sampling: A Purposeful Method of Sampling in QualitativeResearch. Strides in Development of Medical Education,

14(3). https://doi.org/10.5812/sdme.67670

Nussbaum, M. (2006). Frontiers of justice: Disability, nationality, specifies membership. Cambridge: The Belknap Press of Harvard University Press.

90 Rzoska, B. (2015a). Schriftelijke vraag VLM-site Gent—Omvorming naar groene ruimte.

Vlaams Parlement. www.vlaamsparlement.be:

http://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1124063

Rzoska, B. (2015b). VLM-site Gent—Bestemming. Vlaams Parlement. http://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1123969

Rzoska, B. (2017). Schriftelijke vraag Agentschap Facilitait Bedrijf—Verkoop groen perceel

Reigersparkje Gent. Vlaams Parlement. https://www.vlaamsparlement.be/parlementaire-documenten/schriftelijke-

vragen/1213739

Savage, J. (2000). Participative Observation: Standing in the Shoes of Others? Qualitative

Health Research, 10(3), 324–339. https://doi.org/10.1177/104973200129118471

Sintomer, Y., Herzberg, C., Allegretti, G., & Röcke, A. (2013). Dialog Global: Participatory

Budgeting Worldwide—Updated Version. Global Civic Engagent - Service for

Depelopment Initiatives.

Sintomer, Y., Herzberg, C., & Röcke, A. (2008). Participatory Budgeting in Europe: Potentials and Challenges. International journal of urban and regional research, 32(1), 164–178. Sintomer, Y., Herzberg, C., & Röcke, A. (2016). Participatory Budgetting in Europe:

Democracy and Public Governance. Routledge.

Stad Antwerpen. (2019). Wat is de burgerbegroting?

https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/burgerbegroting-district-antwerpen/wat-is-de- burgerbegroting

Stad Gent. (z.j.a). Crowdfunding.gent. https://crowdfunding.gent/nl/

Stad Gent. (z.j.b). Een Burgerbudget voor Gent 2016-2018 [Ookmijn.stad.gent]. burgerbudget voorstellen. https://ookmijn.stad.gent/burgerbudget/voorstellen

Stad Gent. (z.j.c). Erkenning als sociaal culturele vereniging. erkende verenigingen. https://stad.gent/nl/cultuur-sport-vrije-tijd/vrije-tijd/verenigingen/erkende-

91 Stad Gent. (z.j.d). Participatieplatform [Www.stad.gent]. Ik wil meedoen.

https://stad.gent/nl/over-gent-en-het-stadsbestuur/stadsbestuur/speel-een-rol-het- beleid/ik-wil-meedoen/participatieplatform

Stad Gent. (z.j.e). Wat staat er op de planning? Herwaardering Citadelpark. https://stad.gent/nl/herwaardering-citadelpark/wat-staat-er-op-de-planning

Stad Gent. (2015, april). Wijk van de Maand Stationsbuurten Noord en Zuid. Inspraak en participatie. https://stad.gent/stationsbuurt-zuid/inspraak-en-participatie/wijk-van-de- maand-stationsbuurten-noord-en-zuid-april-2015

Stad Gent. (2016). Reglement voor het Burgerbudget voor Gent 2016-2018. Stad Gent. Stad Gent. (2017). Beheerplan Citadelpark: Klankbordgroep 7 december 2017.

https://stad.gent/sites/default/files/media/documents/20171207_PU_klankbordgroep %20beheerplan.pdf

Stad Gent. (2019a). Meerjarenplan 2020-2025: Strategische nota + financiële nota,

budgetopmaak 2020. Stad Gent.

Stad Gent. (2019b, 18 oktober). Stadbestuur bereikt akkoord over meerjarenplan 2020-2025. https://stad.gent/nl/over-gent-en-het-stadsbestuur/nieuws-

evenementen/stadsbestuur-bereikt-akkoord-over-meerjarenplan-2020-2025 Stad Gent, D. B. (2018). Evaluatie van het Gentse Burgerbudget. Stad Gent.

Termont, D. (2015). Beleidsnota: Communicatie, Onthaal, Beleidsparticipatie en

Stadsmarketing 2014-2019. Stad Gent.

Thomassen, J. (1979). Burgers in twee gedaanten. Beleid en Maatschappij, 7(2), 38–72. Uitermark & Van Beek, J. & K. (2010). Gesmoorde participatie. Over de schaduwkanten van

‘meedoen’ als staatsproject. In M. & I. Ham & Verhoeven (Red.), Brave burgers

gezocht. De grenzen van de activerende overheid. (pp. 227–240). Van Gennep.

Uytgeerts, S. (2015, maart). Mechelse buurtbewoners geven wijk mee vorm. TerZake

Magazine, 1, 9.

Van Damme, D. (1991). De verzorgingsstaat: Over collectivisering, elites en free-riders.

92 van Dommelen, S., Ketelaars, S., & Metze, T. (2011). De kracht van cultuur. Effectieve

cultuurimpulsen in de wijk. Stichting Cultuurimpuls/NICIS Institute.

