• No results found

2.2 Voorstelling van de drie projecten en de bevraagde sleutelfiguren

2.2.3 Buitenklas de Bostorie

Cherline De Maeght las in de nieuwsbrief van cultuur in Gent de oproep om je dromen voor je eigen wijk in te dienen en in de praktijk te brengen met het Burgerbudget. Ze beeldde zich een groene ontmoetingsplek in waar haar kinderen andere kinderen konden ontmoeten en zij andere ouders kon leren kennen. Ze besprak dit idee met twee vriendinnen uit de buurt, Jona Hebbrecht en Eva Decaluwe. Die waren ook meteen enthousiast, dus besloten ze samen om hun idee op het ideeënplatform te zetten. Iets later vervoegde ook Joke Vermeiren de kerngroep. In Drongen is er vrij veel groen maar er zijn weinig georganiseerde groene ontmoetingsplekken. Hun droom bleek dan ook zonder veel moeite veel hartjes te halen op het platform. Het werd duidelijk gedragen door de buurt.

“In Gent zijn er veel leuke parkjes. Veel plekjes voor scholen, maar hier in Drongen hebben we dat echt bijna niet. Dus dat was wel echt welkom dat dat eens in de picture werd gezet.” (Hemelsoet, persoonlijke communicatie, 18 april 2019)

Uiteindelijk besloten ze om hun idee concreter te maken door in samenwerking met de drie lagere scholen uit de buurt een buitenklas in te richten. Zo kunnen kinderen tijdens de schooluren genieten van de groene en avontuurlijke omgeving, wat volgens onderzoek ook een gunstig leereffect heeft (Berg et al., 2007).

43 De samenwerking met de scholen gaf een extra dimensie aan het project omdat het een brug bouwt tussen scholen van drie verschillende scholenkoepels, die anders weinig tot geen contact hebben. Er zijn nog scholen die een buitenruimte of buitenklas hebben, maar er zijn weinig voorbeelden te vinden waar dit de koepelgrenzen overschrijdt (De Maeght, persoonlijke communicatie, 10 april 2019).

Nu het idee vorm en draagvlak had was de volgende stap om een geschikte locatie te vinden. De drie moeders klopten in eerste instantie aan bij de abdij van Drongen. Daar ligt een groot mooi groen terrein. Maar de abdij zag het niet zitten dat daar regelmatig kinderen zouden komen spelen en les zouden komen volgen omdat het terrein ook een plek is waar gelovigen tot rust en inkeer proberen te komen, en dus geen behoefte hebben aan lawaai van spelende kinderen. De moeders gaven echter niet op. Achter de pastorij in het centrum van Drongen lag een bosje waar jeugdverenigingen, als ze vooraf toestemming vroegen aan de pastoor, op zondag een activiteit konden inrichten. Behalve deze sporadische activiteiten werd het bosje zeer weinig gebruikt. De pastoor kon zich vinden in de redenering dat de kinderen van Drongen nood hebben aan meer groene ontmoetingsplekken. Hij ging dan ook akkoord om mits goede afspraken een buitenklas in te richten in het pastorijbos (De Baets & Jacobs, persoonlijke communicatie, 8 mei 2019).

Die afspraken werden vastgelegd in een gebruiksovereenkomst. Stad Gent maakte een voorstel op, waarna alle betrokken actoren opmerkingen konden maken. Zo wilden de pastoor en de kerkraad er bijvoorbeeld in laten zetten dat versterkte muziek niet toegelaten is in het bos. Er stond oorspronkelijk bijvoorbeeld ook in dat het bos maximum tot 22u mag gebruikt worden. Dat vonden zij te laat. Zij vonden dat de toegang zich moest beperken tot de schooluren. Na het heen en weer sturen van opmerkingen werd uiteindelijk een compromis gevonden.

Oorspronkelijk wilde de werkgroep het verwaarloosde speeltuintje achter de bibliotheek naast het bos ook aanpakken. Maar omdat het te moeilijk is voor burgers om een speeltuin in te richten die aan alle wettelijke kwaliteits- en veiligheidsnormen voldoet besliste de groendienst om dat aspect volledig op zich te pakken. Oorspronkelijk was het plan van de groendienst om er één zandzone in te richten. Maar nadat de moeders de verschillende scholen bevraagden over welke speeltuigen zij daar graag wilden ging de groendienst akkoord om het iets groter op te pakken (Kaptein, persoonlijke communicatie, 30 april 2019). Naast de Buitenklas was de Bostorie dus ook een katalysator om andere stadsmiddelen dan het Burgerbudget op een participatieve manier te investeren in lokale noden.

