• No results found

2 = Telegraaf 3 = Der Spiegel 4 = Elsevier

Antwoorden met: Nee = 0, Ja = 1 1. Humanitair frame (po)

1.1 Worden de vluchtelingen gepresenteerd als personen die recht hebben op opvang, bescherming en/of hulp?

Hierbij wordt gekeken naar of de vluchteling in het artikel wordt gepresenteerd als recht hebbende op opvang in asielzoekerscentra of andere soorten (particuliere) opvang en bescherming en/of hulp, omdat ze dit verdienen en/of nodig hebben.

1.2 Wordt de suggestie gewekt dat de bevolking (waaronder professionelen)* de vluchtelingen zouden kunnen steunen en/of helpen?

Er wordt gekeken naar of er wordt gesuggereerd of de bevolking de vluchtelingen zou kunnen helpen met opvang en het leveren van voorzieningen en hulp, omdat de vluchtelingen dit nodig hebben, verdienen en/of recht op hebben.

1.3 Wordt de suggestie gewekt dat overheden verantwoordelijk zijn voor de steun, hulp en/of opvang van de vluchtelingen, om de veiligheid van de vluchtelingen te garanderen?

Er wordt gekeken naar of er wordt gesuggereerd dat de overheid voor opvang, steun, hulp, bescherming verantwoordelijk is, maar ook of ze dit moeten of kunnen doen omdat de vluchtelingen deze hulp en bescherming nodig hebben.

1.4 Wordt er aangeduid dat het niet mogelijk is voor de vluchteling om terug naar zijn/haar thuisland te gaan vanwege veiligheidsredenen?

Er wordt gelet op of er een beeld wordt geschetst van de erbarmelijke omstandigheden in het land van vertrek, en dat het daarom voor de vluchteling niet mogelijk is om terug te gaan.

2. Pseudovluchteling frame (ne)

2.1 Wordt de suggestie gewekt dat (een deel van) de vluchtelingen zijn gekomen vanwege ongegronde redenen, wat betekent dat de vluchteling niet is gevlucht vanwege angst voor vervolging in zijn/haar thuisland (definitie van Conventie van Genève)**?

Hierbij wordt de definitie van de Conventie van Genève gebruikt, en er wordt gelet op of de auteur de suggestie wekt dat de vluchteling niet hoefde of hoeft te vrezen voor vervolging, oorlog en geweld. Dit betekent dat wanneer er wordt gesuggereerd dat de vluchteling vanwege economische redenen is gevlucht, dit niet voldoet aan de Conventie van Genève. Hierbij wordt ook gelet op retoriek als ‘gelukszoeker’. Vaak wordt het woord vluchteling dan niet gebruikt, alleen er zijn regelmatig termen door elkaar gebruikt door journalisten.

2.2 Wordt er gesuggereerd dat (een deel van) de vluchtelingen vanwege economische redenen zijn gekomen?

Hierbij wordt er ook gelet op retoriek als ‘gelukszoeker’, welvaartsvluchteling/asielzoeker, economische vluchteling/asielzoeker.

2.3 Wordt er geïmpliceerd dat vluchtelingen een bedreiging vormen voor de economie en/of de overheid veel geld (zal gaan) kost(en)?

Hierbij wordt erop gelet op de nadruk die er is in het artikel op hoeveel geld een vluchteling gaat kosten voor de staat en economische voorzieningen die ze weg zullen nemen (zoals banen, huisvesting, maar ook subsidies of toeslagen vanuit de overheid).

2.4 Wordt de impressie gegeven dat het helpen of steunen van vluchtelingen vergeefs en/of onverstandig is, omdat ze ongegronde vluchtelingen zijn?

Hierbij wordt erop gelet of er in het artikel de suggestie word gewekt dat wanneer iemand of overheid de vluchteling zou helpen, deze toch een bedreiging zal vormen voor het land, geen positieve effecten zal hebben, en in bijvoorbeeld criminele circuits (zou kunnen) beland(en).

3. Slachtoffer frame (po)

3.1 Worden de vluchtelingen gepresenteerd als personen die vanwege gegronde redenen (angst voor vervolging in zijn/haar thuisland volgens de definitie van de Conventie van Genève)** hun meest recente verblijfplaats of thuisland zijn ontvlucht?