Vlaamse overheid. (z.j.a). Budget Games: Inwoners Kortrijk geven spelenderwijs hun

voorkeuren door aan het stadsbestuur. Communicatie: participatie. https://overheid.vlaanderen.be/communicatie/participatie/budget-games-inwoners- kortrijk-geven-spelenderwijs-hun-voorkeuren-door-aan

Vlaamse overheid. (z.j.b). Hoe verloopt de procedure voor de bestemmingswijzing van een

pastorij? erediensten. https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/faq/erediensten/hoe- verloopt-de-procedure-voor-de-bestemmingswijzing-van-een-pastorij

Vlaamse overheid. (z.j.c). Officieel en vrij onderwijs, onderwijsnetten en koepels [Www.vlaanderen.be]. organisatie van het onderwijs. https://www.vlaanderen.be/onderwijs-en-vorming/organisatie-van-het-

onderwijs/structuur/officieel-en-vrij-onderwijs-onderwijsnetten-en-koepels

Vlaamse overheid. (z.j.d). Vlaamse Landmaatschappij: Samen versterken we de open

ruimte. over VLM. https://www.vlm.be/nl/themas/over_VLM/Paginas/default.aspx

Voorberg, W. H., Bekkers, V. J. J. M., & Tummers, L. G. (2014). A Systematic Review of Co- Creation and Co-Production: Embarking on the social innovation journey. Public

Managment Review. https://doi.org/10.1080/14719037.2014.930505

vzw Kindvriendelijk Drongen. (2019, 24 april). Opening Buitenklas de Bostorie.

vzw Mozaïek. (z.j.). vzw Mozaïek: Ondersteunt mensen met beperkingen. https://www.dc- mozaiek.be

Wampler, B., & Hartz-Karp, J. (2012). Participatory Budgeting: Diffusion and Outcomes across the World. Journal of Public Deliberation, 8(2), art. 13.

Wampler, B., McNulty, S., & Touchton, M. (2018). Participatory Budgeting: Spreading Across

the Globe. University of Miami; Boise State University; Franklin & Marshall College.

Werkgroep Sint-Pieters-Buiten. (2015a). kanttekeningen bij de “Beleidsnota Openbaar

groen—40 Acties voor meer en mooier groen in Gent (2014-2018)” en aanbod tot co- realisatie.

93 http://www.sintpietersbuiten.be/images/WG_SPB_Kanttekeningen_bij_Beleidsnota_O penbaar_groen_WEB_v010515.pdf

Werkgroep Sint-Pieters-Buiten. (2015b). 14 concrete en haalbare voorstellen voor méér wijk-

en buurtgroen in Sint-Pieters-Buiten. Piet Dedecker. http://www.sintpietersbuiten.be/images/Flyer_woon_en_wijkgroen_v21Mar15.pdf Werkgroep Sint-Pieters-Buiten. (2018, 12 juni). Buren Reigersparkje willen aan hun

burgerbudgetproject beginnen. werkgroep Sint-Pieters-Buiten. http://www.sintpietersbuiten.be/reigersparkje/197-buren-reigersparkje-willen-aan-hun- burgerbudgetproject-beginnen

Werkgroep Sint-Pieters-Buiten. (2019a, 8 mei). Ontwerpnamiddag Mozaïekmuurtje. http://sintpietersbuiten.be/activiteiten/275

Werkgroep Sint-Pieters-Buiten. (2019b, 20 oktober). Eersteboomplanting Reigersparkje [Sintpietersbuiten.be]. http://sintpietersbuiten.be/activiteiten/300

Williams, E., St. Denny, E., & Bristow, D. (2017). Particpatory Budgetting: An Evidence

Review. Public Policy Institute for Wales.

94

PERSOONLIJKE COMMUNICATIE

De Maeght Cherline, 10 april 2019, projectindiener Buitenklas de Bostorie Dumortier Myriam, 11 april 2019, projectindiener Reigersparkje

De Schryver Emile & Norré Basile, 17 april 2019, projectindieners Kiosk Monterey Hemelsoet Lieselotte, 18 april 2019, leerkracht Mijlpaal

Van den Brande Katelijne, 29 april 2019, wijkregisseur (Zwijnaarde, Stationsbuurt Zuid en Stationsbuurt Noord)

Kaptein Maarten, 30 april 2019, landschapsarchitect Groendienst

Vansteenwegen Karen, 2 mei 2019, coördinator Mozaïek vzw campus Leeuwerik Gijsel Katrijn, 3 mei 2019, Freelancemedewerker Fris in’t Landschap

Deceur Eveline, 7 mei 2019, projectmedewerker Dienst Beleidsparticipatie Kocaklioglu Ramazan, 8 mei 2019, leerkracht Lucernacollege

De Baets Patrick & Jacobs Philippe, 8 mei 2019, pastoor & voorzitter kerkraad Drongen- centrum

De Smet Trui & Dobbelaere Danny, 10 mei 2019, buren Reigersparkje