44 Om het geld van het Burgerbudget te kunnen beheren en meer juridische zekerheid te hebben werd ‘vzw Kindvriendelijk Drongen’ opgericht. Een bevriende advocaat uit de buurt hielp de moeders bij het schrijven van de statuten. Nu deze administratie achter de rug was kon de concrete uitwerking van het project beginnen.

Fris in’t Landschap, een bureau voor landschapsarchitectuur en stedenbouw, maakte een ontwerp van de Buitenklas op basis van allerlei input. De werkgroep reikte tal van ideeën aan. Er werden droommomenten georganiseerd met de kinderen van de scholen. En de pastoor besprak samen met de kerkraad hoe ze ervoor konden zorgen dat de buurt en de pastorij geen overlast zouden ondervinden. Nester werd aangesteld als uitvoerende partner en werkte tot vlak voor het openingsfeest op 24 april 2019 hard door om alle elementen op tijd af te krijgen.

Na het openingsfeest konden de scholen de buitenklas via een online systeem reserveren om er les te geven. De proeffase in mei en juni zal vlak voor de start van het nieuwe schooljaar geëvalueerd worden zodat er hier en daar kan bijgestuurd worden. Het is ook de bedoeling dat de vzw Kindvriendelijk Drongen tegen dan overgedragen wordt naar de scholen zelf. De drie moeders namen de coördinatie van de opstart op zich. Maar de coördinatie op lange termijn is voor de scholen zelf. Het is nog onduidelijk welke vorm dit zal aannemen. De directies van de drie scholen zullen waarschijnlijk de eerste aanspreekpunten zijn bij problemen. Indien nodig kan er een werkgroep samengesteld worden om de Buitenklas te coördineren en er af en toe iets te organiseren. Deze werkgroep zou kunnen bestaan uit ouders van de schoolgaande kinderen, de ouderraden, geëngageerde leerkrachten of zelfs gemotiveerde buurtbewoners. Het openingsfeest wekte alvast heel wat enthousiasme op.

2.2.3.1. Bevraagde sleutelfiguren

Cherline De Maeght

Zoals je hierboven al kon lezen gaf Cherline de aanzet bij het ontstaan van Buitenklas de Bostorie. Alles vertrok vanuit de droom van een georganiseerde groene ontmoetingsruimte voor kinderen en ouders uit Drongen. Op een gezellige avond met haar twee vriendinnen Jona Hebbrecht en Eva Decaluwe besloten ze samen om hun kans te wagen bij het Gentse Burgerbudget en zo hun droom waar te maken.

45

Patrick De Baets en Philippe Jacobs

Patrick De Baets is de pastoor van Drongen en Mariakerke-centrum. Hij woont in het parochiehuis van Drongen. Het bos waar de Buitenklas ingericht werd maakt deel uit van de pastorie. Er was dus toelating nodig van hem en van de kerkfabriek om het project te kunnen laten doorgaan.

Phillipe Jacobs is voorzitter van de kerkraad in Drongen-centrum. Vanuit die positie en vanuit zijn juridische kennis staat hij de pastoor bij in het maken van afspraken rond het gebruik van het bos.

Lieselotte Hemelsoet

Lieselotte Hemelsoet geeft les in het eerste leerjaar van de Mijlpaal. Dat is een kleuter- en lagere school in het centrum van Drongen en één van de drie scholen die hun schouders mee onder het project van buitenklas De Bostorie zetten. Lieselotte vertegenwoordigt haar school in de werkgroep van De Bostorie. Binnen de werkgroep nam zij de opstart van het online platform voor haar rekening. Ze zorgde ervoor dat alle collega’s een account kregen waarmee ze in de online agenda een reservatie kunnen maken om de buitenklas te gebruiken. In een latere fase zal het onderhoud van het forum overgenomen worden door een ICT verantwoordelijke van de scholen. Ze is zelf ook buurtbewoonster en beaamt dat er nood is aan meer georganiseerde groene ruimte in Drongen.