Hier wordt gelet op of er aandacht wordt gegeven aan de omstandigheden van de vluchteling in het thuisland, en waarom hij of zij is gevlucht en dit correspondeert met de definitie van de Conventie van Genève.

3.2 Worden de vluchtelingen als arm en/of hulpbehoevend gepresenteerd?

Hierbij wordt gelet op retoriek als ‘arm’ ‘arme’, maar ook of de vluchteling hulp en steun (in de vorm van opvang, voorzieningen, et cetera) nodig heeft volgens de auteur.

3.3 Wordt er aandacht gegeven aan de barre en eventueel levensgevaarlijke omstandigheden waarmee de vluchtelingen te kampen hebben/hadden in zijn/haar land van vertrek, of in de regionale landen/opvang?

3.4 Wordt er aandacht gegeven aan de barre en eventueel levensgevaarlijke omstandigheden waaronder de vluchtelingen naar Europa zijn/haar reis heeft moeten afleggen?

3.5 Wordt er gesuggereerd dat de vluchtelingen eenmaal aangekomen in Europa onder slechte omstandigheden verblijven of verbleven, bijvoorbeeld wanneer ze te maken hebben met onder andere slechte voorzieningen, geweld, racisme en discriminatie in de opvang of daarbuiten?

Hieronder valt ook negatieve communicatie en allerlei soorten botsingen met de lokale bevolking.

3.6 Wordt er in het artikel een beeld geschetst van negatieve communicatie tussen de lokale bevolking (waaronder professionelen)* en de vluchtelingen (bijv. overlast, protesten, aanslagen)?

4. Indringer frame (ne)

4.1 Worden de vluchtelingen neergezet als personen die banden hebben met terroristische of criminele groeperingen en/of individuelen?

Connectie tussen vluchteling en de Islamitische Staat (IS), suggestie gemaakt dat er met de vluchtelingenstroom IS-strijders in Europa zou kunnen komen. Ook wanneer er wordt gezegd dat de vluchtelingen mensensmokkelaars, criminelen, dieven, et cetera, kunnen zijn.

4.2 Wordt er een indicatie gegeven dat er met de vluchtelingenstroom jihadisten, terroristen, en/of criminelen Europa kunnen binnenkomen?

4.3 Wordt er gesuggereerd dat de vluchtelingen illegaal Europa en/of Nederland/Duitsland zijn binnengekomen?

Hierbij wordt er nadrukkelijk gelet op het woord ‘illegaal’; of er wordt gesuggereerd dat de vluchteling zich niet mag begeven in Europa.

4.4 Wordt de vluchteling als gevaarlijk beschouwd, en/of met geweld geassocieerd?

Wordt er in het artikel geschreven over dat vluchtelingen crimineel, gewelddadig of

terroristisch gedrag vertonen, in land van vertrek of in land van verblijf? Bijvoorbeeld tegen de lokale bevolking eenmaal gearriveerd in Europa, maar ook oorlogsmisdaden in land van vertrek.

4.5 Wordt er gesuggereerd dat de vluchteling misbruik maakt van het asielsysteem?

Misbruik betekent dat de vluchteling zou profiteren van economische en sociale voorzieningen.

4.6 Wordt er de impressie gegeven dat de vluchtelingen voorzieningen (bijv. banen, huisvesting, subsidies) wegnemen van de lokale bevolking?

Onder andere banen, huisvesting, sociale en economische voorzieningen, gesubsidieerd worden door de lokale overheid.

4.7 Wordt er de suggestie gewekt dat de overheden de verantwoordelijkheid dragen om maatregelen te nemen tegen de vluchtelingen, bijvoorbeeld: door ze te weren of uit te procederen, om de veiligheid van de bevolking te garanderen?

Wordt de suggestie gewekt dat de overheid de vluchtelingenstroom zou moeten stoppen, tegenhouden, et cetera omdat de overheid en maatschappij het niet aankan, of dat het een bedreiging is voor de huidige samenleving en manier van leven.

5. Multicultureel frame (po)

5.1 Wordt er in het artikel een beeld geschetst van positieve communicatie tussen de lokale bevolking (waaronder professionelen)* en de vluchtelingen?

Positieve communicatie in de vorm van samen dingen ondernemen, lokale bevolking die vluchtelingen proberen te helpen en ook andersom, et cetera.

5.2 Wordt er in het artikel de impressie gewekt dat de vluchtelingen een bijdrage (kunnen) leveren aan verschillende aspecten (bijv. de economie, demografie, of cultuur) van de samenleving?

Bijvoorbeeld door te vermelden dat ze capaciteiten hebben die gunstig voor de samenleving kunnen zijn, maar ook of ze zich aanpassen aan de samenleving door te gaan

werken/studeren, moeite doen om mensen te leren kennen, etc.

5.3 Wordt er de impressie gewekt dat de vluchtelingen onderdeel zijn van de samenleving?

Wordt er al een voorbeeld gegeven van vluchtelingen die al opgenomen zijn in de samenleving, of daar erg hun best voor doen.

6. Islam-als-bedreiging frame (ne)

6.1 Wordt er een connectie gemaakt tussen de vluchtelingen en de Islam?

Door te vermelden dat de vluchteling moslim of moslima is.

6.2 Wordt er een connectie gemaakt tussen het geloof van de vluchteling (de Islam) en de eventuele dreiging dit kan vormen voor de samenleving?

Wordt er gezegd dat het geloof niet aansluit bij de normen en waarden van de samenleving, het zorgt voor een islamisering van de samenleving, een negatieve invloed kan hebben op de samenleving.

6.3 Wordt er een connectie gemaakt tussen het geloof van de vluchteling (de Islam) en criminaliteit en/of terrorisme?

Vooral wanneer er een connectie wordt gemaakt met IS (Islamitische Staat), of wanneer er wordt gezegd dat door de islam de vluchtelingen crimineel, gewelddadig, of terroristisch gedrag vertonen en dit botst met de Europese samenleving en normen en waarden.

7. Emancipatie frame (ne)

7.1 Wordt er in het artikel de impressie gewekt dat de vluchtelingen een negatieve bijdrage (kunnen) leveren aan verschillende aspecten (bijv. de economie, demografie, of cultuur) van de samenleving?

Doordat ze een geheel andere cultuur hebben, of dat ze crimineel of gewelddadig zijn, en daarom de Europese samenleving niet (kunnen) verrijken maar negatieve bijdrage doen tot deze samenleving.

7.2 Wordt er gesuggereerd dat de vluchtelingen (bijna) niet in staat zijn om een bijdrage te leveren aan de maatschappij?

Wordt er gezegd dat de vluchtelingen niets te bieden hebben, doordat ze bijvoorbeeld een andere cultuur, geloof of normen en waarden hebben.

7.3 Wordt er gesuggereerd dat de vluchteling zelf verantwoordelijk is voor het succesvol integreren in de maatschappij, dus hij/zij moet zich aanpassen aan de samenleving en niet andersom?

7.4 Wordt er de impressie gegeven dat het geloof van de vluchteling een negatieve invloed heeft op het slagen van het integratieproces?

Het geloof zou niet goed overeenstemmen met het nationale geloof en/of normen en waarden, waardoor het moeilijk is om te integreren voor de vluchteling.

*Met professionelen worden de personen bedoeld die door middel van hun beroep in aanraking komen of zijn gekomen met de vluchtelingen, bijvoorbeeld agenten of andere ambtenaren.

** Definitie van vluchteling van de Conventie van Genève: “(...) uit gegronde vrees voor vervolging wegens zijn ras, godsdienst, nationaliteit, het behoren tot een bepaalde sociale groep of zijn politieke overtuiging, zich bevindt buiten het land waarvan hij de nationaliteit bezit, en die de bescherming van dat land niet kan of, uit hoofde van bovenbedoelde vrees, niet wil inroepen, of die, indien hij geen nationaliteit bezit en verblijft buiten het land waar hij vroeger zijn gewone verblijfplaats had, daarheen niet kan of, uit hoofde van bovenbedoelde vrees, niet wil terugkeren.” (UNHCR Nederland, 1954)